Thermaltake Volcano 7+

Inledning
Specifikationer
Bilder
I förpackningen
Montering
Kylflänsen
Fläkten
Reslutat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.


16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se



Inledning

Thermaltake har alltid varit en stor tillverkare inom retail marknaden för kylning. Deras Golden Orb blev väldigt populär för ägare av socket 370 processorer, men sedan kom de varmare socket A processorerna från AMD som producerade väldigt mycket värme. Då släppte Thermaltake sin Chrome Orb som inte blev särskilt populär eftersom de nya socket A processorerna krävde mer kylning än Chrome Orben erbjöd. Thermaltake gjorde ett nytt försök och släppte Super Orb. Denna kylare blev inte heller särskilt populär och det är ingen överdrift att kalla denna kylare en av de mest hatade genom tiderna. Thermaltake fick svårt att etablera sig på marknaden för processorkylare och började istället att satsa mer på grafikkortskylare. Nyligen gjorde de dock en comeback och släppte Volcano 7. Den är inte heller någon riktig högprestandakylare, men den kyler bra med tanke på hur mycket den kostar och är en ganska populär kylare. Volcano 7 finns även med en tystare fläkt och säljs under namnet Silent Viking. Den har vi testet tidigare här på 64bits.

Volcano 7+ är Thermaltakes senaste kylare och med den hoppas Thermaltake bli popluärare bland överklockare och andra som har höga krav på kylningen. Trots sitt namn har den inte många likheter med Volcano 7, t ex så är hela kylflänsen som Volcano 7+ bygger på helt i koppar. Räcker koppar och en "Fan Speed Controller" för att Thermaltake ska etablera sig på marknaden? Det ska vi ta reda på idag.

Specifikationer

Kylflänsen
Ska fungera med Alla Intel Pentium III modeller, Pentium 4 upp till 3,0GHz och AMD Athlon XP upp till 2600+
Storlek 70mm*72mm*70mm (L*B*H inklusive fläkt)
Material Koppar
Montering För socket A, socket 370 och socket 478
Fläkten
Tillverkare YS-Tech
Storlek 70*70*25mm (L*B*H)
Ljudnivå 24/35/47dB(A)
Luftflöde 24/37/49CFM
Hastighet 3000/4800/6000 RPM

Bilder

Klicka på bilderna för att förstora dem.

I förpackningen

Detta följer med i förpackningen:

Montering

Thermaltake har konstruerat ett universalsystem till Volcano 7+ som gör att den går att montera på både socket A/370 och socket 478. Detta är väldigt ovanligt men självklart mycket bra om man vill byta till en annan processor. Att montera kylaren på en socket 478 processor var inga problem. Att montera den på en socket A processor krävde lite kraft, men det gick relativt lätt.

Tyvärr så är fästclipet för socket A inte särskilt bra. Den är av den traditionella typen och greppar bara över en plastbit på varje sida. Hade kylaren inte vägt så mycket hade det inte varit något problem. Men med tanke på att kylaren väger väldigt mycket så borde Thermaltake ha konstruerat ett system som gjorde att den antingen monterades genom hålen som finns på nästan alla socket A moderkort. De kunde även gjort ett fästclip som fäster på alla tre fästena på varje sida av socketen. Nackdelen med en tung kylare och en fästclip som bara fäster vid en plasthake per sida är att plasthaken på socketen kan lossna under monteringen om man inte är försiktig. Det som också kan hända är att kylaren kan lossna när man flyttar datorn. Risken att detta händer är inte stor, men det är ändå en nackdel att Thermaltake inte gjort ett bättre fästclip.

Kylflänsen

Kylaren är uppbyggd som de flesta andra kylare, dvs en kylfläns med en fläkt monterad på toppen av den. Kylflänsen är tillverkad helt i koppar. Koppar leder och avger värme mycket bättre än aluminium. Fler och fler tillverkare övergår till koppar eftersom kylarna då kan göras betydligt mindre och ändå kyla lika bra eller bättre som betydligt större kylare tillverkade i aluminium. Nackdelen med att använda koppar är att koppar väger mer i förhållande till sin volym. Koppar är även dyrare och mjukare än aluminium. Mjukheten gör att det är ganska lätt att råka repa kylflänsar i koppar, därför bör man vara försiktig när man hanterar dessa.

Kylflänsen är tillverkad ur ett enda kopparblock och består inte av sammanlödda eller ihoppressade delar. Fördelen med att göra kylflänsen i ett och samma block är att man slipper eventuella problem med mellanrum eller dålig värmeledning mellan delarna av kylflänsen som kan leda till sämre kylning.

Botten på kylflänsen är nästintill perfekt. Den är nästan spegelblank men har en del små märken och repor men dessa är minimala. Blankare och slätare bottenyta leder till bättre värmeöverföring mellan processor och kylfläns och därför är det väldigt bra att Thermaltake lyckats med att skapa en slät och blank yta.

En sak som Thermaltake gjort med denna kylare är att man inte har lagt på en så kallad Thermal Pad på botten av kylflänsen. Istället har man skickat med lös kylpasta som man monterar själv. Detta är mycket bra, så borde alla tillverkare göra. Fördelen med att inte ha en Thermal Pad på kylaren är man slipper riskera att repa och skada kylaren när denna ska bort. För bort ska den, Thermal Pads kyler betydligt sämre än vanlig kylpasta. Att inte ha Thermal Pad är självklart även bra om man vill använda någon annan kylpasta än den medföljande.

Fläkten

Fläkten på kylaren är tillverkad av Yen-Sen Technology, mer kända som YS-Tech. Den har måtten 70x70x25mm och drar max 6.6W. Från fläkten går det två 3-pin kablar, en som tar ström och en som ger RPM mätning.

Detta har man gjort för att kunna ha RPM mätning även när man kopplar in den till Fan Speed Controllern. Fan Speed Controllern är en smart liten sak som har tre lägen som ger olika varvtal till fläkten. Man kan alltså enkelt välja om man vill ha en lite varmare men tyst kylare eller en som låter lite mer och är mer kyld. Lägena som man kan välja mellan är Low, Median och High som enligt Thermaltake ger 3000, 4800 och 6000RPM för respektive läge. Under testet så blev varvtalet något högre än Thermaltake uppgett; ca 3600, 4950 och 6200RPM. Fläkten blåser ca 24, 37 och 49CFM vid de olika lägena. Fan Speed Controllern fungerar även som en 3 till 4-pin adapter. En sak som är lite synd är att Thermaltake inte fullbordat Controllern riktigt, jag anser att de borde fixat så att den enkelt skulle gå att montera i en 3.5" plats eller i någon kortplats. Detta skulle varit smidigare så man slipper att öppna lådan när man ska ändra hastighet. Det går dock utmärkt att hänga ut controllern men självklart skulle det vara smidigare om de hade fixat en proffsigare lösning.

YS-Tech fläkten monteras på kylflänsen genom en fläktkåpa som i sin tur monteras på botten av kylflänsen med skruvar. Fläktkåpan ser till att fläkten inte ligger precis mot kylflänsen, det finns ett mellanrum på ca 0.5cm. Detta mellanrum ger minskat luftmotstånd från fläkten. Detta leder till lägre ljudnivå och bättre luftflöde. På fläkten sitter det ett skyddsgaller med Thermaltakes logo på som skyddar mot att kablar eller fingrar sugs in i fläkten.

Ljudnivån på fläkten vid High läget är väldigt hög, fläkten låter då ungefär lika mycket som en Delta "Black label" (60mm fläkt som snurrar i 7000RPM). Vid Median läget så är ljudnivån ungefär samma som för en YS-Tech 60mm 26CFM fläkt. Vid Low läget så blev kylaren väldigt tyst, ungefär lika tyst som fläkten på Taisol CGK760. Tycker man att fläkten på Taisolen låter för mycket så går det enkelt att modifiera Fan Speed Controllern så att den bara får 7V. Just detta har vi tagit upp i en tidigare artikel som du hittar här.

Reslutat

Testsystem
AMD Athlon-C 1400MHz @ 1480 (1,75v)
Asus A7V266 KT266
Chieftec DX01B-D med 4st lågvarviga 80mm fläktar
Chieftec 340W nätaggregat

Vi har jämfört kylaren med Taisols CGK760 och Thermaltake Volcano 7.
För att testa fulload-temperaturen använde vi programmet Prime95 som belastar processorn hårt. Vi körde Prime95 under ca 1 timme och lät temperaturen stabilisera sig. För att mäta idle-temperaturen lät vi datorn stå på utan program i bakgrunden under ca 1 timme. Rumstemperaturen under testerna var ca 23 grader och lådtempen ca 25 grader.

 

Diagrammet talar för sig själv, Volcano 7+ kyler verkligen bra!

Slutsats

Thermaltakes försök att åter etablera sig på retail marknaden för processorkylare har verkligen lyckats. Förutom att Volcano 7+ kyler mycket bra så har den även en unik design som gör att den går att montera på allt från Pentium III och AMD Athlon till Pentium 4 (endast socket 478). Att det dessutom följer med en Fan Speed Controller som gör att man kan välja varvtal på fläkten i tre lägen gör kylaren till en klar vinnare och jag kan inte göra annat än att rekommendera den starkt! Den är dock inte perfekt, fästclippet för socket A/370 kunde varit bättre. Med tanke på kylarens vikt rekommenderar jag för säkerhets skull att man avmonterar kylaren när man ska flytta datorn, om man nu använder kylaren på en socket A/370 processor.
Kylaren finns inte att köpa i Sverige ännu men den kommer att kosta ca 450-550kr. Det låter som lite för mycket pengar men med tanke på hur bra den kyler och vad som följer med så är det ett lagom pris, den är helt klart värd sitt pris. 


Fördelar Nackdelar
Utmärkt prestanda Socket A/370 fästclippet kunde varit bättre
Inställningsbar fläkthastighet  
Går att montera på både socket A/370 och socket 478  
Prisvärd  

Uppdatering 13/05-02: Efter kritik har Thermaltake nu bytt ut fästclippet för socket A/370 till ett bättre som fäster över alla tre festpiggarna på
socketen. Detta clip liknar det som finns på Taisol CGK760. Det är bra att Thermaltake gjort detta med tanke på kylarens vikt och detta gör att man inte behöver vara rädd för att kylaren lossnar från moderkortet när datorn flyttas. Det nya clippet finns på alla Volcano 7+-kylare som är tillverkade nyligen. Om du tänker köpa kylaren rekommenderar jag att kontaktar butiken där du köper den och kontrollerar att du får en kylare med det nya clippet. Bilder på det nya fästclippet:
(Klicka på bilderna för att förstora dem.)





16/03-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se