Innehåll

Razer Boomslang 1000

Boomslang igen?
Out of the box
Bakom skalet
Bort med skräpet
Mjukvara
Användning
Användning del två
Slitage och kvalitét
1000 vs. 2000
Sammanfattning


9/25-01 | Whiz | whiz@64bits.se

GTek Cooling  - www.gtek.net

Tack till GTek Cooling för ett sponsrat exemplar.

Bakom skalet
Innan vi ger oss i kast med att testa Boomslangens funktion kan det vara intressant att förstå hur den är uppbyggd och varför den har det där lilla extra som konkurrenterna sägs sakna.

Vanlig mus
Boomslang 1000
350-400dpi 1000dpi
1-3 knappar 4+ knappar
Du måste avsluta spelet för att justera känsligheten OTF - On The Fly sensitivty settings (känsligheten kan justeras direkt i spelet)
1.5MIPS 6MIPS
1.5 Meter sladd. 2.1 Meter sladd.

Dessa jämförelser är Razers egna och har hämtats från kortsidan på musens emballage, därför bör de tas med en nypa salt. Låt dig inte som så många andra luras av att "högre siffror är bättre". Vi ska gå igenom värderna och se vad de egentligen står för.

Först ut är DPI som står för dots-per-inch. Det är ett värde som förekommer bl.a. när man skall ange noggranhet på skrivare. I vårat sammahang betyder det istället att Razern läser av musens förflyttning 1000 gånger på 2.54cm (en "inch").

För att sedan kalkylera förflyttningen använder musen sitt inbyggda kontrollerchip. MIPS är måttet på dess effektivitet. Million Instructions Per Second. Hade Razern haft ett "normalt" kontrollerchip på 1.5MIPS (enligt Razer) så hade det fungerat som en flaskhals och hindrat noggranheten.

Signalen går vidare och skall in i datorn. Detta sker via USB-porten, eller om du valt den medföljande adaptern, via PS/2-kontakten. USB läser av runt 125Hz (svängningar per sekund, eller i vårat fall, avläsningar per sekund), PS/2-motsvarigheten ligger på ynka 40Hz. Genom att använda PS/2-kontakten stjäl du också mer kraft från din CPU, något som inte bör vara ett problem, men kan göra sig påmint om du har en äldre maskin.

Hursomhelst så löser Razer problemet med låga frekvenser med PS/2 genom sitt PS2Flex program som följer med drivrutinerna (mer om dem senare). Programmet fungerar ungefär likadant som PS2Rate-programmet. Du kan "överklocka" uppdateringsfrekvensen från 40 upp till 200Hz. Läckert, plattan i mattan! Vi väljer högsta direkt! Nej, sakta i backarna. För att få ut något av ditt gibb-verktyg gäller det att sätta sig in i sammahanget.

Uppdateringsfrekvensen låg som sagt på 40Hz normalt. Säg att du kör Quake3 med en nerskalad konfiguration och ligger kring sisådär 100FPS (bildrutor per sekund). I andra ordalag uppdateras inte musens rörelse i några av bildrutorna. Därför gäller det att synka uppdateringsfrekvensen i spelet med uppdateringsfrekvensen. Endast då kommer du att ha utnyttja Razer Boomslang till fullo.


« Föregående Nästa sida »

 

9/25-01 | Whiz | whiz@64bits.se