Innehåll

Två tungviktare från Scythe

Inledning
Japanska titlar
Shogun
Ninja
Mätmetoder
Resultat av mätningarna
Sammanfattning


Tack till PCB Distribution som bidrog med deltagarna i denna recension.

11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Processorkylare är något av datorentusiatens heliga Graal. Antingen vill man ha maximal kylning för att kunna överklocka ordentligt eller ett tyst system utan att ge avkall på prestandan. I dagens läge vill ofta man ha både och. En lösning på detta dilemma - effektiv kylning kombinerat med tystnad - är vattenkylning. Nackdelen med detta är komplexiteten som säkert gör att en del avstår. Dessutom är vattenkylning inte den billigaste lösningen. Detta har kylartillverkarna tagit till vara på och har genom tiden presenterat lösningar som skall lova guld och gröna skogar (tyst och effektiv kylning utan vattenkylningens komplexitet och höga pris).

En teknik som gör detta delvis möjligt är heatpipes, värmeledande kopparrör innehållandes ett flytande medium som hjälper till att transportera bort värmen. En variant av detta är heatlanes, en platt värmetransportör som utnyttjar kapillärkraften. Dessa två tekniker kombineras med tunna aluminium- eller kopparfenor för att skapa en stor värmeavledande yta. Para detta med en tyst fläkt och du har en kylare som kan hålla den varmaste processor hyfsat sval utan att hålla dig vaken om nätterna på grund av oljudet.

Japanska titlar

I denna recension har vi valt att titta närmare på två kylare från japanska Scythe som bygger på ovan nämnda teknologi och som utlovar effektiv kylning utan att skapa oljud. Namnen på dessa kylare är hämtade från den japanska kulturen, närmare bestämt Shogun och Ninja. Båda dessa kylare är veritabla åbäken som kräver sin plats i chassit. Är du ute efter kompakta kylare till ditt HTPC-bygge kan du sluta läsa här. Detta är inget man får in i en kompakt datorlåda. Det är rymliga tower-lådor som gäller om man vill använda dessa. I gengäld utlovar tillverkaren att dessa kylare skall kunna hålla alla idag tillgängliga processorer från Intel och AMD svala utan att väsnas.


  Nästa sida »


11/11-05 | Illuwatar | illuwatar (a) 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!