Innehåll

Albatron PX865PE PRO

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
857P vs. 865PE
Layout
BIOS, stabilitet & överklockning
Prestandatester
Slutsats


Ett enormt tack till Network Technical AB som bistod med produkten för recension.

28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Det är nu ett bra tag sedan Intels 845-familj kom ut på marknaden. Först kom den med stöd för vanlig SDRAM för att senare uppdateras för att ha stöd för DDR SDRAM. Denna chipset-familj har varit en riktig succé för Intel och det var med hjälp av denna som man fick fart på försäljningen av Pentium 4-processorn. Åren har gott och det är nu dags för något nytt. Nu är det inte SDRAM som gäller, inte heller DDR SDRAM, utan Dual Channel DDR SDRAM är det senaste påfundet. Det första chipsetet som hade stöd för detta var Intels E7205 som släpptes i höstas. För en månad sedan kom efterföljaren 875P och nu för några dagar sedan släppte Intel 865-familjen. 875P och 865-familjen har många likheter men är riktade mot helt olika marknader. Det förstnämnda är tänkt till arbetsstationer och till datorer som sätter prestanda och stabilitet i första hand. 865 å andra sidan har de vanliga datoranvändarna som målgrupp vilket också återspeglas i priset. Moderkort baserade på kretsar ur 865-familjen kostar i runda slängar en tredjedel mindre än var moderkort baserade på dess storebror.

Det är ett moderkort baserat på ett chipset av det senare sorten, närmare bestämt ett 865PE, vi idag skall ta oss en titt på. Det är antagligen ett sådant här moderkort de flesta kommer att köpa eftersom runt 2000 kr för ett moderkort är lite väl mycket, och det är i den prisklassen 875P-moderkorten ligger. Men hur kan det komma sig att moderkort baserade kring 865PE-chipsetet är betydligt billigare än de baserade kring 875P? Vad är skillnaderna mellan dem och hur presterar de sinsemellan?

Moderkortet vi skall testar kommer från Albatron, heter PX865PE Pro och innehåller en hel del intressanta nyheter.

Specifikationer

Här kommer en tabell med specifikationerna för detta moderkort;

Processorstöd Sockel 478-baserade, Celeron/Willamette/Northwood/Prescott, med 400-, 533- och 800 MHz-buss.
Nordbrygga Intel 865PE.
Sydbrygga Intel ICH5.
Revisionsnummer 1.0.
BIOS-version R 1.00.
PCI-platser 5 stycken, PCI 2.3-kompatibla.
AGP-platsen AGP 8X (bakåtkompatibel med AGP 4X).
Minnesplatser 4 stycken.
Minnesstandard Dual Channel DDR200/266/333/400.
Maximal minneskapacitet 4 GB.
IDE-standard 2 stycken ATA-100-kanaler.
USB-portar 2 stycken.
USB-standard 1.1/2.0
Max antal USB-portar 8 stycken.
Ljud 6-kanalsljud (Realtek ALC650).
Nätverk 3Com 3C910-A01, 10/100 Mbit.
Serial ATA (SATA) 2 stycken SATA-150-portar, (Intel ICH5).
HyperThreading Technology Ja.
Övrigt Klarar en busshastighet på 1,2 GHz vid överklockning.

Som ni kan se har detta moderkorts några specifikationer som får en att höja på ögonbrynen. För det första är det naturligtvis den nya nordbryggan, 865PE. Här ser vi att den har stöd för både Dual Channel DDR400 och de nya processorerna från Intel med en busshastighet på 800 MHz. Och tittar man riktigt noga ser man att Albatron officiellt går ut och hävdar att detta moderkort kommer att klara av Intels kommande processor som går under namnet Prescott. Man behöver alltså inte vara orolig för att man måste byta moderkort om man vid ett senare tillfälle vill uppgradera till en sådan processor när de kommit ut på marknaden.

Skall jag vara riktigt ärlig tycker jag faktiskt det saknas en hel del saker på detta moderkort. Bland annat så syns varken några Firewireportar eller dubbla BIOS-kretsar till. Det senare tycker jag borde vara standard på alla moderna moderkort, jag har nämnt det tidigare och jag står fast vid det. Det finns inget trevligare än dubbla BIOS-kretsar när man har lyckats göra en felomprogrammering av BIOS eller har lagt in ett korrupt sådant.

En annan sak jag tycker borde funnits med är stöd för SATA-RAID, men detta moderkort är inte riktat till det segmentet som efterfrågar något sådant så det är kanske inte så konstigt att detta saknas. Dessutom har detta moderkort en storebror, PX865PE PRO II. Det moderkortet finns det inte bara dubbla BIOS-kretsar på, utan också Firewireportar. Så behöver man de sakerna finns möjligheten att få ett sådant moderkort vi idag testar med dem på.

Det integrerade ljudkortet använder sig av det välkända chipet Realtek ALC650. Detta integrerade ljudkort duger mer än väl till spelande och musiklyssnande om man inte har riktigt högra krav på ljudkvalitén. Personligen föredrar jag ett integrerat ljudkort på grund av enkelheten. Men då bör nämnas att jag inte ställer direkt högra krav, i stora drag kan man säga att jag är nöjd om kommer ljud ur högtalarna.

I förpackningen

Lådan som moderkortet levereras i ser ut som alla andra lådor som moderkort levereras i. Innehållet i den är som följer;

  • Moderkortet självt.
  • 1 st manual.
  • 1 st CD-skiva med drivrutiner och program.
  • 1 st ”DIY Installation Guide”.
  • 1 st klisterlapp modell större som visar de olika jumprarna och kontakterna på moderkortet.
  • 1 st SATA-kabel.
  • 1 st SATA-elkabel.
  • 2 st ATA-kablar.
  • 1 st floppy-kabel.
  • 1 st bakpanel med 4 st USB-uttag.
  • 1 st ”case badge”.

Som synes är det inget speciellt som medföljer utan helt enkelt det vanliga som brukar återfinnas i moderkortslådor. Personligen tycker jag en SATA-adapter saknas. Det är alltid trevligt att kunna använda nya tekniker till sin lite äldre hårdvara. Dessutom hade det varit mycket trevligt om det hade medföljt runda ATA-kablar istället för de vanliga flata och otympliga sådana. En sak som jag dock tycker är bra är ”DIY Installation Guide” och den ovannämnda klisterlappen. Installationsguiden är en bra steg för steg-guide om hur man sätter ihop sin dator. Helt klart läsvärt för dem som är lite osäkra. Klisterlappen är även den mycket bra, man kan t ex sätta den på insidan av lådan och kan då lätt ta reda på vad de olika jumprarna gör, och hur man ställer in dem. Alltså inget spring efter manualen i onödan.


  Nästa sida »


28/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!