Trust 600 UPS Energy Protector

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Installation
Tester
Slutsats


Tack till Trust som gjorde denna recension möjlig.


22/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se


Inledning

Vi alla har säkert lärt oss under vår uppväxt att åska och blixtar är farliga. Vi har redan sedan vi var små blivit tillsagda att sluta prata i telefon, dra ur sladdar till känslig elektronikutrustning och så vidare när åska annalkas. Men det finns ett sätt att komma förbi det här, lösningen är att införskaffa en UPS.

UPS står för Uninterrupted Power Supply vilket ungefär betyder oavbruten strömförsörjning om man översätter det till svenska. Vad som menas är att man trots ett strömavbrott fortfarande får el till sina produkter kopplade till en UPS. Det är möjligt eftersom en UPS innehåller ett batteri. Men en UPS ger inte bara driftsäkerhet utan också ett visst skydd. Vad den skyddar emot är till exempel överspänningar, så kallades strömspikar och andra ”defekter” på den ström man får till sina enheter.

Som ni troligen redan har räknat ut är det en UPS vi idag skall utvärdera, enheten levererades av Trust och heter 600 UPS Energy Protector.

I förpackningen

Det som finns i lådan vid leverans är följande:

Som ni kan se medföljer det inte speciellt mycket, utan enbart det absolut nödvändigaste. Det jag saknar är en mer utrfölig manual, man får faktiskt ut mer information om produkten genom att titta på lådan än av att läsa manualen vilket enligt mig säger en hel del om hur dålig manualen är. En annan sak som jag tycker Trust har snålat med är antalet kablar. Varken kablar som behövs för att ansluta själva UPS:en till el-uttaget eller för att ansluta telefonen till telefonuttaget medföljer, utan det är sådant man får köpa till själv efteråt.

För er som undrar vad det står på papperslappen med samma storlek som ett visitkort kan jag berätta att där återfinns information om hur man registrerar sig hos Trust. Mer intressant än så var det alltså inte.

Specifikationer

Specifikationerna för produkten finner ni i tabellen nedan.

Kapacitet 600 VA.
Vikt 6.5 kg.
Storlek 140 x 100 x 330 (H x B x D, mm).
Ingångar 1 st. strömingång och en teleingång.
Utgångar 3 st. strömutgångar och en teleutgång.
Funktioner RFI-filter, AVR (Automatic Voltage Regulation), responstid på 9 msec.

Den snabba responstiden på 9 millisekunder är nödvändig för att datorn inte skall hinna stängas av innan batteridriften går igång. Hade den varit längre hade så varit fallet och då hade nästan hela vitsen med att ha en UPS försvunnit. Det eftersom produkterna som är kopplade till UPS:en hade stängts av innan UPS:ens batteridrift går igång.

AVR, RFI-filter och de andra funktionerna som den här UPS:en har skyddar utrustningen som man kopplar till den mot ”oren”-el. Det kan vara tillfälliga strömspikar, underspänning och annat som annars hade kunnat förstöra ens utrustning. Kopplar man dem till UPS:en så rättar den till strömmen innan den kommer fram till enheten och skyddar på så sätt dem. Skulle det komma ström till UPS:en som inte går att rätta till så går helt enkelt säkringen i enheten och all utrustning blir strömlös. Detta är troligen inte ett lika stort problem som om till exempel strömmen hade kommit fram till ens dyrbara TV/dator eller vad som helst och skadat den.

En funktion som jag saknar otroligt mycket är att man inte kan koppla UPS:en till datorn och på så sätt styra och övervaka den. Denna funktion finns på de lite dyrare UPS:erna och där kan till exempel UPS:en stänga av datorn automatiskt när den känner att dess batteri är på väg att ta slut. På den UPS som vi testar idag får man själv stänga av datorn.

Eftersom det bara finns en knapp och en diod på själva enheten blir behovet av styrning och övervakning genom datorn ännu större. Dock finns det en inbyggd högtalare i enheten som ger ifrån sig ljud som är till hjälp. Piper enheten en gång varannan sekund är strömmen bruten till UPS:en och allt som är kopplat till den går på batteri. Piper den konstant gäller samma som tidigare fast med tillägget att batteriet snart är slut. Det hela fungerar visserligen med ljud och en diod, men ett interface på datorn hade inte direkt skadat.

Installation

Att installera själva enheten bör inte ta många minuter, det enda som krävs är lite kopplande av kablar. Det första man bör göra är att koppla UPS:en till ett el-uttag, när det är gjort är det dags att ansluta de maskiner man vill skydda till själva enheten. Totalt finns det som sagt tre ingångar på själva UPS:en men det finns inget som hindrar att man först kopplar de enheter man vill skydda till en grendosa för att sedan koppla den till UPS:en. På så sätt kan man i princip koppla hur många produkter som helst till UPS:en. En nackdel med det här är dock att ju fler produkter man kopplar till UPS:en ju högre blir dess belastning och batteritiden sjunker. Därför hade det varit trevligt om Trust hade implementerat en port bak på UPS:en som inte var kopplad till batteriet utan enbart gav skydd för överspänning och liknande. Då hade man kunnat koppla skrivare, stereo och liknande till den utgången. Detta eftersom de maskinerna knappast är något man vill driva på batteri. Så som det är nu måste man stänga av dessa produkter om strömmen går om man vill att batteriet skall räcka tillräckligt länge för att man skall hinna spara sitt arbete på datorn och stänga av den på ett normalt sätt.

Att ansluta telefonen till UPS:en är även det mycket enkelt. Man kopplar helt enkelt telefonen direkt till UPS:en. Sedan drar man en kabel därifrån och till telefonuttaget.

Tester

Nu är det dags att se hur UPS:en presterar. Till det använde vi en ganska energislukande dator på 3 GHz, två hårddiskar, en DVD-brännare, en CD-brännare, ett Radeon 9600 PRO med mera och en 17" CRT-skärm.

Vi testade på två olika sätt, först genom att enbart låta datorn stå utan att göra något, och sedan genom att låta datorn köra 3D Mark 2001SE tills batteriet tog slut. Mellan testerna lät vi batteriet ladda minst 12 timmar för att vi skulle vara säkra på att batteriet skulle vara fulladdat vid testerna. Alla tester utfördes tre gånger och sedan togs medianvärdet på dessa.

Som ni kan se presterar UPS:en relativt bra, fem till tio minuter är fullt tillräckligt för att spara dina dokument och stänga av datorn på ett normalt sätt. Men det är långt ifrån de 45 minuter som nämns på lådan. Dock bör man alltid ta tillverkarens specifikationer med en nypa salt, men hur de har kommit fram till siffran 45 minuterär för mig obegripligt.

Slutsats

För att sammanfatta det hela kan vi säga ett Trust 600 UPS Energy Protector gör vad den skall, varken mer eller mindre. Avsaknaden av datorstyrning är påtaglig och som det är nu känns enhetens funktionsrikedom riktigt fattig. Man får tyvärr inte riktigt den information som man hade velat ha, till exempel mer exakt hur mycket energi det är kvar i batteriet. Som det är nu finns det bara två lägen på batteriindikatorn vilket känns alldeles för lite. Något annat som är mindre bra är den mycket knapphändiga informationen som finns i manualen. Varför hade man inte kunnat inkludera den information som återfinns på själva lådan i manualen?

Fördelarna är att man får ökad säkerhet, man behöver inte var riktigt lika orolig längre att ens datorutrustning skall bli skadad så fort åskan slår ner i närheten. Dock bör man ändock vidta försiktighet vid åskväder. Enheten ger också skydd om strömmen skulle gå vilket känns ännu viktigare. Sitter man och skriver ett viktigt dokument vill man inte gärna bli av med det man har skrivit på grund av ett strömavbrott. Med den här produkten kan man lugnt spara och stänga av datorn på ett normalt sätt vid ett strömavbrott vilket i många lägen kan vara guld värt. Ytterligare en fördel är dock att den här UPS:en är mycket lätt att både använda och installera, delvis på grund av sin enkelhet.

Priset för den här produkten är runt 1000 SEK vilket är litet för högt med tanke på vad man får. Man kan utan några större problem hitta en UPS för samma pris med som har övervakning och som kommer från ett mer välkännt företag inom UPS-kretsarna.

Fördelar Nackdelar
Ger ökad säkerhet. Ingen datorstyrning.
Enkelt att använda. Något kort batteritid.
  Den knapphändiga manualen.
Priset.



22/07-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se