Innehåll

Arctic Cooling Super Silent 4

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen och fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till den svenska importören PCB Distribution som gjorde denna recension möjlig.

13/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Eftersom Pentium 4-processorer har en metallplatta över kärnan behöver man inte vara orolig för att krossa denna vid installation av kylare. Denna produkt är inget undantag, den går mycket lätt att montera och inget riskeras att skadas. En fördel med just den här är att man inte behöver några andra verktyg än sina händer.

Det första man gör vid monteringen av en kylare är att placera kylpasta på processorn. Så gäller även vid installation av denna kylfläns och det medföljer som redan nämnts en kiselbaserad sådan. Men för optimal värmeledningsförmåga rekommenderas silverbaserad kylpasta. Det andra steget är att helt sonika lägga kylflänsen varsamt på processorn. Efter detta vinklar man ut de små armarna på fästanordningen och trycker ner hela armen så att metallkrokarna får fäste i ramen runt processorn. När detta är gjort är det bara att föra armarna uppåt så att metallkrokarna förs uppåt och på så sätt trycker ner flänsen emot processorn. Armarna fastnar sedan i kanten på fläkten vilket gör att kylflänsen sitter fast på sin plats. Sista steget är naturligtvis att ansluta kontakten från fläkten till moderkortet så att fläkten för ström och kan snurra.

Denna kylfläns har inte lika högt tryck mot processorn som Intels originalkylfläns som medföljer vissa Pentium 4-processorer har. Om detta är bra eller dåligt låter jag vara osagt, men en sak är säker och det är att kontakten mellan kylflänsen och processorn inte blir lika bra med denna kylare. Men i gengäld böjs inte moderkortet lika kraftigt.

Resultat

Vid utvärderingen av denna produkt använde vi oss av ett DFI PRO875 Lanparty-moderkort och en Celeron 2 GHz-processor. Processorn körde vi i 20*133 MHz, alltså 2,66 GHz och med en spänning på 1,7 V. Temperaturerna avlästes med hjälp av Motherboard Monitor 5.2.2.0 efter ungefär 30 minuter hård belastning av processorn. Mellan kylflänsen och processorn applicerade vi ett tunt lager ArcticSilver 3.

Till Alpha-flänsen användes en Sanyo Denki "Extreme Performance" 20 CFM 21dBA-fläkt. Denna fläkt är i princip lika tyst som den som satt på kylflänsen vi idag testar.

I grafen nedan ser ni resultatet av användningen av de olika kylflänsarna.


Som ni kan se presterar denna kylare inget vidare. Intels kylare som skickas med de så kallade Boxade-processorerna presterar faktiskt bättre än Super Silent 4. Den senare är dock tystare, men inte såpass tystare så att det väger upp den dåliga kylningsförmågan.

Hur denna kylare skall kunna kyla en Pentium 4-processor i en hastighet på 3,3GHz måste jag ställa mig frågande till. När temperaturen ligger på 40 C när man använder sig av en lätt överklockad Celeron 2 GHz måste temperaturen på en 3,3 GHz bli relativt hög vid användning av denna kylfläns.


« Föregående  


13/05-03 | Niclas Alfinson | nizenco(at)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!