Innehåll

Tagan nätaggregat

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Nätaggregaten
Tester
Slutsats


Tack till GTek som bistod med nätaggregaten till recensionen.

21/12-03 | Jonas Lundh | j-lundh(@)telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Något som ofta får hamna lite i skymundan vid köp av ny dator är nätaggregatet. Skälen till detta är flera men den största anledningen är nog ändå att nätaggregatet inte påverkar datorns prestanda. Trots detta är dem en av de viktigaste komponenterna i datorn. Det är den del som förser resten av datorn med elektricitet.

Många gånger kommer nätaggregat och chassi som ett paket. Dessa paket kan vara av mycket varierande slag och kvalité och många dyrare datorlådor säljs helt utan nätaggregat. Följde det inte med något nätaggregat eller räcker inte den gamla trotjänaren till efter senaste uppgraderingen är köp av ett separat nätaggregat en nödvändighet.

Vi har här ställt tre nätaggregat från Tagan på prov. Det ena är på hela 480 Watt, det mellersta är på 380 Watt och det minsta är på 330 Watt. Eftersom effektskillnaden är så stor skiljer även priset och det gäller att anpassa nätdel efter hårdvara och planerad hårdvara. En enkel arbetsdator med en långsammare processor och integrerat grafikkort kräver mycket mindre ström än en speldator med de senaste komponenterna.

Specifikationer

 

Max ström, 3,3 V

Max ström, 5,0 V

Max ström, 12,0 V
TG330-U01 28 A 28 A 18 A
TG380-U01 28 A 37 A 22 A
TG480-U01 28 A 48 A 28 A

I förpackningen

De tre lådorna nätaggregaten levererades i är förvillande lika och skillnaderna blev inte större när jag öppnade dem. Det första jag får syn på är nätaggregaten. Men sen finns där även en liten vit låda med en 230 voltsladd och fem skruvar av den modell som vanligtvis används för att fästa nätaggregat i datorlådan. Dessutom finns där två stripes som kan komma till nytta för att samla ihop sladdarna i lådan. Men det finns även en annan trevlig bonus, fem kardborreband i olika färger som är ännu bättre för att samla sladdarna. Ett ganska komplett paket med andra ord.


  Nästa sida »


21/12-03 | Jonas Lundh | j-lundh(@)telia.com

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!