MSI 945P Neo Platinum

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Layout & integrerade funktioner
BIOS & stabilitet
Prestandatester
Slutsats

Tack till MSI som gjorde denna recension möjlig.


16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

För någon månad sedan lanserade Intel som väntat sina nya processorer och nya moderkortskretsar. Nyheterna var många men skillnaderna var störst hos processorerna, Pentium D, där dubbla kärnor var temat. De nya moderkortskretsarna som lanserades samtidigt som Pentium D gavs namnen 945P samt 955X, och till dessa skulle den nya sydbryggan ICH7-R användas.

Moderkortet vi idag skall utvärdera bygger på den enklare modellen av de två moderkortskretsarna, 945P, och levererades av MSI. Produkten har det fullständiga namnet MSI 945P Neo Platinum.

Specifikationer

I tabellen nedan ser ni en sammanställning av moderkortets specifikationer.

Processorstöd Sockel 775-baserade, 533- ,800- och 1066 MHz-buss med stöd för Intels "Dual Core".
Nordbrygga Intel 945P.
Sydbrygga Intel ICH7-R.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version 1.0.
PCI-Express-platser 1 styck 16x- och 2 stycken 1x-portar.
PCI-platser 3 stycken.
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR2 533/677.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 3 ATA-133-kanaler (1 via ICH7-R-kontrollern samt 2 via VIA VT6410).
USB-portar 4 stycken.
Firewire Ja, 1394a (VIA VT6307).
Ljud Ja, DTS med stöd för 7.1 (Realtek ALC882).
Nätverk Ja, 1 Gbit-anslutning (via Intel 82573 PCI-Express-krets).
Serial ATA (SATA) 4 stycken SATA-300-portar (via ICH7-R-kontrollern).
RAID Ja, RAID 0 och RAID 1, RAID 10 och RAID 5 (det senare enbart via ICH7-R).
Övrigt MSI CoreCell, DOT3 Express och Live Update 3.

Nyheterna rent specifikationsmässigt mot de äldre moderkorten 925XE, 925X samt 915P handlar främst om förändringar i den nya sydbryggan ICH7 (föregångaren var ICH6). Båda dessa finns också i RAID-versioner med ändelsen R. En av nyheterna som har inkluderats i ICH7 är stöd för SATA-2, alltså det nyare och snabbare överföringsgränssnittet för hårddiskar, optiska enheter, och andra tillbehör. I dagsläget ger detta dock i praktiken ingen förbättring eftersom de enheter som kopplas till detta grässnitt i sig är flaskhalsen. Ytterligare en nyhet som vi också kommer att märka av är att Intel har inkluderat stör för RAID 5 i ICH7-R. Detta ger de mer avancerade användarna möjligheter till att nyttja en RAID-nivå som både ger ökad prestanda och ökad säkerhet, till ett lågt pris (så lågt som 1/8 av hårddiskutrymmet, mot 1/2 vid RAID 10). Ytterligare en nyhet som ICH7-R medför är att man får hela sex stycken PCI-Express-banor till sitt förfogade mot enbart fyra hos föregångaren ICH6-R och hos lillebror ICH7. Vad tillverkaren sedan väljer att göra med dessa banor är helt upp till denne. Exempelvis är det fullt möjligt att implementera en 4x-port och två stycken 1x-portar, eller sex stycken 1x-portar.

Nyheter hos själva nordbryggan är främst stöd för Intels nya processorer med dubbla kärnor, men också stöd för DDR2-minnen med en hastighet på 667MHz.

Om vi tittar specifikt på det här moderkortet ser vi att MSI har nyttjat de flesta av de möjligheter som själva tekniken tillåter. Maximalt antal minnesplatser och SATA-platser har installerats, men man har faktiskt enbart nyttjat två av de totalt sex PCI-Express-banorna vilket känns tveksamt. Här hade vi gärna sett en 4x-port och en 1x-port när detta faktiskt är möjligt.

Tekniker vi saknar är dubbla nätverkskort som mer eller mindre får ses som standard på de mer exklusiva moderkorten samt någon form av funktion som skyddar användaren från felprogrammerade BIOS. Vi hade också hellre sett att MSI valt att implementera fler SATA-portar istället för att lägga till två IDE-kanaler. Som det ser ut nu kan man installera fyra SATA-enheter men hela sex stycken IDE-enheter vilket är lite udda med tanke på att SATA håller på att ta över från IDE mer eller mindre helt och hållet.

MSI har också inkluderat tre stycken unika funktioner för just deras moderkort. CoreCell är enkelt utryckt en liten krets på moderkortet som håller reda på hur moderkortet mår och som man kan använda för att från Windows ändra diverse parametrar som annars kräver BIOS. DOT3 är en funktion som på ett smart sätt använder sig av överklockning. Exempelvis är det möjligt att i BIOS välja att processorn skall överklockas 5 procent, men denna överklockning sker enbart när moderkortet märker att det behövs, till exempel när man startar ett spel eller utför någon tung beräkning. Live Update 3 är också en intressant funktion. Med hjälp av detta program/funktion kan man uppdatera BIOS och alla drivrutiner tillhörande moderkortet med enbart ett fåtal musklick.

I förpackningen

Lådan som moderkortet levereras i ser ut som många andra med datorprodukter inuti, en futuristisk avbildning med flertalet rutor som tar upp specifikationer och möjligheter hos produkten.

I listan nedan nämns det som återfinns i själva förpackningen vid leverans.

Som synes medföljer inte speciellt många tillbehör och kablar, utan enbart det som anses vara standard.

Vi tycker det är lite snålt tilltaget med SATA-kablar och strömadaptar, framförallt med tanke på att de i princip inte kostar tillverkaren något. Här borde MSI ha valt att i alla fall skicka med den dubbla uppsättningen så att man kunnat nyttja alla SATA-kontakterna utan att köpa till kablar.

Det enda utöver det vanliga som medföljer är installationsverktyget för processorn. Detta är ett litet hjälpmedel som MSI hävdar skall underlätta monteringen av processorn i sockeln. Eftersom pinnarna i och med LGA775 sitter i själva moderkortet och inte på processorn som tidigare var brukligt är moderkortstillverkarna naturligtvis mer oroliga än tidigare. Men att skicka med en liten platsbricka som bara gör hela proceduren krångligare känns som helt fel väg att gå.

Layout & integrerade funktioner

Som brukligt börjar vi att granska moderkortet uppe i dess vänstra hörn. Här återfinns som vanligt processor sockeln och till vänster om denna finns ATX12V-kontakten. Något intressant med denna är dock att den har 8 pinnar istället för 4 som tidigare var standard. I och med 945- och 955-serien har Intel valt att använda sig av den kraftfullare 8-pins-anslutningen för att säkerställa strömförsörjningen till datorns delar. Tidigare har man enbart kunnat hitta den här kontakten hos kraftfulla servrar och arbetsstationer. 8-pins-kontakten är dock bakåtkompatibel så ifall man använder ett äldre nätaggregat går det utmärk att ansluta 4-pins-kontakten till 8-pins-anslutningen.

Precis till höger om processorsockelns översta kant hittar vi fläktanslutning till processorns kylning. Ytterligare två fläktkontakter hittar vi i nederkant på processorsockeln, något till vänster om nordbryggan (den fjärde fläktkontakten återfinns längst ner på moderkortet). Bredvid dessa sitter återigen en lite udda strömkontakt för moderkort, en vanligt molex-anslutning! Denna används för att säkerställa strömförsörjningen till grafikkortet och skall enligt MSI alltid vara ansluten. Med andra ord är vi nu uppe i totalt tre stycken strömanslutningar till moderkortet, frågan är när det skall sluta.

Till höger om allt detta hittar vi de fyra minnesplatserna, och till höger om dessa sitter ATX-kontakten och floppy- samt IDE-kontakterna tillhörande ICH7-R-kontrollern. Vi hittar faktiskt också BIOS-kretsen här uppe vilket är en liten udda placering.

Runt själva processorsockeln är det relativt rent om vi bortser från två stora och höga kondensatorer. Men dessa sitter en bit ifrån själva sockeln och bör inte ställa till några större problem. Vi lyckades exempelvis att installera Zalmans enorma 7700-Cu utan några som helst problem.

Notera dock att exemplaret av moderkortet vi fick levererat var en tidig version och ser inte exakt likadant ut som det ni kommer att få möjlighet att köpa i affären. Den största, och egentligen enda skillnaden är att de stora kondensatorerna runt processorsockeln och PCIe-16x-porten har blivit utbytta mot mindre. Därför är det betydligt bättre plats runt dessa på konsumentkorten, och det problem vi beskriver nedan med grafikkortet är alltså oväsentligt för er. På bilderna nedan ser ni hur de olika versionerna ser ut, och de rödmarkerade kondensatorerna är några av dem som har bytts ut mot mindre.

I moderkortets nedersta högra hörn återfinns som vanligt de flesta kontakter och kretsar. Precis i hörnet sitter de kontakter som används för att ansluta de knappar och lysdioder som finns på datorlådan. Denna kontakt är färgkodad, precis som hos många andra tillverkare idag, för att förenkla installationen så mycket som möjligt. Ovanför denna kontakt sitter ytterligare två stycken IDE-enheter (de som är kopplade till VIA-kretsen) och går vi ytterligare ett steg uppåt hittar vi de fyra SATA-kontakterna.

Runt PCIe-16x-platsen ser det vid en första anblick ut att vara rent på komponenter. Men när vi försökte installera vårt Nvidia 6800 Ultra stötte vi bokstavligt talat på problem direkt. Två stycken stora kondensatorer sitter precis bredvid kortplatsen vilket gör att kylaren slår i dessa och gör en installation omöjlig. Som nämnts ovan är dessa två kondensatorer utbytta på den version som går att köpa i affären. På baksidan av grafikkortet när det är installerat är det också trångt, denna gång är det minnesplatserna som sitter för nära och ställer till problem. Dock är det precis att man kan installera minnesmoduler med ett grafikkort installerat i datorn, men det rekommenderas att dessa installeras först så att man inte riskerar att skada grafikkortet.

CoreCell-kretsen och BIOS-batteriet sitter precis som själva BIOS-kretsen lite udda till, mellan PCIe 16x-platsen och PCI-portarna. Men mellan dessa sitter de bra och på grund av de små PCIe 1x-portarna är det möjligt att placera dem plattsbesparande just här.

Både nord- och sydbryggan kyls helt passivt vilket medför att moderkortet i sig inte kommer att medföra någon ökning av ljudnivån hos datorn. Nackdelen är att de inte får lika bra kylning som om det hade suttit en fläkt på dem, men det bör inte vara några problem förutom vid extrem överklockning.

Portarna som återfinns bak på moderkortet är fyra stycken USB 2.0-portar, två stycken PS/2-portar, en nätverkskontakt, en LPT-port, en COM-port, och diverse ut- och ingångar tillhörande ljudkortet. Tyvärr är antalet USB-portar något lågt, men eftersom MSI skickar med bakplåtar med extra sådana (två stycken extra, ger totalt sex stycken) är det inget problem. Något trevligt är dock att MSI har valt att inkludera stöd både en SPDIF- och en Coax-utgång för att skicka ut digitalt ljud.

De integrerade komponenterna håller alla tillräckligt hög nivå för att användas dagligen. Nätverkskortet är till exempel kopplat direkt till PCI-Express-bussen vilket till och med gör det bättre än många nätverkskort som går att köpa löst i affären. Ljudkortet är även det relativt bra, även om det finns betydligt bättre lösa sådana för ungefär en femhundralapp ute i butikerna. Men det duger gott och väl till både musik och spel om man inte har allt för höga krav.

BIOS & stabilitet

Som de flesta andra moderkortstillverkare har MSI valt att använda ett BIOS från Award. Detta gör det lätt för den vane användaren att hitta de inställningar som söks. Å andra sidan är den konkurrerande BIOS-tillverkaren AMI också relativt välkända hos de flesta entusiaster.

I tabellen nedan ser ni ett urval av de olika spänningar och hastigheter man kan reglera i BIOS.

Busshastighet 200 till 350 MHz (1 MHz-intervall).
PCI-Express hastighet Auto, 100 till 120 MHz (1 MHz-intervall).
CPU/DIMM-ratio 1:1,3:4, 2:3.
Processorspänning 1,2 till 1,6 V (0,01 V-intervall) samt 1,6 till 1,85 V (0,05V intervall).
Minnesspänning 1,8 till 2,4 V (0,05 V-intrevall).
NB-spänning Ej tillgänglig.

Som ni kan se finns det goda inställningsmöjligheter för överklockning, och spänningsökning till både minnet och processorn är troligen mer än tillräckligt för de allra flesta användarna. Det enda som egentligen saknas är en manuell inställning av spänningen till nordbryggan. Denna inställning var något som mer eller mindre krävdes på de äldre moderkorten (915P, 925X) för att nå en vettig hastighet när man överklockade. Men med de nya moderkorten (som redan som standard klarar en hastighet av 266 MHz på bussen) är detta inte lika nödvändigt längre.

Det enda problemet hos MSI 945P Neo Platinum vi märkte av var att det vägrade starta efter vi gjort en manuell omstart. Hela datorn hängde sig helt enkelt efter att Windows stängts av och enda sättet att lösa problemet var att dra ur sladden för att sedan sätta in den igen. Detta problem är vanligt när man försöker överklocka, men nu kördes allt i standardhastighet. Vi lyckades aldrig under våra tester lösa detta problem, men det är förhoppningsvis något som kommer att lösas i kommande BIOS-uppdateringar.

Prestandatester

För alla testerna som redovisas längre ner på den här sidan användes följande system:

Som referenskort använder vi oss av ABIT Fatal1ty AA8XE som är baserat kring kretsuppsättningen 925XE och ICH6-R. Notera också att siffrorna för ABIT-kortet har genererats med hjälp av ett PowerColor X800XT och inte det OEM-kort vi använder oss av nu. Båda är dock byggda kring referensdesignen och hade exakt samma hastighet på både kärnan och minnet vilket gör de båda korten identiska.

I BIOS valde vi först att återställa alla inställningar till standard på alla moderkorten. Det vi sen gjorde var att stänga av alla integrerade kontrollers som inte behövdes, ljud, nätverk, Firewire och så vidare. På ABIT kortet lät vi dessutom ”Game Acceleration” stå kvar på enabled. På MSI-kortet rörde vi inga inställningar över huvud taget utom de nämnda ovan. Notera också att vi ställde systembussen manuellt till 200 MHz på alla moderkorten. Detta eftersom vissa tillverkare ”överklockar” processorn som standard om man kör standardvärdet på systembussen.

Mjukvaran som vi använde för att testa moderkorten var följande:

Vi börjar våra tester med att köra det välkända programmet 3DMark 2001SE. Även om många ogillar detta program på grund av diverse tveksamma optimeringar från grafikkorttillverkarnas sida anser vi det ändå vara ett bra verktyg i de här sammanhangen eftersom man hela tiden använder sig av samma grafikkort och drivrutiner.

3DMark05 är den senaste versionen i 3DMark-serien. Den använder sig av DirectX 9.0 och de allra senaste funktionerna host grafikkorten. Detta gör att resultatet i det här testet blir relativt begränsat av grafikkortet.

Far Cry är på inget sätt ett purfärskt spel, men är ändå ett mycket krävande spel, bland annat på grund av att det aktivt nyttjar en hel del DirectX 9-funktioner. Vi testade detta spel genom att använda oss av ett verktyg kallat ”HardwareOC Far Cry Benchmark 1.3”. I detta program valde vi att köra testet ”HardwareOC – Steam” med inställningen Ultra Details.

Doom 3 släpptes i mitten på förra året men är fortfarande ett av de mest krävande spelen idag. Ryktet om att man mer eller mindre skulle behöva det värsta på datormarknaden för ett ens kunna spela i den lägsta upplösningen visade sig vara falskt. Det gick relativt bra att spela spelet med medioker hårdvara, om man höll sig till de lägre inställningarna. Men Doom 3 är ett mycket krävande spel, och ställer en hel del krav både på grafikkortet och processorn.

Demo-versionen av Gun Metal 2 har två inbyggda hårdvarutester och vi körde båda, med intakta inställningar. Gun Metal 2 är ett mycket krävande spel och har därför inte fått något större genomslag på spelmarknaden.

Vid användningen av EAC och Lame valde vi att komprimera en 606 MB stor fil till MP3 med variabel bitrate och tog sedan tiden som det tog för att utföra denna uppgift. Kommandoraden vi använde oss av i EAC för inställningarna var "%l--alt-preset 128%l%h--alt-preset standard%h %s".

I programmet ScienceMark 2.0 valde vi att köra två tester. Dels ett som testar minnesbandbredden och dels ett som utför diverse beräkningar och därigenom testar hela systemets beräkningskapacitet.

Som synes presterar de båda korten nästan exakt lika. Den enda tendensen vi egentligen kan se är att ABIT Fatal1ty AA8XE presterar något bättre än MSI 945P Neo Platinum. Detta beror troligen på att 925XE-kretsen var Intels snabbaste och mest exklusive krets i den tidigare generationen medan 945P är placerad i medelsegmentet.

Slutsats

I det stora hela är MSI 945P Neo Platinum en mycket trevlig bekantskap. Tack vara Intels nya kretsuppsättningar finns nu stöd för det mesta, inklusive SATA 2, DDR2 667 MHz samt Intels nya processorer med dubbla kärnor. Stödet för RAID 5 är också en mycket intressant funktion som många säkerligen kommer att uppskatta.

Layouten av moderkortet är bra, med ett undantag, det är något trångt runt PCIe-16x-platsen. På baksidan av grafikkortet när det är installerat sitter minnesplatserna så pass nära att klaffarna slår i vid installation av minnesmoduler. Det gäller alltså att installera komponenterna i rätt ordning.

Det enda problemet vi märkte under våra tester var vid omstarter där datorn vägrade boota. Detta kan bero på i princip vad som helst och kan likväl vara ett problem hos grafikkortet som hos moderkortet. I övrigt har allt flutit på perfekt.

Ute i handeln kostar det här moderkortet ungefär 1600 till 1700 SEK med moms vilket gör det till ett av de absolut dyraste 945P-korten på marknaden. Steget upp till ett 955X-kort är inte speciellt långt rent prismässigt. Med tanke på att det inte finns några speciella funktioner integrerade eller för den delen tillbehör utöver det vanliga gör det lite svårt att motivera det höga priset.

Fördelar Nackdelar
Layouten Trångt runt grafikkortet
Fläktlöst Priset
DDR2-667
RAID 5



16/07-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se