Innehåll

Trådlös Videoöverföring

Fjernsyn, på riktigt


Tack till Pro4Wireless för recensionsex:et

05/06-02 | IcePic | icepic@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Fjernsyn, på riktigt

Fjernsyn, på riktigt.

4Video är namnet på en produkt som kan vara extremt praktisk i vissa situationer. Att sända sin videoström upp emot 100 meter bort trådlöst kan vara lösningen på många problem. Bara att kunna sända ut lite film eller slippa kabelhärvor är värt mycket ibland.

reklam

Innehåll.
Så vad får man med i paketet om man köper sig en 4Video?
Jag fick med två stycken små boxar med varsin transformator och sen alla nödvändiga kablar. Dessutom kom det med ett enklare reklamblad och en CD med samma papper i PDF, plus en beskrivning av företaget.
En manual dök även upp senare, så den var inte med i första versionen av den här recensionen, men jag är säker på att man får med den när man köper den slutliga produkten i handeln.

produktbild

Installation.
Installationen är ju inte mer än att koppla in alla sladdar och köra. 4Video låter dig sända PAL,NTSC,CCIR och EIA plus stereoljud på det. Jag ska erkänna mina begränsningar och avslöja att jag inte är bekant med CCIR och EIA, men PAL var inga problem att testa och NTSC är troligen inte så intressant för europeer normalt sett. Kopplingen mellan enheterna är 3st. RCA-kontakter med de gamla vanliga färgkoderna, gul för video, röd och vit för vänster och höger ljudkanal. Det innebär att det är TV-bild vi pratar om, inte sända VGA eller andra högupplösta videoformat. För de med TV-Out på datorn är det förstås en möjlighet att få över datorns skärm till andra platser. Skönt att sitta i ett alldeles tyst rum och se DVD som dekodas på GHz-datorn nån annanstans.

Data.
Som tidigare sagt, så klarar 4Video PAL, NTSC, CCIR, EIA och dessutom stereoljud till dessa videosignaler. Den ska klara 30 m inomhus och uppemot 100 m utomhus. Den är inte gjord för att sättas upp utomhus, så även om den kan nå 100 m utomhus betyder det inte att man kan hänga den på husväggen en regnig höstdag. Den matas med 6V, vilket gör att den ganska enkelt skulle kunna drivas på batterier för riktigt mobil användning. Den har dessutom 4 kanaler som går separat, så man kan ha fyra sändare och sen låta mottagaren välja vilken sändare den vill lyssna på. Den arbetar på 2.4GHz-bandet (samma frekvenser som WaveLAN t.ex) vilket gör att man inte måste ansöka om tillstånd att sända eller skaffa en egen frekvens. Tillverkarens hemsida har vidare information om det är så att man ändå vill ansöka om en frekvens. Ett par hundralappar om året låg det på, men hur lånd tid det tar och vilken mängd pappersarbete som krävs vet jag inte. De flesta klarar sig säkert alldeles utmärkt med de frekvenser som används per default.

Användandet.
Så hur fungerar den?
Som jag tidigare sagt så är den trivial att "installera", eftersom det är i princip omöjligt att koppla galet. Kan man inte matcha gul mot gul eller röd mot röd så ligger man risigt till sen innan. Däremot kände jag att avsaknaden av manual ställer till det i 3 minuter för den som inte är helt van vid att koppla ihop den här typen av saker. Ena boxens uttag är märkta "video input", "audio L input" osv, medans den andra är märkt med motsvarande "output". Då inställer sig genast frågan:
Är det min video-output som ska kopplas till uttaget märkt "output" eller är det uttaget en "output" och sänder således en signal till min video input? Bra fråga. Som tur är tål deras boxar att man "monkeytestar" dem, dvs låter en klåpare som mig koppla tills det funkar. Efter att ha provat båda kombinationerna kom man ju på vilken som var vilken. Det fanns även en ledtråd på undersidan. Eftersom dessa säljs i USA finns det lappar på undersidan om vilka FCC-regler de följer, och en sändare måste givetvis följa mycket fler regler än en mottagare, så sändarens klisterlapp är långt mer detaljerad än mottagaren. Att märka plasten med nån sorts markering om vilken som sänder eller tar emot hade inte varit overkill. Jag hade inte känt mig förolämpad, men som sagt, eftersom det går fort att testa sig fram och prylarna inte mår dåligt av det så får de godkänt på den punkten ändå.

Däremot tycker jag att dioderna på boxarna kunde varit dels märkta, men dels haft lite mer uppebara funktioner. När strömmen gått på tänds en diod vid anslutningskabeln för strömmen. Det är dessutom fyra dioder som markerar vilka kanaler man tar emot/sänder på. Så långt är allt ok. Men sen är det två dioder i mitten som ska visa om man har kontakt med den andra enheten eller inte, men jag fick aldrig något annat resultat ur de än att de blinkar växelvis. Om det beror på hur de ska fungera eller om nån av mina grannar sänder TV till folket vet jag inte. Det kändes inte riktigt bra att inte veta att "Nu har vi kontakt med andra boxen". Den fungerade ju felfritt här vad det gäller kontakten, men att inte få nån indikation störde mig lite. Som gammal administratör vet man ju att allt som kan hjälpa en vid felsökning är bra, och att den alltid blinkade är inte en hjälp. Litet minus för det.
Som jag nämnde i inledningen så fick jag en manual senare, men den var inte till så stor hjälp i mitt fall. Den innehåller bland annat en lista på alla råa tekniska detaljer som strömförbrukning osv, men det nämns inte ett ord om vad dioderna gör som ska ange om jag har en anslutning eller inte. En liten besvikelse där. Jag var heller aldrig riktigt med på varför mottagaren hade dipswitchar som gick att slå på parallellt heller, eftersom man bara kan se på en signal i taget. Att sändaren kan välja att sända på mer än en kanal är jag med på, men mottagarbiten förbryllar lite.

4video-top-view

Kvalitet.
Hur väl fungerade den? Klarar den att sända video felfritt inomhus?
Jag tyckte att den var "ok", men inte klockren. Jag började med att sända bilden från en Playstation som test, och spelade ett par meter bort vid teven. Trots byte av kanaler fick jag aldrig riktigt bort ett par riktigt smala linjer som sakta kröp uppåt över skärmen. Nu ska det kanske tilläggas att jag inte har en kliniskt ren radiomiljö hemma. Inom en radie av 5 meter fanns det 3 påslagna datorer, en tv, en playstation, en trådlös telefon med basstation och dess lur och givetvis de två boxarna som pratade med varandra. Det hade bara saknats ett WaveLan också, så hade kakofonin i etern varit komplett. Det är heller inte helt osannolikt att mina grannar kör WaveLan eller liknande utrustning på 2.4GHz-bandet, och våra hus ligger rätt nära varann. Det kan också vara så att de helt enkelt var för nära varandra, det var ju inte mer än 1-2 meter mellan sändare och mottagare i mitt PS-test.

Det var synliga effekter av att sända bilden över radio, men det var knappast störande, och det gick alldeles utmärkt att spela Ridge Racer "trådlöst" utan problem. Efter ett par varv såg man inte längre linjerna, utan det var bara när jag kom på att det var kvaliten jag skulle bedömma som linjerna dök upp igen. Dock är ju kvaliten på PS-outputen knappast optimal, så att det skulle kännas som vanligt var ju väntat. Sedan provade jag att spela upp en DVD-skiva och ta outputen från TV-out och föra in i sändarboxen, och kopplade mottagaren på en liten TV cirka 15-20 meter bort. Ljudet tog jag från en annan maskin pga kabelproblem hos mig, men resultatet var lite nedslående. Det hade gått bra att köra en kort bit för att spela Playstation, men såfort jag kom bort lite längre började det vara viktigt att dels ställa in en "bra" kanal och dels placera mottagarboxen med sin antenn på ett bra sätt. Jag fick en grym flashback till semestrar när man desperat försöker få in bild på en batteridriven 12-tums TV från 70-talet. I vissa fall kunde bilden helt falla bort, men normalt sett var det bara lite brusigt. Det gick att på ett par minuter komma på en plats där mottagaren kunde stå så att det inte brusade oavsett vart i rummet man gick, men så tycker jag inte att det ska behöva vara. När jag väl fått in den bilden var det däremot helt godkänd kvalitet på både ljud och bild. Ljudet var det aldrig några problem med i sig, men de gånger när bilden föll bort så kom det in brus i ljudet ändå, vilket var synd. Ljudet är oftast svårare att stå ut med brus i, än bilden.

Slutsats och rekommendationer.
Den var ok, men det fanns en hel del småsaker runt prylarna som kändes oklara i onödan. Jag gillade inte heller att det blev svårt att transportera bilden från en del av mitt hus till den andra, det är ju ingen herrgård jag bor i precis. Däremot var hårdvaran i sig väldigt enkel och så gott som idiotsäker. Man fick med precis allt man behövde, och den krånglade ju inte i sig, även om min radiomiljö kanske inverkade lite. Dock tycker jag inte att jag har nåt extremt här som inte andra teknikfantaster inte skulle haft. För det är en pryl för fantaster. Den är enkel nog för att min mor ska kunna koppla in den, men det krävs nog att man har ett lite udda problem för att detta ska vara den optimala lösningen. Den kommer ju som bäst till sin rätt om man flera olika mottagare och sändare och kör på de fyra olika kanaler som faktiskt finns där.
Manualen var kortfattad och enkel, men med litet minus för att den saknade en bra förklaring om hur man skulle felsöka med hjälp av dioderna.
Som en liten not kan nämnas att sista sidan i manualen har ett formulär som man ska fylla i om man vill sända enheten i retur, och den har de tagit från ett grafikkort eller annat datortillbehör, för man ska mata in CPU-typ, MHz, moderkort, mängd cache i KB, hur mycket videominne osv. Den såg lite malplacerad ut.

Priset (1495:-) tyckte jag var helt lagom för nånting i den här stilen, men om man ska rigga nåt speciellt ska man nog försöka se till att få prova först, så man ser att det fungerar för sin egen situation. De är små, lätta och går att gömma lite här och var för att få en snygg installation om man nu är ute efter att minimera antalet kablar i hushållet.

Jag skulle ge den betyget "Godkänd".

Mer info om produkten finns här:

Pro4Wireless

Stort tack till dem för recensionsex:et.



 




05/06-02 | IcePic | icepic@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!