Mitsumi CD-RW CR 485C TE

Inledning
Specifikationer
Intryck
Installation
Tekniker
Test
Funktioner
Slutsats


Tack till Mitsumi Electronics Europe för att de bistod med produkten för recension.


31/10-02 | CH | ch@64bits.se

Inledning

Mitsumi är ett företag som i alla fall jag förknippar med billiga, anonyma bulkprodukter. De har inget särskilt rykte i branschen, varken för prestanda eller kvalité. Å andra sidan har de inget större vanrykte heller. Deras produkter verkar för det mesta passera ganska obemärkt förbi, utan att göra något större intryck på någon. Nu har vi på 64bits fått den äran att testa deras senaste alster, vad gäller CD-brännare. CD-ReWriter CR 485C TE heter den, och det är en ganska ordinär CD-brännare, om än snabb. Skriver gör den i 40x, återskriver CD-RW i 12x (skriver blanka CD-RW i 20x) och läser i 48x.

Jämför gör vi med produkter från Plextor, ett företag med stadgat rykte för både kvalité och prestanda. Vi jämför främst med PX-W2410AV1, en enhet som var state-of-the-art för ungefär ett år sen. Vi har också jämfört lite med en av Plextors senaste brännare, som vi recenserade nyligen. Den heter PX-W4824TU och recensionen hittar ni här. Förutom att jämföra med dessa enheter tar vi upp och förklarar alla de förvirrande trebokstavsförkortningar som figurerar i CD-sammanhang, t ex CAV och CLV.

Specifikationer

Media Skrivning/
Återskrivning
Läsning (data) Spela upp
CD-DA * * *
CD-ROM * *
CD-ROM + CD-DA * * *
CD-ROM XA * *
CD-I * *
Photo-CD *
Video-CD * *
CD-Extra * * *
CD-G * * *
CD-Text * *

Prestanda
* Skrivning CD-R/CD-DA
40x: 6000kB/s Z-CLV
32x: 4800kB/s Z-CLV
24x: 3600kB/s Z-CLV
20x: 3000kB/s Z-CLV
16x: 2400kB/s CLV
8x: 1200kB/s CLV
4x: 600kB/s CLV
* Återskrivning CD-RW
12x: 1800kB/s CLV
10x: 1500kB/s CLV
4x: 600kB/s CLV
* Läsning Alla format
20x-48x: 3120-7200kB/s CAV
18x-40x: 2710-6000kB/s CAV
14x-32x: 2170-4800kB/s CAV
10x-24x: 1600-3600kB/s CAV
8x: 1200kB/s CLV
4x: 600kB/s CLV

Intryck

Mitsumi CR 485C TE ser ut som CD-brännare gör mest. Den är vit, har en släde av standardutförande och siffrorna 40/20/48 skrivna med grå text på framsidan. Utöver det så har den en hörlursutgång, en volymkontroll till denna och en diod. Inga märkvärdigheter här, alltså. I kartongen hittar man förutom CD-brännaren följande artiklar: Trots att den medföljande CD-RW-skivan var garanterad max 10x hade jag inga som helst problem med att skriva den i brännarens maximala hastighet, 20x. De medföljande CD-R-skivorna var specade för 40x, och gick också alldeles utmärkt att bärnna i denna hastighet. Märket på samtliga medföljande skivor var Verbatim, och de gav intryck av att vara av hög kvalité. Alla tester med skivor av andra märken gick också bra. Jag testade även att bränna ett par Memorexskivor, specade för 24x, i 40x vilket fungerade utmärkt.

Den medföljande versionen av Nero var hyfsat färsk (5.5.8.2, senaste är 5.5.9.14 27/10 2002), och det var inga problem att uppdatera till senaste versionen efter en nedladdning på cirka 12MB från http://www.ahead.de. Den vägrade dock bränna på Plextor-brännaren eftersom det var en så kallad "Mitsumi Edition". Det känns lite löjligt och småsnålt, men tyvärr gör många tillverkare så. Plextor brukar skicka med en "Plextor Edition" av Nero till sina produkter, till exempel. Ett löjligt tilltag, som bara skapar besvär och irritation, tycker jag, men kanske inget att hänga upp sig på.

Få CD-enheter är så högljudda som denna. Vid full hastighet, både vid läsning och skrivning ger den ifrån sig ett högt, irriterande surr, ungefär som en stor humla på amfetamin, för dem som kan tänka sig hur det låter ;). Det är tur att det är ett obehag som fort går över, för en längre stund skulle i alla fall jag ha svårt att stå ut. Varken Plextor-brännaren (som visserligen är långsammare) eller min LG DVD-spelare låter lika högt. Detta är dock inget stort problem, eftersom man sällan läser eller skriver särskilt långa stunder i streck, utan mer ett litet irritationsmoment.

Installation

Installationen gick smärtfritt. Jag byglade den till Slave, kopplade in den och startade datorn. FreeBSD bootade upp, och ett kommando senare var den i full gång med att mata brännaren med en ISO-fil i 40x. Fort gick det, och snart var skivan klar, och fungerade felfritt.

Den medföljande installationsanvisningen är bra, både vad gäller hårdvara och mjukvara. Kort och koncis, och ganska fri från onödigt trams. Jag tror inte att det skulle vara några större problem för en person utan förkönskaper att installera denna enhet, med hjälp av instruktionerna. Att installera en CD-enhet är bland det enklaste man kan göra i hårdvaruväg.

Tekniker

När man läser recensioner av CD-enheter stöter man ofta på de något förvirrande förkortningarna CAV, CLV, P-CAV och Z-CLV. Därför tänkte jag förklara vad de betyder, och vad de innebär.

CAV: Constant Angular Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant ökande hastighet.

P-CAV: Partial-Constant Angular Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant ökande hastighet till en viss punkt. Därefter är hastigheten konstant.

CLV: Constant Linear Velocity Skivan läses/skrivs i en konstant hastighet.

Z-CLV: Zone-Constant Linear Velocity Skivan är indelad i zoner. Efter varje zon ökar skrivhastigheten (Z-CLV används bara vid skrivning).

Mitsumi-enheten använder sig uteslutande av de båda CLV-lägena för skrivning, och CAV för läsning, vilket går att se på benchmark-värdena på nästa sida. Här följer några enkla diagram för att demonstrera ungefär hur en hastighetskurva för de olika lägena ser ut, rent teoretiskt och förenklat. I praktiken ser de inte alltid ut precis så här. Jag vill också be om ursäkt för att mina grafikfärdigheter inte är vad de borde vara ;).

tekniker.png

Test

Testsystem Inget fartmonster direkt, men fullt tillräkligt för att bränna skivor i 40x. Under Windows användes den medföljande versionen av Nero plus Nero CD InfoTool och Nero CD Speed, och under FreeBSD användes burncd, ett medföljande verktyg.

Test 1: Läsning

Till detta test använde vi oss av Nero CD Speed, ett utmärkt litet program som finns att ladda här. Vi har valt att dela in testet i tre delar; läsning av brända data-cd, läsning av pressad data-cd och läsning av pressad audio-cd. Det har visat sig att det i de flesta fall går något fortare att läsa pressade skivor, därför gör vi på detta sätt.

Läsning av pressad dataskiva (73:27.56)

Mitsumi
mitpdata.png Detaljerade testvärden
Vad denna dipp i grafen beror på har jag inte lyckats lista ut, men någon tillfällig omständighet är det inte då upprepade tester med olika skivor ger ungefär samma graf. Den påverkar dock inte testresultatet så mycket, det ser värre ut på grafen än vad det är.

Plextor
plexpdata.png Detaljerade testvärden

Läsning av pressad audioskiva (73:35.23)

Mitsumi
mitpaudio.png Detaljerade testvärden

Plextor
plexpaudio.png Detaljerade testvärden

Läsning av bränd dataskiva (79:57.73)

Mitsumi
mitbdata.png Detaljerade testvärden

Plextor
plexbdata.png Detaljerade testvärden

Mitsumi-brännaren tar hem lästestet, med knapp marginal, utom vad gäller läsningen av brända skivor där Plextor-brännaren gör ett bättre jobb. Man skulle därför kunna tro att Mitsumi-enheten inte skulle stå sig så bra mot en av Plextors nyare produkter, men en snabb titt i vår recension av PX-W4824TU visar att det inte har hänt så mycket på läsfronten, och att de båda enheterna är ungefär likvärdiga även om Plextors är något bättre.

Test 2: Skrivning

Vid första skrivningstestet använde vi oss av filen 4.7-disc1.iso som är första delen av FreeBSD 4.7-RELEASE. Denna är på 610MB (69:26.68).

FreeBSD (burncd)
Enhet Hastighet Tid
Mitsumi 40x 04:12
Mitsumi 24x 03:52
Mitsumi 12x (Återskrivning) 06:17
Plextor 24x 04:06
Windows XP (Nero 5.5.9.19)
Enhet Hastighet Tid
Mitsumi 40x 03:25
Mitsumi 24x 03:53
Plextor 24x 03:44

Fort går det, men inte så fort som man kan tro när man hör 40x. Dels beror det på att brännare i så höga hastigheter använder ett av CAV-lägena eller Z-CLV vilket gör att tiderna inte blir så imponerande i jämförelse med bränningar i CLV-läge. Här ser vi liten eller ingen prestandavinst med att bränna i 40x jämfört med 24x. Detta kan bero på flera saker; Att brännaren har "aggresivare" zoner i 24x (för den ska enligt uppgift köra Z-CLV även i denna hastighet), att den i motsats till vad Mitsumi säger kör CLV i denna hastighet, att skivan var för liten för att brännaren skulle kunna bränna i 40x tillräkligt länge för att det skulle märkas eller att datorn inte orkade med att servera 6MB/s kontinuerligt. Att datorn inte skulle hinna med verkar inte särskilt troligt, eftersom den är någorlunda snabb och utrustad med en snabb disk, vars FAT-partition inte var särskilt fragmenterad (Sådant drabbar inte filsystemet UFS som användes till FreeBSD så mycket att behövs tas med i beräkningarna). Att en större skiva skulle gå fortare är däremot troligt, så vi gjorde i ordning en ISO-fil på 792MB för att testa detta.

Skrivning av 792MB ISO-fil
OS Hastighet Tid
FreeBSD 40x 05:41
Windows 40x 06:20
FreeBSD 24x 05:42
Windows 24x 06:18

Inte ens med en så stor skiva lönar det sig att bränna i 40x, det lönar sig faktiskt sämre under Windows men något bättre under FreeBSD där det faktiskt gick fortare i 24x med den mindre skivan. Nu är hörhållandet det omvända, den större skivan går fortare att skriva i 24x än i 40x under Windows. Men eftersom jag inte lyckats hitta några vettiga orsaker till detta får jag helt enkelt konstatera att den här brännaren inte presterar så bra som den "borde" i 40x. Det är nog bara att acceptera att i och med att CD-brännarna börjat använda sig av CAV och Z-CLV-lägen av vid skrivning har samma fenom som inträffade med CD-läsarna för ett par år sedan uppstått. Det går helt enkelt inte att använda en enhets maximala skrivhastighet mätt i antal x som ett tillförlitligt mått på dess prestanda.

Funktioner

Nero InfoTool är ett trevligt litet program, som på ett smidigt sätt ger en sammanställning av den information som går att utläsa om diverse optiska enheter. Här är en skrämdump från detta program, av vilken vi kan utläsa att det Mitsumi angivit stämmer, och konstigt vore det väl annars. Programmet är gratis och finns tillgängligt för nedladdning här, om någon skulle vara intresserad av att jämföra.

Mount Rainier

Som synes både i Mitsumis specifikationer och i resultatet från Nero InfoTool stöder Mitsumi CR485CTE Mount Rainier, men vad är då detta? Jo, Mount Rainier är ett förslag till en metod för operativsystemsstöd för att "dra och släppa" filer till en CD-RW-skiva, utan långa formateringstider. Mount Rainier formaterar skivorna för UDF-filsystemet i bakgrunden, och är tänkt att fylla samma funktion som tredjepartsprogram som t ex Nero InCD, som faktiskt följer med. Förmodligen är det tänkt för operativsystem som inte stöder Mount Rainier.

ExacLink

ExacLink är namnet på den teknik Mitsumi använder för att förhindra felbränningar orsakade av så kallade Buffer Underruns, alltså när brännaren inte har tillräkligt med data i sitt buffertminne för att bränna i den aktuella hastigheten. Om man utelämnar alla tekniska detaljer så tillåter ExacLink att en bränning pausas för att sedan återupptas på exakt samma ställe med samma styrka och frekvens som tidigare så att det för den läsande enheten ser ut som om hela skivan bränts i en kontinuerlig följd.

Overburn

Tyvärr var de största skivor jag kunde få tag i med så kort varsel 90min. Både Mitsumi-brännaren och Plextor-brännaren lyckas bränna in 92:11:43 (810MB) på dessa skivor, så vi får anta att det är skivan som sätter gränsen där och att de båda brännarna klarar lite till.

Bildbevis

Slutsats

Det här är en välavvägd produkt. Den passar bra för den nedre delen av marknaden som den verkar rikta sig till, den presterar bra och gör sitt jobb utan att bjuda på nåt extra eller ge ett intryck av riktigt solid kvalité, vilket brukar känneteckna en lyckad produkt på den lite billigare sidan.

Tyvärr har jag inte lyckats hitta någon uppgift om vad Mitsumi CR 485C TE kostar i Sverige, men en rimlig gissning är att det kommer att landa runt 700kr, alltså på den billiga sidan. Men ett helt igenom billigt intryck gör den inte. Den presterar förhållandevis bra, för de nyare CD-brännarna går inte så mycket fortfare som man kan tro av siffrorna. Den har dessutom visat sig pålitlig genom hela testet, och är ganska rik på funktioner. För övrigt så gör den ungefär det man förväntar sig av den, varken mer eller mindre. Betyget blir därför positivt, men inte särskilt starkt och knappast med någon guldstjärna.

Det lönar sig absolut inte att uppgradera till denna brännare om man har en något år gammal CD-brännare, för det kan sägas en gång till att utvecklingen av hastighet hos CD-brännare har planat ut mer än vad siffrorna antyder. Om man har en långsammare brännare, runt 8-12x kan det vara värt att uppgradera. Och är man i färd med att välja CD-brännare kan denna enhet vara värd att fundera på, om man kan få tag på den till ett rimligt pris. Det är knappast värt att lägga ut stora delar tid eller pengar på att få tag i just denna, många andra CD-brännare gör ett lika gott jobb.

Fördelar Nackdelar
Billig Högljudd
Relativt snabb 40x går inte så fort som man kunnat hoppas
Bra programvara



31/10-02 | CH | ch@64bits.se