Innehåll

Shuttle SB77G5 och hembio-PC

Inledning
En PC i hembion?
Det börjar med en liten dator...
Dags att lyfta på huven
Sval processor på ett annorlunda sätt
Moderkortets specifikationer
Möjligheternas BIOS
Tillbehör och förpackning
Dags att börja bygga...
Praktisk sammansättning
Installation av operativsystemet
Microsoft eller gratis?
Media Portal i detalj
Microsoft Media Center 2005
Bildkvalitet
Prestandan hos 3D-grafik och ljud
Avslutning


Tack till Shuttle som gjorde denna artikel möjlig.

22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Det börjar med en liten dator...

Innan vi börjar med HTPC-projektet skall det utvalda chassit gås igenom på djupet. Tanken med denna artikel är att bedöma en av Shuttles senaste kreationer för entusiastsektorn. Det bör nämnas i sammanhanget att Shuttle är föregångarna och initiativtagarna inom området kompakta datorchassin med stil. De var bland de första att komma ut på marknaden med dessa produkter och har satt standarden som alla andra försöker nå upp till. En sak som skiljer detta chassi (och liknande smålådor) från de normala tower-modellerna (utöver storleken) är att moderkortet ingår och är förmonterat. Detta koncept kallas "barebone", vilket innebär i princip "en halv dator". Det som ingår i en barebone är chassi, moderkort, nätaggregat och nödvändigt monteringsmaterial (kablar, skruv och dylikt). För att få en komplett dator kompletteras chassit med processor, minne, hårddisk och valfri optisk enhet. Med detta chassi krävs även ett grafikkort, orsaken till detta kommer vi till senare. Dags att syna plåten i sömmarna...

Det som står framför mig är en kompakt skapelse som följer Shuttles klassiska form, en förvuxen skokartong i stilfull aluminium. Denna gång har man dessutom valt svart eloxering utav nästan hela chassit. Detta i kombination med detaljer i krom skapar ett utseende som garanterat pryder en välförsedd hemmabio. Frontpanelen har konstruerats så att alla enheter är dolda bakom luckor, vilket ger ett mycket rent utseende. Med detta chassi behöver man inte utföra en så kallad "stealthmod" för att slippa se fula DVD-läsare och diskettstationer.


Hela chassit är av aluminium, både den interna ramen och höljet. Detta gör att lådan blir mycket lätt men samtidigt lite mjuk. Normalt när datorn är ihopmonterad är detta inget problem eftersom de olika delarna är konstruerade för att staga upp varandra. Det är mest när man tar isär chassit inför montering som man kan känna mjukheten i ramen. En sak man bör tänka på när man hanterar lådan är att den svarta eloxeringen är mycket känslig för repor. Det är lätt hänt att man skadar höljet om man är oförsiktig med verktyg och andra vassa föremål. Frontluckorna är av aluminium, men det är tyvärr bara halva sanningen. Själva luckorna är av plast där man har limmat fast tunn eloxerad aluminium på utsidan. Denna lösning förtar lite av lyxkänslan hos chassit eftersom de känns oprecisa vid hanteringen. Två av luckorna öppnas nämligen på samma sätt som hos många HIFI-komponenter genom att trycka på ett visst ställe. Det är i detta moment som precision saknas, trycker man inte exakt rätt går inte luckan upp. Den tredje luckan trycks upp av CD/DVD-läsarens släde, så där märker man inte av plastigheten på samma sätt.

På framsidan, bakom den nedersta luckan hittar vi några praktiska anslutningar vars placering gör livet mycket lättare för oss användare:
  •  Mikrofoningång (3.5 mm teleplugg)
  •  Hörlursutgång (3.5 mm teleplugg)
  •  Två USB 2.0-uttag
  •  Ett 4-poligt FireWire (IEEE1394a)-uttag

Vänder vi lite på lådan och betraktar sidorna ser man att det finns ventilationshål på båda långsidor. Dessa utgör en vital del i chassits geniala kylsystem som vi återkommer till senare. Utöver detta finns tillverkarens logotyp inpressad i plåten så att man inte glömmer vem som har tillverkat lådan. Till sist har vi baksidan som är den enda sida som inte är svarteloxerad (undersidan ej räknad, men vem brukar titta där?). Den är i stället full med kontaktdon för alla tänkbara anslutningsmöjligheter samt två fläktutblås.


Det vi kan hitta på baksidan är uttag för följande:
  •  Mus och tangentbord (PS/2)
  •  Två USB 2.0-uttag
  •  Ett 6-polig FireWire (IEEE1394a)-uttag
  •  Tre utgångar för 5.1-ljud (3.5 mm teleplugg)
  •  En linjeingång (3.5 mm teleplugg)
  •  En elektrisk digital utgång (SPDIF)
  •  En optisk digital ingång (SPDIF)
  •  En optisk digital utgång (SPIDF)
  •  En RJ45-kontakt för nätverk (LAN)
  •  Två serieportar (9-polig DSUB)
  •  Anslutning för 230 VAC
Som man kan se så har man redan från början bra förutsättningar till en hembio-PC. Ljudmässigt har vi alla kontakter som man kan önska. Den uppmärksamme har nog säkert märkt att något saknas. Det finns nämligen ingen VGA-kontakt och ingen parallellport. Att VGA-kontakten saknas beror helt enkelt på att moderkortet saknar integrerad grafik. Det nämndes tidigare att detta är en barebone för entusiaster. Shuttle själva anger intressegruppen för denna produkt till "gamers". Vad dessa anser om integrerade grafikkort behöver vi inte ta upp här, det räcker bara att säga att dessa knappast blir utslitna. Att parallellporten saknas är mer en gåta eftersom både moderkort och låda är förberedda för detta. Det är bara en kabel med en 25-polig DSUB som saknas. På baksidan hittar man även utblåsen från två fläktar samt kortplatsernas öppningar som är försedda med täckplåtar.


« Föregående Nästa sida »


22/02-05 | Illuwatar | illuwatar [at] 64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!