NexStar

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Montering
Prestanda
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.


23/8 -2004 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se


Inledning

Externa hårddiskar är inget nytt påfund, men det är först på senare tid som konsumentmarknaden fått upp ögonen för dem. Användningsområdena är många, man kanske behöver ta med sig sin hårddisk från den stationära arbetsmaskninen på tjänsteresor, som extra utrymme till sin bärbara dator eller för att underlätta installationen av en ny hårddisk. Vi på 64bits har nu valt att testa en extern hårddisklåda från Vantec vid namn NexStar External 3.5" Hard Drive Enclosure NST-350UF.

Specifikationer

Vi börjar med att kika på NexStar:s specifikationer. Här kommer en lista på dem:

Modell NST-350UF
Gränssnitt USB2.0 och Firewire
Storlek 190 x 108 x 32 mm
Vikt (utan hårddisk) 240 g
Material Aluminiumskal
OS-stöd Window 98SE, ME, 2000, XP Mac OS 8.6 & eller senare.

Gränsnittet som NexStar använder är som sagt USB2.0 och Firewire. Båda kapabla till tillräckligt höga hastigheter för att inte vara någon flaskhals. Varför man skriver "The NexStar supports both FireWire and USB2.0, offerings speeds up to 480MBps." när vi vet att ingen ATA-hårddisk (Advanced Technology Attachment) idag når upp till dessa hastigheter är en gåta. Hur som helst bäddar gränsnittet för bra prestanda, låt oss se hur produkten klarar sig.

I förpackningen

Vantec:s NexStar kommer i ett relativt stort och färgglatt paket. På baksidan kan man läsa om produktens alla fördelar. När man öppnat det och får syn på NexStar-lådan ser den otroligt liten ut i förhållande till den stora, nästan skrymmande, förpackningen. Strax intill hårddisklådan ligger spännings-, USB- och Firewire-kablarna fint förpackade i små påsar, en manual, CD med diverse drivrutiner, några små skruvar och en liten skruvmejsel. Vantec har faktiskt lyckats paketera sin produkt väldigt väl. Skumgummit som håller fast NexStar:en i paketet gör att förpackningen tål några stötar.

Montering

En extern hårddiskhållare hör till en av de saker man inte ska behöva manual till under installationen. Vantec valde att lägga sin manual på en CD vilket jag har full förståelse för. De flesta kommer aldrig att behöva den och det vore således en onödig kostnad att trycka upp den. Däremot har man skickat med en liten skruvmejsel för monteringen. Visserligen ingen exklusiv skruvmejsel, men fullt funktionsduglig. Tyvärr skickade de inte med någon skruvmejsel till de större skruvarna för hårddisken utan bara till de små som håller fast aluminiumskalet.

Apropå skruvar vet nog många hur frustrerande det kan vara att tappa en liten skruv på golvet som man givetvis inte hittar förän det klingar till i dammsugarmunstycket vid nästa städtillfälle. Vantec har därför skickat med dubbla skurvsatser så man kan tappa skruvar på golvet och slippa riva upp dammsugarpåsen.

Vantec stoltserar bland annat med att produkten inte bara gör hårddisken portabel utan även att dess aluminiumskal ska hålla hårddisken sval och dämpa ljudnivån. Det sist nämnda är något som jag redan vid montering förstod inte skulle fungera i praktiken. Skalet är så pass tunt att det inte ens ger ett uns ljuddämpning.

En anmärkningsvärd sak på produkten är "Activity"-dioden. Till lysdioden hör en liten plastbit vart uppgift är att göra lysdiodens ljus synligt när aluminiumskalet är påskruvat. Dessvärre har Vantec inte limmat fast denna lilla genomskinliga plastbit vilket gör att den upprepade gånger trillade ur under monteringen. Detta kan ses som ett trivialt problem, men när man ligger på golvet och letar efter en väldigt liten genomskinlig plastbit undrar man vad utvecklarna egentligen hade för tanke med att inte limma fast den. Varför inte skicka med en extra bland reservskruvarna om man inte vill limma fast den?

Nåväl, vi går vidare med monteringen. Först lyfter man alltså bort aluminiumskalet. Därefter ser man till att hårddisken är i master-läge (något som inte stod skrivet i manualen), ansluter ATA-kabeln och spänningskabeln. Nu ska hårddisken placeras i plastramen, en smula svårare än jag antog från början. Skalet har, på gott och ont, formats så att det ska vara så litet och nätt som möjligt. Tyvärr är det gränsfall att hårddisken får plats. Tack och lov krävs ingen form av våld för att få hårddisken på plats, men Vantec kunde helt klart ha gett några millimeter extra utrymme. När hårddisken är korrekt placerad i ramen lägger man på skalet och skruvar fast de små skruvarna på kortsidan som bilden nedanför till höger visar.

Sen återstår bara anslutningen till datorn. I det här fallet har jag valt att ansluta via USB 2.0-gränssnittet och kopplar då som bilderna illustrerar. Vantec har märkt ut kontakterna så det inte ska finnas några frågetecken om var användaren ska ansluta sina kablar.

Därefter är det bara att ansluta USB-kabeln, i det här fallet, till datorn och spänningskabeln till ett vanligt eluttag. Microsoft Windows 98SE-användare måste installera drivrutiner från den medföljande CD-skivan innan NexStar går att använda. För oss andra bör operativsystemet själv lösa drivrutinerna.

Innan vi börjar kika på NexStar:s prestanda börjar vi med den kanske viktigaste delen, nämligen hur den fungerar i praktiken. Tyvärr har jag stött på en del problem med NexStar. Datorn (med Microsoft Windows 2000 Professional) vägrar t ex att starta med NexStar ansluten. Huruvida detta är ett problem som drabbat just Windows 2000 Professional vågar jag inte svara på.

En stor fördel med en extern hårddiskhållare som NexStar är att hårddisken blir "Hot-swappable". Dvs man kan, samtidigt som datorn är igång, stänga av och koppla ur hårddisken. Det är, av naturliga skäl, inte att rekommendera då man arbetar med hårddisken.

Prestanda

Någon prestandahöjning hade vi knappast väntat oss, frågan var bara hur stor förlusten skulle bli. De snabba USB 2.0- och Firewire-gränsnitten talar för en relativt god prestanda. Vi har användt oss av följande testsystem:

Processor: Intel P4 2,8 GHz
Moderkort: Albatron PX845PEV- 800
Hårddisk: Seagate Barracuda V 80 GB

Operativsystem: Windows 2000 Professional

Till prestandatestet använde vi programmet HD Tach 2.70 som även finns att tanka ned från vårt filarkiv.

Som vi ser har NexStar relativt god prestanda under de sekventiella testerna, men tappar väldigt mycket under "Burst"-testet. Accesstiden för NexStar är däremot riktigt bra, en skillnad på 0,2 ms (millisekunder) mot den interna ATA-hårddisken. Väl godkänt!

Slutsats

Vad ska man då säga om Vantec:s NexStar? För ca 450 kr får man en NexStar. Plastbiten till lysdioden trillar av ibland, trång att montera och ramen i plast ger ett billigt intryck, men NexStar är trots det inte värdelös. Tvärt om, den helt godkända prestandan väger upp nackdelarna.

Fördelar Nackdelar
Priset. Plastbiten till lysdioden.
Prestandan. Onödigt liten.
Plastig ram.
Ljuddämpning?


Har ni frågor angående produkten, kontakta Vantec.



23/8 -2004 | Martin "redhat" Hedlund | martin.hedlund@64bits.se