HeatlaneZen NCU-1000

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsen
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till PCB Distrubition som lånade ut produkten för recension.


19/9-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se


Inledning

För att få en dator riktigt tyst krävs det mer än att applicera ljuddämpning och köpa tysta fläktar som man kör på låga varv. Den japanska tillverkaren TS Heatronics har gjort en P4-kylare som är helt passiv vilket gör att ljudkänsliga användare, som jag själv, slipper lyssna på surret från processorfläkten. Med en passiv processorkylare har man totalt eleminerat en ljudfaktor i systemet, men klarar kylaren av att transportera bort värmen?

Specifikationer

Vi börjar med specifikationerna för HeatlaneZen-kylaren NCU-1000.

Pris 450 kr
Processorstöd Intel Pentium 4 upp till 2,8 GHz
Storlek 108 x 86 x 143 (L x B x H)
Vikt 730 gram
Material Koppar

Som specifikationerna anger är detta en tung, men framför allt, stor kylare.

I paketet

Kylaren kommer i en ovanligt stor kartong, men det finns också en anledning till detta. Kylaren är nämligen det största jag sett, någonsin. Inte nog med att den väger över 700 g, den har inga problem att fylla ut den stora kartongen. Förpackningen är bra, kartongen är hård och insidan är vadderad för att skydda kylaren mot stötar.

När man noggrannt lagt ut alla delar på bordet så upptäcker man vad som fattas, en manual! Komplikationer och problem vid monteringen är näst intill ett faktum utan anvisningar.

Kylflänsen

NCU-1000 har en väldigt säregen design. Den liknar ingenting jag tidigare sett inom kylarmarknaden för PC. Dels är den oerhört stor och dels är den tung. Kylflänsen väger 615 gram och bottenplattan väger ytterligare 115 gram, vi talar alltså om en kylare på ca 730 g. Kylaren använder en så kallad ”Heatlane Technology” som enligt tillverkaren ska vara helt annorlunda än den klassiska heat-pipe-tekniken. ”Heatlane Technology” skulle man kunna se som en vidareutveckling av heat-pipe-teknologin. Tekniken är relativt avancerat om man ska presentera den ingående, men jag ska försöka dra den i korta drag.

Det som skiljer denna heat-pipe jämtemot den gamla är att den nya inte bara kan transportera värmen horisontellt utan också från toppen till botten. Heat-pipen kan alltså transportera värmen i fler riktningar och således transportera värmen bättre än en vanlig heat-pipe. Tillverkaren väljer att kalla sin heat-pipe "Akachi pipe" efter Hisateru Akachi som tidigare jobbade som vice VD hos TS Heatronics. Tekniken har faktiskt varit så framgångsrik att den vunnit första teknik-pris i den "Japanska heat-pipe-föreningen", något som TS Heatronics inte sticker under stolen med. Bortsett från den svarta modell som vi testat idag finns det även en metallic-version.

En bild säger mer än tusen ord, som det gamla ordspråket lyder. Här ovanför ser vi två bilder på kylflänsen utan botten och fästanordning. Observera att på den vänstra bilden av kylaren står kylaren upp-och-ned. Det är alltså kylarens "rundade" sida som ska fästas mot bottenplattan.

Här ovanför till höger ser vi kylarens 115 gram tunga kopparbotten vars uppgift är att transportera värmen från processorn ut till kylflänsen.

Montering

När jag öppnade kartongen och fick syn på alla brickor, skruvar och muttrar drog jag en djup suck. Avsaknaden av manual gjorde inte det hela lättare, så jag vart mer eller mindre tvungen att söka hjälp på företagets hemsida. Tack och lov fanns det en bra och utförlig manual där. Tyvärr måste man skruva bort moderkortet för att kunna installera fästanordningen på moderkortets baksida. Detta gör att installationsproceduren blir lång, men faktum är att kylaren var mycket lättare att installera än jag befarat. Anledningen till att kylaren monteras med hjälp av "de-fyra-hålen" är på grund av dess vikt och höjd. Innan man köper sig en egen NCU-1000-kylare ska man ta reda på om den verkligen passar. Moderkortet får inte ha några komponenter på baksidan av processor-sockeln och chassit måste rymma denna höga kylare. Själv har jag ett Lian-Li PC65B-chassi med ett djup på 210 mm och med kylaren installerad fanns det inte mer än 5 cm kvar till chassi sidan.

När man installerar kylaren är det väldigt viktigt att texten är uppåt. Vid första anblick tar man för givet att den platta sidan ska ha kontakt med bottenplattan, men så är inte fallet. Det är den rundade sidan som ska vara ned och den platta sidan upp. För att markera detta ytterligare har tillverkaren valt att trycka texten på sidan som ska vara upp.

Här ser vi kylarens fästanordning monterad. Till höger ser vi plattan som fästes på baksidan av moderkortet och till vänster ser vi hur pinnarna sticker upp i samma hål som plastsockeln vanligtvis sitter fast i.

Resultat

Samtliga tester utfördes på en Intel Pentium 4-processor med en hastighet på 2,4 GHz (533MHz-buss) vilket, enligt Intels anvisningar, ska utveckla cirka 59,8W. Vilo-temperaturen togs fram efter att systemet fått stå orört i 2 timmar och testerna för full belastning togs fram efter att processorn max-belstats i minst 1 timma.

För att NCU-1000-kylaren ska tävla på lika vilkor som sina konkurrenter har jag valt att använda samma kylpasta. Det handlar alltså om en kylpasta från Titan. Chassitemperaturen var under testen cirka 27 grader.

Som vi ser är inte kylaren något prestandamonster för de som vill överklocka mycket, men den presterar ändå väl. Om man dessutom beaktar det faktum att kylaren inte har någon fläkt kan man inte annat än höja ögonbrynen och låta sig imponeras.

Slutsats

Fläktlös kylare, kan det bli bättre? Ja, om du som användare prioriterar överklockning så bör du se dig om efter ett annat alternativ. Om du, som jag, hellre njuter av att kunna lyssna på musik utan att störas av surret från fläktarna är denna produkt gjuten för dig. NCU-1000 visar dessutom att den nya Heatlane-tekniken fungerar ypperligt och att det faktiskt går att tillverka en passiv kylare för processorn. Dessutom visade sig tekniken prestera väldigt väl. Den största nackdelen jag ser med kylaren är fästanordningen. Installationsproceduren är onödigt lång och jag ogillar att behöva att lossa moderkortet för att kunna montera en kylare.

Fördelar Nackdelar
Ljudnivån. Fästanordningen.
Prestandan. Storleken.



19/9-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se