Innehåll

Thermalright SK6

Inledning
Thermalright?
Specifikationer
Installation
Test

Slutsats


7/8-01 | Whiz | whiz@64bits.se

Tack till GTek Cooling för ett sponsrat exemplar.


Inledning
Vid senaste Socket A kylfläns testerna jämförde vi flänsar med koppar i basstycket. Vi diskuterade också hurvida kylflänsar helt i koppar var lika bra som man kan tro. Många paraleller drogs till Kanie Hedgehog som länge dominerade eftersom den var helt i koppar. Den senare tiden har det kommit en del andra alternativ, vi ska hårdtesta SK6 från Thermalright. Exemplaret tillhandahålls av GTek Cooling.



Thermalright?
Thermalright (ej att förväxlas med ThermalTake) var en helt okänd tillverkare för mig. Sortimentet man visar på hemsidan må vara litet, men det är högkvalitetsprodukter man visar upp. Precis som pionjärern Alpha hårdsatsar man på kylflänsar gjorda för extrema temperaturer och extrema överklockare. SK6 och den något mindre SK6ab är företagets flaggskepp.



Specifikationer & kommentarer
Dags att lista de specifikationer som SK6 visar upp.

Basdimensionerna är 64mm * 64mm * 31.6mm (Längd * Bredd * Höjd). Vilket gör att den borde passa på alla socket A moderkort. Vikten ligger på 330g, ganska mycket mindre än vad Hedgehogen väger men fortfarande mer än AMDs rekommenderade siffror (300g). För dig som söker lättare alternativ finns SK6ab modellen på 230g.

SK6 klarar enligt Thermalright följande processorer, ser ganska trevligt ut med alla "och högre" :-)

Intel: P-III Coppermine 1 GHz och högre, Celeron 800 MHz och högre.
AMD: Thunderbird upp till 1.33 GHz och högre, Duron 850 MHz och högre.

Materialt är koppar om du missat det.

Vår version levererades utan fläkt, vi valde att testa med en YS Tech med följande specifikationer.

Ljudnivå: 36dBA
Luftflöde: 27 CFM
Varvtal: 5500 Varv/minut



Installation & Utseende


Själva kylaren ser ut som ett "w" från sidan. Man har valt att leverera Thermalpaden vid sidan om. Det besparar oss besväret att skrapa av den och vi riskerar inte heller att repa botten.

Bilden på botten visar inte hur den ser ut i verkligheten, kamerablixt och skugga kan spela underliga spratt på en blank kopparyta. De små hållarna vi ser på sidorna är till för att hålla plats armarna som du fäster fläkten med. En smart lösning jag inte sett tidigare. Det hade varit svårt att skruva fast fläkten i de tunna kopparbladen men Thermalrights lösning är utmärkt, det går snabbt att byta fläkt och man får med två storlekar på armarna. Kan dock bli en smula jobbigt att modifiera kylaren för en 80mm fläkt.

Själva fläkten består av ett basstycke med koppar, på det har man fäst 70 stycken tunna kopparblad som sedan hakar i varandra och bildar en stabil lösning som ser riktigt proffsig ut. Hela kylaren andas kvalite.

Installationen är enkel om man pysslat med socket a kylare innan. Man har dock inte kostat på samma omtanke här. Fästklippet använder bara en av fästena på sockeln, det är svårt att fästa utan skruvmejsel, och det är tyvärr lätt att slinta. Kort sagt så är det den sämsta skruvmejsellösningen jag sett.



Test
Nog med snack, jag vet vad ni vill se, långa tortyrtest för att få svar på frågan om koppar är materialet att satsa på.

Kylaren testades på ett Abit KT7A Extreme, vanlig kiselbaserad kylpasta applicerades (inga tester med thermalpad). Som mjukvarumedhjälp användes CPU Stability Test. Lufttemperaturen låg hela tiden runt 23 grader (+/- 1 grad)


Thermalright SK6 klarar våra tester smärtfritt! Vid 700MHz, 1.6V, overksam så håller den sig konstant kring 23 grader, med andra ord samma temperatur som luften i rummet! Det skiljer åtta grader mellan overksam och full belastning. Vid överklockning och kraftig höjning av spänningen så presterar den fortfarande utmärkt, endast 27 grader overksam och 45 grader belastad.

Ovanstående resultat bekräftar vad jag redan misstänkte, det här är prestationsmässigt den bästa socket A kylaren jag testat. Tyvärr var detta endast ett exemplar vi fick till låns, annars hade det varit skoj att se resultat med en kraftigt polerad och slipad botten (även om den är ok från början), test med Artic Silver II kylpasta, och med snabbare mer högpresterande fläktar samt tystare alternativ.



Slutsats
Thermalright SK6 är den bästa kylflänsen, men endast prestationsmässigt. Priset för den lycka SK6 bär med sig ligger på 450SEK utan fläkt. Jag kan bara rekommendera SK6 för dig som söker en bättre kylning än de vanligare överklockningsflänsarna ger, men ändå inte inte vill ha besväret med vattenkylning. Man klarar sig allt som oftast bra med ett billigare alternativ som TaiSol med kopparkärna. Men känner du att du vill lägga svenssonöverklockningen på hyllan och satsa hårdare så är det en sån här du söker. SK6 är ett litet mästerverk i sig själv.

Fördelar

Utmärkt prestanda
Kvalitetsprodukt
Smart fäste för fläkt
Nackdelar

Dyr
Något tung
Dåligt fäste




7/8-01 | Whiz | whiz@64bits.se