Olorin VistaLine VL171D

Inledning
Specifikationer
Bildkvalité
Upplösning och responstid
On-Screen Display
Design
Slutsats


Ett stort tack till Olorin för att dem bistod med produkten för recension.


27/04-03 | EGar | egar(at)64bits.se


Inledning

Det var länge sedan vi på 64bits senast testade en skärm, om vi nu bortser från kollega nems recension på Viewsonics VE175. Skärmen som vi har fått testa är från ett för mig tidigare okänt företag vid namn Olorin. Företaget är beläget i Kungsbacka, strax söder om Göteborg. Man har tidigare specialiserat på att leverera TFT-skrämar till kontor, vilket troligen är anledningen till att vi inte har hört talas om företaget tidigare.

Innan jag fick den här skärmen satt jag faktiskt och bekymrade mig över jag egentligen skulle gå tillväga för att producera en bra recension. Efter många om och men så bestämde jag mig för att det inte kunde gå till på något annat vis än att verkligen provköra skärmen riktigt ordentligt. Därför testades skärmen genom att jag använde den i mina vardagliga sysslor vid datorn. Det är ju trots allt helhetsintrycket som avgör om skärmen är bra eller dålig. Hur lyckas då Olorin att imponera på mig med sin VistaLine VL171D?

Specifikationer

Bildyta 17,4"
Rekommenderad upplösning 1280x1024
Betraktningsvinkel 160°
Ljusstyrka 220cd/m2
Responstid 25ms
Kontrast 400:1
Signalingångar Analog (VGA) & Digital (DVI)
Vridfunktion (Pivot) Ja (Ytterligare programvara krävs)
Inbyggda högtalare Ja
USB-hubb Nej
TCO 99 Nej
Dimensioner inkl. fot (BxHxD) 431x467x239mm
Energiförbrukning 45W
Vikt 9,4kg
Garanti 3 års utbytesgaranti

Med tanke på att Olorins största kunder inte är spelare eller filmtittare så är de specifikationer vi ser här alldeles lagom. Dock går det att spela och titta film på den här skärmen utan större problem, men då skulle jag nog vilja se lite ökningar på ljusstyrka och kontrast för att man skall få optimal bildkvalité för dessa ändamål. Att skärmen har en DVI-kontakt gör också att priset blir lite högre än jämfört med skärmar utan sådan. Dock medföljer det inte någon DVI-kabel med i paketet utan det får man köpa själv vilket jag tycker att man gott och väl kunde ha inkluderat. De högtalare som är inbyggda i skärmen är på 1 W vardera och ingenting som jag skulle kunna tänka mig att använda, kanske kan dem vara något för kontorsarbetare eller andra som använder skärmen i sitt yrke och inte har några andra högtalare att tillgå.

Bildkvalité

Bildkvalitén på en bildskärm är enligt mig det som man skall tänka mest på när man är i tankarna om att köpa en ny skärm. Vad gäller bildkvalitén på VL171D så tycker jag att den är riktigt bra, detta är helt klart skärmens främsta aspekt. Om ni läste specifikationstabellen så kunde ni se att betraktningsvinkeln på VL171D är 160° och egentligen behövs det inget värre än så. Detta är helt enkelt något som har förbättrats från förra generations TFT-skärmar då detta var deras största nackdelar.

Vad gäller skärmens ljusstyrka så tycker jag att den kanske skulle kunna ökas lite, till ungefär 250cd/m2, men det är en personlig åsikt och ingenting som skall avgöra ett eventuellt köp.

Kontrast går alltid att förbättra och det kanske den här skärmen skulle vinna på. Speciellt i vissa spel upplevde jag kontrasten som något irriterande. I Windows- och Linuxmiljö var däremot skärmen riktigt underbar att titta på. Jag satt ofta länge med ordbehandling, webbsidekodande och php-inlärning och aldrig har mina ögon mått så bra efter åtta timmars sittande vid en datorskärm. Jag kunde till och med sitta med skärmen utan nerdragna persinner utan att solljuset reflekterades i skärmen, underbart!

Upplösning och responstid

Kollega nem tog upp problemet med TFT-skrämar avsedda för upplösningen 1280x1024 väldigt bra i sin recension så därför kommer jag inte att röra det mer än att säga några få ord om det. Jag förstår helt enkelt inte varför man byter standarder när man sedan länge haft en som fungerat bra. Detta problemet kommer de som spelar datorspel att störas mest av då många spel på senare tid inte har stöd för upplösningen 1280x1024, däribland Elder Scrolls III: Morrowind och dess expansion Tribunal. Skulle man spela eller använda skärmen under en annan upplösning så blir bilden suddig och på VL171D så uppkommer det så kallat "tearing". Tyvärr kan detta inte ses som en nackdel då jag inte sett eller hört talas om något företag som kör enligt 4:3 standarder som optimal upplösning på 17" TFT-skärmar.

Vad gäller skärmens responstid så är den på 25 millisekunder och det är vad de flesta TFT-skärmarna har i dag. Dock har jag läst att ViewSonic skall komma med skärmar med så pass låg responstid som 16 och 11.6 millisekunder under senare delen av året. Jag tycker inte att VL171D lider speciellt mycket av att ha en responstid på 25 ms utan det är inga som helst problem med att spela snabba spel som Quake 3 eller Unreal Tournament. Det är inte heller några som helst problem med att se på DVD-film.

On-Screen Display

På VistaLie 171D finns det endast en knapp. Samtliga inställningar för skärmens olika kaliberingsmöjligheter styrs genialt via en liten ratt på höger sida av skärmen, som trycks in när man vill göra sitt val. Själva menyn uppfyller alla de krav jag har och jag hade inga problem med att kalibrera skärmen efter mina behov och villkor. Tidigare har jag haft problem med att det tagit relativt lång tid att ändra t.ex. ljusstyrka genom att trycka på en knapp flertalet gånger. Detta har gjort att knapparna snabbt blivit slöa och att det tagit lite längre tid, men den här ratten råder bot på alla sådana problem. Det tar inte alls lång tid att bläddra från 0-100 på ljusstyrkeskalan och det görs också med en bra precision. Samma ratt är även skärmens på/av-knapp. Detta är både en snygg och funktionell lösning.

Design

VL171D är, från mina ögon sett, en snygg skärm. Den är stilren och har inga onödiga designtricks. Det enda som är mindre snyggt är foten som är lite väl klumpig och plastig, men den fyller sin funktion och är väldigt stabil. När det gäller gamla CRT-skärmar så behöver jag inte ha en snygg skärm, men med TFT-skärmarna är det andra bullar. Här måste skärmarna vara designade och TFT-skärmar som ser ut som tråkiga CRT-skärmar är något som jag inte skulle tänka mig att inhandla. Tur då att den här skärmen är designad alldeles lagom och passar mig alldeles utmärkt då jag inte gillar överdådligt designade prylar.

Slutsats

Nå, vad skall man då säga? Jag älskar verkligen den här skärmen trots att jag sagt några mindre positiva saker om den. Konstruktiv kritik kallas det. Jag hade hemskt gärna testat skärmen med en DVI-kabel men nu fanns inte någon sådan till hans, men ändå är jag nöjd med dess bildkvalité. Även om jag personligen älskar den här skärmen och dess egenskaper så kan det vara bra att om du tänker köpa dig den här skärmen själv tar en titt på skärmen själv. Om du spelar mycket datorspel så är det viktigt att du ser efter så att dina spel går att spela i upplösningen 1280x1024, för annars kommer du troligen inte att vara nöjd med dess bildkvalitet i spel. En annan detalj som jag saknar är en inbyggd USB-hub, som många andra tillverkare har som standard i sina monitorer i dag.

Tyvärr ligger priset kanske lite väl högt för en privatperson, cirka 7500 kr inkl. moms får man betala om man vill ha en VL171D. Med priset i tankarna så tycker jag ändå att man får väldigt mycket skärm för pengarna och att Olorin minst sagt är en uppstickare som man skall hålla ögonen på.

Fördelar Nackdelar
Underbar bildkvalité Det höga priset
Ingen reflektion av solljus Ingen USB-hubb
Stilig design Ingen DVI-kabel inkluderad
DVI-kontakt  
OSD-menyratten  



27/04-03 | EGar | egar(at)64bits.se