Innehåll

Spire BigRock

Inledning
Kort om Spire och Fanner
Bilder och presentation
Installation & Funktion
Prestandatest
Slutsats





28/10 -01 | whiz | whiz@64bits.se


Inledning

Det är än en gång dags att följa upp vad som händer när det gäller SocketA-kylning. I den här artikeln testas bara en kylare, Spire BigRock (5T060B1H3R). Vill du läsa vidare om andra lösningar för kylning finns det en hel del läsvärda artiklar här.

För ett par veckor sedan fick jag ett paket direkt från ByteCom Fanner B.V i Nederländerna. Det misstänkt stora paketet innehöll inte bara BigRock-kylaren utan även en vacker affisch föreställande ett slags fantasimonster till fläkt som kan få vilket kylningsfreak som helst att dregla.

Klicka för förstoring.

Ett enkelt bevis på att tillverkaren uppskattar oss som lever för hårdvaran och inte kan offra pengar på snyggare väggbonader, eller kort sagt, ett försök till en muta ;-) Vad de borde tagit med i beräkningarna är att det inte biter på oss. (Så länge det inte rör sig om a, sexsiffriga belopp eller b, lättklädda damer, eller allra helst en kombination av a och b. För kontonummer och adressinformation kontakta bribes@64bits.se)

Kort om Spire och Fanner

Spire är inte på långa vägar en känd aktör när det gäller kylflänsar. Jag hörde personligen talas om dem första gången endast för några månader sedan, därför följer här en kort presentation.

Företaget ByteCom Fanner F.V är en del av Fanner Tech Corp (Fanner Group) med huvudkontor bland annat i Kina, Taiwan, USA, Japan samt Nederländerna. ByteCom är företagets alter-ego i Nederländerna och Spire är namnet under vilket man lanseras sina datortillbehör.

Man började i liten skala för drygt 25 år sedan med att tillverka DC-fläktar. Med tiden växte företaget och för åtta år sedan gav man sig in i den konkurranskraftiga PC- världen. Idag samarbetar man med flertalet stora namn, som exempel kan AMD, Asus, Acer och Siemens nämnas. De produkter vi är intresserade av, datordelar och mer specifikt kylflänsar finns inte i någon stor skala på den nordiska marknaden. Det är en av anledningarna till att det är så tyst kring produkterna här i Sverige.

Bilder och presentation


Klicka för förstoring. Klicka för förstoring.
Klicka för förstoring. Klicka för förstoring.


Vi börjar som vanligt med en bildkavalkad. överst ser vi den vackra (nästan 64bits-blåa) boxen kylaren levereras i. Till höger kylaren ovanifrån. Fläkten är självklart av företagets eget fabrikat och mäter 70*70mm. Kylaren levereras, tyvärr, med en sk. Thermalpad redan applicerad på undersidan.

Klicka för 
förstoring. Klicka för förstoring.

Med kylaren följer också en kortare manual på sju språk samt en liten tub med 25-procentig silverkylpasta (jämför med ArticSilver II, runt 80%). Fästklippet på bilden till höger är av den typen som kräver en skruvmejsel för att bändas på plats.

Installation & Funktion


Spire BigRock kunde vara enklare att montera, det är snålt med utrymmet på grund av konstruktionen av kylflänsen och den ganska stora fläkten. Det riktiga problemet låg dock i att avmontera den. På grund av utrymmesbristen på moderkortet (Abit KT7A) blev det en och annan lustiga manöver innan den släppte från ZIF- sockeln.

Utseende och funktionsmässigt finns det inte mycket att klaga på. Den kan knappast beskrivas som uppseendeväckande utan platsar snarare bland de standardkylare man brukar se.

Storlek kylfläns 74x64x42mm
Kontakt 3-pin (med RPM signal)
Rotationshastighet fläkt 4200RPM
Storlek fläkt 70x70x15mm
Ljudnivå 31.8 dBA
Luftflöde 26.30CFM

Inte heller här finner vi några märkvärdiga resultat. Ljudnivån är inte överdrivet hög, fläkten har tyvärr ett vinande ljud, något högre än det som åstadkoms av fläkten på TaiSol-kylaren..
Undersidan kunde vara bättre polerad. Man kan med fingrarna känna att den räfflad, en aspekt som bör förbättras. Det är trots allt undersidan och kontakten med CPU som är viktigast när det gäller en kylfläns.

Prestandatest

Spire BigRock har testats och jämförts med en TaiSol med kopparbas, samma kylare som fick ett mycket positivt bemötande i förra testet. Datorn som agerade testplattform var en Duron 700MHz med ett Abit KT7A-moderkort. Två tester gjordes, dels ett standardtest med oöverklockad processor och normal spänning samt ett hårdare test med processorn överklockad till 933MHz och spänningen 2.0V.

Klicka 
för förstoring.

 

Grafen talar sitt tydliga språk och bekräftar vad vi antog tidigare, den platsar bättre bland budgetalternativen än högprestandakylarna för överklockare. Testet är dock något orättvist då TaiSol-kylaren är försedd med kopparbas. Spire har en liknande variant i sitt sortiment och vi kommer förhoppningsvis kunna testa den inom en inte allt för avlägsen framtid.

Spire BigRock får trots allt ett väl godkänt. Resultaten i standardtesten är bra, och den duger även för överklockning.

Slutsats

Spire BigRock är inte kraftig nog att slå ut TaiSol-kylaren från spelbrädet. Den är trots det en fullgod SocketA-kylare och en trevlig bekantskap. I motsats till andra tillverkare har man lagt ner tid på att skicka med både kylpasta och en kortfattad manual. Två saker som kan vara minst lika viktiga som att tjäna in tre-fyra grader för vissa PC-byggare.

Fördelar

Levereras med kylpasta samt manual
Nackdelar

Något krångligt monteringsclip.

 




28/10 -01 | whiz | whiz@64bits.se

Diskutera denna recensionen i vårt forum!