Ione Scorpius P20

Inledning
Specifikationer
Tillbehör och förpackning
Produkten
Användartest
Slutsats

Tack till PCB som gjorde denna recension möjlig.


22/6-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Idag används datorer inte enbart till att skriva brev, surfa på Internet eller sköta budgeten på. Under de senaste åren har datorn tagit över flera andra apparaters funktioner och utvecklingen mot en fulländad multimediemaskin med en dator som grund går hela tiden framåt .

Eftersom datorns användningsområde hela tiden utvidgas och förändras behöver också tillbehören runt om kring utvecklas och förändras. Tidigare när datorn var fast placerad under skrivbordet med skärmen och inmatningsenheterna ovanpå fanns inget behöv av trådlösa enheter. Idag är många datorer kopplade till sin TV vilket gör det hela mer komplicerat vad gäller inmatningsenheterna.

Ione Scorpius P20 är ett trådlöst RF-tangentbord med inbyggd joystick i miniformat. På så sätt kan man på ett enkelt sätt styra datorn på avstånd utan att behöva ett bord att placera tangentbord och mus på, ett knä är allt vad som behövs. Är detta det ultimata tangentbordet för din multimediadator?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för produkten ifråga.

Signalförare Radio, 2,4 GHz
Räckvidd 10 meter
Storlek 315 x 155 x 38 mm
Vikt 147 gram
Drivrutinskrav Nej
Mus Ja, tvåknappars
Pris Cirka 500 SEK med moms

Valet av överföringsteknik har fallit på radio vilket mer eller mindre är det enda rätta i dagens läge. De andra två vanliga teknikerna, IR och Blåtand, har båda sina nackdelar. IR måste exempelvis ha fri sikt mellan sändare och mottagare vilket kraftigt begränsar produktens användningsområde. Blåtand är onödigt dyrt och tillför i de flesta fall inga större fördelar framför radio. Den enda egentliga fördelen kan vara att flertalet datoer i dagsläget redan innehåller en Blåtandsmottagare vilket skulle göra produkten lättare att använda och flytta mellan olika enheter.

Räckvidden på 10 meter bör inte ställa till med några problem utan räcka till för de allra flesta användningsområden.

Tillbehör och förpackning

I det medföljande paketet är det enbart det absolut nödvändigaste som återfinns.

Som synes medföljer inget extraordinärt, men vad behövs egentligen till ett tangentbord? Manualen i sig är välskriven och går lättförståeligt igenom hur man får kontakt mellan mottagare och sändare för att börja använda tangentbordet.

Batterierna som medföljer är tyvärr inte av laddningsbar typ, och detta är egentligen det enda klagomålet vi kan lägga på Scorpius P20 vad gäller tillbehörsfronten.

Produkten

Scorpius P20 i sig är ett mycket litet tangentbord jämfört med andra. Storleksmässigt påminner det mycket om de små tangentbord som brukar återfinnas på bärbara datorer. Jämfört med tangentbordet på en Dell Latitude D600 är knapparna och hela tangentbordets storlek nästan identiskt. Som referens för vanliga standardtangentbord hade vi ett Microsoft Bluetooth Tangentbord. På bilden nedan syns tydligt storleksskillnaderna.

Knapparna på Scorpius P20 är av ”laptoptyp”. Det vill säga att de är betydligt tunnare än vanliga tangenter och kan inte heller tyckas lika djupt som hos vanliga tangentbord. Är man van att använda en bärbar dator märker man ingen som helst skillnad, men för andra som är vana vid reguljära tangentbord kan det vid en första anblick kännas lite udda.

Längst upp till höger på tangentbordet återfinns den joystick som används för att styra muskeparen, musknapparna återfinns längst upp till vänster på tangentbordet. Uppe till höger är också de lysdioder som meddelar när det är dags att byta batteri, när Fn-knappen är aktiverad samt knappen för att skapa en anslutning mellan sändare och mottagare placerade. Fn-knappen används för att kunna alternera tangenternas betydelse. På så sätt har man integrerat alla nummerknapparna hos de andra tangenterna och på så sätt kunnat göra tangentbordet smalare. Det hela fungerar på exakt samma sätt som hos bärbara datorer.

Användartest

Att använda Scorpius P20 är en fröjd. Exempelvis krävs inga som helst drivrutiner för att få det hela att fungera. Det enda som krävs är att en knapp på mottagaren, och en på själva tangentbordet trycks och sedan är det bara att börja skriva. Eftersom inga drivrutiner krävs är det också fullt möjligt att använda tangentbordet i BIOS vilket annars inte hade varit fallet. Scorpius P20 blir också helt plattformsoberoende eftersom operativsystemet uppfattar tangentbordet som en vanligt USB-dito.

Att styra muspekaren med joysticken är till en första början väldigt ovant, men efter några timmars övande och finjustering av känsligheten för rörelsen känns det hela relativt naturligt. Det enda som vi har att klaga på är att musrörelsen i vissa lägen kan kännas lite hackig. Men eftersom tanken bakom Scorpius P20 knappast är att man skall använda det till att sitta och slösurfa på Internet dagarna i ända är detta inget större problem. För att hantera och sköta multimediauppspelning från datorn fungerar joysticken ypperligt!

Att skriva några längre uppsatser på tangentbordet är heller inget som rekommenderas. I vissa lägen känns tangenterna och hela konstruktionen något plastig och inte alls så robust som hos andra liknande produkter. Men med tanke på det låga priset och dess tänkte användnignsområde får Scorpius P20 ändå klart godkänt.

Vad vi dock saknar är snabbknappar för Play, Stop och så vidare som återfinns på flertalet andra multimediatangentbord. Detta skulle ytterligare förbättra upplevelsen vid hanteringen av en multimediamaskin med hjälp av Scorpius P20.

Räckvidden är satt till 10 meter och detta verkar ungefär stämma. Vid placering av mottagaren i mitten av huset där försöket utfördes gick det ungefär att förflytta sig 10 meter i alla riktningar innan anslutningen bröts. Då är dessa 10 meter med diverse gips- och bärande väggar emellan. Med andra ord bär räckvidden knappast vara en begränsande faktor för användare.

Slutsats

Scorpius P20 är en mycket gedigen produkt för att enkelt kunna styra datorn från soffan. Det är enkelt att sköta både muspekaren och tangentbordet utan tillgång till något bord att placera enheten på.

Det är mycket enkelt att installera och börja använda Scorpius P20 tack vare att några drivrutiner inte är nödvändiga. Detta resulterar också i ett plattformsoberoende som säkerligen glädjer många.

För er som letar efter inmatningsenheter till era multimediamaskiner och vill komma billigt undan är Scorpius P20 ett bra val. Prismässigt ligger det helt rätt med sina 500 SEK med moms. Det enda som håller 64bits tillbaka för att rekommendera denna produkt till alla är avsaknandet av snabbknappar i form av Play, Stop, med flera.

Fördelar Nackdelar
Användarvänligheten Saknar snabbknappar
Drivrutinsfri
Priset22/6-06 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se