Titan Water Cooling (DWC-A1)

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Enheten
Vattenblocket & slangarna
Montering
Resultat & ljudnivå
Slutsats


Tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.


10/06-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Vattenkylning i datorsammanhang har alltid förknippats med en rad svårigheter för mindre händiga och erfarna användare. Sedan ett par år finns emellertid mer eller mindre lättinstallerade paket på marknaden, som inte kräver särskilt mycket förkunskaper för att kunna monteras. Den välkända taiwanesiska Titan är en av de tillverkare som på senare tiden hoppat på denna trend. De har tagit fram ett vattenkylningspaket som fått namnet Water Cooler; en produkt som är tänkt att varken vara svår eller tidskrävande att montera.

Det som på pappret utmärker detta vattenkylningspaket är framför allt ett förhållandevis lågt pris samt att det monteras i en vanlig 5.25"-plats i chassit. I denna recension har vi för avsikt att ta reda på om denna produkt är värd att lägga sina surt förvärvade slantar på.

Specifikationer

Låt oss som vanligt inleda med att ta en titt på produktens specifikationer.

Pris 900 - 1100 kr
Tillgänglighet Obefintlig (nylanserad produkt)
Artikelnamn DWC-A1
Processorstöd Samtliga socket 370-, A- samt 478-processorer
Format 5.25"
Vattenblocket  
Material Koppar
Fläkten (på blocket) Tre hastighetslägen (H/M/L)
Storlek 60x60x10 mm
Luftflöde 22/16/12 CFM
Ljudnivå 34/30/25 dBA
Rotationshastighet 5100/4000/2800 RPM
Pumpen  
Vattenflöde 1,1 liter/min
Radiatorn  
Material Koppar
Fläkten (på radiatorn) Tre hastighetslägen (H/M/L)
Storlek 80x80x15 mm
Luftflöde 41/35/28 CFM
Ljudnivå 35/32/26 dBA
Rotationshastighet 3400/2600/1800 RPM
Övrigt Tre temperatursensorer, synbar vattennivå samt alarmfunktioner

I och med att ett monteringssystem för både socket A/370- och socket 478-processorer så går produkten att använda med samtliga processorer på marknaden avsedda för hemmaanvändare.

I förpackningen

När vi öppnade den förhållandevis stora förpackningen, som var försedd med ett smidigt bärhandtag, fann vi följande:

Som synes medföljer det mesta man kan tänkas behöva. Något som vi dock saknar är extra tillbehör som till exempel vattenblock till grafikkortet eller nordbryggan, och det hade helt klart varit trevligt om det hade funnits ett par varianter av systemet som även fungerade som kylning för exempelvis grafikkortet.

Är du som läsare osäker på vad ett vattenkylningspaket normalt består av föreslår vi att du tar en titt på andra sidan i vår recension av vattenkylningskittet Swiftech H20-8500.

En sak som är ovanligt med detta kitt är att tillverkaren valt att montera en fläkt på vattenblocket. För- samt nackdelarna med detta kommer vi naturligtvis redogöra för i denna recension.

Enheten

Valet att placera både radiatorn och pumpen i en 5.25"-enhet kan naturligtvis diskuteras, men en positiv effekt är att man uppnår en nästintill optimal kompatibilitetsnivå. Många vattenkylningspaket kräver att man placerar ut radiatorn och pumpen på godtyckliga platser i chassit, vilket i många fall faktiskt kan vålla en hel del problem. I och med att denna produkt monteras i en vanlig 5.25"-plats så slipper man helt oroa sig för detta.

Själva enheten är tillverkad i genomskinlig plast, vilket gör att man tydligt ser alla beståndsdelarna. För de som inte har genomskinliga chassin kvittar det dock egentligen att enheten är genomskinlig i och med att fronten inte är det. Fronten är istället tillverkad av förkromad plast. Snyggt eller inte kan naturligtvis diskuteras; att spegla sig i den går hursomhelst. Att den är förkromad har dock en otrevlig bieffekt: den blir väldigt rätt repig, och fingeravtryck syns mycket påtagligt på den spegelblanka ytan.

Längst fram i enheten är tanken samt pumpen belägen. Pumpen är en dränkbar sådan som sitter i själva tanken. Anmärkningsvärt gällande denna pump är dess låga specificerade flöde på endast 1,1 liter per minut. Detta är, jämfört med de pumpar som brukar användas i främst dyrare paket, en förhållandevis låg siffra som för övrigt skvallrar om att detta kitt troligtvis inte är ett högpresterande sådant.

Radiatorn är belägen längst bak i enheten. Denna är tillverkad helt i koppar för att kompensera dess ganska små dimensioner. Radiatorns design förefaller vara en genomtänkt sådan, men dess storlek gör troligtvis att den inte är alltför högpresterande om man jämför med ett större dito. På denna radiator sitter det hursomhelst en 80 mm-fläkt som blåser luft mot radiatorn. Luften försvinner sedan ut genom alla de ventilationshål som finns på alla sidor av enheten utom fronten.

På framsidan av enheten finns möjligheten att ändra följande: hastigheten på fläkten i själva enheten, hastigheten på fläkten på vattenblocket samt möjlighet att välja vilken av de tre temperatursensorernas temperatur som ska visas på displayen. Tre sensorer finns att tillgå: en som mäter vattentemperaturen, en som mäter temperaturen på ytan av vattenblocket samt en som går att montera på valfri plats i chassit. Fläktarnas hastighet varieras i tre steg. Frontenheten varnar även med ett högfrekvent pipande om en temperatur på 72 grader eller högre uppmäts. Genom att man har placerat en lysdiod vid tanken samt skurit ut en fåra för tanken i fronten så kan man enkelt även övervaka vattennivån via fronten.

På baksidan av enheten återfinns förutom slangarna och kablarna en vanlig 4-pinnars kontakt dit man kopplar en motsvarande kabel från nätaggregatet för att förse hela enheten med ström.

Vattenblocket & slangarna

Som vi nämnde tidigare så har tillverkaren valt att montera en fläkt på vattenblocket. Detta brukar man normalt inte göra, men troligtvis har man valt att göra detta för att förbättra kylningsförmågan. En ytterliggare fördel med en fläkt på vattenblocket är att datorn inte riskerar att snabbt bli överhettad vid händelse av att pumpen inte fungerar, eftersom man har en fläkt som kyler vattenblocket. Nackdelen med denna fläkt är som alltid att man får en ytterliggare fläkt i systemet som naturligtvis avger ljud, vilket bidrar till att öka ljudnivån.

Vattenblocket i detta system är hursomhelst inte särskilt stor, dock tillverkad helt i koppar för att till viss del kompensera detta. Vi hade ingen möjlighet att titta hur vattenkanalerna såg ut inuti blocket, men enligt uppgift så har man valt en ganska sedvanlig utformning med åtta stycken parallella kanaler.

Översidan av blocket är utformad precis som en vanlig kylfläns, annars skulle inte fläkten göra någon större nytta. Fläkten mäter för övrigt 60x60x10 mm, och är med andra ord en förhållandevis liten sådan. Detta innebär att ljudet från den har en ganska högfrekvent karaktär. På grund av detta hade det helt klart varit trevligt med en lite större fläkt.

Undersidan av vattenblocket är ordentligt genomarbetad och i princip spegelblank. Detta leder till färre håligheter mellan processorkärnan och vattenblocket, vilket gör att värmen leds effektivare än om ytan hade varit ojämnare.

Slangarna i hela systemet är, jämfört med andra vattenkylningssystem, mycket små. Ytterdiametern är runt 1/4", vilket verkligen inte är mycket att skryta med. Detta tillsammans med det till dimensionerna lilla vattenblocket, den lilla radiatorn samt den svaga pumpen bådar inte särskilt gott för kylningsförmågan.

Längden på slangarna är hursomhelst godkänd, och slangarnas längd bör räcka till även i lite större chassin. Slangarna är för övrigt tillverkade i silikon, vilket gör dem mycket flexibla.

Montering

I och med att systemet levereras ihopmonterat samt fyllt med vätska är monteringsprocessen förhållandevis enkel. Det första man gör när man monterar detta system är att se till att man har en ledig 5.25"-plats. Därefter för man in vattenblocket samt kablarna genom denna plats, och sedan monterar man fast själva enheten. Hur fastsättningen av enheten går till beror helt på vilket chassi man använder; i vårt fall använde vi oss av skenor men i andra fall kan man behöva använda de medföljande skruvarna.

Som vi tidigare nämnde går detta vattenkylningspaket att montera på både socket A/370- samt socket 478-processorer. Monteringsarmen för att montera vattenblocket på en socket A-processor är av ganska enkel typ, och fäster dessvärre endast på en pigg på var sida av sockeln. Detta kan vålla problem vid transporter, eftersom det då finns en risk att piggarna på sockeln ger vika och vattenblocket lossnar, vilket naturligtvis kan få förödande effekter. Armen är hursomhelst ganska lätt att montera, och att knäppa fast den är faktiskt möjligt utan skruvmejsel.

Att montera vattenblocket på en socket 478-processor var förhållandevis enkelt. Först och främst var man tvungen att avlägsna den vanliga kylarhållaren som brukar sitta på moderkort av socket 478-typ. Därefter skruvade man fast den medföljande hållaren, och sedan trycktes blocket på plats med hjälp av en arm som liknade den för socket A-processorer.

Skulle av det av någon anledning vara för lite vätska i systemet går detta att åtgärda ganska lätt. På översidan av enheten finns ett hål, och i detta hål finns en skruv som ger direkt tillgång till vattentanken. Med hjälp av den medföljande sprutan kan man sedan fylla systemet, förslagsvis med destillerat vatten.

Silverbaserad kylpasta för användning mellan processorn och vattenblocket medföljer även. Denna presterar inte lika bra som dyr högpresterande kylpasta, men är man beredd att offra ett par grader duger denna minst lika bra.

En viktig sak gällande monteringen är att man, om man har möjlighet, bör se till att man inte monterar någon enhet över eller under vattenkylningsenheten, eftersom det då finns risk för att luftflödet till viss del hindras. I de flesta är det dock mer eller mindre mellanrum mellan 5.25"-enheterna, men har man möjlighet så är det helt klart rekommenderat att se till att inte ha någon övrig enhet monterad kring kylningsenheten.

Ska vi sammanfatta monteringsprocessorn så är denna mycket enkel. Det som vi dock tycker kunde varit bättre är monteringsarmen till socket A/370-processorer.

Resultat & ljudnivå

För att testa produktens kylningsförmåga användes följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2500+ 1,83 GHz @ 2,2 GHz / 1,75 V
Moderkort: Abit NF7-S
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Fyra stycken 80 mm à ~25 CFM
Chassitemperaturen uppmättes till runt 29 grader precis vid utsugsfläktarna.

För att testa kylarna körde vi programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla kylare testades och monterades om tre gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga. För att avläsa temperaturen användes en lös temperatursensor monterad precis intill processorkärnan. Temperaturen från sensorn avlästes sedan med hjälp av en Vantec Nexus Multi-Function Panel. Under alla testera användes vanlig kiselbaserad kylpasta, som applicerades i ett tunt lager på processorn.

Vi har valt att jämföra kylaren med en högpreserande kylare vid namn Cooler Master Aero 7. För att få en bild av hur denna presterar rekommenderar vi att du tar en titt på vår recension av den. Aero 7 testades i tre olika hastigheter: 1850, 3000 samt 4600 RPM. Water Cooler från Titan testades i de tre lägena Low, Middle samt High (samma inställning på båda fläktarna). Alla värden i diagrammet anger grader Celsius, och lägre värden tolkas som bättre sådana.

Här ser vi direkt att detta vattenkylningssystem presterar bra; i högsta läget presterar det något bättre än Aero 7 som kördes i högsta hastighet, och då ska man ta i beaktning att Aero 7 är en mycket högpresterande kylare samt låter mer vid dessa hastigheter. Drogs båda fläktarna hos vattenkylningssystemet ner till mellanläget så presterade kittet fortfarande bra, närmare bestämt exakt lika bra som Aero 7-kylaren som kördes i sin högsta hastighet. I lägsta läget blev processortemperaturen runt fem grader högre, ändock fortfarande förhållandevis låg om vi jämför med den högpresterande luftkylaren. Ska vi sammanfatta kylningsförmågan så är denna helt klart god, men långt ifrån lika bra som hos dyrare vattenkylningskitt.

Ljudnivån vid det högsta läget var förhållandevis hög; 80 mm:aren brummade på ganska bra, medan 60 mm:aren på vattenblocket avgav ett ganska högfrekvent ljud som kan uppfattas som störande. I mellanläget blev ljudnivån mer acceptabel, och ljudet inte lika störande längre. I det lägsta läget blev ljudnivån ganska låg, och vi uppskattar den sammanlagda ljudnivån till runt 25 dBA och vår gissning är att systemet upplevs som ganska tyst av de flesta användare.

Slutsats

Titan Water Cooler finns inte tillgängligt i Sverige än, men priset beräknas hamna runt tusenlappen. Med tanke på hur kittet presterar och hur lätt det är att installera så är priset helt klart skäligt, i varje fall för användare som vill ha ett vattenkylningspaket som presterar ungefär lika bra som högpresterande luftkylning, men till en något lägre ljudnivå. Är man händig så kan man troligtvis sätta ihop ett betydligt bättre paket för samma pengar, men känner man att man inte har kunskap, erfarenhet, lust eller tid att göra detta så kan detta Titan Water Cooler helt klart vara ett alternativ att titta på.

Produkten presterar inte på något sätt lika bra som dyrare vattenkylningspaket, och visst finns det en del nackdelar med detta kitt. För det första så finns inga former av tillbehör för att kyla till exempel grafikkortet eller nordbryggan. För det andra så är monteringsarmen för socket A-processorer inte särskilt genomtänkt, och kan vålla problem vid transporter. Sist men inte minst så är fronten mycket känslig för fingeravtryck, och dess utformning kanske inte faller alla i smaken.

Fördelar Nackdelar
Utmärkt kylningsförmåga Dålig monteringsarm för socket A/370-processorer
Valbara fläkthastigheter Inga tillbehör finns tillgängliga
Tre temperatursensorer Ett hemmabyggt system för samma pengar presterar troligtvis bättre
Alarmfunktion  
Lätt att montera  



10/06-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se