MP3- & MP3/CD-spelar test

Inledning
Napa PA22 128 MB
CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
Portabel MP3/CD-spelare
Napa DAV326 + LR314
Napa DAV396 Slim
Sorell SMP-200
Slutsats


Ett stort tack till Teknikmagasinet som gjorde denna recension möjlig.


3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se


Inledning

Den gamla hederliga freestylen är nästintill bortplockad från varuhyllorna i butikerna. En av anledningarna är att nya produkter intagit marknaden. Först var det CD-spelaren som konkurrerade ut freestylen, sedan kom MiniDiscen som i sin tur förde CD-spelaren bakom ljuset. Idag är det MP3-spelare som håller på att ta över marknaden inom bärbart ljud. Vi har fått äran att testa fyra stycken MP3-spelare och fyra stycken MP3/CD-spelare. Samtliga spelare är tillverkade av mindre kända märken och detta gör det extra intressant att se om dessa har någon chans på marknaden.

Testet

I testet kommer allt från design och storlek till funktioner och kvalité att granskas. När det gäller ljudkvalité så testar jag med de medföljande hörlurarna, samt med mina egna Sennheiser HD 490-hörlurar. I samtiga tester använder jag ett flertal olika skivor (både musikskivor, CD-R och CD-RW) för att få så rättvis bedömning som möjligt.

Här är samtliga deltagare i testet:

MP3-spelare:

 • Napa PA22 128 MB
 • CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB
 • M-ANY DAH-610 Premium 128 MB
 • M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB
 • MP3/CD-spelare:

 • Portabel MP3/CD-spelare
 • Napa DAV326 + line remote control LR314
 • Napa DAV396 Slim
 • Sorell SMP-200
 • Napa PA22 128 MB

  Den första MP3-spelaren som vi testar är Napa PA22 som är utrustad med 128 MB. Liten, smidig och enkel är det första intrycket som man får av denna spelare.

  Specifikationer
  Nedan följer specifikationer för Napa PA22:

  Pris Ca 1200 kr
  Storlek 86,5 x 33,5 x 15 mm (L x B x H)
  Vikt 38 gram (inkl.batteri)
  Minne 128 MB
  Stödjer formaten MP3/WMA/Datafiler
  Id3-information Nej
  Inbyggd radio Nej
  Inbyggd mikrofon Nej
  LCD-display Nej
  Inspelning med direktkodning Nej
  Röstinspelning Nej
  Equalizer Nej
  Batteri 1 st AAA-batteri
  Drifttid Ca 13 timmar
  Laddningsbar Nej
  Gränssnitt USB 1.1

  Som ni ser ovan så är Napa PA22 en väldigt enkel MP3-spelare med få funktioner.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3-spelare, NAPA PA22
  1 st. AAA-batteri
  1 st. Hörlurar (öronsnäckor med bärrem)
  1 st. USB-kabel (förlängning)
  2 st. Manualer, en engelsk och en tysk
  1 st. Installations-CD med manual (sex olika språk, ej svenska)
  1 st. Garantikort

  Det följer med en "snabbstarts-guide" som går igenom grunderna för MP3-spelaren. Guiden innehåller bland annat hur du går till väga för installation av spelaren, isättning av batteri och spelarens funktioner. Installations-CD:n innehåller drivrutiner för spelaren samt en lite mer avancerad manual än den tidigare guide jag nämnde, för hur spelaren fungerar.

  Napa PA22 fungerar som ett bärbart flash-minne vilket medför att spelaren ansluts direkt på USB-porten. De har även skickat med en förlängningskabel för USB för den som inte lätt kan komma åt USB-porten t.ex. på framsidan av datorn.

  Hörlurarna är av öronsnäcks-modell och sitter ihop med en bärrem.

  Spelaren

  För att kunna föra över MP3- och WMA-låtar till enheten behövs det inte installeras någon drivrutin (gäller WinME/2000/XP). Bara att dra bort spelarens nedre hölje och plugga in i USB-porten så dyker MP3-spelaren upp som en portabel disk och fungerar då som vilken lagringsenhet som helst. Bara att dra över de filer man önskar att ha på spelaren. Man kan alltså ha spelaren till att både spela upp musik och för att flytta datafiler. En nackdel är att man inte kan använda mappar för MP3 och WMA-filerna. Spelaren hittar inte dessa låtar utan alla måste ligga direkt i grundkatalogen.

  Man sätter enkelt på MP3-spelaren genom att trycka in play-knappen. En liten grön lampa indikerar att spelaren är på genom att lysa konstant. När man spelar musik så blinkar den gröna lampan. Play-knappen används även som pause-knapp och stoppknappen för avstängning av spelaren. För att ändra låt så finns det två knappar på framsidan av spelaren. Dessa används även till att söka i låten (spola fram/bak). Volym-knapparna finner man på sidan av spelaren, där även hold-knappen finns. Hold-knappen innebär att man ska kunna ha spelaren i t.ex. fickan utan att någon knapp ska tryckas in omedvetet. På sidan finner man även den sista funktionen kallad A-B repeat. Denna funktion är till för att man ska kunna välja en startpunkt och en slutpunkt, som sedan repeteras. Vad denna funktion gör för nytta är fortfarande ganska oklart för mig.

  Ljudkvalité

  När det gäller spelarens ljudkvalité så är det just detta som är spelarens största nackdel. Ljudet är ganska klent och tillför mycket diskant. Någon direkt bas är inte att tala om. Eftersom spelaren inte har någon funktion för inställningar av ljudet så får man ha låga krav för att gilla den här spelarens ljudkvalité. Jag anser att ljudet är viktigast över alla funktioner, så det är synd att denna enkla spelare inte kan prestera bra ljud.

  De hörlurar som följer med är av öronsnäcksmodell. De sitter ihop med en bärrem som inte annat än är i vägen. Ljudet i dessa hörlurar är fruktansvärt dåligt. Ljudet blir väldigt burkigt, skrikigt och basen väldigt dålig. Testar jag med mina egna hörlurar (Sennheiser HD 490) så låter det klart bättre, men fortfarande inte bra.

  Slutsats

  För den som söker en väldigt enkel MP3-spelare med få funktioner och som inte har höga krav på ljudkvalité så är Napa PA22 perfekt för dig. Liten, smidig och enkel är orden som passar perfekt för PA22.

  Fördelar Nackdelar
  Liten & smidig Dålig ljudkvalité
  Enkel att använda Klarar ej mappar
  Installerar sig själv (Windows ME/2000/XP) Dyr
    Dåliga hörlurar
  Krångliga hörlurar med bärrem
  Ingen LCD-display
  Ej stöd för USB 2.0

  CHiC MP10 MP3-spelare 128 MB

  Testets andra spelare har ett ganska så annorlunda designat utseende. CHiC MP10 erbjuder 128 MB minne, LCD-display m.m.

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för CHiC MP10:

  Pris Ca 1300 kr
  Storlek 70 x 42 x 22 mm (L x B x H)
  Vikt 32 gram (exklusive batteri)
  Minne 128 MB
  Stödjer formaten MP3
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Nej
  Inbyggd mikrofon Nej
  LCD-display Ja
  Inspelning med direktkodning Nej
  Röstinspelning Nej
  Equalizer Ja
  Batteri 1 st. AA-batteri
  Drifttid 18 timmar
  Laddningsbar Nej
  Gränssnitt USB 1.1

  När det gäller CHiC MP10 så är det inte så mycket som skiljer denna spelare mot Napa PA22 vad det gäller funktioner. MP10 klarar tyvärr inte av fler format än MP3, vilket är en nackdel. Däremot så har den en LCD-display som PA22 saknade.

  I förpackningen


  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3-spelare, CHiC MP10
  1 st. AA-batteri
  1 st. Hörlurar (öronsnäckor)
  1 st. USB-kabel
  1 st. Manual (engelsk)
  1 st. Installations-CD
  1 st. Bärrem

  Manualen till MP10 är på engelska och är ganska välskriven med många förklarande bilder. Den innehåller allt från installation av spelaren till funktioner och felsökning.

  Hörlurarna som följer med är typen öronsnäckor och är ganska plastiga.

  För att föra över MP3-låtarna används en USB-kabel samt det program för överföring som ligger på CD-skivan.

  Det följer även med en bärrem och ett batteri till MP3-spelaren.


  Spelaren

  För att kunna för över MP3-filer till CHiC MP10 krävs det ett program vid namn "Groove". Det är ett enkelt och lätthanterligt program där man lättöverskådligt ser de låtar som ligger på spelaren. Man ser även hur mycket ledigt minne det finns kvar och det är inga konstigheter med detta program. Genom att trycka på "download" så väljer man ut de MP3-låtar som man vill använda och efter att man har valt så kopieras MP3-låtarna in på spelaren. Det går även att kopiera låtar från spelaren till datorn genom "upload".

  CHiC MP10 är en MP3-spelare med ett litet annorlunda utseende. Samtidigt som den är ganska liten så känns den ändå klumpig. Den är ganska plastig och har ganska tråkig kvalité.

  För att sätta igång spelaren så trycker man på en kombinerad play/stop/forward/rewind-knapp. Man möts då av en CHiC-logo på displayen och den första låten börjar automatiskt spelas. Den börjar även på den senast spelade låt som man har lyssnat på tidigare.

  Genom att hålla in mode-knappen så kommer man till menyn där ett flertal inställningar väntar.

 • 1. Play mode
  - Normal, Repeat one, Repeat all, Shuffle, Intro och Go up (hur låtarna skall spelas upp).
 • 2. Equalizer
  - Normal, Classic, Jazz, Rock och Go up (equalizer innebär olika inställningar för ljud).
 • 3. Hold
  - Confirm och Cancel (låsa knappar).
 • 4. Delete
  - Delete (välj låtar som du vill ta bort).
 • 5. Setting
  - Contrast, Back light, Scroll speed och Go up (ändra contrast, bakgrundsbelysning och hastigheten på scroll-knappen (kombinerad play/stop/forward/backward-knapp)).
 • 6. Menu exit (gå ur menyn).
 • För att stänga av MP10 så måste man trycka på stop-knappen och sedan får man vänta cirka 10 sekunder innan den stängs av automatiskt. Känns som om det hade varit enklare med en vanlig avstängningsfunktion.

  Som ni ser har denna spelare ett antal bra funktioner. Den är lättanvänd och inställningar ändras enkelt. LCD-displayen har en bakgrundsbelysning som är blå. Den är tydlig och visar följande: vald equalizer, artist och låttitel, batteristatus, hold, repeat-val, låtspår och den tid där man befinner sig i låten.

  Denna MP3-spelare klarar inte heller av mappar vilket är negativt. Det blir alltså svårt att sortera låtarna på spelaren.

  Den bärrem som följer med är av "femkronersautomat-kvalité" och är allt annat än exklusiv. Inte så snygg men funktionell.

  Ljudkvalité

  De medföljande hörlurarna är av öronsnäcksmodell och är inte jättebra. De är bättre än de som följde med Napa PA22 men man får inte särskilt bra ljud i dem. Testar jag spelarens ljudkvalité med mina Sennheiser-hörlurar så får man en mer verklig bild av hur den presterar. Ljudet blir då faktiskt ganska bra, mycket bättre än med Napa PA22. Genom att ändra equalizern så förändras ljudet och efter behov så kan man enkelt ändra den för olika sorters musikstilar. Denna spelare har godkänd ljudkvalité men inte bättre.

  Slutsats

  CHiC MP10 är en bra MP3-spelare med bra ljudkvalité. Den har ett flertal inställningar som gör att man kan trivas med spelaren ännu mer. Displayen är bra och lättläst.

  Fördelar Nackdelar
  Lättanvänd Klarar ej mappar
  Godkänd ljudkvalité Något klumpig
  Bra display Klarar ej WMA
    10 sekunders avstängning
  Dåliga hörlurar
  Ej stöd för USB 2.0

  M-ANY DAH-610 Premium 128 MB

  Testets tredje MP3-spelare kommer från tillverkaren M-Any och är utrustad med 128 MB minne, radio, LCD-display och ett flertal andra funktioner.

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för M-ANY DAH-610:

  Pris Ca 1800 kr
  Storlek 81 x 36 x 16 mm (L x B x H)
  Vikt 35 gram (exklusive batterier)
  Minne 128 MB
  Stödjer formaten MP3/WMA/ADP
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Ja
  Inbyggd mikrofon Ja
  LCD-display Ja
  Inspelning med direktkodning Ja
  Röstinspelning Ja
  Equalizer Ja
  Batteri 1 st AAA-batteri
  Drifttid *7/9 timmar
  Laddningsbar Ja
  Gränssnitt USB 1.1

  * Det står 9 timmar på ett flertal ställen, på kartongen, från inköpsstället m.fl. Däremot har de i manualen klistrat över 9 timmar med en lapp där det står 7 timmar. Vilket som är rätt vet jag inte.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3-spelare, M-Any Premium
  2 st. AAA-batterier
  1 st. Fjärrkontroll
  1 st. "Väska"
  1 st. Bärrem
  1 st. Hörlurar (öronsnäckor)
  1 st. USB-kabel
  1 st. Line-in-kabel
  1 st. Manual (engelsk)
  1 st. Installations-CD

  Den medföljande manualen är ganska ingående och förklarar alla spelarens funktioner.

  Det följer med en USB-kabel för att du ska kunna föra över dina MP3-låtar till spelaren samt en line-in kabel (även kallad stereokabel) för att du bland annat skall kunna koppla den till förstärkaren. Men nöjer man sig med att ha den med sig så får man använda de hörlurar i öronsnäcks-modell som följer med. Kanske så använder man då även den bärrem som följer med.

  Det följer även med en fjärrkontroll som du kan koppla till spelaren, allt för att det ska bli lättare att använda spelaren. Inte nödvändigt att använda denna utan det går att koppla hörlurarna direkt till spelaren.

  De har även skickat med en väska för att ha spelaren i, trevligt.

  På CD-skivan finner man programmet man behöver för att föra över MP3-filerna till spelaren. Programmet heter M-Any Loader Plus.

  Spelaren

  Installationen av M-Any Load Plus är inte särskilt avancerad. Har man installerat något program tidigare i Windows så känner man även igen denna installation (InstallShield Wizard). Efter att man har installerat programmet så krävs det en omstart och sedan är det bara att välja ut sina favoritlåtar och föra över de till sin MP3-spelare. I M-Any Load Plus så är det bara att välja ut de låtar man vill ha, dra de till fönstret som visar innehåller för flash-minnet på MP3-spelaren, och sedan välja "transfer". Sedan visas det hur många procent det återstår för varje enskild låt att föra över till spelaren. Programmet är lättöverskådligt och enkelt att använda.

  Denna MP3-spelare är lagom stor och har de funktioner man kan tänka sig vilja ha. Man sätter enkelt på den genom att trycka på play-knappen, som även fungerar som pause- och equalize-väljare. Det finns fem förinställda equalize-lägen: Live, Dance, Jazz, Latin och Rock. Det finns även två stycken lägen som man kan ställa in efter eget tycke.

  DAH-610 är inte särskilt svåranvänd men det tar någon timme innan man vant sig vid den och tills man lärt sig hur man tar sig runt i menyerna. Efter att jag lagt in ett antal MP3-låtar i mappar så var det dags att lyssna. Jag kom inte på hur man skulle byta mapp och jag hittade ingenting om detta i manualen. Blev lite besviken om de missat en sådan här självklar funktion. Plötsligt slog det mig att jag lagt bort två lösa papper som följde med i kartongen. "Folder navigation mode" hade en av lapparna som rubrik. Efter detta var det inte särskilt svårt att hitta sina låtar. Där ser man hur viktigt det är att läsa manualen och de papper som följer med ens nyköpta produkt. Men det är även viktigt för tillverkaren att ha med allting i en manual, vilket de antagligen glömt när de skulle trycka manualen till denna spelare.

  M-ANYs DAH-610 Premium erbjuder MP3-, WMA- och ADP-uppspelning. Även radio, röstinspelning och ljudingång erbjuds.

  På framsidan av spelaren finner man tre stycken knappar. Den första är play/pause/equalizer, den andra är forward/nästa låt och den sista knappen är rewind/tillbaka en låt. På sidan av spelaren finner man volymknappar, rec/inspelningsknapp (för röstinspelning), stop-knapp, menu-kapp och hold-knapp. Genom att hålla in stop-knappen så stänger man av spelaren. Trycker man på menu-knappen (som endast fungerar om spelaren står i stop-mode) så kan man ändra mapp och låt genom att använda sig av volymknapparna och forward och rewind-knapparna.

  Om man vill aktivera repeat-funktionen så gör man detta genom att hålla in mode-knappen under spelning. De lägen som finns är: normal, repeat one, repeat all, random, random all och A-B repeat som jag gick in på tidigare.

  LCD-displayen har en bakgrundsbelysning som är blå/grön. Det hade inte skadat om den varit lite mer belyst. När man spelar MP3 visar displayen filtyp, låttitel, play-symbol, equalizer, speltid, volym, låtspår, hold, repeat, mic, line-in och batteristatus.

  Genom att hålla in rec-knappen så kommer man in i inspelningsläge. Här kan man välja antingen röstinspelning, musikinspelning eller raderingsläge.

  Både röstinspelningen och radion håller en standardkvalité. Det är inte alltid så lätt att få in bra mottagning på radion och röstinspelningen håller inte toppklass, men fyller sin funktion bra.

  Man kan fästa bärremmen på spelaren om man känner för det. Man kan även ha spelaren i den väska som följer med. Här får det även plats kablar och hörlurar (snäckor) om man vill ha med det.

  Ljudkvalité

  DAH-610 Premium har mycket att erbjuda. När det kommer till ljudkvalitén så håller den bra klass. Hörlurarna ger däremot inte särskilt bra ljudkvalité. Även här gäller det att skaffa andra hörlurar, då spelaren har bra ljud med bra bas och diskant i riktiga hörlurar. Absolut ingenting att klaga på förutom hörlurarna.

  Slutsats

  M-ANY DAH-610 Premium är en riktigt bra MP3-spelare som har de funktioner man kan tänkas vilja ha. Bra ljudkvalité, radio, röstinspelning och ett flertal andra funktioner.

  Fördelar Nackdelar:
  Bra ljudkvalité Dåliga hörlurar
  Liten och smidig Ej stöd för USB 2.0
  Klarar mappar  
  Radio
  Röstinspelning
  Flertal funktioner

  M-ANY DAH-520 Slim Box 256 MB

  Testets sista MP3-spelare (de övriga är MP3/CD-spelare) är den modell som har flest funktioner och mest minne på 256 MB. Detta är också den MP3-spelare som är dyrast.

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för M-ANY DAH-520 Slim Box:

  Pris Ca 2300 kr
  Storlek 78 x 54,1 x 9,4 mm (L x B x H)
  Vikt 50 gram (exklusive batterier)
  Minne 256 MB
  Stödjer formaten MP3/WMA/ADP
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Ja
  Inbyggd mikrofon Ja
  LCD-display Ja
  Inspelning med direktkodning Ja
  Röstinspelning Ja
  Equalizer Ja
  Batteri Laddningsbart 1,2V Ni-MH batteri eller 1 st AAA
  Drifttid 10 timmar, 17 timmar med extrabatteri
  Laddningsbar Ja
  Gränssnitt USB 1.1

  För att se om talspråket "dyrast är bäst" stämmer så får du helt enkelt läsa hela recensionen.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3-spelare, M-ANY DAH-520 Slim Box
  1 st. 1.2V Ni-MH-batteri (uppladdningsbart)
  1 st. AAA-batteri
  1 st. Batteriladdare
  1 st. Batterihållare (för extrabatteri)
  1 st. Fjärrkontroll
  1 st. Hörlurar (öronsnäckor)
  1 st. USB-kabel
  1 st. Line-in-kabel
  1 st. Väska
  1 st. Manual (engelsk)
  1 st. Installations-CD

  Något väldigt trevligt med denna förpackningens innehåll är att de skickar med en batteriladdare till det 1.2V batteri som spelaren drivs av. Om man vill vara säker på att inte batteriet ska ta slut så följer det med en batterihållare som man fäster på undersidan av spelaren. I batterihållaren sätter man i ett AAA-batteri vilket ger cirka 7 timmars extra spelning. En riktigt bra funktion.

  Spelaren

  Den här spelaren har samma tillverkare som DAH-610 Premium vilket gör att det medföljer samma program för överföring av låtar, M-Any Loader Plus. Eftersom jag tidigare gick igenom hur programmet fungerade så hänvisar jag er att gå tillbaka till avsnittet under DAH-610 Premium om ni är intresserade av hur programmet fungerar.

  Skillnaden mellan M-ANY DAH-610 Premium och M-ANY DAH-520 Slim Box är inte så stor. Det som skiljer dessa spelare åt är att DAH-520 Slim Box har 256 MB minne istället för 128 MB, orange display istället för blå/grön, laddningsbart batteri och extrabatteri istället för AAA-batteri. De har samma funktioner och knappar och fjärrkontrollen är likadan. Detta medför ju dock inte att skillnaden i pris på cirka 500 kr är bortkastade, snarare tvärtom. Slim Boxen har även ett helt annat utseende som är mer exklusivt. Denna spelare har alltså dubbelt så mycket minne som Premium och även laddningsbart batteri, extrabatteri (plus hållare), orange dispay som är tydligare än den blå/gröna som Premium har och även bättre knappar.

  Spelaren är riktigt tunn och smidig. Den är även den snyggaste spelaren i testet.

  Om ni är intresserade av hur knapparna fungerar så titta även här på M-ANY DAH-610 avsnitt som tar upp detta, då dessa fungerar likadant.

  Ljudkvalité

  Hur är det då med ljudkvalitén? Håller den lika hög kvalité som M-ANY DAH-610 Premium? Eftersom spelaren är ganska lik DAH-610 i övrigt så skulle jag kunna tro att de har använt samma grundkomponenter i denna spelare som DAH-610 då ljudet är lika bra. Spelaren ger bra ljudbild och både diskant och bas är bra.

  Hörlurarna som följer med är av samma modell som följde med i DAH-610 paketet. Inte särskilt bra ljud så köp andra hörlurar innan du testar denna spelare, annars lär du inte bli så nöjd.

  Slutsats

  Om man anser att de extrafunktioner som Slim Boxen erbjuder är värt 500 kr jämfört med Premium, så är valet av spelare inte så svårt. Denna MP3-spelare är riktigt bra och klart den bästa bland de fyra MP3-spelare som är med i testet. Söker man en MP3-spelare med ett flertal funktioner och är noga med bra ljudåtergivning så är detta en MP3-spelare för dig.

  Fördelar Nackdelar
  Bra ljudkvalité Dåliga hörlurar
  Klarar mappar Ej stöd för USB 2.0
  Radio  
  Tydlig display (orange/svart text)
  Flertal funktioner
  Röstinspelning
  Uppladdningsbart batteri
  Extra batteri ger dubbel livslängd

  Portabel MP3/CD-spelare

  Testets första MP3/CD-spelare är den billigaste och enklaste modellen. Spelaren heter Portabel MP3/CD-spelare vilket jag direkt anknyter till lågbudget. Få funktioner och billig är vad man förknippar med denna spelare som klarar CD-R/CD-RW och även MP3-CD.

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för Portabel MP3/CD-spelare:

  Pris Ca 700 kr
  Storlek 143 x 135 x 22 mm (L x B x H)
  Vikt 216 gram
  Skakminne 120 sek (MP3) 45 sek (Audio-CD)
  CD-R/CD-RW Ja/Ja
  Stödjer formaten Audio-CD, MP3
  Id3-information Nej
  Inbyggd radio Nej
  LCD-display Ja, men ej belyst
  Equalizer Nej
  Batteri 2 x AA
  Drifttid 12 timmar
  Laddningsbar Ja

  En standard MP3/CD-spelare utan några direkta funktioner.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3/CD-spelare, Portabel
  1 st. Hörlurar
  1 st. Nätadapter
  1 st. Manual (engelsk)

  Till denna enkla spelare följer det inte med särskilt mycket. MP3/CD-spelaren, nätadapter, en tunn manual och ett par hörlurar är det man får med i paketet. Några batterier skickar inte tillverkaren med, utan man får helt enkelt börja med att bege sig till affären för att köpa dessa.

  Spelaren

  Första intrycket av denna MP3/CD-spelare är att den är väldigt plastig. Utseendet inger inga direkta förhoppningar och den känns billig redan innan användning. Men nu ska vi inte gå på första intrycket utan se vad spelaren går för i praktiken.

  Den medföljande manualen är skriven på engelska och är väldigt tunn men grundlig. Spelarens funktioner är ganska få så någon telefonkatalog till manual hade varit ganska onödigt. I manualen tas det upp hur du ska använda spelarens funktioner samt en kort felsökningsguide.

  På framsidan av spelaren finner man sju olika knappar. Förutom standardknapparna (play, pause och skip) så finns det en prog-knapp som innebär att man kan programmera upp till 64 låtar som sedan spelas i den följd du valt låtarna. Den mode-knapp som finns används för att välja olika sorters repeat-funktioner. De som finns att välja bland är bland annat intro, album, random och ett helt album eller mapp. Den sista knappen på framsidan är ESP-knappen som innebär att skakminnet aktiveras om man trycker på den. När man spelar MP3-skivor så aktiveras denna funktion automatiskt, men när det gäller musikskivor så får man välja detta manuellt.

  För den som söker lite extra bas i ljudet så finns det en knapp att dra till höger på sidan av spelaren, bass boost. Bredvid denna knapp sitter även volymkontrollen och ett line-out-uttag om man vill koppla spelaren till exempelvis stereon.

  På andra sidan av spelaren så finner man uttag för hörlurar och ström. Den nätadapter som följde med kopplas in här om man vill ladda laddningsbara batterier i spelaren. Nätadaptern används även för om man vill använda spelaren utan batterier och i ett vanligt nätuttag.

  Skakminnet fungerar som det ska. Jag gav spelaren en rejäl omgång men inga skillnader i ljudet upptäcktes.

  Displayen som Portabel MP3/CD-spelaren har visar spår, mapp (om man spelar MP3), om ESP (skakminnet) är aktiverat, tid och om man spelar MP3-CD eller vanlig CD. Track, min och sec är pålimmat i displayens nederkant, vilket tyder på budget. Displayen är inte belyst vilket gör den mycket svårläst och otydlig. Man får vinkla spelaren för att kunna se vad som står i displayen vilket är mycket dåligt.

  Ljudkvalité

  Denna spelare må vara billig och enkel, men hur är det med ljudkvalitén? Testar man med de medföljande hörlurarna (öronsnäckor) så blir man inte särskilt upp sig över öronen över ljudkvalitén. Att inte snäckorna ens sitter fast i öronen hjälper ju inte direkt till. Detta är de sämsta hörlurar jag varit med om. Både när det gäller ljudkvalité och passform. Testar jag spelaren med mina Sennheiser så låter det klart bättre, men långt ifrån bra. Ljudet är väldigt burkigt och låter illa. Sätter man på bass boost så får man mer bas, men ljudet blir även väldigt dovt. Ljusa toner vill även gärna släpa efter, ungefär som läsp-ljud. Oavsett om man spelar en MP3-CD eller audio-CD så låter det varken bättre eller sämre.

  Slutsats

  Denna billiga spelare erbjuder inte mycket mer än just det billiga priset. Har man inga krav på ljudkvalité och vill tejpa fast sina hörlurar i öronen så är detta en utmärkt spelare för dig. Söker man även en väldigt plastig MP3/CD-spelare med dålig display så har du inte så mycket att vänta på. Då är denna spelare ett givet köp för dig!

  Fördelar Nackdelar
  Billig Dålig ljudkvalité
    Otydlig display
  Batterier medföljer ej
  Dåliga hörlurar
  Plastig

  Napa DAV326 + line remote control LR314

  Tillverkaren Napa har tidigare varit med i detta test, men då med deras MP3-spelare som inte presterade särskilt bra. Hur är det då med deras MP3/CD-spelare?

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för Napa DAV326:

  Pris Ca 1000 kr
  Storlek 141 x 135 x 30 mm (L x B x H)
  Vikt 270 gram (inkl. batteri)
  Skakminne 480 sek (MP3)
  CD-R/CD-RW Ja/Ja
  Stödjer formaten Audio-CD, MP3, WMA
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Nej
  LCD-display Nej
  Equalizer Nej
  Batteri 2 st AA
  Drifttid 15 timmar
  Laddningsbar Ja


  Även den här spelaren har inte särskilt mycket funktioner, men ibland kan även det vara bra.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3/CD-spelare, Napa DAV326
  1 st. Fjärrkontroll, LR314
  2 st. Ni-MH AA-batterier
  1 st. Nätadapter
  1 st. Hörlurar
  1 st. Väska
  1 st. CD-skiva (manual CD, engelsk)
  1 st. Snabb-manual (engelsk)
  1 st. Garantibevis

  Till denna spelare följer det med det som bör följa med en MP3/CD-spelare. Spelaren självklart, laddningsbara batterier, nätadapter, hörlurar, väska och manualer. Fjärrkontrollen får man med på köpet hos Teknikmagasinet men ingår inte som standard.

  Spelaren

  Även med denna spelare så möts man av ett plastigt och billigt utseende när man plockar upp spelaren ur kartongen. Om detta första intryck har med spelarens kvalité i övrigt att göra återstår att se.

  Det följer med en snabb-guide till spelaren som bl.a. ger dig instruktionerna att ladda batterierna innan du gör något annat. Det är den enda nackdelen med laddningsbara batterier, att få vänta 8-10 timmar innan man får använda den nya produkten man nyss köpt. Det följer även med en manual som ligger på CD-skivan. Denna förklarar spelarens funktioner och vad som skall ingå i förpackningen, felsökningsguide m.m.

  När det kommer till spelarens funktioner och knappar så har inte denna spelare något revolutionärt. Knapparna ger ifrån sig ett rejält klick, som de flesta budgetprodukter gör. På framsidan finner man standardknapparna play/pause, skip/nästa låt och stop. Volymknappen finns även här. Sedan återstår endast två knappar, som också sitter på framsidan, menu och nav. Menu är självklart menyn/inställningar och här kan man bland annat ändra om man vill använda någon form av repeat (finns ett flertal). Här finner man även resume och man kan även ändra om man vill ha på eller av belysningen till displayen. Som standard är det ett klickljud när man trycker på någon knapp. Detta kan man stänga av i menyn. Några andra inställningar finns inte. Den sista knappen nav innebär att man får välja antingen navigate som innebär att man får välja album/mapp som man vill spela, eller playlists. Detta innebär att man kan lägga in playlists (M3u) som spelaren hittar vid start. Om det finns en M3u-fil på skivan så hittar spelaren denna vid start och går man då in via knappen nav, så väljer man playlists och väljer sedan denna och då spelas de låtar som finns med i playlisten. En bra funktion som man kan ha nytta av. Jag saknar funktioner för att ställa in ljud. Det finns inga inställningar överhuvudtaget på denna spelare om man vill t.ex. ha extra bas, eller diskant, vilket är mycket dåligt.

  När det kommer till displayen så är den godkänd. Det är bland en av de billigaste och enklaste displayerna i detta test men den fyller sin funktion. Displayen visar hur många album och playlists som finns på skivan vid start. Spelar man en MP3-låt så visas låttitel och artist från Id3-informationen från låten, format (MP3, WMA etc), från vilken mapp låten spelas ifrån, mappens nummer på skivan, låtnummer och tid för låten.

  När man startar denna spelare så går den igenom vad som finns på skivan. Ibland hänger sig spelaren om man använder sig av t.ex. RW-skivor. Om det har med spelaren att göra eller med de skivor jag använt kan jag inte svara på. Men jag skulle kunna tänka mig att det är spelaren som inte håller högre kvalité. En RW-skiva som jag började att testa med hade den inga problem med att hitta och läsa ifrån. När jag för andra gången skulle lyssna från skivan så kom den inte längre än "TOC Reading" där den går igenom innehållet. Sedan dess har jag inte kunnat lyssna på RW-skivan. Detta gäller inte bara RW-skivan utan den kan "hänga" vid TOC-läget oavsett skiva.

  Ljudkvalité

  Efter besvikelsen med att spelaren inte svalde vissa skivor (trots att man tidigare använt skivan i den spelaren) så var det dags att utvärdera ljudkvalitén. Med de hörlurar som följer med så får man inte ut särskilt mycket av spelaren. De ger ett väldigt dåligt ljud och det känns som om man sitter i en plåtburk. Burkigt och tomt ljud. Med mina egna hörlurar så låter det klart bättre, men fortfarande inte bra. Det är inget djup i ljudet och det låter ganska skräpigt.

  Slutsats

  Det här spelaren är av ganska dålig kvalité. Det tråkiga och plastiga utseendet var ingen bra början för den här spelaren. Det fortsatte med att den inte klarade vissa skivor, främst CD-RW men även andra. När vi kom fram till ljudkvalitén så var det inte mycket bättre där. Den här spelaren är endast för dig som vill ha en vanlig CD-spelare som ska klara musikskivor med dålig ljudkvalité och till ett högt pris för det man får.

  Fördelar Nackdelar
  Belyst display Dålig ljudkvalité
  Stöder playlists Dyr
  Laddningsbar Dåliga hörlurar
    Plastig
  Klarar ej vissa skivor

  Napa DAV396 Slim

  Då var det dags för Napas andra MP3/CD-spelare i detta test. Den första fick inte särskilt bra betyg men den här modellen kanske de har lyckats med?

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för Napa DAV396 Slim:

  Pris Ca 1300 kr
  Storlek Endast höjd känt, 19 mm
  Vikt 224 gram (inkl batterier)
  Skakminne 480 sek (MP3)
  CD-R/CD-RW Ja/Ja
  Stödjer formaten Audio-CD, MP3
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Nej
  LCD-display Ja
  Equalizer Ja
  Batteri 2 st Ni-MH (laddningsbara)
  Drifttid 15 timmar
  Laddningsbar Ja

  En lite tunnare spelare med snygg design, kan den slå de andra spelarna i testet?

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3/CD-spelare, Napa DAV396 Slim
  2 st. Ni-MH batterier
  1 st. Nätadapter
  1 st. Fjärrkontroll
  1 st. Snabb-guide (engelsk)
  1 st. CD-skiva (manual, engelsk)
  1 st. Väska
  1 st. Hörlurar
  1 st. Garantikort

  Till den här spelaren så följer det med samma sorts manual som till den tidigare recenserade Napa-spelaren. Enda skillnaden är att den är anpassad just för denna spelaren. Laddningsbara batterier, fjärrkontroll med LCD-display, väska, hörlurar, garantikort och en nätadapter. Det som bör finnas i en förpackning till en CD-spelare helt enkelt.

  Spelaren

  Första intrycket av denna tunna spelare är att den är fräsch. Den är tunn, smidig och snyggt designad i svart och silver. Ett gott första intryck.

  Snabb-guiden som följer med är av samma sort som till den tidigare Napa-spelaren, men självklart utformad för denna spelare. Detsamma gäller manualen på CD:n. Allt från funktioner, specifikationer och felsökningsguide finns med i manualen.

  Knapparna finner man runt spelaren. Här finns de vanliga knapparna och en menyknapp. Displayen sitter på fjärrkontrollen och är inte belyst, vilket är dåligt. Den är man tvungen att använda sig av för att kunna göra någon inställning eller för att se vilken låt man spelar. Eftersom det inte finns någon display på själva spelaren så blir man bunden att använda fjärrkontrollen. Att ändra inställningar i menyn blir omöjligt utan displayen. För att starta spelaren så trycker man på play-knappen. Samma knapp på fjärrkontrollen fungerar inte som on-knapp, vilket är lite störande.

  Det följde även med en nätadapter om man vill använda spelaren utan batteri. Denna används även om man vill ladda batterierna. Spelaren fungerar då som en batteriladdare.

  De funktioner som spelaren erbjuder är ett antal repeat-funktioner, hold, sex stycken olika equalizer-val och två sorters Id3-information. Antingen version 1 och 2, eller endast 2. Om man spelar en skiva med MP3-låtar så måste man gå in under inställningarna för att kunna byta mellan mapparna. Antingen så får man ha inställt på att byta låt för låt, eller mapp för mapp. Detta väljer man i menyn vilket är en knepig och krånglig lösning.

  Tyvärr klarar ju inte denna spelare av WMA, utan endast MP3-CD och musikskivor.

  Ljudkvalité

  Då var det dags för den viktigaste biten för spelaren, ljudkvalitén. Med hörlurarna som följer med så är det inte jättebra ljud, men bättre än de tidigare hörlurar som följt med de andra spelarna. Ingen vidare bas men någorlunda rent och godkänt ljud. Vid användning av mina hörlurar så erbjuder den här spelaren helt acceptabelt ljud. Inget direkt att skryta över, men i alla fall godkänt. Har man inga direkta krav så duger den här spelaren utmärkt.

  Slutsats

  Första intrycket av den här spelaren var att den var stilren och snygg. Något som bådade gott och som kanske skulle kunna hålla hela vägen ut. Men tyvärr, den här spelaren är inget jättebra köp. Har man standardkrav så duger den här spelaren, men den har tyvärr en hel del brister. Brister som jag ser med den här spelaren är att ljudkvalitén inte är något att skryta över, beroende av fjärrkontroll, jobbigt att byta i menyn för att man sedan ska kunna byta mellan mappar och låtar, endast stöd för MP3 och musikskiva.

  Fördelar Nackdelar
  Smal och smidig Klarar ej WMA
  Laddningsbar Beroende av fjärrkontroll
  Godkänt ljud Jobbigt vid byte av låt/mapp
    Ej belyst display

  Sorell SMP-200

  Då var det dags för den sista spelaren i testet. Detta är den dyraste bland de fyra MP3/CD-spelarna och kanske just därför så borde den prestera därefter.

  Specifikationer

  Nedan följer specifikationer för Sorell SMP-200:

  Pris Ca 1900 kr
  Storlek 130 x 140 x 14 (L x B x H)
  Vikt 130 gram (utan batteri)
  Skakminne 160 sek (Audio-CD), 480 sek (MP3), 960 sek (WMA)
  CD-R/CD-RW Ja/Ja
  Stödjer formaten Audio-CD, MP3, WMA
  Id3-information Ja
  Inbyggd radio Ja
  LCD-display Ja
  Equalizer Ja
  Batteri 1 st Ni-MH (laddningsbara)
  Drifttid 35 timmar
  Laddningsbar Ja

  Detta är den MP3/CD-spelare som erbjuder mest funktioner och som därmed kostar mest.

  I förpackningen

  I förpackningen fanns följande:
  1 st. MP3/CD-spelare, Sorell SMP-200
  1 st. Fjärrkontroll med LCD-display
  1 st. Hörlurar
  1 st. Nätadapter
  2 st. Ni-MH-batterier
  1 st. Extra batterihållare
  1 st. Manual (engelsk)
  1 st. Väska

  Förpackningen innehåller förutom spelaren ett par hörlurar, laddningsbara batterier, en manual, en väska , nätadapter, fjärrkontroll med LCD-display och en extra batterihållare. Denna extra batterihållare använder sig av två stycken AA-batterier (R6) och sedan kopplar man in denna till spelaren. Detta förlänger drifttiden en hel del men är självklart lite klumpigt att ha med sig vid sidan om.

  Spelaren

  Första intrycket av den här spelaren är ungefär samma som Napa DAV396 Slim. Den är snygg och platt. Detta är den plattaste MP3/CD-spelaren i testet och är endast 14 mm tjock. Något annat som är speciellt med denna spelare är att höljet är gjort i magnesium. Den är väldigt lätt och väger inte särskilt mycket.

  Manualen är för en gångs skull i pappersform och är enkel och tydlig. I manualen kan man läsa om spelarens funktioner, säkerhetsåtgärder och vad som skall finnas i förpackningen vid köp.

  Spelarens knappar finner man på sidan och här finns endast standardknapparna men ingen stoppknapp. Den är bortplockad och man får helt enkelt nöja sig med play/pause-knappen. Någon meny-knapp finns inte på spelaren utan den sitter på fjärrkontrollen. Alltså blir man bunden till fjärrkontrollen även på denna spelare, då det endast finns menyknapp och display på just fjärrkontrollen.

  Spelarens funktioner är flera. I menyn kan man ändra programmerbar uppspelning, repeat-val, resume, skakminnet, equalizer, bas, diskant, menyklick, Id3 och ett antal val för displayen, kontrast m.m. Som du ser så finns det ett antal inställningar du kan göra och det är denna spelares fördelar. Bara en så enkel sak som bas och diskant, som ingen av de andra spelarna erbjuder, gör att denna spelare direkt får pluspoäng.

  Denna spelare har även inbyggd radio. Den fungerar ganska bra och man får åtminstone in SRs (Sveriges Radio) kanaler utan problem. Man kan välja mono eller stereo och man kan spara upp till 15 frekvenser i minnet.

  Fjärrkontrollen har en belyst display som är riktigt bra. Riktig tydlig och det är enkelt att välja i menyerna och att ändra inställningar. När man spelar MP3-CD så visar displayen: format (MP3, WMA och audio-CD), spår, artist, titel, kbps, KHz, batteristatus och även två indikatorer (level meter) för volym equalizer ur vänster respektive höger kanal.

  Det var två saker som jag upptäckte negativt med denna spelare. Det första var att den inte klarade vissa skivor särskilt bra. Låtarna började lätt hacka och putsade man av skivan så försvann hacken, trots att det endast var ett fåtal dammkorn på skivan. Det kan även ha varit dålig kvalité på skivan. Den andra nackdelen var att displayen inte klarade Å-Ä-Ö, vilket samtliga av MP3-spelarna gjorde.

  Ljudkvalité

  Denna spelare har ett flertal inställningar för ljudet. Flera equalizer-val och även inställningar för bas och diskant. Detta gör att det man har möjlighet att ändra ljudet precis så man vill ha det. Ljudkvalitén är den bästa bland MP3/CD-spelarna. De medföljande hörlurarna är även de bra för att vara öronsnäckor. Inget att klaga på när det gäller ljudkvalitén.

  Slutsats

  Den var dyrast bland MP3/CD-spelarna och var den då även den bästa? Jag får nog erkänna att den faktiskt var den bästa. Den erbjuder ett flertal bra funktioner: radio, ljudinställningar, klarar MP3/WMA och har en tydlig och bra display. Klart den bästa MP3/CD-spelaren i testet. Lite synd att den är så pass dyr som den faktiskt är.

  Fördelar Nackdelar
  Bra ljud Dyr
  Radio Display stöder ej Å-Ä-Ö
  Bra och tydlig display Beroende av fjärrkontroll
  Flertal funktioner  
  Ljudinställningar
  Bra hörlurar
  Tunn och lätt
  Laddningsbar
  Extra batterihållare

  Slutsats

  Vilken spelare ska man då välja? Det är stor skillnad mellan en MP3-spelare och en MP3/CD-spelare. Storleken är antagligen den största skillnaden. Det första man bör ta reda på innan ett köp är om man ska ha spelaren i t.ex. fickan. I så fall är ju inte en MP3/CD-spelare särskilt smidig. Innan man köper någon spelare så är det priset som är det första man bör tänka över. Sedan hur mycket minne den skall ha. Något som är viktigt är hur höga krav man har på ljudåtergivning. MP3 och WMA är komprimerad musik vilket gör att det blir en förlust av vissa ljudfrekvenser, men oftast inte märkbart för en vanlig människa. Ska man ha en MP3-spelare med bra ljudåtergivning och funktioner så är det "M-ANY DAH-520 Slim Box" som gäller. M-ANY DAH-610 Premium är också ett bra val men håller inte riktigt lika hög klass som Slim Boxen, men klart till ett lägre pris.

  Väljer man däremot en MP3/CD-spelare så är det Sorell SMP-200 som gäller. En bra spelare men tyvärr till för högt pris. De andra MP3/CD-spelarna kan jag tyvärr inte rekommendera då de har en del brister (som du hittar under varje enskild recension). Eftersom man har olika krav och olika plånbok så får du helt enkelt välja ut själv vilken spelare du anser vara mest lämpad för dig.

  Samtliga produkter i testet hittar du hos Teknikmagasinet. Återigen ett stort tack till Teknikmagasinet som skickade produkterna för test.

   

   


  3/11-03 | Najze | najze(@)64bits.se