Innehåll

Albatron PX845PE Pro II

Inledning
Specifikationer
Paketets Innehåll
Layout
BIOS
Överklockning
Tester
Sammanfattning


Tack till Network Technical AB som gjorde denna recension möjlig.

08/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Layout

Layouten på moderkortet liknar mycket Gigabyte GA-8PE667 Ultra. Båda har en skön nyans av blå på PCB:n, även placeringen av de flesta komponenter är mycket lika. Så även på detta kortet är det allra flesta kontakter placerade bra.

ATX- IDE och floppy-kontakterna sitter som brukligt till höger om minnesplatserna i övre högra hörnet. Detta är mer eller mindre ultimat ur kylningssynpunkt eftersom man kan ”gömma” undan dess sladdar ute i kanten av lådan utan några som helst problem. Detta medför att dessa relativt stora och klumpiga sladdar enbart hejdar luftflödet minimalt. Tyvärr sitter ATX-12V-kontakten på samma ställe som på alla andra moderkort jag testat, i nedre vänstra hörnet av processorsocketen. Detta får i.a.f. mig att tro att det finns någon vits med att placera den här, trots att det blir lite jobbigt att dra denna kabel dit utan att hejda luftflödet. En annan likhet mellan de tidigare testade moderkorten är att man inte kan byta minnesmoduler utan att först ta ur grafikkortet. Detta är idag ett relativt vanligt problem, men som tur är så är det inte så många som stör sig på detta.

Nere i högra hörnet av moderkortet sitter som sedvanligt en hel del kontakter, byglar och chip. Här återfinns RAID-kontakterna, både den vanliga- och SATA-kontakter, frontpanelskontakterna, DIP-switchen för att ställa in språk på Voice GENIE, de båda BIOS-chippen och mycket mera.

På moderkortet återfinns tre stycken kontakter för 3-pins-fläktar, den en nere i det redan nämnda högra hörnet, den andra bredvid processorsocketen och den tredje precis ovanför AGP-porten. På nordbryggan återfinns ingen fläkt, utan där sitter enbart en stor kylfläns. Detta medför att man får en rörlig del mindre i datorn, vilket leder till ökad driftsäkerheten och lägre ljudnivån.

BIOS

Även detta moderkort använder sig av Phoenix:s AwardBIOS. Allt som man kan förvänta sig att hitta i BIOS på ett modernt moderkort finns. Ökning av FSB:n i 1 Mhz intervall, ökning av spänningen till minne, AGP och processor m.m. Man kan ändra inställningarna på minnena, sätta på och stänga av olika enheter som finns integrerade på moderkortet och mycket mera.

Spänningen till processorn går att ändra ända upp till 1,85V, dvs 0,1V över Intels rekommendationer, använd detta med försiktighet! Spänningen till minnet går att ändra upp till 2,8V vilket idag för anses som standard och det räcker för de flesta. Även på detta moderkort kan man låsa hastigheten på PCI- och AGP-bussen vilket underlättar mycket vid överklockning. Enligt manualen går det att ändra multipeln från 8 till 50 vilket får anses ganska extremt. Vi hade tyvärr inga möjligheter att testa detta eftersom processorn vi använde oss var låst.

Överklockning

Albatron lovar att detta moderkort skall vara förberett för en systembuss på 667 Mhz (166*4), vi testade naturligtvis detta och det fungerade som det skulle. Ökningen av systembussen resulterade i en klockfrekvens på 3 Ghz (3000 Mhz), i denna hastighet klarade datorn att loopa 3D Mark 2001 i över 24 timmar utan att krasha. Albatron lovar också stöd för DDR400 vid överklockning av processorn. Eftersom man kan välja antingen 2,0X, 2,5X eller 2,66X som processor:minnes ratio så måste man han antingen en fsb på 200-, 160- eller 150 Mhz för att uppnå DDR400 som minneshastighet. Även detta fungerade som det skulle, även med två minnesmoduler och vid de mest aggressiva inställningarna på minnet.
« Föregående Nästa sida »

 

08/12-02 | Niclas Alfinson | nizenco@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!