Jens Of Sweden MP-300

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalité
Användning
Slutsats21/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

För nästan exakt ett år sedan lanserade det svenska företaget Jens Of Sweden sin första produkt, MP-100. Den mottogs med öppna armar av marknaden, senare under förra året kom också en uppdatering av MP-100 som fick namnet MP-110. Det var inga större skillnader mellan dem utan det var mest estetiska sådana. Nu har den riktiga efterföljaren, MP-300 lanserats.

Vi skall idag ta oss en titt på MP-300 och ställa den mot den äldre MP-110. Håller denna nya spelarn samma höga standard som dess föregångare, och vad är egentligen nytt med den här enheten?

Specifikationer

En sammanställning av spelarens specifikationer ser ni i tabellen här under.

Storlek 84 x 35,5 x 18,5 mm (LxBxH).
Vikt 45 g (tillverkarens uppgift, läs mer nedan).
Lagringskapacitet 256 MB eller 512 MB.
Stöd för MP3 (32-320 Kbps) och WMA (32-192 Kbps).
Batteri Ett AA-batteri.
Batteritid Längre än 26 timmar vid MP3-avspelning.
Överföring USB 1.1 (max 0,75 MB/s).
Uteffekt 12 mW + 12 mW (vänster- respektive höger-kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in MP3 i 8- 256 Kpbs), klarar av svenska tecken i ID3-taggar och FM-mottagare (radio).

MP-300 har växt en hel del om man jämför med föregångaren MP-110. Rent volymmässigt har spelaren blivit ungefär 42 % större vilket är ganska mycket. Förhoppningsvis har Jens Of Sweden använt detta extra utrymme till något vettigt.

Uteffekten är en annan stor skillnad mellan MP-300 och MP-110. Den äldre av de två hade enbart 7 mW per kanal vilket var alldeles för lite när man skulle använda kraftigare hörlurar. Nu har effekten ökas till hela 12 mW per kanal vilket räcker till att driva de allra flesta hörlurarna. Man märker också skillnad med de medföljande hörlurarna. Använder man dem på MP-110 behöver man nästan ha volymreglaget i sitt maxläge för att få någorlunda ljudnivå, har man det på MP-300 får man garanterat problem med hörseln efter ett tag.

Vikten är något vi blev lite fundersamma över. De anger vikten utan ett batteri installerat vilket känns mycket meningslöst på grund av att den i princip är obrukbar utan batteri. Vi vägde därför spelaren på en våg som hade en felmarginal på +- 0,05 g. Utan ett batteri installerat vägde spelaren 44 g, med ett batteri vägde den hela 70 g. Detta gör att den väger ganska mycket mer än dess föregångare MP-110 som har totaltvikten 41 g enligt tillverkaren (40 g enligt vågen). 45 g ser bra ut på pappret, men i verkligheten väger alltså spelaren hela 70 g, nästan 80 % mer än föregångaren!

Den största anledningen till viktökningen är att man denna gång har valt ett AA-batteri istället för ett integrerat batteri (ett AA-batteri väger mellan 24- och 26 g beroende på modell och kapacitet). Fördelen med ett AA-batteri är dock att man kan få betydligt längre batteritid. Det integrerade batteriet i MP-110 var på 400 mAh, ett AA-batteri kan ha en kapacitet på upp till ungefär 2300 mAh! Detta leder till att MP-300 har betydligt längre batteritid än sin föregångare, dock inte lika mycket som man kan tro när man enbart tittar på batteriernas kapacitet. Man kan lyssna ungefär dubbelt så länge på en MP-300 än på en MP-110 innan batteriet tar slut.

Två lite udda saker med den här spelaren är ljudingången och FM-sändaren. Med den första kan man till exempel koppla in en extern mikrofon och använda den som en diktafon under intervjuer och liknande. Visst, det finns en integrerad mikrofon i enheten men den är knappt användbar till annat än att ta egna korta anteckningar. En annan möjlighet man har är att koppla in spelaren till en stereo eller liknande och föra över musik den vägen. Den andra nyheten, FM-sändaren, är irrelevant för oss som bor i Sverige eftersom det är olagligt att sända på FM-bandet utan tillstånd. Dock är det inte olagligt att inneha en FM-sändare så man behöver inte avstå från MP-300 på grund av det. De spelare som levereras här i Sverige kommer således ha denna funktion inaktiverad. Eftersom majoriteten av våra läsare befinner sig i Sverige och att vi inte vill uppmana till brott kommer vi inte gå igenom FM-sändarens funktionalitet.

Något som vi tycker saknas i specifikationsväg på den här spelaren är helt klart USB 2. Att föra över flera hundra megabyte med en maxhastighet på 0,75 MB/s är odrägligt. Att fylla 512 MB-varianten med musik tar över 11 minuter, och det med den teoretiska maxhastigheten! Räkna istället med att det tar närmare en kvart att fylla spelaren med musik. Detta är på gränsen vad som är acceptabelt och en 1 GB-version av den här spelaren utan USB 2-stöd känns rent ut sagt idiotiskt. Vi tror att många hade kunnat gått med på att spelaren hade fått lite kortare batteritid, blivit några få gram tyngre och någon millimeter större om den hade fått USB 2-stöd, vi hade i alla fall gjort den uppoffringen utan att blinka.

En annan funktion som en del kommer att sakna är stöd för att spela upp musik i OGG Vorbis-formatet. Detta är ett relativt ovanligt format idag men det är på frammarsch, framförallt hos dem som förespråkar open source.

I förpackningen

MP-110 lanserades i ett elegant aluminiumrör. Men nu har Jens of Sweden övergett detta och levererar spelaren i ett helt vanligt papprör. Detta gör att spelaren inte ser lika exklusiv ut vid leverans. Men troligen har kostnaden för förpackningen sjunkit drastiskt och vi får hoppas att detta även har återspeglas i priset till kund.

När vi öppnar pappröret hittar vi följande förutom själva enheten.

Hörlurar som medföljer är exakt samma som levererade MP-100 och MP-110, och redan för ett år sedan hade vi åsikter om dessa. Dessa är rent ut sagt gräsliga att använda. Passformen är katastrofalt dålig och ljudkvalitén från dem är allt annat än bra. Som tur är kommer denna spelare levereras med ett par andra hörlurar så fort dessa blir tillgängliga. Enligt tillverkaren kommer detta att ske i slutet på mars.

Nackbandet som medföljer kan vara mycket användbart för de som väljer att inte använda de medföljande hörlurarna. Då kan man med hjälp av det fortfarande hänga spelaren runt halsen fastän man använder sig av att par reguljära hörlurar. Detta var inte möjligt med MP-110 utan man var antingen tvungen att komma upp med någon egen snörlösning, vilket ofta inte var direkt vackert, eller att klippa av snäckorna på de medföljande hörlurarna och därigenom få tillgång till ett nackband.

Manualen som medföljer är under all kritik. Här går man enbart igenom mycket kortfattat vad de olika knapparna på spelaren gör och vilka de viktigaste funktionerna är. Vi hade mycket hellre sett att en riktig manual inkluderats. Men som det är nu får man själv ladda ner den från tillverkarens hemsida.

Detsamma gäller med de drivrutiner och program man kan tänkas behöva, de får man snällt ladda ner själv. Drivrutinerna kanske inte är något större problem, dels för att de är relativt små och dels för att inte så många behöver dem eftersom de flesta operativsystem idag har inbyggt stöd för sådana här enheter. Men mjukvaran, Jens Of Sweden AudioManger, landar i nuläget på 14 MB vilket är lite väl mycket för dem utan fast uppkoppling. Eftersom de har valt att inte skicka med en riktigt tryckt manual tycker vi att de istället kunde valt att inkludera en CD-skiva med manual, drivrutiner och programvaran.

För den som undrar är Jens Of Sweden AudioManger ett program som man bland annat kan använda för att föra över CD-skivor till digitala filer som man sedan kan lägga över på spelaren. För den som vill veta mer om programmet kan ni läsa det i manualen till MP-300.

Spelaren

Utseendemässigt ser spelaren mycket elegant ut. Framsidan är vit och har ett tjock lager med genomskinlig plast över sig vilket gör att man får ett djup i spelaren. Detta är mycket svårt att förklara, både i bild och text, enda sättet att förstå är att se spelaren i verkligheten. Framsidan känns trots att den är gjord i plast, mycket robust och kommer troligen klara det allra mesta. Föregångaren var dock gjord i aluminium och känns ännu tåligare. En fördel med det nya materialet till framsidan är att man har kunnat sänka ner displayen i enheten, så man har inga skarvar alls på framsidan (förutom där knapparna sitter). Detta medför att det troligen inte kommer samlas speciellt mycket damm mellan displayen och höljet vilket var en av de får problem som fanns på MP-110. Nackdelen med den nya designen är att fingeravtryck med mera syns mycket tydligt på den vita färgen. Men som tur är kan man mycket lätt få bort dessa på grund av avsaknaden av skarvar på framsidan. Det enda som krävs är en liten trasa som fuktats i ljummet vatten.

Baksidan av spelaren känns dock lite klenare. Den är gjord i vanlig plast och är betydligt tunnare. Detta bör dock inte ställa till problem, men något vi inte gillar alls är luckan framför batteriet. Det känns som att den kommer gå sönder förr eller senare. Gångjärnen är också gjorda i plast, så när man har luckan uppe för att byta batteriet känns det extra klent, trycker man lite för mycket på fel ställe kommer luckan nästan garanterat att lossna.

En smart lösning för USB-kontakten är att den är inskjuten i spelaren. När man behöver använda den tar man bort ett skydd och helt enkelt trycker ut den. Skyddet är gjort i gummi och sitter mycket bra på plats när man väl tryckt dit det. Framför ljudingången sitter det ett skydd gjort i exakt samma material. Så det är ingen risk att det skall komma in damm i spelaren denna väg.

Totalt finns det fyra knappar och tre andra reglage på spelaren. En av knapparna är till för Play/Pause, och en annan används till Rec. Båda dessa är placerade på framsidan av spelaren precis under displayen. Bredvid kontakten för hörlurarna sitter ett reglage där man väljer om man skall lyssna på musik eller radio. Samma reglage används också för att aktivera och avaktivera knapplåset. Bredvid ljudingången sitter reglaget för volymen och ytterligare en knapp. På andra långsidan sitter en så kallad jog-dial. Det är ett hjul som man både kan snurra på och använda som knapp genom att helt enkelt trycka på den. Den används för att byta låt, spola i låtar och för att gå in i menyn (genom att trycka på den). Det är också denna jog-dial man använder för att navigera inne i menyn.

Notera att bakgrundsbelysningen på displayen i verkligheten har en färg som går mer åt blå-lila än den som ni ser ovan.

Menyn i sig är mycket lättnavigerad och man behöver ingen manual i närheten för att hitta. Allt är snyggt indelat i lämpliga kategorier och underkategorier. Något som dock kan vara lite underligt är namnen på vissa saker, och vad de gör. En sådan sak är ”Play Speed”. Man hör direkt vad man gör här, ställer in hastigheten som låtarna spelas upp i, men valen är mycket udda. Väljer man 1/3 så spelas musiken upp fortare än 1/2, fastän en tredjedel (0,333) är mindre än en halv (0,5). Ännu underligare blir det om man väljer 1/6, då spelas musiken upp snabbare än normalt. Bortser man från sådana här småmissar är meny-systemet föredömligt enkelt att använda.

Ljudkvalité

När vi för första gången startade spelaren och satte igång en MP3-fil blev vi mycket överraskade hur de lät, i positiv bemärkelse. MP-110 hade bra ljud, om än inte perfekt, men skillnaden mellan den och MP-300 är som natt och dag! En av anledningarna till den ökade ljudkvalitén är att Jens Of Sweden använder sig av en annan krets för uppspelningen i MP-300. Vi testade naturligtvis båda spelarna med exakt samma musikfil och hörlurar när vi bedömde ljudkvalitén. Men skillnaden mellan de två spelarna var ändå enorma. Ljudet i MP-300 är mer fylligt, man får med hela ljudbilden på ett annat sätt. Basen återges betydligt bättre och mellanregistret kommer med på ett helt annat vis än i MP-110.

Vi testade båda spelarna med två olika hörlurar, dels de medföljande, men också med ett par Shure E2C. Med båda lurarna fick man ett förvånansvärt bra ljud från MP-300, betydligt bättre än vad vi tidigare har upplevt från någon MP3-spelare. Men det är också en enorm skillnad mellan de olika hörlurarna, vi tycker helt klart det är värt att investera i ett par andra lurar än de som medföljer. Inte bara på grund av den överlägsna ljudkvalitén med också för att skona sina öron mot deformation.

Vill man finputsa ljudet något är det möjligt med den inbyggda equalizern. Det finns både förinställda profiler, såsom Jazz, Pop, Rock och så vidare. Men det finns också möjlighet till att själva ställa in equalizern. Detta medför att man kan få ett ljud som man själv gillar och trivs bra med.

Användning

Att använda spelaren är inga större problem om man bortser från de hörlurar som medföljer i nuläget. Menyn är som redan nämnts mycket lättanvänd och det finns lagom med knappar på spelaren. Inte för många för att man skall villa bort sig och inte för få för att det skall bli jobbigt att använda dem.

Spelaren går alldeles utmärkt att använda både till joggingturer, gymmet eller andra sporter. Trots sin relativt höga vikt känner man inte av spelaren speciellt mycket på grund av att nästan all vikt hamnar runt halsen. Ett problem vi stötte på var dock att när man rörde sig mycket tenderade kontakten till hörlurarna att glappa. Samma problem fanns på tre olika spelare så det var inget defekt exemplar vi fått. Men när vi testade med ett par andra hörlurar än de medföljande försvann problemet på alla tre spelarna. Alltså sitter problemet i kontakten till hörlurarna. Detta problem kommer förhoppningsvis att elimineras när de nya hörlurarna börjar levereras med spelaren.

Vi uppmätte också batteritiden med hjälp av ett batteri med en kapacitet på 2300 mAh. Vi kunde ha igång spelaren och lyssna på MP3-musik i hela 20 timmar och 30 minuter innan den dog. Detta får anses vara mer än godkänt. Tänk dock på att vi under denna tid aldrig rörde spelaren så displayen var släckt under hela tiden. När man använder spelaren normalt rör man naturligtvis den fler gånger och batteritiden bör således bli något kortare.

Att föra över musik till spelaren är mycket enkelt. Man skjuter bara ut den integrerade USB-kontakten och stoppar in i datorn. Sedan kommer enheten upp i utforskaren och det är bara till att dra och släppa. Man behöver varken drivrutiner eller någon annan mjukvara för att föra över filer förutsatt att operativsystemet har stöd liknande enheter (vilket Windows fick i och med 98SE). Man kan dessutom lagra annat än MP3-filer på spelaren så det går alldeles utmärkt att föra över dokument för att ta med sig till arbetet/skolan eller något helt annat.

Något annat som underlättar användandet av MP-300 är att den har stöd för så kallade spellistor (m3u). Detta gör att man på ett mycket enklare sätt kan bestämma i vilken ordning MP3-filerna skall spelas upp. Detta var inte möjligt på den äldre MP-110 utan där var man tvungen att genom filnamnen sortera sina låtar vilket var ganska omständligt. Det är heller inga problem att ha flera olika spellistor på spelaren och sedan genom menysystemet välja vilken som skall gälla.

Slutsats

Efter att ha använt spelaren i lite drygt två veckor är det ändå svårt att ge spelaren något entydigt omdöme. I vissa fall passar den som handen i handsken, i andra fall passar den inte ens som foten i mössan. Det hela beror vad man har tänkt använda spelaren till.

Är man ute efter en så lätt och smidig spelare som möjligt bör man hålla sig till MP-110, men vill man ha en spelare med mycket bra ljudkvalité och med många funktioner passar MP-300 perfekt. Därför ser vi inte dessa två spelare som konkurrenter, utan mer som komplement till varandra. Anledningen till det är helt enkelt att den ena är liten och smidig, medans den andra som sagt har mer funktioner och bättre ljudkvalité.

En stor nackdel för tillfället är dock de medföljande hörlurarna, de har dålig passform och ljudkvalité, de är med andra ord inte bra på något. Dessa kommer dock att bytas ut och i slutet på mars kommer MP-300 att levereras med ett annat par hörlurar. Så kan ni vänta till dess rekommenderas det skarpt.

Kvalitén på spelaren känns genomgående mycket bra med ett undantag, luckan för batteriet. Denna kommer troligen att gå sönder förr eller senare eftersom man måste ta ut och sätta in batteriet regelbundet på grund av att det inte går att ladda batteriet inne i spelaren. Framsidan av spelaren har dock väldigt hög kvalité och det känns som övriga spelaren kommer att hålla ett bra tag, trots att den är gjord i plast!

Priset ligger på ungefär 2200 för enheten med 256 MB-minne och 2700 för den med 512 MB.

Fördelar Nackdelar
Utseendet. Luckan för batteriet.
Kvalitetsintrycket. De medföljande hörlurarna (gråa)
Ljudkvalitén.  
Batteritiden.  
Drivrutinslös.  21/02-04 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se