SilverStone LC04

Inledning
Specifikationer
I kartongen
Utsidan
Insidan
Installation
Test
Slutsats

LC04


Tack till Green som gjorde denna recension möjlig.


18/5 -04 | Jonas Lundh | j-lundh@telia.com


Inledning

Antalet datorlådor designade med utseende och storlek i åtanke för att passa in i vardagsrummet bredvid stereo och TV har ökat dramatiskt under det senaste året. De flesta sådana lådor kräver speciella moderkort. Vissa säljs med dem redan monterade, så kallade barebone-system och vissa är anpassade för Mini-ITX eller andra mindre moderkortsstandarder.

Även Silverstone har HTPC-lådor, som dessa lådor brukar kallas, men den LC04 som testas här behöver inget speciellt moderkort! Den är designad så att ett vanligt ATX-moderkort får plats i den. Trots det är den inte mycket större än en vanlig videobandspelare. En del i lösningen är att det även följer med ett till yttermåtten litet nätaggregat på 240W. Detta är bland de högre specificerade nätaggregaten i klassen.

Specifikationer

LC04 är en liten låda, detta märks på flera punkter. Inte minst på antalet platser för lagringsenheter, en 5,25"- och en 3,5"-plats kan tyckas lite men den här lådan skall inte jämföras med en vanlig towerlåda utan mot andra HTPC och då är en av varje vad man kan förvänta sig. Förutom detta finns det plats att använda två av moderkortets expansionsslots, en PCI och en AGP-slot. Det är trots allt inte antalet lagringsenheter eller utbyggnadsmöjligheter som prioriteras i en sådan här låda. Storlek, ljudvolym och inte minst utseende är viktigare.

Pris 1800 kr
Material Aluminium
5,25"-platser 1 st.
3,5"-platser 1 st. dold
Expansionsplatser 1 st. AGP
1 st. PCI
Utgångar på framsidan 2 st. USB2
1 st. IEEE 1394
1 st. Hörlursuttag
1 st. Mikrofoningång
Nätaggregat 240 W

Det medföljande nätaggregatet är specificerat till 240W, långt under vad en arbetsstation eller speldator brukar ha men det är ett av de kraftfullare nätaggregaten till en HTPC. Ett PCI- och ett AGP-kort får plats med hjälp av riser-kort.

I kartongen

Man kan inte förvänta sig att det skall följa med speciellt mycket prylar till en datorlåda och det gäller även i detta fall. Det som följer med är:

1 st. 230 V strömkabel
1 st. Påse med skruvar
1 st. Förlängningskabel till nätaggregatet
1 st. PCI-riser
1 st. AGP-riser
1 st. AGP-förlängare

Riser-korten som medföljer är ett måste för att kunna montera expansionskort i datorn. Dessa används för att lägga korten ner och på så sätt kan hela lådan göras lägre. Att det följer med en AGP-riser hör inte till vanligheterna och är ett klart plus.

Utsidan

Det första vi lägger märke när lådan packas upp är hur liten den är. 309 x 420 x 116 millimeter gör den till en av de minsta ATX-lådorna på marknaden. Men trots de små yttre måtten ger lådan intryck av att vara av bra kvalité.

Den främre delen av lådan är till största delen täckt av en aluminiumlucka bakom vilken 5,25” platsen finns dold tillsammans med två 3,5 mm ljudkontakter, en för hörlurar och en för mikrofon. Där finns även två USB-kontakter och en Firewire-kontakt.

Luckan i sig är som sagt av aluminium och fälls nedåt. Detta görs genom att man tycker på luckans övre del och då skall luckan fälla ner sig själv. Tyvärr fungerar inte detta i praktiken. Passningen mellan luckan och chassit är för dålig för det. Det syns inte när luckan är stängd men när den öppnas skrapar den i den undre delen av fronten och vi måste själva dra i luckan för att den skall komma förbi det läget. Efter det faller den fritt den resterande vägen. Det hade varit önskvärt med någon sorts dämpning i leden så den öppnas mjukt men någon sådan finns inte. Detta trots att det ser ut som det skulle kunna finnas.

Under luckan finns vad som bäst kan beskrivas som en spegel med uttag för HD- och Power-diod. Till vänster om dessa dioder finns powerknappen. Tyvärr kärvar även den knappen precis som luckan och en resetknapp saknas helt.

Sidorna av lådan är tomma bortsett från ventilationsgaller, ett på varje sida. Det på höger sida är mindre på grund av att nätaggregatet tar upp en stor del av den sidan. På baksidan finns allt vi är vana vid men det är arrangerat på ett annorlunda sätt. Längst till vänster finns det lilla nätaggregatet med strömkontakten och switchen mellan 230 och 120 V. Switchen är blockerad av två små metallflikar, en från varje håll. Dessa förhindrar effektivt att användaren av misstag skall kunna komma åt switchen. Bredvid nätaggregatet finns platsen för IO-portarna och ovanför den finns ytterliggare ett ventilationsgaller. Till slut finns längst åt höger uttag för AGP- och PCI-korten.

Intrycket av utsidan är blandat, å ena sidan finns den dåliga passformen vid luckan och powerknappen, å andra sidan är helhetsbilden bortsett från dessa missar mycket god. Det märks att lådan är genomtänkt och alla viktiga funktioner finns där lätt åtkomligt bortsett från avsaknaden av resetknapp.

Insidan

Allt som krävs för att öppna lådan är att skruva ur två skruvar på lådans baksida. Sedan skjuts ovansidan av lådan bakåt. Sedan är det bara att lyfta på locket och titta ner.

Det är först då man på verkligen förstår hur liten lådan är, det är inte mycket plats att placera ut komponenterna på. Sett framifrån finns alltså nätaggregatet längst till höger med lådans enda fläkt. Den andra stora delen är släden för 5,25”-enheten. Den sitter monterad så att moderkortet skall sättas fast under den och bredvid på vänster sida finns plats att montera en hårddisk stående.

Installation

För att montera moderkortet krävs som sagt att släden avsedd för 5,25"-enheten plockas bort. Detta görs genom att skruva bort fyra skruvar. Två av dessa kräver en ganska lång skruvmejsel, ett vanligt multiverktyg duger alltså inte. Att installera moderkortet går ganska smidigt trots det begränsade utrymmet, först ska hårddisken monteras. När den är ditskruvad och moderkortet monterat är hårddisken mycket svår att ta bort utan att först skruva bort hela moderkortet.

Nästa steg i installationen är PCI- och AGP-korten. Beroende på vilket moderkort som används kan installationen av PCI-kort bli ett problem. För att det skall vara möjligt över huvud taget måste moderkortet vara utrustat med den PCI-plats som på de flesta moderkort är placerad två centimeter nedanför AGP-sloten, förutsatt att AGP-sloten har den sedvanliga placeringen. Mer om detta senare.

Det krävs en riser även till monteringen av AGP-kortet. Är AGP-sloten placerat på den vanliga positionen på moderkortet krävs förutom risern ytterligare en adapter, även denna medföljer, för att flytta kontakten bakåt. Anledningen till detta är för att behålla kompatibiliteten med de moderkort som har AGP-sloten ett steg ner, där det är vanligt att ha första PCI-sloten.

Detta betyder att om moderkortet saknar PCI-sloten närmast AGP-sloten eller om AGP-sloten är placerad längre ner finns ingen möjlighet att använda ett PCI-kort i lådan. Detta är något intresserade köpare måste kontrollera. Fungerar moderkortet som som det är tänkt att användas i LC04?

När grafikkortet är på plats återstår bara installationen av 5,25"-enhet. Även här är det viktigt att se upp. Är moderkortet designat enligt det traditionella utseendet kommer installationen med största sannolikheten gå smidigt så länge kylflänsen är normalstor. Däremot kommer många moderkort för Athlon64 inte att fungera, detta beror på att dessa har en något annorlunda moderkortslayout som har processorn något längre in på moderkortet. På grund av detta blockerar kylflänsen det område som är avsett för 5,25"-släden och omöjliggör installation av en sådan enhet.

Installationen började smidigt men med vissa moderkort blir det krångligt att få allt att passa. Det är alltså viktigt att man som spekulant kontrollerar att just de komponenter man vill använda fungerar i lådan.

Test

Alla tester har utförts utan 5,25”-enhet och med frontluckan stängd. Det första testet gick ut på att testa datorns funktion under belastning. Detta gjordes genom att först låta datorn vara igång under en timme och sedan köra 3DMark03-demot ett par gånger. Hela testet kunde slutföras utan minsta antydan till problem. Detta trots att temperaturen i lådan steg till hela 62°C som högsta registrerade temperatur när det var 23°C i rummet.

Datorn har även stått igång under hela dagar men utan någon speciell belastning och då var temperaturen i lådan stabilt 53°C och som väntat fungerade även detta klanderfritt.

Lådan är utrustad med en enda fläkt och denna finns i nätaggregatet. Fläkten i sig är tyst och under hela testet har jag inte hört av den. De andra fläktarna, de på grafikkortet och processorns kylfläns, är de som har gett ifrån sig högst ljud. Lådan i sig är alltså mycket tyst men det gäller som alltid att ha tyst kylning även på de övriga komponenterna om datorn skall bli riktigt tyst.

Datorn blir varm, det är svårt att undgå i en så liten låda men trots det har allt fungerat utan minsta antydan till problem. Trots den ganska krävande hårdvaran har det minimala 240 Watts nätaggregatet fungerat och under alla omständigheter sett till att datorn har fått den ström den behöver. Ännu ett bevis på att jaga effekt i många fall är onödigt.

Slutsats

Att ge ett rättvist omdöme till en sådan här produkt är svårt, det finns så många faktorer att väga in. Bortser man från att lådan inte kompatibel med med vissa moderkort blir det mycket lättare. SilverStone har lyckats med konststycket att bygga en minimal ATX-låda där det viktigaste får plats. Det är inte många som verkligen behöver mer än ett PCI-kort i en så här liten dator. Av utrymmesskäl finns det inte heller plats för mer än en hårddisk. Inte heller detta kan anses vara en nackdel. Detta är en låda speciellt byggd för så kallade HTPC och att ha mer än en hårddisk i en sådan dator betyder bara mer oväsen.

Men nu var det inte riktigt så enkelt. Det finns tyvärr ett antal problem med lådan som vissa kan ignorera helt men som kan vara avgörande för andra. Har moderkortet inte den översta PCI-platsen finns ingen möjlighet att använda PCI-kort och för många Athlon64 användare finns problemet med processorplaceringen.

Det är en splittrad sammanfattning och någon entydig rekommendation går inte att göra. Passar hårdvaran är det ett mycket bra HTPC-val men det gäller att vara noggrann vid köpet så allt passar.

SilverStone LC04 finns att köpa för 1800kr.

Fördelar Nackdelar
Storleken Fungerar inte med alla moderkort
Lätt att montera komponenter Dålig passform vid lucka




18/5 -04 | Jonas Lundh | j-lundh@telia.com