Innehåll

Swiftech MCX775-V

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylaren
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

05/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Att montera kylaren på processorn är enklare än vad man kan tror vid en första anblick. Det största problemet är att man måste ta ut moderkortet ur chassit vilket gör det lite krångligt för dem som skall byta kylare från något annat. Men för er som skall montera ihop er dator för första gången ställer detta inte till med något problem.

Det första man skall göra är att skruva dit fyra distanser i hålen runt processorsockeln. Detta går till på så sätt att man tar en distans och lägger på en gummipackning för att sedan trycka igenom den i ett av de fyra hålen. På baksidan tar man ytterligare en packning för att sedan ta en mutter och skruva fast distansen. Eftersom muttrarna är så kallade låsmuttrar med plastingjutning krävs det verktyg för att skruva dit dem, det går med andra ord inte att få fast dem enbart med hjälp av fingrarna. Detta eftersom plastingjutningen är till för att ge ett motstånd så att muttrarna inte kan lossna av sig självt vid ett senare tillfälle.

När man har gjort ovanstående fyra gånger och alltså har fyllt de fyra hålen med distanser är det dags att montera själva kylaren. Det gör man genom att helt enkelt lägga den ovanpå processorn (glöm inte kylpastan!) och sedan med hjälp av den medföljande insektsnyckeln dra åt de fyra skruvarna ner i distanserna.

Nu sitter kylaren där den skall och det enda som återstår är att montera dit fläkten. Här är det viktigt att man sätter den åt rätt håll. Den skall blåsa luft ner i kylaren, inte suga luft ur den. På denna punkt gjorde vi själva fel vid första monteringen vilket resulterade att temperaturen blev riktigt hög (~80 C vid fulload). Var alltså noga när ni monterar fläkten.

Fläkten sätter man fast på kylaren med hjälp av fyra stycken snabbfästen som man helt enkelt trycker ner genom de fyra hålen på fläkten och så sitter den snabbt och enkelt fast där den skall sitta.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga använde vi oss av en Pentium 4 2,8 GHz (Prescott) med LGA775-sockel. Processorn kördes i ~3,3 GHz med originalspänningen. Moderkortet var ett Gigabyte 8GPNXP Duo med BIOS-versionen F3. I BIOS ställde vi inställningen ”Smart-Fan” till OFF, vilket resulterade i att moderkortet inte på något sätt styrde fläkthastigheten.

Som referenskylare valde vi den fläns som medföljer när man köper en Pentium 4 i så kallad boxad form. Mellan kylaren och processorn applicerades ett tunt lager ArticSilver 3. Vid varje byte av kylare rengjordes processorn noggrant från kvarvarande kylpasta, för att sedan få ett nytt lager applicerat på sig.

På bilden ovan ser ni Swiftech-flänsen (till vänster) bredvid Intels dito (till höger). Som ni kan se har även Intels kylare en del gjord i koppar, närmare bestämt den del som är i direkt kontakt med processorn.

Vi testade de två kylarna i två situationer, idle och fulload. För att få fram idle-temperaturen lät vi helt enkelt datorn stå på i ungefär en timma utan aktivitet, sedan läste vi av den temperaturen som Gigabytes egna program rapporterade. Efter det startade vi Burn-In-testet i SiSoft Sandra som vi lät köra i ungefär en timma, efter det lästa vi av temperaturen igen, och denna avläsning är representerade under fulload i grafen nedan.

På Swiftec-kylaren använde vi oss av Enermax 80mm-fläkt som är reglerbar via en potentiometer. Vi valde två olika fläktinställningar för vårt test, en där fläkten snurrade på maxvarn, och en där potentiometern var inställd på ungefär 50 %.

I grafen nedan ser ni resultaten för de olika kylarna.

Som ni kan se presterar Intels originalkylare mycket bra. För att Swiftec-kylaren skall kyla processorn lika bra krävs det att vi ställer in Enermax-fläkten på sitt maxvarv. Dock skall det betänkas att fläkten på Intels kylare roterar betydligt snabbare än Enermax-ditot, vilket gör att den också låter betydligt mer.

När Enermax-fläkten är inställd på medium blir processorn relativt varm under fulload, och närmar sig 70 C. Dock är fläkten väldigt tyst i det här läget, vilket till viss del väger upp den höga temperaturen.

Slutsats

Vi blev till viss del något besvikna på Swiftech MCX775-V, den presterade inte alls som vi hade förväntat oss. Dock kan vi i dess försvar nämn att fläkten vi använde oss inte direkt var högpresterande. Vill man att den skall kyla bättre får man helt enkelt sätta dit en fläkt som skyfflar mer luft än vad Enermax-fläkten gör. Men det är på inget sätt en dålig kylare, den presterar samma temperaturer som Intels original-kylare gör, fast till en betydligt lägre ljudnivå. En annan anledning till att siffrorna ser ut som de gör är att Intel för en gång skull har skickat med en vettig kylare, vilket gör att vi inte kan se lika stora skillnader som vi är vana vid annars.

Att montera kylaren är relativt enkelt, det är varken svårare eller enklare att montera MCX775-V än andra produkter med liknande fästanordning. Det är bara att montera dit distanserna och sedan skruva fast kylaren i dessa. Fläkten monteras dock fast på ett mycket smidigt sätt med hjälp av snabbfästen.

Ytterligare en fördel är kvalitén på kylaren. Den är gjord på ett mycket gediget sätt, vilket man tyvärr inte kan säga om alla kylare i dagsläget. Den är enkelt gjord och endast det nödvändigaste medföljer, inga blinkande dioder eller liknande.

För att summera det hela ytterligare kan vi konstatera att Swiftech MCX775-V inte passar alla. De som vill ha en högpresterandekylare för överklockning får troligen se er om efter en annan produkt. Men för er som söker efter något som kan kyla er LGA775-processor med en vettig ljudnivå blir med all säkerhet mycket nöjda med den här produkten.

Fördelar Nackdelar
Kylnings-/ljudnivå-förhållandet Delvis kylningsförmågan
Enkel montering
Gedigen konstruktion« Föregående  


05/11-04 | Niclas Alfinson | nizenco(a)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!