Innehåll

Titan TTC-SC02

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Design och intryck
Montering
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.

13/3-04 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Frontenheten monteras in i en ledig 5,25"-plats som du väljer efter eget tycke. Därefter är monteringen likadan som för vilken 5,25"-enhet som helst och det går på ett par minuter. Eftersom fläktarna kopplas in på frontenhetens baksida så är det lättast att koppla in fläktarna innan du skruvar fast hela enheten.

För varje fläkt så behövs det minst en 3-pins-kabel och antagligen en förlängningskabel för fläkten. För varje kanal finns två uttag. En är markerad "In" och den andra "Out". En 3-pins-kabel kopplas från en av moderkortets fläktanslutningar till enhetens "In"-uttag. Sedan kopplas fläkten in i "Out"-uttaget. Strömmen går nu från moderkortet, genom enheten och ut till fläkten. Här får man anpassa efter var fläktarna sitter och försöka få det att räcka till. Det hade inte skadat om de skickat med fler och längre förlängningskablar. Denna strömlösning är ganska dålig då man istället hade kunnat ha en vanlig 4-pins strömkontakt för att ge hela enheten och fläktarna ström.

Monteringen är ganska enkel. Det finns tyvärr ingen bruksanvisning som säger hur du skall koppla in fläktarna, men det finns ju i princip bara två sätt, så det är 50% chans att du kommer att göra rätt. Väljer du fel sätt (t.ex. om du kopplar in strömmen i "Out"-uttaget) så kommer alarmsystemet sätta igång och det kommer du inte att gå obemärkt ifrån.

Resultat

Efter att monteringen var klar var det dags att se hur fläktstyrningen fungerade. När jag satte igång datorn så pep alarmsystemet i ca en halv sekund och sedan lyste det runt samtliga rattar på enheten. Varför enheten ska ge ifrån sig ett varningspip fann vi ingen direkt anledning till. Möjligtvis kan varningspipet vara till för att visa att alarmsystemet fungerar korrekt.

Fläktarna gick att justera och genom att man kan göra detta kan man sänka ljudnivån rejält efter eget behov. Har man fläkten på lägsta spänning så lyser det blått runt ratten. Ju mer spänning man ger till kanalen, ju mer förändras den blåa färgen till lila, och fläkten går tillslut på högvarv.Eftersom fläktstyrningen har ett inbyggt alarmsystem som ska sätta igång om någon fläkt inte startar, så var vi självklart tvungna att testa det. Genom att stanna en fläkt så tog det inte lång tid innan alarmet gick igång. Ett mycket ljust och högt pip ljuder från enheten och den blå- lila, färgen runt ratten förändras direkt till rött. Alarmsystemets ljudnivå kan jämföras med en brandvarnare, man sitter alltså inte oberörd kvar vid datorn. Fördelaktigt med detta alarm skulle vara om man har en fläkt som sjunger på sista versen eller har mycket kablar och liknande kring fläktarna som kan orsaka att en fläkt stannar. Det är dock synd att man inte kan stänga av varken alarmsystemet eller belysningen, om man skulle tycka att det var störande.

Slutsats

Man frågar sig själv om denna fläktstyrning verkligen är genomtänkt. Lite väl plastig och strömtillförseln känns onödigt krånglig. Rattarna känns lite för stora och man hade enkelt kunna få in en till kanal om de så velat. För mig som har fyra stycken 80mm fläktar, känns det lite tråkigt att inte kunna koppla in samtliga fyra.

Alarmsystemet och belysningen är dock en bra lösning för att man skall kunna se hur mycket spänning man ger varje enskild kanal. Synd bara att man inte kan stänga av dessa.

Söker man en enkel fläktstyrning för tre fläktar och med ganska tjusig belysning och alarmsystem så är Titans SCO-SC02 ett bra val.

Fördelar Nackdelar
Alarmsystem Plastig
Snygg belysning Bristande kvalité
Enkel att montera Korta förlängningskablar
Endast för DC-fläktar
Det går inte att stänga av belysning & alarmsystem« Föregående  


13/3-04 | Najze | najze(@)64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!