Vantec Vortex

Inledning
I förpackningen
Specifikationer
Montering
Tester
Slutsats


Tack till Vantec som gjorde denna recension möjlig.


11/02-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com


Inledning

Många av dagens hårddiskar blir varma och vibrerar en del. Ibland kan det ställa till problem, speciellt om övriga komponenter i datorn också utvecklar mycket värme eller när man försöker bygga en tyst dator då vibrationerna kan vara upphov till onödiga ljud. Många har försökt hitta lösningar med ett mer eller mindre lyckat resultat. Vi har nu testat en produkt från Vantec kallad Vortex som enligt informationen skall sänka hårddisktemperaturen med upp till 40 procent samtidigt som den dämpar vibrationer som hårddisken ger upphov till.

I förpackningen


I lådan tillverkad av kraftig kartong finns en användarguide på engelska, två extra filter till fläkten, monteringsskruvar och självklart även Vortexenheten. Detta och en ledig 5,25 tumsplats är allt som behövs för att montera kylaren.

Specifikationer

Hårddiskstöd: Alla 3,5 tumshårddiskar
Montering: 5,25 tumsplats
Storlek 210 x 148,5 x 42,5 mm
Vikt: 750 gram
Fläkthastighet: 2000 till 3700 RPM
Lager: Kullager
Luftflöde: 16 till 30 CFM
Ljudnivå: 28 till 38 dBA
Termometer: Celsius och Fahrenheit

Fläkten är av radialtyp vilket enkelt beskrivet betyder att den blåser luften över ett rektangulärt område istället för ett runt. Luftflödet från en sådan fläkt är ungefär lika stort över hela området den täcker in. Detta tillsammans med att höjden inte blir större än att den gå in i en 5,25 tumsplats gör radialfläktar väl lämpade att kyla hårddiskar.


Höljet är tillverkat i räfflat aluminium och fästanordningen till hårddisken är består ett blått mjukt material som sitter över metallskenor. Hårddisken sitter endast fast på grund av friktionen dem emellan. Fronten består av ett löstagbart galler som döljer ett luftfiltret och fläkten. Till höger om detta finns en liten display som visar temperatur och fläkthastighet.

Montering

Monteringen av hårddisken i Vortex gick smidigt, det var bara att lossa fyra skruvar, två på varje långsida av Vortexen, plocka bort höljet och sedan släppa ner hårddisken försiktigt. Detta var dock inte enbart ett plus, eftersom hårddisken sitter monterad så löst är risken stor att den vibrerar loss eller glider under transport. Tyvärr är fästanordningen designad så att den bara når halvvägs upp på hårddiskens sidor vilket även bidrar till att hårddisken känns för dåligt monterad.
Temperatursensorn tejpas fast på lämplig plats på hårddisken och till sist skruvas höljet fast igen.


När Vortexen sedan skulle monteras i 5,25 tumsplatsen blev det problem. Den är nämligen något bredare än en normal CD-spelare. Detta gör att det krävs en hel del kraft för att få in den.

När den väl var på plats var det bara att koppla in strömkontakterna, en till strömförsörjning av Vortex och en till hårddisken. I praktiken räcker det med en ledig kontakt från nätaggregatet eftersom det från Vortexen finns möjlighet att koppla vidare direkt till hårddisken.

Tester

När datorn sedan startas tänds displayen och visar temperaturen i oranga siffror antingen i Celsius eller Fahrenheit. Testexemplaret var från början inställt på Celsius men för den som föredrar Fahrenheit är det enkelt att byta genom att hålla den enda knappen intryckt i några sekunder.

Fläkten är som standard avstängd och detta är enkelt att förstå. Den har nämligen ett mycket irriterande surrande ljud på högsta varvtalet. Väljer man att ställa in fläkten på det lägre varvtalet var ljudet mindre av ett problem. Det fanns där fortfarande men är då mycket mindre irriterande. Detta är alltså inte något för den som är ute efter att bygga en tyst dator. Men som hårddiskkylare gör den sitt jobb. Som väntat var den stora skillnaden i temperatur inte om fläkten var inställd på högt eller lågt varvtal. Den stora temperaturskillnaden uppstod istället när fläkten startades från att tidigare ha varit avstängd.


Under testen användes datorn huvudsakligen till skrivbordsarbete och under perioder till mer hårddiskintensiva uppgifter. Under hela tiden bevakades temperaturen och när den stabiliserats gjordes avläsningarna nedan, detta inträffade efter cirka tre timmars användande.

Utan fläkt:
51°C
Låg inställning:
35°C
Hög inställning:
32°C

Någon märkbar skillnad i ljudnivå mellan att ha hårddisken monterad i Vortex med fläkten avstängd och att ha den monterad direkt i datorlådans 3,5 tumsplats finns inte.

Slutsats

Vortex marknadsförs som en produkt som skall förhindra överhettning, skydda data och förlänga hårddiskens livslängd. De två senare är svåra att bekräfta men vad som däremot går att bevisa är att temperaturen sjönk med cirka 15 grader Celsius när fläkten användes jämfört med stillastående. Tyvärr är fläktljudet även på den lägre inställningen ett sådant ljud som bryter fram. Det är inte det vanliga, ofta accepterade, ljudet som en vanlig 80 millimetersfläkt ger ifrån sig. Det är ett mer brummande (i brist på bättre ord) ljud som i längden gör att man gärna tar på sig hörlurar och sätter på musik. Eftersom den stora temperaturskillnaden var att luften rörde sig runt hårddisken kan man inte undgå att fråga sig själv vad den stora vinsten med Vortex är jämfört med att montera hårddisken i luftflödet från en chassifläkt. Du förlorar då temperatursensorn men vinner en tystare dator. Det är en avvägning man får göra själv.

Vantec Vortex finns att köpa för cirka 480 kr.

Fördelar Nackdelar
Kyler hårddisken Låter mycket
Termometer Hårddisken dåligt fastsatt
Både Celsius och Fahrenheit Dålig passform till 5,25”-platserna



11/02-04 | Jonas Lundh | j-lundh(at)telia.com