Innehåll

IOSS RD7-CA

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Installation
Resultat
Alternativa användningsområden
Slutsats

Tack till Eksitdata som gjorde denna recension möjlig.

30/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

IOSS är främst kända för sin BIOS Savior, en enkel men smart produkt för skydd mot virusattacker, misslyckade BIOS-flashningar och annat som kan skada BIOS. Nu ska vi ta en titt på en av deras senaste produkter, RD7-CA, där CA står för Cooling After.

RD7-CA är avsedd för att hålla fläktarna igång efter att man har stängt av datorn. Syftet med detta är att förhindra de höga temperaturer som enligt tillverkaren komponenterna håller precis efter att man stängt av datorn. Tillverkaren illustrerar detta med nedstående diagram:

Vi kommer senare i denna recension att ta reda på huruvida detta diagram återspeglar verkligheten eller inte, och diskutera kring behovet av produkter av denna typ.

Specifikationer

Pris Ca 300 kr
Tillverkare IOSS/VICS Technology
Storlek Ca 5x5x1.5 cm (LxBxT)
Strömkälla 3 eller 4-pin via fläktanslutningarna
Maximal strömförbrukning för inkopplade fläktar (vardera) 12 W

I förpackningen

I förpackningen finner vi detta:
  • Fläktstyrningsenheten.
  • 6 stycken kablar.
  • Manual (tryckt på förpackningen).

Installation

Installationen är ganska enkel, exakt hur man ska koppla de 6 kablarna finns beskrivet på kartongen. De översta bilderna nedan visar denna enkla beskrivning. För att produkten överhuvudtaget ska fungera krävs att moderkortet har en så kallad Wake On Lan (WOL)-kontakt. Denna finns på de allra flesta moderkort, och det är med hjälp av WOL-signalen fläktstyrningsenheten känner av om datorn är på eller inte. Som ni ser nedan så kopplas enheten in till endast 2 fläktar. Det kan verka lite konstigt, men anledningen till det är att tillverkaren troligen anser att två fläktar är fullt tillräckligt för att kyla ner datorsystemet då det inte producerar någon värme.

Enheten kopplas även till chassits ofta gröna diod som indikerar om datorn är på eller inte. Med enheten inkopplad så fungerar denna som normalt, men när datorn stängs av och enheten driver fläktarna så blinkar dioden långsamt.

På ena sidan av enheten så finns det två stycken jumprar, och med hjälp av dessa väljer man hur länge man vill att enheten ska driva fläktarna efter att datorn stängts av. Valen är 1, 3, 5 eller 10 minuter. Enheten skruvas fast vid kortplatserna, men om man inte har plats där eller inte vill montera enheten där så medföljer kardborrband med dubbelhäftande tejp så att man kan fästa den i princip vart man vill i chassit så länge kablarna räcker till.

När datorn stängs av och enheten driver de två fläktarna som man kopplat in så körs de i ca 5 V istället för normala 12 V. Anledningen till det är att det helt enkelt inte krävs mer för att kyla ner datorn då inga komponenter producerar någon värme. Därför har man valt 5 V, eftersom fläktarna då blir tystare.


  Nästa sida »


30/08-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!