Meizu E3

Inledning
Specifikationer
Tillbehör och förpackning
Spelaren
Användargränssnitt
Ljudkvalitet
Sammanfattning


Tack till Meizu som bistod med testexemplar.


23/03 -06 | Jonas Lundh | lundh(@)64bits.se


Inledning

Meizu är ett företag som, i Sverige, blivit mest känt för sin bärbara musikspelare E2. Sedan lanseringen av E2 har dem släppt ett flertal nya modeller, alla med mer eller mindre liknande egenskaper. Användarinterfacet har i grund och botten alltid varit detsamma och samtliga spelare har använt sig av en krets tillverkad av Sigmatel.

Meizu har nu valt att bryta denna tradition. Den nya uppföljaren till E2 har nu försetts med en ljudkrets från Phillips (PNX0102). Vad betyder detta för ljudet och är spelaren mycket bättre än tidigare modeller?

Specifikationer

E3 är alltså baserad på en helt ny ljudkrets, men de övriga specifikationerna är mycket lika föregångaren. Förstärkaren har samma specifikationer och uteffekten är fortfarande 18mW per kanal. Allt är dock inte som i E2. E3 är en mycket mindre spelare, en av de minsta spelarna, som har utbytbara AAA-batterier, på marknaden. Den mindre storleken har dock medfört att man fått göra vissa kompromisser. E3 har bland annat ingen linjeingång, något som gör att man får nöja sig med en inbyggd mikrofon. Några andra saker som skiljer sig är att skärmen är numera av OLED-typ, precis som Meizu X6 (men till skillnad från X6 är alla rader i dsplayen blå) och att SRS WOW systemet för att påverka ljudet har ersatts av LifeVibes.

Ytterligare förändringar som kom till följd av kretsbytet är att signal-to-noise- förhållandet har försämrats med 5 dB, från >95 dB i E2 till >90 dB i E3. Vad detta betyder i praktiken återkommer vi till senare i recensionen. Den sista markanta förändringen i specifikationen är att batteritiden minskat från 18 timmar till 15 jämfört med föregångaren, trots att man använder sig av samma batterityp som förut.

Typ av lagringsmedia Flashminne
Minnesstorlek 512 MB, 1 GB
Filformat MP3 (8 - 320 Kbps), WMA (44 – 192 Kbps)
Gränssnitt till dator USB 2.0
Överföringsmetod UMS (USB Mass Storage)
Batterityp Utbytbart AAA (alkaliska och ackumulatorer)
Uteffekt/td> 18 mW per kanal
Speltid på fulladdat batteri 15 timmar
Display OLED (blå), 128 x 64 pixlar
Inspelning Mikrofon och radio till MP3 och ADPCM
Radio Ja
Ljudfunktioner LifeVibes
Storlek 62 x 28 x 16 mm
Vikt 33 gram exkl. batteri
Pris 1795 respektive 1495 (1 GB / 512 MB)

Tillbehör och förpackning

E3 levereras i en liten pappförpackning som påminner starkt om Apple nya iPod-förpackning; stilren och mörk. Alla delar får plats i förpackningen och ligger väl skyddade.

Förutom spelaren innehåller lådan:

Silikonfodralet har visat sig vara mycket användbart. Det skyddar spelaren från i stort sett alla håll. Det enda som lämnas oskyddat är skärmen, styrkorset och den nedre delen av spelaren. Hålet för hörlursuttaget är dock i minsta laget. En 3,5mm-plugg med normalstort plasthölje får nämligen inte plats utan att man antingen tvinga in den (fodralet är flexibelt) eller förstora hålet.

Den lilla USB-adaptern är som vanligt ett trevligt tillskott och gör det enkelt att använda spelaren som ett USB-minne.

Spelaren

E3 är ungefär lika stor som Meizus X6- spelare. Mycket mer än så har de dock inte gemensamt, sett till design.Hela skalet på E3 är tillverkat i metall och det är bara mikrofonskyddet, knapparna och andra smådetaljer som är tillverkade i plast. Detta gör att hela spelaren känns mycket solid och passformen mellan plastdetaljerna och metallskalet kan inte vara bättre.

Styrkorset, som var bra redan på de äldre Meizus-spelarna, har fått en uppdatering och är nu klart bättre än tidigare. Runt styrkorset finns en ljus list som lyses upp under tiden styrkorset används och blinkar men ett par sekunders intervall när spelaren är igång. Det finns en inställning för att styrkorset inte skall lysas upp när det används och det samma gäller blinkningen. I ett mörkt rum blir den blinkningen klart märkbart, även på långt avstånd därför är det skönt att kunna stänga av den funktionen. Bredvid styrkorset är spelarens skärm som är av OLED-typ och därmed mycket ljusstark.

På spelarens ena långsida, ovansidan om man ser till hur displayen är placerad, finns tre runda knappar. Den första är till för att spela upp, pausa och slå på och stänga av spelaren. Den andra knappen är till för att välja equalizer och läge. Den sista knappen är till för att repetera eller spela in musik, beroende på vilket läge spelaren befinner sig i. Alla tre knapparna upplevs som robusta och som att de kommer att hålla länge.

Spelarens baksida är helt ren från knappar och funktioner. Alla övriga uttag befinner sig på spelarens kortsidor. På den kortsida som är närmst displayen finns hörlursuttag och mikrofonen. På den motsatta sidan finns batteriluckan och USB-porten lokaliserade. Alla dessa detaljer känns välgjorda och fungerar precis som man kan förvänta sig.

Användargränssnitt

En sak Mezu inte förändrat mycket på, i någon modell, är menyststemet. E3 är inget undantag utan spelaren har mer eller mindre samma gränssnitt. Det är främst buggfixar och en uppsnabbning av systemet som skiljer. Att navigera runt i menyerna är klart snabbare i E3 än i någon tidigare modell.

Ett problem med äldre versioner av Meizus spelare har varit viss inkonsekvens i hur man går in i menyer. På de flesta ställen har knapprna aktiverat funktionen vid nertryck men för att gå in i fillistning var man tvungen att hålla knappen intryckt ett par sekunder och sedan släppa för att gå in i den menyn. Detta är numera åtgårdat. Ett snabbt knapptyck betyder precis som tidigare huvudmenyn men håller man knappen intryck ett par sekunder dyker fillistningen upp utan att man behöver släppa knappen. Ett liten men irriterande problem är nu äntligen är löst.

I övrigt är menyststemet lättanvänt och fungerar mycket bra.

Ljudkvalitet

Meizus tidigare spelare har alltid fått bra betyg för ljudkvalitén och detta gäller även nya E3. Med rätt hörsnäckor blir ljudet klart och detaljerat. Våra test utfördes till största delen med Etymotic ER-4P. Ljudbilden domineras av basen även med alla inställningar ställda neutralt och detta brukar fungera rätt bra till de flesta hörsnäckor. För personer som är ute efter ett neutralt ljud är detta däremot inte rätt spelare. Detsamma gäller personer som kommer koppla in spelaren till en stereo, ljudbilden blir inte lika underhållande då utan även där skulle ett mer neutralt ljud vara önskvärt. Detta är dock inte någon större nackdel då spelaren inte är anpassad för den typen av belastning.

Den inbyggda radion är inte mycket att orda om. Den är i klass med konkurrenterna och är därmed varken bra eller dålig. Den gör sitt jobb och fungerar bäst till tal. Musik är inte lika roligt.

Sammanfattning

Meizu har återigen tagit fram en bra spelare. Den har mycket gemensamt med företagets tidigare produkter. Den stora skillnaden ligger främst i dess fysiska form. Spelaren är mycket liten, framförallt med tanke på att den rymmer ett AAA-batteri. Är man ute efter en spelare med utbytbart batteri bör detta vara ett av toppalternativen. Har man redan en bra musikspelare tillför dock Meizu E3 inget utöver det vanliga.

För att sammanfatta spelaren i en mening kan man säga att E3 är en kvalitetsspelare med bra ljud utan några unika särdrag. Det finns även en X3 som är byggd kring samma hårdvara som E3 men som saknar ljudeffekter och har en annorlunda design. Denna spelare är något billigare och för dem som brukar ha ljudeffekter avstängda bör X3 vara ett mer ekonomiskt val. Förutom denna har Meizu även presenterat en variant av E3 med färgskärm för den som vill ha det.




23/03 -06 | Jonas Lundh | lundh(@)64bits.se