Xuke MP-600

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Spelaren
Ljudkvalitén
Användning
Slutsats

Tack till Xuke som gjorde denna recension möjlig.


12/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se


Inledning

Vi har under de senaste månaderna testat en mängd olika mp3-spelare, och fler skall det bli, fast inte så länge till just här på 64bits. Men idag är det dags för ännu en, närmare bestämt Xuke MP-600.

Priserna för de olika mp3-spelarna har inte ändrats speciellt mycket och trots en mängd importörer på den svenska marknaden har det inte varit något priskrig över huvud taget. Men i och med Apples introduktion av iPod Shuffle har marknaden sett att en mp3-spelare inte behöver kosta speciellt mycket. Den första spelare vi tar in för utvärdering med ett betydligt lägre pris är Xuke MP-600. Man får en sådan utrustad med 512 MB minne till ungefär samma pris som man får en av konkurrenternas spelare med 256 MB minne.

Trots sitt lägre pris ser spelaren mycket kompetent ut på pappret. Frågan är om Xuke har fått göra avkall på något för att få ned priset, eller har man helt enkelt minskat sina vinstmarginaler?

Specifikationer

I tabellen nedan hittar ni en sammanställning av specifikationerna för Xuke MP-600.

Storlek 75 x 32 x 17 mm (LxBxH).
Vikt 35 gram (batteri inkluderat).
Lagringskapacitet 128, 256, 512 MB och 1 GB.
Stöd för MP3 (8 - 320 Kbps) och WMA (32 – 192 Kbps.
Batteri Inbyggt 420 mAh.
Batteritid Cirka 10 timmar.
Överföring USB 1.1.
Uteffekt 24 mW + 24 mW (vänster respektive höger kanal).
Övrigt Line-in (ljudingång, spelar in i MP3), OLED-skärm och mikrofon (diktafon).
Rekommenderade priser 790, 990, 1490 och 1990 SEK med moms (128, 256, 512 MB och 1 GB).

Specifikationsmässigt tyder inget på att spelaren skall vara billigare än sina konkurrenter. Om vi tittar på storleken och vikten ligger den bra till. JOS MP-400 som anses vara en av de minsta och lättaste fullfjädrade mp3-spelare på marknaden väger till exempel ett gram mer än Xuke MP-600. MP-400 är dock inte lika lång som MP-600, men i gengäld är MP-600 inte lika bred.

Funktionsmässigt ligger spelaren också bra till, den har inbyggd FM-radio, linjeingång och diktafon. Skärmen som används på spelaren är även den av de bättre slaget. Det är den gamla vanliga (men utmärkta) OLED-skärmen som återfinns på nästan alla mp3-spelare idag. Färgerna är även dem de samma som vanligt, blågrön och orange.

Uteffekten på JOS MP-400 var ynkliga 10 mW per kanal vilket i många tillämpningar är alldeles för lite. Xuke MP-600 har istället en uteffekt på 24 mW per kanal vilket är markant högre, även om Niob NB-110 slår båda med sina 30 mW.

Två negativa skillnader mellan Xuke och JOS-spelaren är att JOS har stöd både för USB 2.0 och musikformatet OGG Vorbis. Nu är båda dessa inget som man nödvändigt måste ha. Överföringen till Xuke MP-600 tar betydigt längre tid än till JOS MP-400, den är så pass stor att man märker skillnad utan vare sig klocka eller något annat test. Nu har å andra sidan Niob NB-110 också USB 2.0 vilket på pappret ser bra ut, men tyvärr klarade inte spelaren av att skyffla mer data än Xuke MP-600 i alla fall, vilket kan vara värt att nämna.

I förpackningen

Produkten i fråga levereras i en vanligt utformad låda. Det udda med den är att runt papperslådan finns det ett plasthölje. Detta ger ett mer speciellt utseende för förpackningen, men framförallt tillgång till ett handtag som man kan bära produkten i. Tillbehören och mp3-spelare ligger förpackade på samma sätt som hos många andra likvärdiga produkter, i en plastbox med skiljevägg och mp3-spelaren ovanpå locket.

De tillbehör som medföljer är följande;

Extratillbehör

Som ni kan se medföljer det en hel del tillbehör, och det ser inte alls ut att vara en lågprisspelare vi testar. Man får till exempel inte enbart med en vanlig USB-kabel, utan också en liten USB-adapter som man enkelt kan bära med sig i fickan, plånboken eller på annan plats. Det som brukar medfölja en mp3-spelare i dagens läge medföljer också Xuke. Något extra som medföljer långt ifrån alla spelare är fodralet, detta brukar finnas som extratillbehör hos tillverkaren.

På tal om extratillbehör finns dessa också hos Xuke. Vad man har att välja på är en extern mikrofon, ett armband och en väggladdare. Med hjälp av mikrofonen kan man enklare spela in tal och dylikt. Det är möjligt att fästa den på till exempel tröjan precis under munnen och slippa hålla hela spelaren i den positionen för att spela in. Armbandet kan vara bra för dem som joggar eller utför andra fysiska aktiviteter. Med hjälp av armbandet kan man helt enkelt fästa spelaren på överarmen på ett säkert sätt. Väggladdaren kan vara att rekommendera för dem som använder spelaren på resande fot, men som inte har tillgång till en dator.

Priset på extratillbehören är precis som själva spelaren lägre än genomsnittet. Som referens kan vi återigen ta Jens of Sweden. De tar 249 SEK för en väggladdare och 125 SEK för ett armband, vilket är betydigt mer än vad Xuke tar för samma delar.

Manualen är i tryckt form vilket är ett stort plus. Tyvärr är den enbart skriven på engelska och språket i den är tyvärr inte det bästa. Men den fungerar och de flesta bör kunna komma igång med att använda spelaren direkt.

Spelaren

Xuke MP-600 är formmässigt väldigt lik majoriteten av mp3-spelare ute på marknaden. Vi har sett en del udda former som den kvadratiska Asono Opus och den äggformade Niob NB-110, men Xuke-spelaren håller sig till den rektangulära formen. Denna fungerar bra (vilket hade varit konstigt annars med tanke på att de flesta spelare använder sig av denna form) även om det inte ger intryck av vare sig exklusivitet eller originallitet.

På spelarens framsida är det enda vi ser förutom skärmen en styrspak. Eftersom styrspaken enklast används med hjälp av tummen och att den sitter till höger om skärmen gör att det blir svårt att handskas med spelaren om man är vänsterhänt. Problemet blir helt enkelt att man täcker hela skärmen med sin hand, å andra sidan är det inte speciellt svårt för en vänsterhänt att sköta spelaren med högerhanden.

Precis som framsidan så är baksidan väldigt ren från knappar och annat. Här hittar vi faktiskt ingenting utav vikt.

Alla in- och utgångar är placerade på spelarens kortsidor, USB-kontakten på den ena och hörlurskontakten och linjeingången på den andra. Den enda av dessa som har någon form av skydd är USB-kontakten, vilket är helt normalt. Hörlurskontakten används i princip jämt, linjeingången är inte speciellt känslig för smuts och USB-kontakten är det, vilket gör att den därför har ett dammskydd.

Det finns i dagsläget tre olika färger att välja på för spelaren, röd, vit och blå. Den vi har använt främst i detta test och som är med på alla bilder utan den nedan är den blå varianten. För att ni skall kunna se skillnad på de olika färgerna som finns att välja på har vi tagit en bild på alla tre varianterna. Vilken man föredrar är upp till var och en, men klart är att ingen av dem är direkt ful utan alla tre färgkombinationerna fungerar väldigt bra.

Resterande knappar förutom styrspaken sitter på spelarens ovansida och är som redan nämnts tre till antalet, varav den ena enbart används för att aktivera och avaktivera knapplåset. Dessa knappar är lättåtkomliga och användarvänliga om man återigen förutsätter att användaren håller spelaren i högerhanden. Men med tanke att majoriteten av jordens befolkning är högerhänta är detta helt rätt val (istället för att göra allt spegelvänt och blidka de vänsterhänta).

Menysystemet i Xuke MP-600 fungerar på samma sätt som i många andra mp3-spelare. Det första men ser när man har gått in i menyn är olika ikoner som symboliserar diverse valmöjligheter. När man sedan gjort ett val kommer man in i en undermeny som istället för ikoner använder sig av en lista för att representera de möjliga valen. Allt fungerar perfekt och det är enkelt att göra olika inställningar. Det enda vi kan klaga på är att vissa ikoner inte är så representativa för de val man kan göra som vi hade hoppats, men detta är ett problem som många spelare dras av. Dessutom, när man väl vant sig vid sin spelare hittar men snabbt och enkelt i menyn utan att behöva tolka ikonerna. Menyspråk går att välja, men tyvärr inte till svenska, utan här är det engelska som de flesta kommer att använda sig av.

Ljudkvalitén

Som vi nämnt tidigare har de flesta mp3-spelare fått en betydligt bättre ljudkrets och klarar nu av att presterar riktigt bra ljud. Men de flesta tillverkare väljer att skicka med ett par hörsnäckor som inte har kostat mer än en rutten tomat att tillverkare, och de är allihop riktigt dåliga. Xuke är inget undantag till detta och de medföljande hörsnäckorna är precis lika dåliga som vanligt. Dock skall vi inte ge Xuke skulden för det här, alla tillverkare (även Jens of Sweden) använder sig av undermåttliga hörsnäckor som standard istället för att lägga till några tior på priset och skicka med ett par som går att använda. Till försvar är Xuke billig, betydligt billigare än sina konkurrenter, och de skickar faktiskt inte med ett par hörsnäckor som är sämre än konkurrenterna, de är helt enkelt lika dåliga…

Föga förvånande låter Xuke MP-600 riktigt uselt med de medföljande hörsnäckorna, precis som alla andra spelare ute på marknaden (JOS MP-400, Asono Opus med flera inkluderade). Ljudet låter riktigt platt, man får inte djup över huvud taget, och basen är även den mer eller mindre obefintlig. Men när vi istället använder oss av ett par bättre hörsnäckor låter Xuke betydligt bättre, även om den ligger i en klass under den i vårt tyckte bästa spelaren på marknaden, Niob NB-110. Med ett par riktiga hörsnäckor presterar Xuke ett fylligt och trevligt ljud, långt ifrån ”telefon-ljudet” som vid upplevde med de medföljande snäckorna. Eftersom uteffekten dessutom är hela 24 mW per kanal klarar spelaren av att återge ett starkt ljud utan att det spricker allt för mycket, men vid hög volym är skillnaderna mellan Niob och Xuke-spelarna ganska märkbara, till Xukes nackdel.

Om man känner för att finputsa ljudet något är detta fullt möjligt med hjälp av den inbyggda equalizern. Det finns sex stycken förinställda profiler, såsom Flat (neutral), Pops, Rock, Live, Classic, Vocal och DBass. Men tyvärr har man själv ingen möjlighet att ställa in equalizern efter enligt tycke utan man får nöja sig med dem som finns fördefinierade.

Användning

På grund av sin låga vikt och ringa storlek är spelaren perfekt att användas när man störs av stora apparater, till exempel på en joggingrunda eller på gymmet. Det är inga som helst problem att ha den hängandes runt halsen, eller fastsatt på armen med hjälp av armbandet. Något som dock kan ses som ett irritationsmoment är att hörlurarna och bandet som används för att hänga spelaren runt halsen är två separata enheter och det bli lätt trassel mellan dem.

Alla reglage och knappar är samlade på spelaren ovansida och framsida. De är dessutom enbart fyra till antalet, varav en är dedikerad till knapplåset, vilket gör att man inte behöver flytta fingrarna speciellt ofta för att komma fram till rätt knapp. Det reglage man använder mest är den som ensam återfinns ovanpå mp3-spelarens framsida, joysticken. Denna används för att komma in och navigera i menyn, byta låt, spola i låtar, höja och sänka ljudet och mycket mera. Med andra ord används denna på precis på samma sätt som hos många andra spelare. På ovansidan av spelaren sitter ytterligare två knappar (plus knapplåset) och dessa används inte speciellt frenetiskt. Den ena används främst för att stänga av och sätta på spelaren, medan den andra bland annat används till att starta en inspelning.

Den specificerade batteritiden är relativt låg om vi jämför med andra spelare, lite drygt 10 timmar. Vi utförde vårt vanliga test och kom fram till att det stämmer ganska bra, vårt exemplar stannade efter ungefär 11 timmar. Detta kan jämföras med de uppmätta värdena 20 respektive 34 timmar för JOS MP-400 och Asono Opus.

Precis som med många andra mp3-spelare med blanka ytor syns fett och annan smuts väldigt tydligt. Vad som gör det värre i det här fallet är att det mitt på framsidan sitter ett reglage, vilket gör det svårt att komma åt och rengöra hela framsidan. Dock ger en snabb gnuggning mot byxbenet eller tröjan önskad effekt och spelaren blir ren igen. Använder man det medföljande fodralet blir det hela enklare eftersom spelaren då inte blir speciellt smutsig över huvud taget.

Att flytta filer till och från Xuke MP-600 är väldigt enkelt. Det är enbart att koppla in den i en ledig USB-port och så visas den automatiskt i utforskaren (om man använder ett nyare operativsystem än Windows 98, annars krävs drivrutiner). En litet petitess är dock att spelaren inte använder sig av den vanliga miniUSB-porten, man kan med andra ord inte använda samma kabel till denna mp3-spelare och till exempel en kamera, vilket är möjligt med de flesta andra mp3-seplare på marknaden.

När minnesmängden börjar öka får man plats med allt fler musikfiler på spelaren, och man vill då enkelt kunna hålla reda på dem. Ett sätta att göra det är med hjälp av spellistor, vilket tyvärr inte Xuke-spelaren har stöd för. Men det har inte heller speciellt många spelare på marknaden, så det är inget vi kan se som negativt hos Xuke.

Slutsats

Efter att ha använt Xuke MP-600 ett tag var vi positivt överraskade. Vi hade aldrig trott att en spelare med det här låga priset hade kunnat hålla en sådan kvalité rakt igenom som Xuke visat. På bilder ser MP-600 relativt plastig ut, men när man väl har den i handen känns den inte alls på samma sätt. Dock är kvalitén inte lika hög som de spelare byggda i aluminium, till exempel Niob NB-110. Att Xuke MP-600 dessutom finns i tre olika färger gör att de flesta troligen kan hitta en modell som passar utseendemässigt.

Det som mest talar för ett köp av Xuke MP-600 är helt klart priset. I skrivande stund kostar modellen med 512 MB-minne under 1500 SEK med moms, betydligt minde än konkurrenterna. Vad som gör det hela ännu bättre är att Xuke inte verkar ha snålat på varken kvalitén eller tillbehören för att få ner priset. Ljudkvalitén är också väldigt god, detta tillsammans med den höga uteffekten gör att man har möjligheten att använda ett par högkvalitativa och svårdrivna hörlurar/hörsnäckor med gott resultat.

Men som med allt annat finns det nackdelar med produkten, varav den enda egentliga är batteritiden som ligger under hälften av konkurrenterna. Andra småsaker är att spelaren inte har en inbyggd USB-port, men med sina 36gram och litenhet var det heller inte förväntat, men varför använder man inte den standardiserade miniUSB-kontakten?

Trots sitt betydligt lägre pris är Xuke MP-600 ingen budgetprodukt. De som letar efter en billig spelare och inte placerar lång batteritid högst på listan kommer troligen att bli mycket nöjda med Xuke MP-600. Därav tilldelar vi också Xuke MP-600 utmärkelsen "Nice Price" eftersom man får en riktigt kompentent produkt, till ett betydligt lägre pris än konkurrenterna.

Fördelar Nackdelar
Lågt pris Kort batteritid
Hög uteffekt
Låg vikt, liten storlek Udda miniUSB-kontakt



12/02-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se