Innehåll

Titan P4-kylare

Inledning
Specifikationer
I paketet
Kylflänsarna
Fläktarna
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Titan som lånade ut produkten för recension.

17/7-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kylflänsarna

Hur var det då med Titans modellbeteckningar? Vi tar TTC-W6TB/825/CU35/SC som exempel. Egentligen kan man säga att kylaren heter TTC-W6, TB betyder att fläkten har ett enkelt kullager. Hade det istället för TB stått T2B hade fläkten haft dubbla kullager. /825 som kommer efteråt betyder att fläkten har måtten 80x80x25 mm. /CU35 betyder att kylaren har en kopparkärna (copperbase)med en diameter på 35 mm. /SC är en förkortning av Speed Control, vilket är vridpotentimetern som följer med.

På TTC-W6TB(TC/LD2/825) har vi ytterligare en förkortning, /LD2. Den talar om att kylaren har något så exotiskt som 3 st. blå lysdioder. Om kylaren hade haft blåa, gröna och röda lysdioder hade vi haft förkortningen /LD1.

Utöver de förkortningarna jag förklarat tidigare finns det T, som talar om att fläkten har glidlager, /E, /F och /G som anger om kylaren har E-, F- eller G-clip. /A visar att kylaren har en Alarmfunktion och /TC talar om att det finns "Temperature Control". Sista delbeteckningen jag känner till är /P, som betyder att kylaren har en så kallad "Thermal Pad".

Vi börjar med att granska TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylaren. Denna kylare är som sagt en tillverkad i aluminium med en kopparkärna med en diameter på 35 mm och en höjd på 6 mm. Kylaren består av 27 st "fins", d.v.s. tunna skivor, som står vertikalt med 1,7 mm mellanrum på en 6,3 mm tjock aluminiumbas. Luften som den ovanpåliggande fläkten blåser pressas alltså ut genom kylflänsens kortsidor.

Samma teknik med tunna fins tillämpas även på TTC-CW7TB/825-kylaren. Däremot är, som specifikationerna hävdar, en kopparkylare. Fördelen med koppar är att den har en högre värmekonduktivitet än aluminium, dessvärre är koppar mycket tyngre än aluminium.

Nu ska man dock inte lura sig och tro att en ren kopparfläns är det optimala. Det är nämligen så att aluminium har lättare att utbyta sin värmeenergi med omgivningen, i det här fallet luft. Om vi går efter det antagandet så bör TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylaren vara bäst med tanke på att den har en kopparkärna och sedan "fins" av aluminium. Desto större kontaktyta dessa "fins" har med luften desto bättre.

Sist men inte minst har vi en ren aluminiumkylare, TTC-W6TB(TC/LD2/825). Denna kylare har /TC, "Temperature Control", och kan således själv justera fläkthastigheten så att den balanseras mot värmen processorn utvecklar. På bilderna ser man två tunna kablar som sticker ut från kylflänsens bas. Dessa kablar går till en temperatursensor som kylarens fläkt använder för att kunna reglera fläkthastigheten.

På TTC-CW7TB/825- och TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylarna sitter det dessutom en skyddsfilm på undersidan av kylflänsen för att skydda blocket mot repor. På TTC-W6TB(TC/LD2/825)-kylaren satt det, konstigt nog, ingen skyddsfilm. 

Fläktarna

Alla kylare i testet har varit utrustade med Titans egna 80 mm fläktar. Personligen tycker jag det är en stor fördel när tillverkaren väljer att använda standard 80 mm fläktar eftersom man har möjlighet att byta ut fläkt till någon som passar ens krav bättre. Till TTC-W6TB(TC/LD2/825)-kylaren följer dessutom en vridpotentimeter med som gör att man själv kan ställa in vilket vartal fläkten ska ha. Däremot tycker jag det är förargligt att tillverkaren valt att ha den på chassitsbaksida tillsammans med kortplatserna. Det gör att man måste sträcka sig bakom datorn för var gång man ska ändra vartal. Visserligen är det smart att utnyttja de ofta tomma kortplatserna, men samtidigt tycker jag att det är viktigt att man kan ställa fläkthastigheten på ett smidigt sätt.

Som bilderna visar har Titan till och med laggt ned energi för att få vridpotentimetern till talande med dess mattsvarta lack.

I TTC-W6TB/825/CU35/SC- och TTC-CW7TB/825-kylarna sitter likadana fläktar. Fläktarnas modellbeteckning är TFD-8025SH12C. Men om man kikar på specifikationerna framgår det att de inte alls är lika eftersom fläkten i TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylaren går att reglera mellan 1800 och 3800 RPM, medan TTC-CW7TB/825-kylaren är fast vid hastigheten 2800 RPM. De olika vartalen påverkar givetvis även ljudnivån där TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylaren kan variera mellan 28~38 dBA beroende på vartal och den rena kopparkylaren har en fast ljudnivå på 32 dBA. Och kanske viktigast av allt, CFM. Fläkten med ställbar hastighet som sitter i TTC-W6TB/825/CU35/SC-kylaren förflyttar mellan 22.67 och 47.19 CFM, medan kopparkylaren är fast vid 37.57 CFM.

Titan hävdar att fläktarna har en livstid på 40 000 timmar, d.v.s. strax över 4,5 års oavbrutet användande, vilket borde räcka tills hela systemet har gått i pension.

TTC-W6TB(TC/LD2/825)-kylaren har en annan fläkt, som vi ser längst till vänster i den vänstra bilden och "in-action" på den högra bilden. Titan garanterar att denna fläkt, trots de inbyggda lysdioderna, ska kunna snurra lika länge som de övriga fläktarna, nämligen 40 000 timmar. Under dessa timmar ska fläkten kunna förflytta luft med 16.15~48.70 CFM då fläkten snurrar med en hastighet av 1300~3920. Varvtalet bestämms, som jag nämnde tidigare, av en sensor som sitt i botten av kylflänsen. Ljudnivån kan variera mellan 21 och 31 dBA.

Den fläkt som visat bästa prestanda är alltså TTC-W6TB(TC/LD2/825), med sina läckra lysdioder. Fläkten flyttar mest luft av alla tre med maximalt 48.70 CFM, men är tätt förföld av fläkten i TTC-W6TB/825/CU35/SC som kan flytta 47.19 CFM. Här kanske vi inte ser så stor skillnad, däremot är det en stor skillnad på ljudnivån då "lysdiodsfläkten" inte väsnas mer än 31 dBA vid maximalt vartal. TTC-W6TB/825/CU35/SC-fläkten däremot kan göra många lyhörda med 38 dBA.

Montering

För att beskriva fästanordningen i Titan-kylarna med ett ord skulle jag utan tvekan välja ordet GENIALT! Det är en så pass smidig och lätt lösning att jag bara måste visa det tekniska framsteget för vänner och bekanta. Inte nog med att konstruktionen är bra, den är dessutom mycket gedigen. Titan själva skriver, med all rätt, "Smart & easy clip, one-step installation & removal" som en punkt bland produkternas finesser.

Titan har tre olika typer av "clips", eller monteringsarmar, D-, E- och SE-clip till deras socket 478-kylare. Alla kylare vi testat den här gången använder sig av SE-clip. För att montera kylaren börjar man med att lägga kylflänsen i moderkortets fästanordning för kylaren. Därefter fäster man ena sidans moteringsarmar i moderkortets fästanordning och trycker ned den andra sidan och hakar fast den. Jag tyckte dock att det kändes aningen obehagligt att belasta moderkortet så pass mycket som man faktiskt måste för att kylaren ska sitta fast.

Titan har valt att skicka med en silverpasta, det är även den kylpasta jag valt att använda under alla tester. En rolig detalj är att man på Artic Silvers hemsida varnar man för att vissa återförsäljare säljer en kylpasta som Artic Silver. I början av sidan står det "This compound is manufactured in China" och sedan en länk med texten "Here is a link to the product page" som går till Titans hemsida. Här finns en länk till Artic Silvers "Consumer Fraud Alert". I vilket fall som helst var Titans kylpasta väldigt lätt att applicera.


« Föregående Nästa sida »


17/7-03 | Martin "redhat" Hedlund | redhat@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!