Innehåll

Seasonic S12

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Produkterna
Tester
Slutsats

Tack till Seasonic som gjort denna recension möjlig.
29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Seasonics nätaggregat har länge varit mycket populära på andra sidan atlanten, men har på senare tid även börjat dyka upp i större kvantiteter här i Europa och Sverige. Vad deras produkter främst har varit kända för är ljudnivån, och då i positivt bemärkelse.

Att det idag är vanligt att företag köper in färdiga produkter och enbart sätter dit sitt namn och lägger till en manual för att sedan kalla dessa för ”sina” produkter känner säkerligen flertalet till. Ur många avseenden är detta ett vettigt sätt att lösa många problem och svårigheter på. De som är bra på att tillverka och utveckla en produkt sköter sig till detta, medan de företag som är kunniga inom marknadsföring och försäljning tar hand om den biten. Seasonic har dock länge varit stolta över att de har skött hela kedjan själva, från utveckling till försäljning. Detta har de också gjort sedan sin barndom där de bland annat levererade strömförsörjningsenheter till Apples första datorer.

Produkterna vi idag skall testa är Seasonic S12-430W och 600W. Dessa är riktade till något olika målgrupper, men är i mångt och mycket byggda kring samma recept, hög effektivitet och hög effekt till låg ljudnivå. Hur står de sig gentemot Antecs produkter, och är de så tysta som ryktet säger?

Specifikationer

På de båda bilderna nedan ser ni de klisterlappar som sitter på nätaggregatens ena långsida och som specificerar vilka strömmar nätaggregaten klarar av att leverera vid de olika spänningarna.

Som synes kan Seasonic S12-600W leverera mängder med ström på de olika spänningarna. Exempelvis kan man få ut över 430W enbart på de båda 12V-linorna! På tal om dessa så är de två till antalet vilket är ett av kraven för att ett nätaggregat skall följa ATX 2.0-standarden. För att läsa mer om detta, hänvisar vi till vår tidigare artikel "Intel - Allt nytt, allt bättre?" som bland annat behandlar detta. Även Seasonic S12-430W är ett kraftfullt nätaggregat, men inte alls lika starkt som dess storebror. Men för majoriteten av användare räcker det mer än till. Det är i princip enbart om man skall fylla sin dator med mängder av hårddiskar, strömslukande processor och två grafikkort som man behöver ett mer kraftfull nätaggregat, exempelvis S12-600W.

I tabellen här under är en sammanfattning av de viktigaste specifikationerna för Seasonic S12-430W och S12-600W.

Storlek (LxBxH) 140 x 150 x 86 mm
ATX-standard 2.01
Antal fläktar 1 st 120 mm
Effekt 430 W respective 600 W
Effektivitet Över 80 procent (med PFC)
Garanti 3 år
Pris cirka 900 respektive 1400 SEK inklusive moms

Effektiviteten är även den mycket hög, och Seasonic har länge varit kända för att ha en hög effektivitet på sina nätaggregat. Fördelen med en hög effektivitet är att det blir en mindre energiförlust som måste transporteras bort via värme. Vid en effektivitet på 80 procent är det 20 procent av den energi som nätaggregatet plockar från elnätet som kommer att omvandlas till värme. Det är också på den här punkten som man kan se om det är ett billigt eller högkvalitativt nätaggregat man har att göra med. Att bygga ett nätaggregat med hög effektivitet kostar både pengar och tar tid vilket gör att budgetmärkena sparar in på denna punkt. Med andra ord, hög effektivitet är en av de viktigaste aspekterna hos ett nätaggregat.

Garantitiden är på hela tre år vilket vi anser vara bra. En lång garantitid tyder på att tillverkaren håller en hög kvalité på produkten och helt enkelt vågar lita på sina egna produkter.

Även priserna är mycket humana, och framförallt 430W-versionen verkar vara mycket prisvärd, i alla fall på pappret.

I förpackningen

Både Seasonic S12-430W och 600W levereras i exakt lika lådor med samma innehåll. Jämfört med andra nätaggregat, exempelvis Antec Phantom 500W är Seasonic-nätaggregaten förpackade på ett betydligt sämre sätt. De ligger direkt mot lådan utan något som helst skydd. Med andra ord behöver man ta större hänsyn till hur man förpackar dem vid frakt och liknande.

Det som återfinns i de båda lådorna är följande:

  • En manual.
  • En strömkabel.
  • Fyra stycken skruvar för montering.
  • En uppsättning av ”Dr. Cable”.
  • En fläktadapter.
  • En ”case badge”.
De vanliga attiraljerna som manual, strömkabel och skruvar medföljer som synes, helt enligt konstens alla regler. Manualen är skriven på engelska, franska samt tyska och går igenom specifikationerna för produkten ifråga och hur den installeras på lämpligast sätt.

Seasonic har också valt att inkludera en hel del innovativa detaljer som vanligtvis inte följer med nätaggregat. En av dessa är fläktadaptern som gör det möjligt att koppla in fläktar till 5V och 7V istället för 12V som annars är standard. Med andra ord kan man köra fläktarna i ett lägre varvtal än tänkt och därigenom minska ljudnivån. Den andra innovativa lösningen är en uppsättning av buntband, kabelrör och fästplattor som gör det möjligt att dra kablarna i datorlådan på ett betydligt snyggare och bättre sätt.

På det hela ser det ut som att Seasonic har satsat på dem som eftersöker en tyst dator, genom att skicka med tillbehör som uppskattas av dessa.


  Nästa sida »


29/09-05 | Niclas Alfinson | niclas alfakrull 64bits punkt se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!