Innehåll

Titan TTC-D5TB(F/CU35)

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats
Uppdatering: Ny modell


Tack till Titan som gjord denna recension möjlig.

23/12-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Titan är en taiwanesisk tillverkare med rötter in på tidigt nittiotal. Deras produktion av kylningsprodukter har i huvudsak varit inriktad på produkter ämnade för OEM-bruk, d v s produkter avsedda för stora datortillverkare. De senaste åren har de dock börjat tillverka en hel del produkter avsedda för oss slutkunder, bland annat grafikkortskylare, chassifläktar och naturligtvis även processorkylare.

Idag ska vi ta en titt på Titans senaste socket A-kylare med det något kryptiska namnet TTC-D5TB(F/CU35). Kylaren baseras på TTC-D5TB, som för övrigt fanns med i vårt senaste stora test av socket A-kylare. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två kylare är att den nya F/CU35-modellen har en kopparbotten för att sprida ut värmen bättre över kylflänsen och möta AMDs nya krav på godkända kylare.

Specifikationer

Låt oss börja med att ta en titt på specifikationerna.
 
Pris ~250-300 kr
Processorstöd Samtliga socket 370/A-processorer
Storlek (BxLxH) 80x80x66,5 mm
Vikt Ospecificerad, uppskattning: ~300 g
Kylflänsen  
Material Aluminium och koppar
Storlek (BxLxH) 80x79x35 mm
Fläkten  
Tillverkare Titan
Storlek 80x80x25 mm
Typ Kullagrad
Luftflöde 38 CFM
Ljudnivå 29 dBA
Rotationshastighet 3000 RPM
Strömförbrukning 1,92 W
Livslängd 50 000 timmar
Kontakt 3-pin

Valet att inte tillverka hela kylflänsen i koppar kanske verkar konstigt, men det skulle tveklöst höja priset rejält och kylaren skulle således hamna utanför den marknad som Titan tillverkar kylaren för. Målgruppen är både OEM-tillverkare och hemmabyggare, som vill ha tysta kylare men som ändå klarar av att kyla bra och ge lite svängrum för överklockning.

I förpackningen

När vi öppnade förpackningen, som för övrigt är återvinningsbar, fann vi detta:

  • Kylaren.

  • 1 spruta silverbaserad kylpasta (1,5 g).

Det är bra att tillverkaren skickar med silverbaserad kylpasta. Även fast denna inte direkt kan konkurrera med dyrare pastor som t ex Arctic Silver 3, så är den helt klart bättre än vanlig kiselbaserad kylpasta.

Under kylaren satt det en skyddstape för att skydda den känsliga ytan, som delvis består av koppar och med andra ord är känslig för kontakt med en rad olika ämnen.

Kylflänsen

Kylflänsen bygger på ett sedvanligt koncept; på den ganska tjocka bottnen så sitter det runt 20 tunna aluminiumblad som avger värmen från processorn. Om man bortser från kopparbottnen så är kylaren helgjuten, och värmen behöver således inte ledas mellan olika delar av kylflänsen. De fyra armarna som fläkten skruvas fast i är också en del av kylflänsen, och sidorna på dessa är räfflade för att ge en så stor yta som möjligt att avge värme på.

Tillverkaren har även tänkt mycket på kompatibiliteten med så många moderkort som möjligt; nedre delen av kylflänsen är smalare än övre delen för att förhindra problem med kondensatorer och dylikt på moderkorten.  

Kylflänsens botten är något tjockare i mitten. Anledningen till detta är att processorn hamnar under mitten av kylflänsen, och en tjockare botten kan då lättare sprida ut värmen över hela flänsen.

Som vi nämnde tidigare är denna kylare försedd med en kopparbotten, för att se till att värmen sprids ut så jämnt som möjligt över hela flänsen. Denna botten är ca 6 mm tjock, vilket torde räcka för att se till att värmen sprids ut effektivt.  

Undersidan av kylflänsen är mycket genomarbetad och i princip spegelblank. En slätare yta tyder på mindre gropar och repor och detta minskar således hålrummen mellan kylare och processor. Mindre hålrum leder till att värmen leds lättare mellan kylare och processor, så denna spegelblanka yta är helt klart välkommen då den troligtvis leder till bättre kylning.

Våra åsikter om denna kylfläns är att den inger ett intryck av kvalitet, samtidigt som Titan genom ovannämnda lösningar lyckats hålla nere produktionskostnaden vilket i slutändan gynnar prismedvetna slutkunder.


  Nästa sida »


23/12-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!