Innehåll

Silverstone LC14M

Inledning
Specifikationer
Förpackning och tillbehör
Utsidan
Insidan
Montering
Mjukvara: iMON
Mjukvara: iMEDIAN
Testsystem
Kylning och Ljudnivå
Slutsats

Tack till Silverstone, Abit och AMD som gjorde denna recension möjlig.

04/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Mjukvara: iMEDIAN

Det andra programmet som följer med Silverstone LC14M heter iMEDIAN och är till för att samla alla multimediafunktionerna på ett och samma ställe. Programmet är mycket användarvänligt samtidigt som det erbjuder relativt goda möjligheter för detaljerade inställningar.

På bilden ser ni iMEDIAN:s huvudmeny, som består av åtta övergripande kategorier. Varje kategori har ett antal underkategorier, som i sin tur oftast medför ytterligare ett antal alternativ. Systemets uppbyggnad påminner en hel del om utforskaren i Windows XP. Vi kommer att gå igenom vad som döljer sig bakom huvudmenyns olika kategorier.

Lokal Media

Denna ger en möjlighet att styra över samt få tillgång till alla de musik-, video- och bildfiler som finns på hårddisken. Här har man tre alternativ, det första innebär att man kan välja att titta/lyssna på sina favoriter vad gäller musik-, video- och bildfiler.

Det andra alternativet är till för att man ska kunna få en överblick över de senaste tillkomna musik-, video- och bildfilerna. Programmet söker med andra ord snabbt igenom hårddisken/-diskarna efter nya mediafiler.

Det tredje alternativet gör det möjligt för användaren att leta efter mediafiler på egen hand.

För att demonstrera hur upplägget ser ut har vi valt att visa de olika undermenyerna i samband med att vi valt att titta på digitala foton; musik- och filmmenyerna ser identiska ut. Till vänster återfinns utforskarmenyn där man har möjlighet att bläddra igenom och förhandsgranska bilderna. Nere till höger i det lilla fönstret får man ett smakprov på bilden/filmen/låten, då den visas/spelas upp.

När man väl bestämt sig för att titta/lyssna på en viss bild/film/låt kommer man in i något som liknar en mediaspelare, se bilden uppe till vänster. Här går det att göra en rad inställningar som kan vara användbara i sammanhanget, tex. kan man bestämma hur bildövergångarna ska se ut. Det går även att kombinera de olika mediaformaten i detta läge, till exempel se på bilder och lyssna på sin favoritmusik samtidigt.

Nätverksmedia & CD/DVD/plugins

Dessa två kategorier är till för att enkelt få tillgång till mediafiler via nätverket, CD/DVD-spelaren och via olika typer av portabel media. Nätverksmediadelen är enbart tillgänglig i de senaste mjukvaru-versionerna och kräver att man installerar ytterligare ett program vid namn iCASTER.

iCASTER gör det möjligt att få tillgång till och spela upp mediafiler som befinner sig på en annan dator. Tillvägagångssättet för att hitta och välja ut bilder/musik/filmer via nätverket och CD/DVD/plugins, sker på liknande sätt som under kategorin ”lokal media”.

Nyheter & väder

Detta är ett par ganska trevliga funktioner som, liksom namnet avslöjar, gör det möjligt att få tillgång till de senaste nyheterna och väderförhållandena runt om i världen. För att detta ska fungera krävs det dock en internetuppkoppling.

Det hela går till på liknande sätt som vi tidigare gått igenom. För att få fram vädret i till exempel Tokyo klickar man sig helt enkelt fram tills man funnit den stad man letar efter. När man väl lokaliserat den får man upp en bild där den nödvändigaste väderinformationen dyker upp. Man kan även se hur vädret har varit de senaste fem dagarna.

Nyheterna går att inhämta från ett antal välkända internationella medier. Totalt finns det nio stycken medier att välja bland. Efter att ha valt en av dem får upp ett antal nyhetskategorier att välja bland. Vi valde självfallet att läsa de senaste teknologinyheterna.

Radio & TV

Radio och TV är två andra saker som är kopplade till iMEDIAN. Det krävs dock att man har en internetuppkoppling för att man ska kunna använda dessa funktioner fullt ut. Radiofunktionen gör det möjligt att välja mellan ett antal olika internetbaserade radiokanaler, närmare bestämt 369 stycken. Kanalerna finns uppdelade i skilda kategorier, där bland annat koreanska kanaler har fått en egen; gissa var företaget som tillverkar mjukvaran ligger! Bland kanalerna återfinns ett antal svenska, bland annat P3 och Rix FM.

TV-delen ger en möjligheten att se på ”vanlig” TV, spela in program och titta på inspelade filmer/program. För att man ska kunna se på TV kräver det dock att datorn har ett TV-kort. Man kan välja mellan att använda TV-kortets medföljande program eller att använda sig av iMEDIAN:s TV-program. Eftersom den medföljande fjärrkontrollen är helt programmerbar går det enkelt att styra även andra programs mjukvara med den.

Mediaskanning & inställningar

De två sista kategorierna ger användaren möjlighet att genomföra en grundläggande skanning av media samt göra grundläggande inställningar för de nio huvudkategorierna. Exempel på sådana är val av städer i samband med väderinformation och vilket språk DVD-filmstexten ska vara på.


« Föregående Nästa sida »


04/04-06 | Henrik Olsson | milohenke@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!