Vantec Nexus Multi-Function Panel

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Design och konstruktion
Funktioner
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.


15/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se


Inledning

I takt med att det blir allt viktigare att hålla koll på temperaturen på våra komponenter ökar också behovet av produkter avsedda för övervakning. För den normala användaren är behovet inte särskilt stort för denna typ av produkt, kanske obefintligt. För överklockaren som hela tiden måste brottas med temperaturer så är det dock inte helt bortkastade pengar att köpa utrustning för att smidigt övervaka temperaturerna i datorn. Produkter avsedda för detta ändamål finns det gott om idag, och dessa får ofta även andra funktioner som inte rör övervakning, t ex funktioner för att styra fläktar.

Även Vantec, som satsar stort på oss slutkunder, har tagit fram en produkt med detta ändamål som de kallar Nexus Multi-Function Panel. Förutom övervakningsfunktioner har denna produkt även så kallade frontportar, och en kanal för fläktkontrollering.

Specifikationer

Låt oss sedvanligt börja med att ta en titt på specifikationerna.

Pris ~500 kr
Tillgänglighet Låg
Modellnamn NXP-101
Storlek (BxHxD) 148,5 x 41,5 x 62 mm
Format 5,25"
Vikt 350 g
Antal temperatursensorer Tre stycken
Mätningsområde 15 - 70° C
Sensorernas känslighet 0,5° C
Tillgängliga färger Medföljer: Grön, ljus- och mörkblå Tillval: Neongrön, genomskinlig och svart
Max belastning på fläktkanalen 10 W
Spänning (till fläktarna) ~7-12 V
Frontportar Två stycken USB, en stycken FireWire

Specifikationerna bjuder inte på några speciella överraskningar, valet att tillverka enheten i 5,25"-formatet är ganska självklart för att få plats med alla funktioner.

I förpackningen

Enheten förpackas i en ganska ovanlig kartong, som ger möjligheten för butiksköparen att se själva enheten och inte en dekorativ bild av den. I förpackningen fann vi följande:

Design och konstruktion

Det första vi noterade efter att ha öppnat förpackning var enhetens ganska djärva, men ändå neutrala design. Vad man tycker om designen är som alltid en smaksak, men vår gissning är att de allra flesta inte ser designen som dålig. En trevlig detalj är att den genomskinliga frontpanelen är utbytbar, och tre frontpaneler med olika färger medföljer, mer om detta senare i recensionen dock.

Ratten för att styra fläktkanalen är förhållandevis stor och tillverkad i kromad metall. Intrycket när man vrider den är att den är lite för lätt att snurra på, en något trögare känsla hade bättrat på kvalitetsintrycket en del. Till vänster om ratten sitter det en knapp tillverkad i kromad metall. Med hjälp av denna väljer man vilken av de tre sensorernas uppmätta temperatur som ska visas på displayen.

Området precis bakom den genomskinliga frontpanelen är tillverkat i aluminium, medan resten av enheten är tillverkad i vanligt stål. Vikten på hela 350 g är en tydlig indikation på att tillverkaren inte sparat in på kvalitén, även om vikten i sig inte betyder något för vårt omdöme för produkten. Enheten känns väldigt stabil och gedigen, vissa liknande produkter brukar vara något skramliga och hålla så låg kvalitet att de måste skruvas fast i chassit för att bli stadiga, men så är lyckligtvis inte fallet för denna produkt.

Funktioner

Möjligheten att kunna övervaka temperaturen hos de tre sensorerna direkt via en display på framsidan av datorn kan vara mycket användbart, speciellt om man ägnar sig åt överklockning. Med många liknande lösningar på marknaden medföljer endast en eller två sensorer, vilket gör att man ofta inte kan övervaka temperaturerna på allt man vill övervaka. Användningsområdet för sensorerna kan vara allt från att övervaka processortemperaturen, till grafikkortets eller hårddiskens temperatur. Att enkelt kunna byta mellan vilken av sensorernas uppmätta temperatur som ska visas på displayen känns mycket smidigt. Möjligheten att visa alla temperaturerna samtidigt skulle visserligen vara smidigare, men det hade i princip varit omöjligt att ordna detta med denna enhet med tanke på alla dess funktioner.

Förutom att erbjuda just övervakning av temperaturer så har enheten även inbyggda alarmfunktioner, som varnar när temperaturen på någon av sensorerna överstiger 65° C. Enheten avger då ett ganska högfrekvent pipande ljus som garanterat hörs lång väg. Alarmet aktiveras också om varvtalet hos de inkopplade fläktarna inte registreras, t ex om de skulle stanna till följd av att de gått sönder; allt för att förhindra missöden med överhettade processorer eller andra komponenter.

Själva displayen är mycket tydlig, och har en väldigt bra betraktningsvinkel. Den är även upplyst med hjälp av gröna lysdioder, och syns således utmärkt även när det är mörkt. Displayen visar för övrigt temperaturen avrundat till närmaste hela eller halva gradtal. Samma avrundningsprincip gäller för varvtalen som visas på displayen, fast där avrundas istället den tredje siffran till antingen noll eller fem.

Möjligheten att styra en fläkt med enheten är välkommen, även om det hade varit trevligt att kunna styra mer än bara en fläkt. Faktum är dock, eftersom fläktkanalen går att belasta med upp till 10 W, att flertalet fläktar går att koppla in till enheten med hjälp av Y-kablar. Med tanke på att en normalstark 80 mm-fläkt drar runt 1,5 W så går det alltså att koppla in flera fläktar, men det hade självklart varit trevligare att kunna styra dessa oberoende av varandra. Möjligheten att se fläktens varvtal på displayen ger som sagt ytterliggare möjligheter till övervakning. Spänningen hos de inkopplade fläktarna går enligt tillverkaren att reglera steglöst mellan 7 och 12 V.

Enheten har även som sagt kontakter för att kunna koppla in USB- och FireWire-enheter smidigt via framsidan av datorn. Detta underlättar enormt vid inkoppling av t ex kameror eller dylikt, för de som inte har så kallade frontportar inbyggda i sitt chassi. En sak som kan vara värt att nämna gällande USB-portarna är att de stöder den nya USB-standarden 2.0.

Produkten är synnerligen komplett, det enda vi verkligen saknar är utgång för högtalare och ingång för mikrofon, detta skulle göra att produkten skulle kännas mer komplett om man ser till funktionerna.

Montering

Det märks att tillverkaren satsat på att göra denna produkt enkel att installera, alla kablar som man kan vara osäker på vart de ska kopplas är märkta med tejp som berättar precis vart de ska kopplas. Det allra första man tvingas göra när man ska montera denna produkt är att välja vilken färg man vill ha på enheten. Som vi nämnde tidigare så följer tre paneler med olika färger med: grönt, ljusblått och mörkblått (Notera att bilderna inte gör färgerna direkt rättvisa, underlaget förvränger de blåa färgerna och de ser röda ut). Dessa paneler monteras enkelt med en skruv i varje hörn, och en sexkantig nyckel för att skruva fast dessa skruvar medföljer, liksom fyra stycken extraskruvar. Som tillval finns även frontpanaler i tre andra "färger": genomskinligt, "neongrönt" och svart.

Efter att ha gjort detta är det dags att montera enheten i valfri 5.25"-plats i chassit, och tillvägagångssättet för denna operation varierar naturligtvis mellan olika chassin. Det underlättar om man monterar alla kablar till sina respektive platser innan man monterar fast frontenheten, eftersom det blir "något" osmidigt att montera kablar på baksidan av en enhet som man inte kommer åt.

Kablarna för frontportarna dras genom chassit och ut vid kortplatserna, för att sedan kopplas in till respektive kontakt. Kabeln som ska kopplas till valfri fläkt som ska styras och/eller övervakas kopplas in genom en vanlig 3-pinnars-kabel. En extra kabel avsedd för att koppla in mellan enheten och fläktuttaget på moderkortet för processorfläkten medföljer även. Meningen med denna kabel är att moderkortet fortfarande ska få ha en möjlighet att övervaka varvtalet hos processorfläkten, även fast den är kopplad till frontenheten.

Kablarna till de tre sensorerna är relativt långa och bör räcka till gott och väl i de allra flesta system. Tre stycken dubbelhäftande tejpbitar medföljer för att enkelt kunna montera sensorerna på valfria platser, t ex intill processorkärnan eller på hårddisken.

Ett vanligt problem med produkter som denna är att de inte får plats i chassin med luckor framför 5.25"-platserna. Ratten för att kontrollera fläktkanalen på denna produkt sticker dock bara ut någon centimeter, och enheten gick således utmärkt att montera bakom luckan på ett Chieftec Dragon Miditower.

För att sammanfatta monteringsprocessen i några ord så kan vi säga att den är relativt enkel, och det är inte tal om behov av kunskaper för att modifiera chassin eller liknande för att kunna montera denna produkt.

Resultat

Genom att koppla in tre stycken fläktar till denna enhet kunde vi belasta den med 9,5 W, vilket ligger ganska nära de 10 W som tillverkaren uppger att enheten ska klara. Det visade sig att enheten inte hade några som helst problem med att hantera denna förhållandevis stora belastning. När fläktarna drogs ner till det långsammaste läget så snurrade de ungefär lika snabbt som de gjorde när de kopplades in manuellt till 7 V, vilket tyder på att fläktarna verkligen regleras ner till de 7 V som tillverkaren påstår. I högsta läget så snurrade fläktarna ungefär lika snabbt som de gör i 12 V, så troligen bromsas inte fläktarna på något sätt på det högsta läget.

Sensorerna hade vi inte heller några som helst problem med, och en mycket positiv sak med de var att de reagerade mycket snabbt vid temperaturförändringar; att nudda sensorn med fingret resulterade i en ökning av temperaturen inom några få sekunder. Även frontportarna fungerade utmärkt, och vi kunde inte märka av några prestandaförsämringar till följd av att USB-enheterna kopplades till frontenheten istället för till de vanliga portarna på moderkortet.

Kort och gott kan vi säga att enheten fungerade klockrent, vi stötte inte på några som helst problem med den under de två veckor vi hade möjlighet att testa den.

Slutsats

Att sammanfatta denna recension blir inte särskilt svårt, Vantec Nexus Multi-Function Panel är en produkt vi helt klart kan rekommendera. Den håller hög kvalitet, har många och användbara funktioner och utseendet går att variera smidigt med hjälp av frontpanelerna. Det enda som vi saknar är uttag för högtalare och ingång för mikrofon på enheten, och möjligtvis några fler fläktkanaler.

Priset för denna produkt ligger på runt 500 kr, och den finns att köpa i flertalet butiker. Priset ser vi som godkänt; att kalla denna produkt för billig känns inte helt rätt.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Ingen utgång för högtalare och ingen ingång för mikrofon.
Många och användbara funktioner. Endast en fläktkanal.
Upplyst display.  
Frontpaneler i olika färger medföljer.  
Alarm.  15/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se