PowerSnooze

Inledning
Funktion
Montering
Slutsats


Tack till Gtek som lånade ut produkten för recension.


2/10-02 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Inledning

Desto mer kylning, desto livligare maskin. Detta är med stor säkerhet bekant för de flesta. Timme efter timme vid datorn gör att "bruset" blir irriterande. Det finns många alternativ för att få tyst på datorn. Ett sätt som vi nu ska prova är dämpningsmattor från PowerSnooze. Det är vanligt att man köper dämpningsmattor från t ex OK, Biltema eller annan bilhandlare, dessvärre är de inte gjorda för datorer utan främst för bilar. PowerSnooze är däremot utvecklade för just datorer fastän de påminner om ljudisolering för motorutrymmen. Ett annat alternativ inom ljudisolering är att köpa en "datorhuv", d.v.s. en låda med dämpmaterial som man stoppar in datorn i. Dessa fungerar visserligen bra, men är ack så dyra. PowerSnooze ljudisolering går att använda såväl i lådan som utanför. Eftersom montering på insidan kanske är mest intressant så tänker jag prova det nu.

Funktion

Innan vi börjar montera ska vi ta en titt på vad de tre olika mattorna fyller för funktion. Kort och gott kan man säga att de har olika användningsområden. Det finns luftburna och markburna ljud. De markburna ljuden är sådana som du kan "känna". Sådana ljud kan uppkomma då datorn står på ditt skrivbord. Vanligtvis ligger den markburna frekvensen under 1000Hz. De luftburna ljuden är det som de flesta associerar med ljud och i det här fallet oljud. Den största delen av oljud som kommer från datorn är just luftburna. 

För att dämpa datorn använder man olika typer av dämpningsmattor. De tunnaste fungerar som ljudbarriärer. Ett praktiskt och enkelt exempel på en ljudbarriär är en stängd dörr. Så fort du öppnar dörren lite så förlorar ljudbarriären en stor del av sin funktion. De övriga två mattorna (mellantjocka och tjocka) fungerar som absorberare. När ljudvågorna träffar mattan fångar den upp ljudvågorna istället för att låta de studsa vidare. När mattorna absoberar ljudet omvandlas det till värme, dock är den lilla vämreökningen nätt och jämnt mätbar.

Montering

I paketet följer det med tre olika typer av ljuddämpningsmattor. De tunnaste två mattorna är också de två tyngsta mattorna och är tänkta att ha på sidoplåtarna av chassit. De mellersta mattorna är oerhört lätta och dessa ska man ha på metallytorna inne i lådan. Och sist men inte minst är de tjocka stora mattorna som man ska klä botten, toppen, fronten och eventuellt bakstycket av sitt chassi med.


2 st tjocka 20mm x 500mm x 400mm
2 st mellan 15mm x 310mm x 410mm
2 st tunga 2,2mm x 375mm x 500mm

Min testmaskin innehåller nätaggregatets 80mm fläkt, standardkylare för Pentium III-processorer samt en livlig IBM hårddisk.

Dags att börja skära ut lämpliga bitar. Till det använder jag en brytbladskniv samt en rätvinklig planka som underlag och hjälpmedel när jag skär ut bitarna. Nu uppstår den första konstruktionsmiss jag la märke till med PowerSnooze-mattorna. De är nämligen inte 90º i hörnen vilket medför att hela proceduren blir lite knepigare. Huruvida jag haft otur och fått ett måndagsexemplar av produkten kan man spekulera i, men det ställer till lite problem och arbetet tar extra tid.

Nåja, över till arbetet. Jag börjar med den enkla delen, sidoplåtarna. Till de ska jag använda de tunnaste och tyngsta mattorna. Bara att måtta och skära så att mattan täcker så stor yta som möjligt. Har du ett stort chassi är det möjligt att hela ytan inte täcks, men det får man ha överseende med. Alternativet är förståss att köpa ett paket till med PowerSnooze-mattor. Men då får man också vara beredd att betala mer.

Över till de mellantjocka lättviktsmattorna. Dessa ska täcka de blanka ytorna inne i chassit. Här krävs det att man är lite finurlig och håller tungan rätt i mun. De ska nämligen skäras så att de passar perfekt på de ytor som ska täckas. Och här kommer nackdel nummer 2, mattornas klister sitter bättre fast i skyddsfilmen än i själva mattan vilket medför att det är näst intill omöjligt att få bort skyddsfilmen utan att få med klistret. Detta löste jag genom att skära ett litet snitt i mitten av mattan för att ha en chans att kunna greppa skyddsfilmen utan att få med klistret. På de tunnaste mattorna var det dock inget problem.

Samma monteringsteknik gäller för de tjockaste mattorna som ska läggas i toppen, botten och fronten. Närmare bestämt måtta och skära. Dessa mattor blir det mest spill av. Jag fick mer än en hel matta över.

Slutsats

Om man bortser från klisterproblemet och att sidorna inte var rättvinkliga är jag imponerad. Mattorna sänkte märkbart ljudnivån och jag märkte ingen större temperaturskillnad. Tyvärr hade jag ingen tillgång till decibelmätare utan fick lita på min egna öron och hur jag själv uppfattade ljudet. Faktum är att jag efteråt hör mestadels nätaggregatsfläkten. I princip alla höga frekvenser har försvunnit. Strålande!

Värmen då? Innan jag testade produkten tog jag förgivet att temperaturen skulle stiga, men varken CPU- eller moderkortsmätaren visade någon som helst antydan på att datorlådan skulle blivit varmare. För att vara säker på att mätarna inte bluffade mätte jag även med min temperaturmätare från Dallas-semiconductor DS1820 utan att märka någon större temperaturökning. I dagsläget kostar ett paket PowerSnooze-mattor 449 kr hos Gtek, vilket är relativt högt med tanke på den bristande konstruktionen. Gtek utlovar en garantitid på 1 år.



Fördelar Nackdelar
Dämpar ljud alldeles ypperligt Mattorna har inte rätvinkliga hörn
  Priset
  Skyddsfilmen släpper inte limmet


Tack till Evilghozt för lån av digitalkamera.




2/10-02 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se