Trust 4000P 5.1 HTS

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Högtalarna
Förstärkaren
Ljudet
Slutsats


Tack till Trust som gjorde denna recension möjlig.


28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

Trust är ett holländskt företag som inriktat sig på tillverkning av multimediaprodukter av olika slag. Den senaste tiden har de gjort en ordentlig satsning på marknadsföring, men även släppt en rad nya produkter.

En av dessa produkter är 4000P 5.1 HTS (Home Theatre System), ett komplett högtalarpaket avsett för de som vill ha ett 5.1-system men inte vill lägga ut alltför mycket pengar på det. Paketet består av en förstärkare, fem identiska satelliter och en bashögtalare. Tillsammans ska dessa ge mycket högkvalitativt ljud, det låga priset till trots. Låt oss ta reda på om detta stämmer.

Specifikationer

Vi inleder i vanlig ordning med att ta en titt på produktens specifikationer. För att förstå denna specifikationslista kan följande begrepp vara meningsfulla att känna till:

Pris 900 - 1100 kr
Tillgänglighet Tillgängligt i ett par butiker.
Garantitid 2 år
Totaleffekt (PMPO) 2500 W
Totaleffekt (RMS) 22 W
Frekvensområde 16 - 20 000 Hz
Totalvikt 7 KG
Bashögtalaren  
Effekt (RMS) 12 W
Storlek (BxLxH) 127 x 283 x 240 mm
Satelliterna  
Effekt (RMS) 2 W vardera
Storlek (BxLxH) 87 x 91 x 105 mm (med stativ)
Förstärkaren  
Storlek (BxLxH) 222  x 227 x 85
Anslutningar Analoga

Som synes är skillnaden mellan PMPO och RMS enormt stor hos detta paket, och utifrån totalvikten kan vi totalt förkasta siffran på 2500 W som en enorm överdrift. Denna siffra skyltas det för övrigt ivrigt med på förpackningen, vilket naturligtvis är både tråkigt och missvisande, samt för personlig del undergrävande för mitt intryck av tillverkarens seriösitet. Totaleffekten angiven till 22 W (RMS) verkar hursomhelst vara mer realistisk, dock mycket blygsam i förhållande till vad paket liknande detta brukar ha för angiven totaleffekt.

I förpackningen

När vi öppnade den förhållandevis stora förpackningen fann vi följande:


Högtalarna

Var och en av de fem identiska satelliterna har en angiven totaleffekt på 2 W, vilket är minst sagt blygsamt i ett paket som detta. Först undrade vi om denna blygsamma siffra verkligen kunde stämma, men efter att ha känt på dessa satelliters vikt så började vi inse att denna siffra inte behöver vara felaktig. Satelliterna vägde mycket lite, vilket faktiskt brukar skvallra en hel del om effekt och kvalité. Svaga satelliter kan förvisso kompenseras av en stark bashögtalare, men siffran på 2 W gjorde oss tveksamma innan vi ens lyssnat på ljudkvalitén.

Satelliterna har hursomhelst en ganska neutral design, med en liten företagslogo längst ner på framsidan.

För att ansluta satelliterna till förstärkaren har tillverkaren valt anslutningar som är ganska osmidiga, och det finns en risk att man blandar ihop polerna. Detta må vara en liten detalj, men någon form av snabbkontakter hade säkerligen både underlättat monteringen, samt minimerat risken för att man förväxlar polerna. En fördel med kontakterna hos dessa högtalare är dock att man inte behöver några speciella kablar, kablar av standardtyp går alldeles utmärkt att använda. Detta innebär naturligtvis att man inte blir låst till tillverkarens kablar, vilket är trevligt om man ogillar längden på dessa.

Till var och en av satelliterna medföljer även en form av stativ med gummifötter under. Dessa kändes tämligen plastiga, men var trots allt enkla och använda och dög helt klart till sitt ändamål.

Utan att ha tittat på ljudkvalitén så imponerar inte dessa högtalare, med en låg specificerad effekt och lågt kvalitetsintryck har vi svårt att förvänta oss några underverk.

Till detta paket har Trust valt en förhållandevis liten och svag bashögtalare; dess effekt är angiven till 12 W vilket onekligen är lågt. Dess låga vikt bekräftar även här den låga siffran, och utan att ha testat den i praktiken så känns det svårt att tro att denna ska få fönsterrutorna att vibrera. Dess design är förhållandevis neutral men dock något plastig. Som en jämförelse kan nämnas att bashögtalare med ungefär samma effekt som denna brukar höra hemma hos 2.1-system runt femhundralappen, så om vi tittar på specifikationerna lämnar dessa mycket att önska.

Dess utformning gör den dock förhållandevis lättplacerad, eftersom den inte har den fyrkantiga utformning som bashögtalare ofta tenderar att ha. Bashögtalaren ansluts för övrigt till förstärkaren genom en smidig snabbkontakt, och kräver ingen extern strömkälla.

Om vi håller oss till designen, kvalitetsintrycket och specifikationerna hos satelliterna och bashögtalaren så imponerar inte dessa på något sätt. Det märks verkligen att detta är ett budgetpaket. Låt oss, i hopp om att finna ljusglimtar i detta paket, gå vidare och titta på förstärkaren.

Förstärkaren

Att driva dessa förhållandevis svaga högtalare ställer inte särskilt höga krav på förstärkaren, och denna är inte heller särkilt påkostad. Designen hos förstärkaren känns ganska billig, men den är helt klart funktionell. Reglagen känns ganska hållfasta och gedigna. Förutom den självklara möjligheten att reglera volymen finns även möjligheten att reglera ljudfördelningen för center-, bas-, fram- och och bakhögtalarna.

Har man bara en tvåkanalig ljudkälla finns det en knapp på framsidan för att rätta till detta. Med denna intryckt avaktiveras 5.1-läget och det tvåkanaliga ljudet tvingas ut på alla högtalarna. Något som vi dock saknar på denna förstärkare är möjligheten att ändra diskant- och basnivåerna. Basreglaget som finns reglerar endast som sagt basens volym, och det hade varit trevligt att på förstärkaren kunna ändra diskant- och basnivåerna eftersom man då kan få mer kontroll över ljudet.

På baksidan av enheten hittar vi naturligtvis in- och utgångarna. Något vi saknar här är digitala ingångar, alternativt optiska sådana. Detta hade minst sagt varit trevligt eftersom man då hade kunnat minimera risken för störningar, samt även minska antalet kablar. Inte minst efterfrågar vi detta eftersom både digitala och optiska utgångar börjar bli vanliga på ljudkorten, även bland de integrerade.

Längden på kablarna som medföljer är mer än godkänd, vi har mycket svårt att tänka oss ett scenario då dessa kablar inte räcker till. Kabellängden bäddar helt klart för en total kabelhärva, men hellre det än att kablarna hade varit för korta.
 

Själva monteringen av hela paketet är så enkel som den bör vara, det är i princip bara att placera högtalarna där man vill ha dem, eventuellt montera stativen och sedan koppla in alla kablar till sina respektive kontakter. Installationsanvisningar medföljer om man mot förmodan skulle ha några problem med monteringen.

Ljudet

Specifikationer, utseende och kvalitetsintryck i all sin ära, men när man ska besluta sig om vilket paket man ska satsa på så är det ju trots allt själva ljudet som är avgörande. För att testa detta pakets ljudkvalité har vi använt oss av ett förhållandevis högkvalitativt ljudkort, ett Audigy 2 från Creative, för att inte ljudkortet ska påverka ljudkvalitén negativt och ge oss en felaktig bild av paketet.

Som alltid med sexkanaliga 5.1-system som detta är det mycket viktigt att inte ha högtalarna för nära varandra eller nära lyssnaren, detta stör den absoluta känslan av att vara omgiven ljudkällor, samt gör att ljudet låter instängt. Det är även en fördel om man sitter ungefär lika nära alla högtalarna. Volymerna går förvisso att justera, men bäst blir upplevelsen om man ser till att ha ungefär samma avstånd. Alla dessa kriterier har vi så gott som möjligt uppfyllt för att det är just ljudpaketet och inget annat som ska avgöra hur ljudupplevelsen blir.

Vanligtvis finns det tre saker man använder sitt högtalarpaket till: musik, spel och film. Om vi börjar med musikupplevelsen så kändes ljudet aningen burkigt vid lägre volymer. Basen fungerade dock ganska bra på lägre volymer, men någon riktig kraft var det aldrig frågan om. I och med att volymen ökades så blev ljudet från satelliterna allt burkigare och brusigare, och det lät ungefär som musik ur riktigt billiga "datorhögtalare" brukar låta. Resonansen blev mycket påtaglig vid högre volymer, likaså en kraftigare diskant vilket hjälpte till att förstöra ljudupplevelsen. Det hördes även från basen att den inte riktigt ville vara med i leken vid lite högre volymer. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt, och för musik kan vi inte annat än nästintill helt underkänna detta paket på grund av den usla ljudkvalitén.

Går vi vidare till ljudupplevelsen i spel så var denna något annorlunda. Här var inte den dåliga ljudkvalitén lika påtaglig, även om ljudet helt klart både blev burkigt och brusigt i och med att volymen ökades. Basen fungerade förhållandevis bra till spel, även om den inte alls var särskilt kraftfull. Så för spel så blir betyget godkänt, men verkligen inte mer än så.

Ljudupplevelsen när vi testade högtalarna tillsammans med en DVD-film var dock en besvikelse. Här märktes tydligt att basen helt enkelt var för svag, och satelliternas begränsningar blev ungefär lika påtagliga som när vi lyssnade på musik. Otrevlig resonans och ökad diskant hördes i och med att volymen ökades, vilket är mycket typiskt för billiga lågkvalitetshögtalare.

Slutsats

Ett komplett 5.1-system för runt tusenlappen lät som ett riktigt klipp då vi först fick reda på priset, men efter att ha testat detta paket så kan vi bara hålla med ordspråket: "Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet". Detta paket håller låg kvalitet, både vad gäller ljudet och kvalitén på det hela taget. Något vi även saknar är antingen optiska ingångar eller digitala S/PDIF-ingångar, vilket om inte annat hade underlättat kabeldragningen.

Att rekommendera detta paket känns tämligen svårt, möjligtvis kan vi tänka oss att spelare, som vill utnyttja den fördel i till exempel FPS-spel som ett 5.1-system faktiskt ger framför ett traditionellt system, men samtidigt inte har så höga krav på ljudkvalitén kan uppskatta detta paket. Vår rekommendation till de allra flesta som är ute efter ett gediget ljudpaket är dock att istället lägga till ett par hundralappar, och istället köpa ett 2.1-system som håller högre kvalitet. Då kommer man troligtvis bli nöjdare än om man hade köpt detta paket. Som alltid med produkter av detta slag är vår rekommendation helt klart att inte bara läsa någon recension eller dylikt innan man beslutar sig för ett köp; att själv prova produkten är av förståeliga skäl a och o när det gäller produkter som denna.

Fördelar Nackdelar
Lågt pris. Dålig ljudkvalité.
  Lågt kvalitetsintryck.
  Saknar optiska/digitala ingångar.28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se