Innehåll

SocketA Roundup II - Koppar

Inledning
Koppar
Uppställningen
Thermalpadprestanda
Kylarroundup
Slutsats

 


7/8-01 | Whiz | whiz@64bits.se



Tack till PCB Distribution för sponsrade kylflänsar.

Inledning
Det är sommar, det är sol, det är värme. Vad kan vara bättre att testa än kylflänsar? (Ok, paraplydrinkar & solstolar vore bättre, men nu är vi överklockare ;-)

Dagens tema är kopparbaserade kylflänsar, samtliga är utrustade med koppar i basstycket. Har du inte redan gjort det, läs våra tidigare recensioner av kylare. Socket A Roundup samt FCPGA Kylning.



Koppar
Kylflänsar med kopparbas är ingen nyhet på marknaden. De introducerades för några år sedan av smått legendariska Alpha som snabbt gjorde sig ett namn inom de mer krävande kretsarna. Man lyssnade på sina kunder och var en av de första som satsade stenhårt på överklockarmarknaden.

Vad är hemligheten med koppar? Varför duger det inte med aluminium längre?
Koppar i sig leder värme många gånger snabbare än aluminium och är därför ett utmärkt material i kylare.

Fler frågor, varför inte tillverka kylaren helt i koppar?
Visst finns det kylare helt i koppar. Kanie var länge namnet på mångas läppar med Hedgehog kylaren, helt i koppar. Vid första anblicken var den guld för överklockare (bättre än guld eftersom det leder värme sämre än koppar ;-) Det är dock en del faktorer man bör ha i åtanke. Koppar är tungt, Hedgehogen vägdes in på dryga halvkilot. Med sådana bjässar är det inte bara risk att krossa processorn, hela sockeln är i farozonen. I dagens tower lådor sitter den ofta på sidan och tyngdkraften gör sitt jobb alltför väl.

Koppar är inte heller i sig själv ett alltför billigt material. Addera sedan det faktum att koppar inte ger ifrån sig värme lika lätt som exempelvis aluminium. För att motverka den delen krävdes det att "vingarna" gjordes tunnare, för att åstadkomma det krävdes en annorlunda tillverkningsprocess eftersom koppar är mjukare och mer svårarbetat.

Till slut bör man se på helheten, i de flesta tester användes små demoner till fläktar. Många snurrade på i 7000 varv/minut för att slå de "normala" flänsarna och vill man inte använda hörselskydd så bör man undvika den varianten.

Man har för att kringå ovanstående faktorer gjort endast basstycket av en ädlare metall och på så vis fått en lättare, tystare och billigare lösning. Må så vara att den presterar marginellt sämre än Jetplan-wannabie alternativen.



Uppställningen

Alpha PAL6035

Vad har vi fått att leka med idag? Först ut i ledet är en trotjänare med nästan två år på nacken, Alpha PAL6035, alltså en veteran i fältet.

Specifikationer:

Material Aluminium med kopparinlägg
Kontakt 3-pin (med RPM signal)
Ljudnivå 36 dBA
Luftflöde 27 CFM

En kommentar om fläkten är på sin plats. PAL6035 levereras oftast utan fläkt, vi har valt att testa den med en YS Tech 60mm fläkt som är populär till just den här flänsen.

Alpha PAL6035 ser ganska bastant ut med sin svarta färg och många "pinnar" som leder bort värmen. På så vis täcker man en väldigt stor del av bottenplattan. Versionen av 6035 är den nyaste som passar både Intels och AMDs socketprocessorer. Tänk bara på att inte använda de medföljande fötterna till Socket A, om du gör det får du ingen kontakt mellan fläns och CPU och bränner antagligen processorn, det har hänt tidigare. Det finns dock fler skillnader mellan de olika PAL6035 versionerna, den är nyare har en något annorlunda fästklipp som ger en starkare tryckpunkt.

Kylflänsen levereras inte monteringsfärdig, men med klara instruktioner och allt som behövs (förutom ev. fläkt och kylpasta). Alpha menar att fläkten bör monteras så den suger luft från flänsen, normalt sett låter man den blåsa ner mot bottnen och tvinga ut luften på sidorna. I PAL6035:ans fall märkte jag ingen skillnad hur fläkten var placerad men valde att ändå montera den enligt anvisningarna.

Priset är i dagsläget lågt, man kan med lite tur hitta den på diverse utförsäljningar och reor.

ThermalTake Mini Copper Orb

Som nummer två kommer ThermalTake Mini Copper Orb, man fortsätter med den orginella "orb" designen, nu förstärkt med kopparplatta.

Specifikationer:

Material Aluminium med kopparinlägg
Kontakt 3-pin (med RPM signal)
Ljudnivå 29 dBA
Luftflöde 23.1 CFM

Orb, men hatar dem, eller älskar dem. Hursomhelst så måste man berömma tillverkarna för formgivningen för estetiskt tilltalande är den. Mini Copper Orb är den nyaste orben, försedd med kopparbotten precis som de andra kylarna i vårat test.

Varför Mini? Man har tagit åt sig kritiken från de äldre modellern och krympt diametern till 65 mm. för att passa de trängre moderkorten. Speciellt Abits populärar KT7 och KT7A modeller. Faktum är att kylaren testades på ett KT7A och den passade med nöd och näppe in bland "skrotet".

Fästklippet är annorlunda sedan SuperOrb:en, man har sneglat litegrann på konkurrenterna och har lagt till den lilla "fickan" så man kan använda skruvmejsel. Man sticker ner mejseln genom "handtaget" och risken att slita är väldigt liten. Vill man kan man använda fingrarna även om jag personligen föredrar skruvmejselmetoden.

Undersidan (som naturligtvis är av koppar) har av någon anledning en rundad kan runt sig. Ingen fara i normala fall, men föredrar man en sk. shim (stöd för processorn) så bör man undvika Mini Copper Orb, för det funkar inte alls med dylika påfund.
När jag ändå gnäller på undersidan måste jag påpeka att förpackningen förstör thermalpaden och riskerar att repa den känsliga kopparytan.
Flänsen ligger och skaver mot förpackningen, en liten detalj som ThermalTake bör se över. Problemet är dock litet om man inte vill använda sig av thermalpaden.


Närbild på den skadade förpackningen.


Den skadade thermalpaden, bortse från avtrycket från CPU. Lägg också märke till den rundade kanten.

Hur häftig Mini Copper Orb än må se ut, så använder man väldigt små, högpresterade fläktar. Ljudnivån ser på papperet inte så farlig ut, men i verkligheten ger den ett vinande ljud som knappt går att stå ut med.

TaiSol CGK760092

Sist ut är CGK760092 från numera inte så okända TaiSol. TaiSol har länge varit stora på OEM marknaden och bland annat levererat kylare åt AMDs boxade processorer. CGK760097 är precis likadan som föregångaren CGK742092 med undantag för kopparbasen. Vi har dock valt att ha med den äldre varianten i testet för att få fler värden att jämföra mellan.

Specifikationer:

Material Aluminium med kopparinlägg
Kontakt 3-pin (med RPM signal)
Ljudnivå 30 dBA
Luftflöde 21,19 CFM

TaiSols metoder för att framställa sina kylflänsar bör inte behöva någon närmare förklaring eftersom vi tog upp det i en äldre artikel. Det är dags att syna den i sömmarna för att se hur mycket bättre den kan bli med en kopparplatta i botten.

Med koppar blir flänsen något högre, dryga en millimeter skiljer mellan denna och föregångaren i aluminium, det ska inte göra några problem utan ger oss en liten marginal om vi skulle vilja slipa ner den aningen. Varför slipa? är den inte bra som den är? Svaret är nej, inte om du är petig med din kylning och vill tjäna in en extra grad eller två, då kan det behövas. CGK760097 hade en ofräsch botten, med fingeravtryck och smuts. Vi valde dock endast att torka av den, inget annat än en mjuk trasa användes. Annars rekommenderas fint sandpapper.

Man har valt att fortsätta använda sig av samma fästklipp som på CKG74 (varför ändra en vinnande kombination?). Det är fortfarande en av de bästa lösningarna som finns på marknaden, och en av få som utnyttjar fästena på sockeln till fullo.

På kylaren finns också thermalpaden, ett separat test gjordes med den för att utröna hurvida den verkligen är värdelös?



Uppställningen

Vid inköp av en ny kylare finns det i nio av tio fall en sk. thermalpad monterad, i nio av tio fall skrapas den av till förmån för kylpasta. Vi gjorde några snabba test för att se hur mycket det egentligen skilde mellan dem.

Thermalpads används oftast av OEM företag vars processorer sällan är så kylningskrävande (ej överklockade) där räcker det gott med "dynan". Det finns dock skräckhistorier där den har börjat fungera som en isolator och hindrat värmen spridas från CPU till fläns.

Diagrammet visar att Thermalpaden duger överraskande bra. Hurvida det är ett samband mellan bra thermalpad samt sämre kylpasta återstår att bevisa. Vi rekommenderar dock att du kör med kylpasta för att vara på den säkra sidan, speciellt om du överklockar.

För att ta bort thermalpaden så används med fördel ett plastkort för att skrapa, samt aceton (utan olja!) och trasa eller liknande för att polera bort resterna. Applicera sedan kylpastan.



Kylarroundup

Dags för det tunga artelleriet, dags för jämförelsen kylarna emellan. Testerna utfördes på en Duron 700 som kördes i olika hastigheter för att visa både hur kylarna presterade i ett normalt system samt i ett överklockat. Moderkortet var ett Abit KT7A Xtreme och kylpastan vanlig kiselbaserad. Resultaten avlästes genom Hardware Monitor från VIA, temperaturgivaren bändes upp en aning för att verkligen ligga emot undersidan av processorn. För att belasta processorn användes CPU Stability Test.

En bild säger tusen ord, men kommentarer kan vara på sin plats. Det första man slås av är att alla kylarna presterar väldigt lika, och väldigt bra! Alla klarar nästan att kyla ner till rumstemperaturen som låg kring 25-26 härliga sommargrader (eller förfärliga överklockargrader). Trots sin ålder så hänger PAL6035 med förvånansvärt bra. Skillnaden mellan TaiSol och TaiSol är väldigt liten, kopparvarianten vinner dock föga förvånansvärt. Mini Copper Orb får ses som förloraren, trots att alla kylarna får ett väl godkänt.



Kylarroundup

Vad ska man säga för att summera det hela? Det är svårt att köpa "fel" kylare idag. Prestandamässigt håller de god kvalitet och man bör istället se till pris, storlek samt ljudnivå på fläkten. Därför utses TaiSol CGK760092 som vinnaren! Man har kombinerat alla faktorer jag nämnde tidigare och dessutom gjort den monteringsvänlig och inte alltför tung.




7/8-01 | Whiz | whiz@64bits.se