Seasonic Super Tornado 350W

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Nätaggregatet
Tester
Resultat
Slutsats

 


Tack till Seasonic som gjort denna recension möjlig.


25/2-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com


Inledning

En viktig del av datorn som ofta förbises är nätaggregatet. Det förser hela datorn med elektricitet och när det inte klarar av det fullt ut kan datorn bli instabil. Men det är ändå sällan nätaggregaten ges någon längre tanke vid datorbygget. För det mesta är det något som förutsätts fungera och som ofta följer med vid köp av datorlåda.

Något som de flesta känner till är effekten på sitt nätaggregat. Detta brukar användas för att uppskatta om det klarar av strömförsörjningen till datorn men detta är inte ett helt tillförlitligt sätt att mäta kapaciteten på dem. Ett högkvalitativt nätaggregat med låg effekt kan mycket väl fungera bättre än ett billigt nätaggregat med högre effekt.

Ibland räcker det inte att nätaggregatet förser datorn men elektricitet. När förlusterna i datorn blir större och temperaturen på komponenterna stiger behövs bättre kylning vilket ofta medför oljud. Är datorn avsedd att vara igång i ett rum där man vistas mycket är en tyst dator uppskattat. Men det finns komponenter som kan vara svåra att göra något åt själv. Nätaggregatet är en av dessa komponenter. Detta har Seasonic tagit fasta på och utvecklat en serie nätaggregat de kallar Super Tornado. Dessa nätaggregat är byggda för att vara mycket tysta och samtidigt klara av att förse även kraftfulla datorer med elektricitet. Den testade modellen är Seasonic Super Tornado 350W.

Specifikationer

AC input: 100-240 V, 50/60 Hz
+3,3 V 28 A
+5 V 30 A
3,3 V + 5 V Max 46 A
+12 V 19 A
-12 V 0,8 A
+5 Vs 2 A
Kontinuerlig effekt 350 W
Maxeffekt 390 W
Molex 7 st
Diskett 2 st
Övriga kontakter ATX, ATX12V, P4, varvtalsavläsare
Adapter 1st Molex till SATA

I förpackningen

Super Tornado 350W levereras i en låda som till största delen beige och svart där de flesta av nätaggregatets egenskaper visas på sidorna runt om. Den ser ganska tråkig ut men den gör sitt jobb och har fokus på funktionerna. Det blir mer spännande när lådan öppnas.

Förpackningen innehåller:

De medföljande tillbehören är vad man kan förvänta sig av ett nätaggregat, det fattades inget och det är bara en detalj som stod ut från det övriga, nämligen den medföljande adaptern från Molex till SATA är ett välkommet tillbehör. Tyvärr kan klisterlappen på lådan ge intryck av att det finns en SATA-kabel direkt från nätaggregatet men så är inte fallet. Samlingsröret kan komma väl till pass eftersom det inte finns någon strumpa runt sladdarna till ATX-kontakten.

Nätaggregatet

Nätaggregatet är målat i den gråa färg som så ofta hittas på nätaggregat i alla prisklasser. Men trots det skiljer sig utseendet ganska kraftigt från vanliga nätaggregat. På baksidan finns nämligen inte någon fläkt utan hela baksidan är istället uppbyggt av ett galler av sexkantiga hål. På det gallret finns kontakten för strömsladden och en strömbrytare. Någon omkopplare mellan 110 och 230 volt finns inte, detta sköts automatiskt av nätaggregatet som skall klara av alla inspänningar mellan 100 volt och 240 volt. Detta måste anses som mycket bra eftersom det eliminerar risken att av misstag ställa in fel inspänning.

Fläkten i nätaggregatet är monterad på undersidan till skillnad från den mer konventionella placeringen på baksidan. Med denna placering går det att få in en betydligt större fläkt. Super Tornados fläkt har en diameter på hela 120 millimeter. Det betyder att fläkten inte behöver rotera lika fort som en 80 millimetersfläkt för att flytta samma mängd luft och då kan ljudnivån sänkas.

Sladdarna från nätaggregatet har inte något skydd runt sig och de sladdar som går till samma kontakt är heller inte sammansatta på något sätt förutom strax innan kontakten. Tanken här är att man skall använda det medföljande samlingsröret och buntbanden för att samla ihop sladdarna. Sladdarna till ATX-kontakten är 53 centimeter långa, sladdarna till ATX12V är 58 cm och till första Molex-kontakten är det 33 cm och därefter 15 cm till nästa. Tyvärr är inte alla sladdarna som leder till samma kontakt alltid lika långa. I ett fall är 5 voltsladden hela en centimeter kortare än de övriga sladdarna som går till samma Molex-kontakt.

Tester

Två test utfördes, det första utan någon belastning av datorn för att på så sett se hur nära de specificerade spänningarna nätaggregatet klarar av att producera. Det andra testet utfördes under belastning. Med hjälp av dessa värden kunde vi sedan se hur mycket spänningen faller under belastning. Att den faller så lite som möjligt är en av de viktigaste egenskaperna för ett bra nätaggregat eftersom en stabil spänning får hela datorn att bli stabilare.

Mätningarna utfördes med en multimeter som har en noggrannhet på 0,0001 V. Belastningstestet utfördes genom att kopiera stora mängder data mellan två hårddiskar och samtidigt köra benchmarktest med 3DMark2001 SE.

Testdator

Processor: AMD Athlon XP2400+
Moderkort: Gigabyte GA7NNXP
Minne: 512MB Corsair CMX512-3500C2
Grafikkort: Sapphire Radeon 9700
Hårddiskar: Western Digital 7200RPM
Seagate 7200.7 SATA

Resultat

Seasonic Super Tornado 350W
Antec TruePower 430W
Viloläge Belastning Viloläge Belastning
3,3 V 3,2631 V 3,2634±0,0005 V 3,3248 V 3,3182±0,0005 V
5 V 5,0150 V 5,0036±0,004 V 5,0218 V 5,0150±0,002 V
12 V 12,069 V 12,066±0,004 V 12,002 V 11,996±0,001 V

Ingen av spänningarna faller speciellt mycket. 5 V som tappade mest tappade bara 0,01 V vilket får anses som mycket bra.

Ljudnivån från nätaggregatet var mycket låg, för att höra fläkten alls över en ganska tyst processorfläkt var vi tvungna att hålla örat alldeles bredvid fläkten och då hördes bara ett svagt surrande ljud.

Slutsats

Nätaggregatet är mycket tyst samtidigt som det levererar tillräckligt med ström för en standarddator. Detta gör att det passar mycket väl in i en dator där ljudnivån är viktig. Detta tillsammans med avsaknaden av omkopplare för inström gör att nätaggregatet känns väl genomtänkt. Men det är inte allt som ger samma intryck. Sladdarna till Molex-kontakterna är något korta, samtidigt som många tysta datorer använder sig av större lådor. Att sladdarna saknar skyddande hölje och att alla sladdarna inte är lika långa är också något som kunde ha förbättrats.

Fördelar Nackdelar
SATA-adapter Ingen skydd runt kablaget
Ingen 120/240 V switch Något korta sladdar

Seasonic Super Tornado finns att köpa för 695 kronor.
25/2-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com