Shuttle SS51G

Inledning
Specifikation
Bilder & Layout
Firewire & USB
Modifikationer?
Prestanda
Prestanda forts.
Slutsats, fördelar & nackdelar m.m.



21/10-02 | Rickard | rickard@64bits.se

Inledning

Shuttle Inc startades 1983 i Taiwan men har nu avdelningar över större delen av världen. Shuttle tillverkar främst moderkort och sk. ”barebone-system”. Ett barebone-system är mer eller mindre en färdig dator men som saknar några viktiga komponenter. Generellt brukar ett system innehålla: moderkort, nätaggregat, ofta en större eller mindre mängd on-board funktioner som t.ex NIC-, ljud-, grafikkort och USB samt Firewire m.m.

Den version vi ska titta på har blivit väldigt populär pga av att Shuttle äntligen har implementerat möjlighet till att sätta i ett AGP-grafikkort. De föregående modellerna SV-24 och SV-25 hade endast sk. "onboard-grafik" vilket får vilken gamer som helst att rysa.

Specifikation

Framsidan

Baksidan

Integrerad IDE

Ljud

Grafik

Övrigt

Storlek (mm)

Bilder & Layout

Framsidan där det finns möjlighet att stoppa i en en 5.25"-enhet som t ex CD eller DVD samt en 3.5" som t.ex diskettstation. Power-dioden lyser blått och dioden för hårddiskaktivitet har en bekant gul färg. USB, Firewire, ingång för hörlurar m.m finner du också på lådans framsida. Lådans front är i genomskinlig blå plast. Dessa fronter går att köpa extra i andra färger om man inte gillar blått.

Baksidan med det stora utblåset i mitten är 80mm-fläkten som sprutar ut varmluft från CPU:n. Till vänster kan ni även notera den lilla 40mm-fläkten som håller nätaggregatet svalt. Längst till höger så ser ni platser för ett AGP-kort och ett valfritt PCI-kort. Ingångar för ljud, mus, tangentbord, 100Mbit LAN, två USB 2.0, två Firewire, serieportar m.m.

Lådans insida. På bilden till vänster så kan ni se de två DDR-platserna och även nätaggregatet. På den högra bilden så ser ni AGP-platsen och PCI-platsen. Det går även att skymta den sk. "heatpipen", som kyler processorn.

På tal om kylning av processorn så har Shuttle en intressant lösning. Varm luft sugs från processorn in i "heat-pipes" för att vidare blåsas ut av en fläkt. Se ovan... Shuttle har även en inställning i BIOS som kallas "Autoguardian" vilket gör att fläkten kan höjas och sänkas i hastighet beroende på vilken inställning du gör i BIOS. Om t.ex CPU:n blir x grader varm så ökar fläktens hastighet. Detta tycker jag är utomordentligt bra eftersom vid vanlig surfning så är fläkten ganska tyst som man vill ha den och när man drar igång ett spel så ökar den i hastighet vilket kanske inte gör så mycket eftersom spel oftast ger ifrån sig ljud. Denna Autoguardian-funktion går även att stänga av från BIOS.

Firewire & USB

Eftersom denna låda stödjer både Firewire och USB 2.0 så tänkte jag nämna ett par rader om detta eftersom jag använder mig av en del tillbehör som använder dessa gränssnitt. Jag använder inte en vanlig intern diskettstation utan jag använder en USB-floppy av märket TEAC.

SS51:s BIOS tillåter att boota datorn från en "USB-FDD device" vilket gör det möjligt att använda denna USB-floppy precis som en vanlig intern diskettstation. Det går lika bra att boota på den som det går att bara plugga in den i lådan inne i Windows. Genom att välja bort att använda en diskettstation eller använda en USB-floppy som jag gör så har du möjlighet att ha två hårddiskar i din SS51.

Jag använder mig även av en extern DVD-brännare av märket HP (DVD200E). Denna DVD-brännare stödjer både USB 2.0 och Firewire. Det finns även stöd i BIOS för att boota datorn från en USB CD/DVD-spelare vilket gör det väldigt intressant att spara sina ghost-filer på en skiva som rymmer 4.7GB iställer för en traditionell CDR-skiva som rymmer 700MB. Istället för att min grundinstallation av operativsystemet med alla program ligger på 5st CD-skivor ligger den nu på en bootbar DVD-skiva skapad med programmet Ghost. Enda nackdelen om man ska vara petig är att nuvarande BIOS-version inte stödjer Firewire-boot.

Firewire-portarna har jag också hunnit pröva eftersom jag använder en digital video kamera som jag för över rörlig video med från kameran till datorn via Firewire-porten. Jag är ingen expert på Firewire men det fungerar mycket tillfredställande.

Modifiering av lådan

Eftersom det är så populärt att modifiera sina datorlådor idag så tänkte jag nämna ett par saker om detta. Det blir nog väldigt svårt om inte omöjligt att ha en fläkt i sidan om man vill att det ska se snyggt ut. Alternativet blir att fläkten kommer att få sitta på utsidan eftersom det inte finns tillräckligt med plats mellan AGP-kort och lådans hölje. Det kan gå att sätta in en 80mm fläkt i taket längst bak och det skulle då kunna fungera som ett sk. ”blow hole”. Det många gör med sina SS51 är att de byter ut den 80mm fläkt som kyler CPU:n. Jag personligen tycker inte att den väsnas speciellt mycket men om man vill ha ett ännu tystare system så verkar ett byte till en 80mm 19dba Papst vara det rätta valet. En del byter även ut nätaggregatets lilla 40mm fläkt till en 40mm Papst. Detta var bara ett par ideér om vad man skulle kunna göra.

Prestanda

För att testa prestandan hos SS51 så har jag använt mig av följande hårdvara:

Intel P4 1.6Ghz @ 2124Mhz (533Mhz)
512Mb CorsAir XMS3200
Asus GeForce 3 Ti500 – Ej överklockat - Det 40.52
80GB Seagate Barracuda IV / 120G Western Digital Caviar 8MB
TDK Velo CD 48/24/48
HP DVD200E - Extern DVD-brännare
TEAC USB-floppy
Windows XP PRO

En viktig detalj att ha i åtanke om man har planer på att överklocka sin SS51G är att det finnns ingen möjlighet att ändra spänningen för varken processor eller minne.

Eftersom denna processor är väldigt enkel att överklocka så börjar vi genast med att vrida upp FSB:n till 133Mhz, i praktiken blir detta en 2124Mhz-processor. Minnet ställs även in i BIOS att köras i förhållande 1:1 vilket innebär att minnet går i samma hastighet som FSB. Övriga minnesinställningar som används är de snabbaste som t.ex CAS 2, 1T, Ultra m.m.


Sisoft Sandra CPU Benchmark


Sisoft Sandra Memory Benchmark


Sisoft Sandra Drive Benchmark


3D Mark 2001 SE

Som ni ser ovan i hårddisktestet så uppnås bra prestanda för en ATA100-disk. Minnesprestandan är även den helt ok. Det som gör mig förvånad är att det blir ett väldigt bra resultat i 3D Mark 2001 SE. Över 9000 poäng med ett oklockat GeForce 3 Ti500. Med GeForce Ti4200 - Ti4600 så kan ni förvänta er resultat mellan 11000 - 13000. Med det nya Radeon 9700 PRO så har redan folk kommit över 14000 poäng.

Prestanda forts.

Jag försökte även pressa mina stackars komponenter till max. Min processor orkade inte mer än 16 * 139Mhz. Eftersom jag använder ett väldigt bra DDR-minne så var det inga problem att höja upp BIOS-inställningen på minnetsförhållande till 4:5 vilket resulterar i en minneshastighet av 174Mhz (348DDR). Vid denna frekvens så nådde jag dock inte 100% stabilitet.

Sisoft Sandra Memory Benchmark (174Mhz)

Sisoft Sandra minnestest - jämförelse

Minnes hastighet CPU Hastighet Resultat
100Mhz 1600Mhz 1509/1509
133Mhz 2124Mhz 2007/2010
166Mhz 2124Mhz 2529/2529
174Mhz 2222Mhz 2645/2645


3D Mark 2001 SE (166Mhz)

Detta test kördes med processorn i 2124Mhz med minnet ställt till 166Mhz pga stabilitetsproblem med de komponenter jag använder.

Som ni ser ovan i minnesjämförelsen så skiljer det inte så mycket. Eftersom de flesta normalt kör sina Intel P4-processorer idag i 133Mhz (533) FSB så tycker jag inte att ni ska titta alltför mycket på 100Mhz-testet ovan. Det som är väldigt intressant tycker jag är att det inte skiljer så mycket i 3D Mark 2001 SE om man kör minnet i 133Mhz eller i 166Mhz. Att få ett så pass högt värde som jag fick med minnet i 133Mhz gjorde mig ganska förvånad. Detta bådar gott eftersom de flesta kan köra sina minnen i 133Mhz medans det kan vara lite svårare att köra dem i 166Mhz eller högre.

Slutsats, fördelar & nackdelar m.m.

Jag vill varmt rekommendera denna låda till den som är ute efter en snabb och bra LAN-box eller till den som helt enkelt tycker att en traditionell låda är för stor eller för ful. På tal om storlek så är SS51 väldigt liten och jag tycker att man bör se den i verkligeheten för att förstå hur liten den är. Det känns som om man skulle kunna ha tre stycken ovanpå varandra och ändå så skulle den inte bli i närheten så djup som ett miditower är. Min personliga åsikt är att Shuttles tidigare mini system inte ens har varit ett alternativ för oss gamers utan det är först nu det har blivit ett alternativ som du kan ta under armen och gå ut med och även köra de senaste spelen på. Priset på ca 4000 kr är inte heller så farligt.

Det har även börjat dyka upp lite tillbehör till denna låda. T.ex Dustin säljer frontpaneler i olika färger och väskor till lådan.

Det har även varit diskussioner om nätaggregatet på 200 watt verkligen orkar med att driva dagens strömkrävande hårdvara. Detta behöver ni inte vara oroliga för eftersom det finns flera som kör 2.53Ghz P4, Radeon 9700 PRO och dubbla hårddiskar utan problem. Jag vill även rekommendera Sudhians forum för ”Small form factor & Quiet PCs”. Där finns det mängder av trådar om SS51 m.m.

Fördelar Nackdelar
USB 2.0 och 1394 FW Svårmekad - trångt i lådan
Bra prestanda Endast en PCI-plats
Snygg och tyst Placering av floppy-kontakt
AGP-port Ej möjlighet att ändra CPU-spänning

Jag avslutar denna test med en bild på mitt nuvarande system som jag är mycket mycket nöjd med.




21/10-02 | Rickard | rickard@64bits.se