Innehåll

RD3 Gladiator

Inledning
Tuffa kablar i lyxförpackning
Uppbyggnad
Montering
Prestandatest
Avrundning


Ett stort tack till Eksitdata som bistått med dessa kablar för recensionen.

12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se


Montering

Det har aldrig krävts någon större ansträngning för att montera IDE-kablar. Gladiator är inget undantag. Den enda extra manövern du behöver utföra är att fästa jordningen någonstans. Jag använde ett av skruvhålen på hårddiskhållaren för detta.

Något av ett problem med runda kablar är att de blir en aning styvare vid kontakten där man samlar ihop sladdarna. Särskilt om kontakterna sitter väldigt nära varandra (se övre bilden på moderkortet). RD3 har en typ av kabelskor vilket stjäl väldigt mycket utrymme och gör det svårt att vinkla kablarna. Annars är passformen god. Tack vare metallnätet återfår kablarna sin form och de är ingen risk att vika dem.

Tänk på att vara försiktig när du monterar dem så du inte skadar kopparfolien eller låter den komma i kontakt med andra komponenter.

Prestandatest

För prestandatestet Gladiator vs. vanliga kablar hade vi från början tänkt använda Windows-baserad mjukvara, men tillverkaren valde att skicka oss instruktioner för att testa kablarna. Bl.a. ville de få oss att undvika just Windows-baserade benchmarks och använda äldre varianter i DOS eftersom cache-minne m.m. i sådana fall skulle spela in. Vi har dock gjort en kompromiss och testat både i DOS och Windows (Windows 2000 Pro SP2). Alla test har utförts ett flertal gånger, därefter har ett medelvärde räknats ut.

Nå, fick vi någon prestandaskillnad? Först ut i tvekampen är floppy-kabeln.

Den här kabeln testades enbart i Windows med hjälp av HD-Tach. Floppy-kabeln är antagligen inte överdrivet intressant, därför gjordes endast detta test. Det väger över lite för RD3 Gladiator, men för lite för att vara uppseendeväckande. Å andra sidan, disketter är ett så utgånget medium idag att kabelns fördelar i det här fallet får ligga i den mindre storleken och utseendet.

Testet i DOS utfördes med Qbench och Coretest. Dessa två prestandatest är riktigt gamla, överföringshastigheterna är inte precis något att skryta med. Trots det klagade CoreTest på att disken hade misstänkt höga värden, det är inte lätt att vara ett benchmark-program skrivet år 1989 och återupplivas år 2001.

Det är minsann inte 15% fördel Gladiator här. Skillnaderna är så små att de är lätta att försumma.


Överföringhastighet WinBench 99. (Medelvärde)

Överföringhastighet HD- Tach. (Medelvärde)

Inte ens de Windows-baserade testen visar någon större anledning till att välja RD3 Gladiator framför standardkabeln. Det är små, väldigt små skillnader som pekar i Gladiatorns riktning.

Det sista testet, CPU-användning enligt HD-Tach, visar fördel Gladiator med ungefär en procentenhet. Ingen skillnad som någon mänsklig varelse skulle kunna upptäcka utan hjälpmedel.

Hur kommer det sig egentligen att vi får så tråkiga resultat?


« Föregående Nästa sida »

 




12/11-01 | whiz | whiz@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!