Innehåll

Swiftech Quiet Power

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Chassit - utsidan
Chassit - insidan
Kylningen
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Swiftech som gjorde denna recension möjlig.

05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Fördelarna med att kyla sin dator med vatten istället för traditionell luft är många. Pga vattnets mycket högre värmekonduktivitet är det möjligt att kyla komponenterna bättre vid en lägre ljudnivå jämfört med luftkylning. När man idag talar om vattenkylningssystem så syftar man egentligen på ett kombinerat system, vattnet kyls nämligen ner med hjälp av luft. Kravet på luftflöde genom radiatorn, det element som kyler ner vattnet, är dock inte särskilt stort och man kan därför använda relativt tysta och lågvarviga fläktar men ändå få mycket bra kylning.

Vattenkylning börjar att bli allt vanligare bland datoranvändare, och idag är det inte bara "extrem-överklockarna" som har det. Färdiga kitt och kompletta lösningar med chassi och vattenkylningssystem har gjort att vattenkylning även blivit tillgängligt för de som inte har tid, lust eller kunskap att bygga ett eget vattenkylningssystem från lösa delar. Amerikanska Koolance var det första företaget som lanserade en färdig lösning som inkluderade både chassi och vattenkylningssystem. Koolance-systemen är dock långt ifrån perfekta och lämnar mycket att önska, inte minst när det gäller kylningen.

Det amerikanska företaget Swiftech, välkänd bland hemmabyggare för sina luftkylare, vill förståss inte vara sämre och säljer numera ett komplett vattenkylningskitt byggt i ett chassi. Enligt Swiftech ska detta kompletta system prestera betydligt bättre än hederlig luftkylning, och samtidigt hålla en lägre ljudnivå. Om detta stämmer ska vi nu ta reda på.

Specifikationer

Vi börjar med att ta en titt på specifikationerna.
 
Modellnamn FS020-H2O-C-W40
Pris 3900-4500 kr
Chassit  
Tillverkare LiteON
Storlek 533x229x464 mm (LxBxH)
Material Stål och plast
Vikt 18 kg
Standard ATX
5,25"-platser 4 externa
3,5"-platser Totalt 6 stycken varav 2 externa
Fläktplatser 4 stycken 120 mm- platser
Inkluderade fläktar 4 stycken på 55 CFM/25 dBA vardera
Vattenkylningssystemet  
Vattenblock (CPU) Swiftech MCW462-U
Vattenblock (Grafik) Swiftech MCW40
Pump Eheim 1048
Radiator 279x149x19 mm (LxBxT), kopparrör och aluminiumblad
Slangar PVC 3/8"
Anslutningar 3/8"

Notera att systemet går att få i en mängd olika varianter; utan grafikkortsblock, med block för socket 370, utan vattenblock över huvud taget osv. Den kompletta listan över de olika modellerna och de rekommenderade priserna finns längst ner på denna sida. Chassit levereras utan nätaggregat.

I förpackningen

Chassit kom levererat i en normal kartong med frigolit som skyddsmaterial. I förpackningen fann vi detta:
 • Chassit med vattenkylningssystemet.

 • 8 stycken slädar för 5,25"-enheter.

 • Plåt för nätaggregatsmontering.

 • Påse med skruvar och instanser.

 • Gummifötter och monteringsdelar till dessa.

 • Plåt att sätta framför 120 mm-fläkt (om man vill ta bort en utsugsfläkt).

 • Monteringsdetaljer för vattenblock till CPU och GPU.

 • Delar för vattenblocksmontering på Pentium 4 och Xeon-processorer.

 • Slangar för påfyllning och tömning.

 • 2 tuber Arctic Alumina-kylpasta.

 • Diverse monteringsverktyg.

 • Installationsanvisning.

Chassit - utsidan

Chassit som Swiftech valt att basera sin lösning på kommer från LiteON. LiteON är främst kända för sina brännare men de har lång erfarenhet av chassitillverkning, främst för OEM-bruk. Chassit är egentligen avsett för serverbruk och är ett rejält tilltaget chassi tillverkad i 1 mm tjock plåt.

Första intrycket av chassit, om man ser till utseendet, är att det är något tråkigt. Detta är givetvis en smaksak, men en mer designad front eller kanske någon färg hade tveklöst gjort att chassit inte sett så tråkigt ut. Om man är händig så går detta givetvis att åtgärda, men det hade helt klart varit en fördel om tillverkaren erbjudet ett alternativ med ett mindre, om man ser till utseendet, tråkigt chassi.

Fronten är i vanlig ordning tillverkad i plast, men trots detta känns den mycket stabil och ger ett intryck av kvalitet. Knapparna för avstängning och omstart känns robusta och hela fronten är tillverkad i relativt tjock plast. En lite detalj som är bra på detta chassi är att resettknappen går att trycka på utan att behöva använda en penna eller dylikt. Många tillverkare slarvar med detta idag och även på en del högkvalitetschassi så är knappen helt enkelt för långt in för att den ska gå att trycka in med ett finger.  

På baksidan av chassit finner vi den relativt stora radiatorn och kontakten för att ge ström till pumpen. Radiatorn ger chassit ett ganska häftigt utseende. Förutom detta finner vi inga speciella överraskningar här jämfört med de flesta andra chassin.

På sidorna av chassit finns det lufthål och plats för en 120 mm-fläkt, mer om detta senare under "Kylning".

Sidorna är även anpassade för att de enkelt ska kunna tas av. Utfasningar på chassisidan och på sidorna av sidoplåten gör att men enkelt får grepp om sidorna och kan dra av dem.  


Innan sidorna släpper måste man givetvis skruva loss skruvar, i det här fallet två för varje sida. En trevlig överraskning var att skruvarna på sidan där man monterar själva komponenterna var så kallade tummskruvar, dvs skruvar som går att öppna utan verktyg.

Chassit - insidan

Även om det är trevligt med en fin design och fina färger så är det ändå insidan som är viktig för de allra flesta användare. Ett rymligt lättmeckat chassi är A och O om man ofta behöver komma åt hårdvaran.

Det första vi noterade när vi öppnade chassit var den kraftiga balken som går tvärs över chassit. Lyckligtvis är denna endast till för att ge extra stadga och skydd vid transporter, och ska skruvas bort för att underlätta arbetet i chassit. Den andra saken man märker är hur rymligt chassit faktiskt är. Främst bredden men även de andra dimensionerna gör att det är mycket lätt att arbeta i chassit och man har ordentligt med svängrum.  

Chassit har plats för hela 6 stycken 3,5"-enheter, vilket bör räcka för de allra flestas behov. De 6 platserna är fördelade på två platser. 4 stycken enheter går att montera i fronten, men blir då utan kylning. Den andra platsen finns dock precis vid utsugsfläktarna över moderkortet, och där blir enheterna ordentligt kylda.


Tillverkaren har valt att förse chassit med 4 stycken 5,25"-platser vilket kan tyckas vara lite med tanke på chassits storlek, men detta bör vara tillräckligt för de flestas behov. Anledningen till detta är troligen att chassit inte hade varit lättarbetat om man hade pressat in fler platser, eftersom ytan kring moderkortet onekligen hade blivit mindre.

Andra smådetaljer som bidrar till helhetsintrycket att chassit är genomtänkt och av hög kvalitet är att taket är fastskruvat och inte nitat, vilket underlättar om man vill modifiera det.


  Nästa sida »


05/11-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!