Innehåll

Swiftech H2O-8500

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kittet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kittet

Kittet består precis som de flesta andra vattenkylningskit av tre huvuddelar: vattenblock, en radiator och en pump. Vattenblockens uppgift är att överföra värmen från de respektive komponenter de kyler till vattnet som strömmar igenom det, och således kyla ner de komponenter som de tar värme ifrån. Radiatorns uppgift är att kyla ner vattnet som pumpas runt i hela systemet med hjälp av en vanlig pump.

Som vattenblock till processorn har Swiftech valt sitt egenutvecklade MCW5000. Blocket består av två delar: en blåeloxerad överdel samt en underdel i koppar. Den övre blåa delen består av aluminium. Det är normalt sett ett problem att låta vattnet i ett vattenkylningssystem att ha kontakt med både aluminium och koppar, men eftersom aluminiumdelen är eloxerad så får inte vattnet någon kontakt med aluminiumet. Problemet med att blanda två metaller är att det kan bildas fällning i vattnet, vilket efter en tid kan försämra kylningsförmågan avsevärt.

Den förhållandevis tjocka bottnen, som är den del som har kontakt med processorn, är formad lite som en kylfläns på ovansidan. Meningen med att forma bottenplattan som en slags kylfläns är att man strävar efter en så stor yta som möjligt som har kontakt med vattnet. En större yta att avge värmen på ger i regel bättre kylningskapacitet. Genom denna kylfläns leds vattnet, och värmen från processorn överförs från processorn till koppardelen och sedan till vattnet.

Undersidan av bottnen, som har direkt kontakt med processorn, är ordentligt slipad för att vara så slät som möjligt. Att ytan är nästintill spegelblank är en tydlig indikation på detta. Detta försäkrar att värmen leds effektivt från processorn till vattenblocket, eftersom värmen i så liten utsträckning som möjligt samlas i utrymmen mellan processorn och vattenblocket.

Vattenblocket till grafikkortet är Swiftechs senaste skapelse, MCW50. Även detta vattenblock består av två delar: en överdel i blåeloxerad aluminium samt en bottendel i koppar. Även här förhindrar eloxeringen att vattnet kommer i kontakt med aluminiumet.

Även hos denna kylfläns är bottendelen tillverkad med en struktur som liknar den hos en vanlig kylfläns, och även här är syftet naturligtvis att få en så stor yta att avge värmen från grafikkortsprocessorn till vattnet på.

Detta block har, liksom blocket till processorn, en förhållandevis tjock botten som ser till att värmen effektivt sprids ut över hela vattenblocket. Undersidan av detta block, den del som har kontakt med grafikkortsprocessorn, är även här ordentligt genomarbetad, allt för att se till att värmen leds så effektivt som möjligt.

Som radiator till detta vattenkylningskit har Swiftech valt sin egentillverkade radiator MRC80. Denna är ganska normalstor, även om det helt klart finns större radiatorer på marknaden. Anledningen till att man inte valt en större radiator är troligen av kompatibilitetsskäl, eftersom stora radiatorer kan vara problematiska att montera i vissa chassin.

Radiatorn är tillverkad helt i koppar, men har lackats blå för att ge kittet en enhetlig färg. Vattnet som pumpas in i radiatorn leds genom flertalet smala gångar, allt för att få en så stor yta som möjligt att avge värmen från vattnet på. Mellan dessa smala gångar finns det smala blad, som också bidrar till att avge värmen från vattnet till luften.

Radiatorn är anpassad för fläktar med dimensionen 80x80 mm, vilket helt klart är den vanligaste fläktdimensionen i PC-sammanhang. Två stycken fläktar för montering på var sida av radiatorn medföljer, likaså skruvar till dessa, samt ett kromat galler. Fläktarna har en specificerad ljudnivå på runt 32 dB(A), samtidigt som de ger ett luftflöde på cirka 29 CFM. Vi jämförde dessa fläktar med liknande fläktar som också hade specificerade ljudnivåer på kring 32 dB(A), och dessa medföljande fläktar upplevedes som något tystare. Vår gissning är att de flesta kommer uppleva dessa fläktar som förhållandevis tysta, dock ej de som har riktigt höga krav på en låg ljudnivå.

Även pumpen i detta system tillverkas av Swiftech själva. Pumpen är specificerad till ett vattenflöde på mellan 7 och 23 liter per minut, beroende av pumphöjden. Detta kan jämföras med välkända Eheim 1048, som under optimala förhållanden ger ett vattenflöde på cirka 10 liter per minut. Tester har visat att pumpen från Swiftech ger något bättre flöde än Eheim 1048, vilket naturligtvis är positivt.

Pumpen sitter tillsammans med tömnings- och påfyllningssystemet monterad i en släde anpassad för att monteras i en vanlig 5.25"-plats. För att förhindra att vibrationerna från pumpen överförs till chassit är den fastsatt med hjälp av ett kardborrband, samt med ett smalt band isoleringsmaterial mellan kardborrbandet och pumpen.

Sist men inte minst medföljer ett relä som ser till att pumpen startas då datorn startas. Detta relä behövs eftersom pumpen inte drivs på 12 V, utan på 230 V direkt från elnätet.

Samtliga delar av systemet är anpassade efter en slangdimension på 1/2" (ytterdiameter), vilket är en förhållandevis stor diameter. Större slangar leder i allmänhet till bättre kylningsförmåga, och därför ser vi detta som något positivt. En annan sak som är positivt med denna slangdimension är det faktum att en hel del av de vattenkylningstillbehör som finns på marknaden är anpassade efter denna slangdimension. Detta gör att men enkelt, om man så önskar, kan komplettera detta system med till exempel ett vattenblock för att kyla nordbryggan.

Utan att ha testat prestandan hos dessa delar, samt hur de är att montera, så kan vi säga att de inger ett högt kvalitetsintryck. Samtliga delar verkar hålla hög kvalitet, och lösningarna med till exempel reläet verkar genomtänkt. Nåväl, låt oss gå vidare till monteringen och se om även denna är genomtänkt.


« Föregående Nästa sida »


21/04-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!