Zalman Ljudpaket

Inledning
ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort
ZM-RS6F - Surround-hörlurar
ZM-RSA - Hörlursförstärkare
ZM-MIC1 - Mikrofon
Slutsats


Ett stort tack till GTEK för att de bistod med produkterna för recension.


01/05 -04 | lither | lither@64bits.se


Inledning

Lördag kväll. Föräldrarna sitter i köket och äter god mat, dricker vin, umgås med sina vänner och skrattar högt. Och du som hade tänkt att ta det lugnt och kolla på en film.

eller...

Du har just köpt "Hitta Nemo" på DVD. Du springer hem till kompisen för att titta på den på hans dator (självklart har han bättre grafikkort och skärm än dig, så därför går ni dit). Men var är hans 5.1-ljudkort? "Nej, jag har ett gammalt skräpljudkort!"

Någon situation som du känner igen? En hjälp på traven kan vara att ta sig på följande recension. Zalman, tillverkare inom dämpande och surround-ljudprodukter, har nyligen släppt ett paket med produkter för den som både uppskattar smidighet, men samtidigt bra ljud. Det vi nu ska ta oss en titt på är ett par massiva 5.1-ljudshörlurar, en mikrofon, ett externt USB-ljudkort (5.1-ljud) och en hörlursförstärkare.

ZM-RSSC - Externt USB-ljudkort

I det fyrfaldiga talet av testprodukter är det Zalmans externa ljudkort, RSSC, som får mest fokus på sig. En smidig lösning att köra på ett bärbart ljudkort eller bara en kompakt leksak?

Specifikationer

Dimensioner (HxBxD) 15x80x108 mm
Anslutningar Stereopropp (front)
Stereopropp (rear)
Stereopropp (center/subwoofer)
Alla med en diameter på 3,5 mm
Ljudkrets Sonix 5.1
D/A-omvandlare 24 bit/96 kHz
Strömförbrukning Cirka 0,5 A
Pris Cirka 619:-

Till RSSC följer även en manual och en USB-kabel med. Det första frågan är hur bra kvalitén är när ljudkortet är så kompakt som det faktiskt är.

Missar vid första ögonkast

Det första jag reagerar på är att du trots allt inte kan leva på endast detta ljudkort. Inte om du vill ha tillgång till ljudinspelning. Tre stereopluggar räcker inte särskilt långt för det ändamålet (Bild 4).
Nummer två som den vanliga använderen säkert lägger märke till är att det finns tre separata volymkontroller för fram-, bak- och center-ljudet (Bild 3). Vad som dock saknas är en huvudkontroll för det hela. Kan man kontrollera alla separat vill man kunna sänka alla snabbt i stället för att sänka varje kontroll – en åt gången. Dessutom har man ingen direkt koll på vad det är för volym på varje del. Den siffra som står på volymreglaget är knappt synbar och man får i stort sett chansa sig fram.
På baksidan av kortet finns den strömförsörjande anslutningen via USB och en digital utgång för den som önskar det.


Smidig och kontrollbar mjukvara

För installationen gäller den gamla vanan (för Windows-användare) Plug&Play. Zalman RSSC använder sig av USB 1.1-anslutning och en installations-cd. Smack (!) in i datorn och du är redo.
Det som följer med ljudkortet är "endast" en ljudkontroller vid namn Sonix Sound Station. Här har du möjligheten att reglera ljud, båda fram, bak och center, växla mellan 2.1- och 5.1-system, byta basens brytfrekvens (120, 300 eller 450 Hz), inspelning (endast wav/midi, då ljudkortet varken har linje- eller mikrofoningång) och konvertera WAV-filer.


Klara diskanter, oklara bastoner

Att mäta RSSC:s kapacitet blir inte så svårt. Men att jämföra det med ett internt PCI-ljudkort blir desto svårare. Den står utan någon som helst certifiering. Det enda som den lever på är ljudkretsen Sonix 5.1 (från Sonix Technology).
I ljudtestet (som du finner på nästa sida) nämns det en del om basen. Detta gäller mest för ljudkortet (testat ihop med både hörlurar och högtalare). Den saknar kompabiliteten att återge ett mäktigt djup och satsar i stället på klara diskanter. Möjligheten du har är att ändra basens brytfrekvens (angivet i hertz) i Sonix Sound Station, men det ger inte alls någon kraftigare känsla.
Dock producerar RSSC fortfarande ett enastående bra ljud för att vara så litet och kompakt som det är. Sonix har levererat ett bra surround-chipset som funkar utmärkt till både hörlurar och högtalare.

ZM-RS6F - Surround-hörlurar

Som tidigare nämnt är det ingen hemlighet att Zalmans USB-ljudkort är anpassat för deras hörlurar. Ett par hörlurar med en väldigt tilltalande och "spejsad" design. Men som de flesta vet är det insidan som räknas; och med ett fullmatat 5.1-system ska väl Zalman kunna lyckas?

Specifikationer

Frekvensområde 50-20000 Hz
Känslighet 89 dB +/- 3 dB vid 50 mW
Impedans 16 Ω vid 1 Khz
Min/Max-strömeffekt 0,02/0,15 W
Vikt 317 gram
Kabellängd 3 meter
Kontakt 3 stycken hörlursutgångar (Ø 3,5mm)
Pris Cirka 495:-

Till detta paket medföljer även en manual på engelska, tyska och franska. Dock väldigt lätt att förstå sig på med väl illustrerade bilder.

Innovativ design

Ett stycke gameranpassade hörlurar, inget snack om saken.
Jag skulle sällan kunna tänka mig att klassa dessa hörlurar som några man sitter med på bussen och lyssnar på radio. För klumpiga för det ändamålet.
Jag skulle inte heller kunna tänka mig att klassa dem som några studiohörlurar. För invecklade för det ändamålet.
Men det betyder inte att jag inte gillar ZM-RS6F:s design. Tvärtom. Zalman har verkligen lyckats på både design- och ergonomibänken.


I den kupolformade plastförpackningen gömmer sig ett par ihopvikta hörlurar (Bild 1 & 2), som är skapta för att ge ett mäktigt ljud, men samtidigt ta ytterst liten plats.
De två "closed air"-kåporna är rejält ljudutstängande (Bild 5). Massiv stoppning och skinnbeklädnad gör dem även bekväma att ha på sig. Nu finns det både för- och nackdelar med denna typ av konstruktion. Den självklara nackdelen är att du inte hör särskilt mycket från omgivningen, vilket kan skapa en irriterande relation till dina nära och kära om du inte aktar dig. Fördelen handlar om ljudet. Att stänga ute annat ljud vid situationer då koncentration krävs är en riktig mumsbit för RS6F.


På toppen av den lätt (men ändå tillräckligt) stoppade bygeln, har Zalman valt att placera sin logga. De förekommer även på två andra ställen också; på varje lurs sida (Bild 7).
Det finns vissa heltäckande headsets och hörlurar som inte egentligen är så heltäckande som man kan tycka att de ska vara. Så är det inte i Zalmans fall. Perfekt passform och riktigt bekväma gör att man endast tar av sig dem när man ska lufta öronen.

Ljudtest

Ljudkortet som användes är Zalmans externa USB-ljudkort, som du kan läsa mer om på föregående sida.

Testsystem
CPU: AMD XP 3000+
Moderkort: ABit NF7-S
RAM-Minne: 512MB PC3200 DDR
Grafikkort: Geforce4 4200 128MB
Ljudkort: Zalman RSSC - Externt USB-ljudkort med 5.1-system
Operativsystem: Windows 2000 Professional - SP4

Till testet användes en hög med cd-skivor (44,1kHz, 16-bit stereo). Programmet som användes under uppspelning är den (i skrivande stund) senaste versionen av Winamp, version 5.03.
Två spel testades också för att se hur lurarna klarar sig där.

Hammerfall - On the Edge of Honour
Tung hårdrock med snabba och distade elgitarrer, samt tempofyllda trummor. Typisk hårdrock alltså. Det som RS6F ska klara av mest är hastigheten och en realistisk blandning av bas och diskant.
Preset i Winamp: Rock

Jodå, RS6F hänger med bra i svängarna. Trots en salig blandning av gitarrskrik och baskaggar placerar RS6F ljudet helt rätt. En snygg ekoeffekt ligger och väntar i bakgrunden och träder fram på helt rätt ställe. Diskanterna har en förmåga att inte bli lika kristallklara när vissa baskrävnade fills kommer in i leken, men vid sidan om det är det finputsat in i det sista.

Spice Girls - Holler
En av de mest spelade pop-låtarna under 90-talet. Mycket vokalt med en ljudrik bakgrund. För att RS6F verkligen ska lyckas krävs det att den balanserar de fem sångrösterna tillsammans med bakgrunden.
Preset i Winamp: Pop

Det är en riktigt rymdlik känsla som ges i början. Övergångarna mellan höger och vänster lur är verkligen magiska. Den halvakustiska gitarren som hela tiden ligger i bakgrunden är verkligen klar som kristall. Hela uppbyggnaden ger en riktigt varm känsla. Det hade inte skadat med en bit krispigare bas.

Bo Kaspers Orkester - Ett & Noll
Piano, percussion och gitarr rakt igenom. Med tanke på att det är en flygel som det spelas på ska pianoljudet vara så nära realism som möjligt för att RS6F ska få sina poäng. Gärna med en lätt touch av lugna jazztrummor för bästa resultat.
Preset i Winamp: Soft Rock

Den nylonsträngade känslan är RS6F:s klara fördel i denna låt. En perfekt återgivning! Pianot har en snygg efterklang, men döljs nästan för mycket i själva klangen. Aningen för dov (vilket man märker mest på pianosolot) för att kännas riktigt realistisk. Men harmoniska och fruktansvärt dynamiska trummor med diverse kongas och andra percussion-entiteter lyfter verkligen fram låtens själ.

4 Strings - Diving
4 Strings är basig discomusik. Låten Diving innehåller mestadels basrytmik kombinerat med diverse dynamiska riff, även fast sång förekommer. Basåtergivning är det som RS6F ska hantera bäst i detta fallet.
Preset i Winamp: Full Bass & Treble

I RS6F:s basrymd finns en hel del kraft. Äkta surround-glädje och med ett eko som man kan följa in till sista hertzgivningen. Dock kommer aldrig den riktigt, riktigt feta basen fram (om du inte maxar volymen såklart), vilket är ett stort minus, med tanke på låtens ändamål och "presetet" i Winamp. RF6S första miss såhär långt.
OBS! Läs ljudtestet med hörlursförstärkare för att få reda på hur de klarar sig i DVD-filmer.

Bob Marley - Iron Lion Zion
Världens mest kända (och kanske bästa) reggaeartist genom tiderna kramar fram en av de stora hittarna. Fokusgivning på gitarrer, trummor, bläckblås, sång, bas... tja, allt ska funka i en riktigt snygg symbios.
Preset i Winamp: Reggae

Oooh, detta är reggae-känsla in i det sista! Den gungande basen markerar rytmen kolossalt bra. Ett riktigt krispigt saxofonljud och en halverotisk ekoeffekt på Marleys röst. RF6S klipper staccato-tonerna strålande bra, och placerar bakgrundsljuden (såsom småpercussion och extragitarrer) strålande bra i luren. Njutbart!

Counter-Strike: Condition Zero
En av världens mest spelade spel testas för att se hur pistoler, hagelgevär, handgranater och dylikt låter. Spelet står utan någon som helst musik och gör att fokuseringen på ljudeffekter får ännu mer fokus. Är då RF6S några ultimata gamerhörlurar?
Spelversion: 1.6

Ja, RS6F är de ultimata gamerhörlurarna - även i spelbranschen. Skotthylsorna som faller i bakgrunden gör spelkänslan grymt realistisk. Att vapenljuden inte är plockade från originalen (Valve har blivit tvungna att även byta till egna namn på vapnena) vilket märks, men de egna ljuden är fullt funktionabla.

Warcraft 3: The Frozen Throne
Noggrant valda karaktärsstämmor tillsammans med blixtar och dunder. Bestar och hästar, hjältar och hjältinnor - den absoluta fantasy-världen ska ge sitt.
Spelversion: 1.15
Ljudinställning: Miles Emulated 3D

Det kryper i marken hos de odöda. Människornas sågar är slipade. Hos alverna förnimmer man magin. Orcernas "grunters" mumlande blir till klarspråk. Jag vet inte om det är RS6F:s förtjänst, eller om det är Blizzards, men njutbart; det är det. Även i spel utan pistolskott, bilsladdar och atomexplosioner ger RS6F ett välsmakande intryck på användaren.

ZM-RSA - Hörlursförstärkare

Även fast Zalman oftast inriktar sina produktioner till datorentusiaster kan man faktiskt låta filmfanatikern ta del i nästa delmoment, nämligen hörlursförstärkaren ZM-RSA.

Specifikationer

Dimensioner (HxBxD) 45x197x140 mm
Vikt 330 gram (exklusive DC-adapter)
Effektförbrukning 0,6 W
Frekvensområde 20-20000 Hz
THD 0,02 %
Pris Cirka 649:-

Även här följer en mycket bra manual med.
Och förutom hörlursförstärkaren följer även två stativ, en DC-adapter (6-9 V), 3 stycken RCA-till-RCA-kablar (ansluts till AV-förstärkare) och 3 stereo-till-RCA-kablar med.

Delad glädje?

Konceptet bakom en hörlursförstärkare handlar för det mesta om att kunna leverera bättre ljud än en vanlig TV – om man då kopplar in ett par hörlurar direkt däri. Zalman har satsat på det dubbla; delad glädje. På RSA återfinns två användarmöjligheter. Precis som på ljudkortet är det uppbyggt på tre ingångar: fram, bak och center/subwoofer. Center/subwoofer-ingången sitter en aning försänkt i själva lådan, vilket gör att andra högtalare/-lurar inte kan använda varken center eller subwoofer. Allt för att man ska använda just Zalmans egna hörlurar, kanske?
Till vänster (eller höger för användare nummer 2) om ingångarna sitter volymkontrollen. Nu kan man plötsligt reglera huvudvolymen, men inte fram, bak och center/subwoofer. Varför kunde man inte kört samma koncept på ljudkortet? I mitten av framsidan finner vi en kromad power-knapp.


På RSA:s baksida finns 6 stycken RCA-utgångar som då ska kopplas till antingen en AV-förstärkare/AV-mottagare eller ett ljudkort.


"Each sound card has discrete outputs for Front, Rear and Center/Sub Woofer channels. Therefore, you must identify the location of Front, Rear and Center/Sub Woofer exactly." - Citat från Zalmans hemsida

För den som vill så finns två stativ med i lådan. Lite samma tanke som bakom Playstation 2 kanske, men det funkar hur bra som helst. Bredvid din DVD-samling placerar du en 45 millimeter bred hörlursförstärkare. Perfekt för filmfanatikern!
De utgångar man finner på baksidan är höger/vänster för både fram och bak, respektive center/subwoofer.

Glädjande ljud

Tja, svaret behövde jag inte vänta på särskilt länge. Resultatet av det ljudtest jag gjorde (tillsammans med RS6F) bestod av två DVD-filmer uppspelade på en Nintaus PDVD-N9769, kopplat ut till en AV-förstärkare och vidare till hörlursförstärkaren och hörlurarna.

Die Another Day
Det senaste Bond-äventyret som släppts på film med den charmiga Pierce Brosnan och den vackra Halle Berry. Använder sig av DTS Digital Surround (5.1) tillsammans med den senaste teknologin i scener som innehåller bilar, vapen och explosioner. Mysig hemmakväll i soffan?

Efter att ha blivit chockad över RS6F:s svajande basprestanda, bytte jag genast uppfattning. En explosion i Die Another Day får en faktiskt att lyfta några centimetrar från soffan av förvåning. En otroligt mäktig känsla helt enkelt.
När chocken lagt sig kunde jag inte hålla mig för att utforska biljakternas prestanda. Svischandet genom luften när bilen passerar skärmen fick mig att skaka av glädje. Har du någon gång sett Fast and the Furious (eller tvåan) på bio och letar efter ett bra ljud som inte stör din närvaro, är RSA ett givet köp.

Sagan om de Två Tornen (The Two Towers)
Bland alver, dvärgar, människor och orcer ligger Dolby® Digital 5.1 EX som bakgrund för det hela. I en av filmhistoriens massivaste verk har man samlat några av världens bästa ljudproducenter.

Till att börja med ska jag inflika med lite information om systemet som filmen SODTT använder sig av. Dolby® skrev för ett tag sedan ett kontrakt tillsammans med THX®, som handlade om att skapa EX; ett format som är ett "konstgjort" 6.1/7.1-system. Man har lagt till en eller två högtalare där bak för att på så vis "uppgradera" 5.1-ljudet. Det konstgjorda med det hela är att de bakre högtalarna är inbyggda i de på sidorna och att de då inte är självständiga.
För Sagan om Ringens del har mästaren Christopher Boyes fått en Oscar® för bästa ljudmixning (i Sagan om Konungens Återkomst). Att trilogin var en solklar vinnare det visste man redan innan. I Sagan om de Två Tornen är det detaljrikedom som står högst upp på listan över kompetens. Pilar som viner genom luften, dunsar från olifanter och dregel från orcers munnar. Sagan om de Två Tornen är inte bara ett mästerverk rent visuellt – ljudet är det mäktigaste jag någonsin hört!

ZM-MIC1 - Mikrofon

Den sista produkten bland Zalmans ljudprylar är en mikrofon. Men med tanke på att Zalman samtidigt släppte ett ljudkort utan någon linje- eller mikrofoningång, kan man undra hur mycket tid de har lagt på den.

Specifikationer

Känslighet -40 ± 3 dB
Impedans 2 200 Ω
Spänning 2,0 V
S/N >58 dB
Kabellängd 3 meter
Pris Cirka 95:-

Användbar?

Att Zalman inte hittat på nåt bättre produktnamn än ZM-MIC1 kanske man får tåla. Men i stället för att sätta ut namnen på sina produkter sätter man endast dit loggan. Inget undantag i detta fall.
Det som jag först trodde var en klämma att fästa vid skjortan visade sig senare bara vara stället man valt att placera loggan på (Bild 2). I stället finns det tre små klämmor som man kan fästa på hörlurssladden. Visst, det funkar, de sitter fast; men av någon underlig anledning fattas det en 30-40 centimeter upp till själva mikrofonen. Och eftersom klämmorna inte går att flytta måste man hålla i mikrofonen själv och den blir totalt värdelös i spelsammanhang. Det sägs att de också ska kunna gå att fästas vid skjortan. Den dag jag lyckas med det lovar jag att återkomma...
Även till denna produkt har man valt att göra en extremt lång sladd. 3 meter är överdrivet mycket enligt mig. Riktiga monokablar används för att vara långa, men en mikrofon som kopplas till datorn klarar sig med max 2 meter.

Ingen märkvärdig ljudkvalité

På Zalmans lista över kännetecken ligger "High Sensitivity Headphone Mic", alltså mycket känslig mikrofon, högst upp i topp. För dessa små mikrofoner har jag nog aldrig varit med om att de inte levererar något brus när man pratar. Det är ingen skillnad här heller. Vanlig 5 centimetersgräns mellan mun och mikrofon för att få ett relativt rent ljud, är vad som gäller.
Att man då ska betala en hundralapp för denna mikrofon är, för mig, helt ofattbart. Ett headset från Sennheiser (PC-serien förslagsvis?) som inkluderar en mikrofon är ett utmärkt köp i stället för att köpa en mikrofon som man inte ens kan använda i spelsammanhang. Fenomenet hands free sätter verkligen MIC1 på pottkanten.

Slutsats

Zalman har gjort en hyfsad start i ljudbranschen. Rent kommersiellt är konceptet med externt ljudkort, surround-hörlurar och hörlursförstärkare en utmärkt kreation. Du klarar dig inte utan det ena, om du inte vill trassla med subwoofers och center-förstärkare hit och dit.
Av de saker som testats har till och med mikrofonen fått ett riktigt lyft genom designen. Jag gillar verkligen den gråsvarta blandningen tillsammans med krom. Stilrent minst sagt.

Slutsats för ljudkortet

Det första jag verkligen blev riktigt ledsen över var att det saknades mikrofoningång. När Zalman faktiskt släpper en mikrofon i sin serie är det väl meningen att den ska kunna gå ihop med resten av prylarna? Varför de har valt att göra såhär är fortfarande en gåta för mig.
När det gäller ljudet är det lite si och så för RSSC:s del. Det återger en härlig surround-känsla med bra balans och klara diskanter. Men att leverera någon bas är dock betydligt svårare. Programvaran som följde med hjälper inte ett dugg när man lyssnar på tung metal. Jag bytte flera gånger tillbaka till mitt vanliga PCI-ljudkort för att se så att det inte var subwoofern eller basen i högtalarna/hörlurarna som var defekta.

Fördelar Nackdelar
Smidigt Mycket dålig basåtergivning
Externt Saknar mikrofoningång
Rena diskanter

Slutsats för hörlurarna

Hörlurarna som Zalman levererar är en klockren träff för designers.
Det är synd att RS6F inte kan leverera sin bas som sitter gömd i lurarna tillsammans med ljudkortet RSSC. Inkopplade i hörlursförstärkarna och en maffig DVD-rulle i högsta hugg kan det inte bli bättre. Det finns vissa stereohörlurar (från t ex KOSS och Philips) som kan leverera en riktigt mäktig känsla rent basmässigt, som RS6F inte kommer upp i. Men blandningen av surround-ljudets perfektion och klarheten i exakt varenda ljud är oemotståndlig! Dessutom gillar jag uppbyggnaden att man har delat upp utgångarna för att på så sätt kunna reglera varje detalj för sig. Jag saknar dock ett hjul för att reglera ljudet direkt på sladden.
Men för 500 spänn får du ett otroligt paket. Ett paket som jag bara måste ge "High quality"-utmärkelsen till.


Fördelar Nackdelar
Uppdelade ingångar Saknar volymkontroll
Snygga
Otroligt ljud!

Slutsats för hörlursförstärkaren

En riktig skönhet som funkar perfekt tillsammans med Zalmans hörlurar, RS6F. Levererar ett underbart ljud trots att man har något så instängt som ett par hörlurar på sig.
Funktionaliteten med att kunna sätta stativ på lådan (som inte väger särskilt mycket) är helt lysande. Men att Zalman tagit en extra titt på de riktigt högrankade konkurrenterna märks när det finns utgångar för två användare. Som tidigare nämnt; delad glädje.
Men nu velar Zalman tillbaka med att i stället ha en volymkontroll för hela ljudet och du kan inte längre kontrollera varje ljud för sig. Och den volymkontroll som existerar är lite svår att tyda om ljudet verkligen är på 0 eller om det kommit halvvägs.
Jag kan inte heller hålla mig här för att ge ut "High quality"-utmärkelsen. RSA har förvisso lite stram uppbyggnad när det gäller utformning och placering av ting, men kvaliten i ljudet är skrämmande bra.


Fördelar Nackdelar
Anpassad för två användare Anpassad för Zalmans hörlurar
Perfekt ljudåtergivning

Slutsats för mikrofonen

Någonstans skulle väl Zalman brista?! Tur att det inte var något större än en mikrofon. När det gäller ZM-MIC1 undrar jag hur Zalman har tänkt när det gäller användning av denna produkt. De kan knappast ha testat mikrofonen mer än att den funkar i Windows. Något "testing, testing!" existerar inte över huvud taget, varken på hörlurssladden eller skjortan.
Vill man dock försöka sig på denna mikrofon i samband med Zalmans externa ljudkort ska man alltid komma ihåg att inte skrota sitt PCI-kort. Utan det blir det inte mycket till inspelning.

Fördelar Nackdelar
Dyr
Inte alls hands free



01/05 -04 | lither | lither@64bits.se