Innehåll

Titan LED-fans

Inledning
Specifikationer
I förpackningarna
Konstruktion
Kvalitet
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.

08/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Att folk modifierar sina chassin för att de ska se bättre ut börjar bli mycket vanligt bland datorentusiaster. Produkter som "neonrör", plexirutor och utskurna fläktgaller säljer som aldrig förr, och LAN-partynas popularitet har inte gjort saken sämre. En av de senaste nymodigheten bland dessa produkter, avsedda för att imponera på kompisar och göra datorn snyggare med, är genomskinliga fläktar försedda med lysdioder, så kallade LED-fläktar. Idag ska vi ta en närmare titt på Titans LED-fläktar, och se om dem är något att montera inför LAN-partyt.

Titan behöver knappast någon introduktion, den taiwanesiska tillverkaren är som ni säkert känner till en ganska stor aktör på marknaden för fläktar och kylare.

Specifikationer

Fläktarna kommer i två huvudvarianter där skillnaden är färgen på lysdioderna, varianterna som erbjuds är en med tre blåa lysdioder och en med lika många dioder fast i tre olika färger: rött, blått och grönt.

Förutom detta så finns varje färgvariant i tre alternativ, där skillnaden ligger i hur mycket luft fläkten flyttar, hur mycket ström den drar och hur mycket den låter. Vi börjar med att ta en titt på de specifikationerna som är gemensamma för alla varianterna.

Pris ~150-175 kr
Storlek 80x80x25 mm (LxBxT)
Typ Kullagrad
Kontakt 3-pin
Kabellängd (från motorn) 45 cm
Livslängd 50 000 timmar

Vi går vidare och tar en titt på vad som skiljer de olika varianterna åt.

Modell L M H
Rotationshastighet 2000 RPM 2500 RPM 3000 RPM
Strömförbrukning 1,08 W 1,56 W 1,8 W
Luftflöde 25 CFM 32 CFM 37 CFM
Ljudnivå 23 dBA 25 dBA 27 dBA

Som ni ser i tabellen ovan så är modellerna ganska nyanserade; den svagaste modellen blåser 25 CFM, den mellersta 32 CFM medan den kraftigaste kan ge ett luftflöde på 37 CFM. En något tystare modell än den tystaste hade varit trevligt för de som är ute efter riktigt tysta datorer.

I förpackningarna

I de butiksanpassade förpackningarna hittar vi inga direkta överraskningar:

  • Fläkten.
  • En 3- till 4-pinnars-adapter.
  • 4 stycken monteringsskruvar (10 mm långa).

Titan hade tidigare för vana att inte skicka med någon 3- till 4-pinnars-adapter till sina fläktar. Det är kul att se att de tagit till sig kritiken och nu skickar med en sådan adapter; 3-pinnars-kontakterna på moderkorten räcker helt enkelt inte till i ett välkylt system där antalet extrafläktar lätt kan bli över tre stycken.

Konstruktion

Fläktarna mäter 80x80x25 mm, vilket tveklöst är den vanligaste fläktdimensionen i PC-sammanhang. Det hade varit trevligt med lite andra storlekar, speciellt som målgruppen datorentusiasterna börjar använda fläktar med lite större dimensioner för att få ett bättre luftflöde- kontra ljudnivåförhållande. Förhoppningsvis kommer Titan introducera fläktarna i andra storlekar när marknaden är mogen för detta och efterfrågan tillräckligt stor.

Fläkten får ström genom en vanlig 3-pinnars kontakt som går att koppla till moderkortet. Som vi nämnde medföljer även en 3- till 4-pinnars-adapter vilket är välkommet. Denna är av så kallad "pass-through"-typ, d v s den tar ström från en 4-pinnars kontakt men hindrar inte att man kopplar fler enheter och fläktar efter denna.

Runt de genomskinliga fläktramarna går det en grön ledbana som förser lysdioderna med rätt effekt med hjälp av sedvanliga motstånd. För att inte dessa ska bli kortslutna eller skadade vid montering så finns det skyddstape runt ledbanorna som skydd.

De tre lysdioderna sitter monterade i uppborrade hål längs fläktramen och lyser mot fläktbladen.

Kvalitet

Efter att ha testat sex exemplar av dessa fläktar så kan vi utan tvekan konstatera att kvaliteten är mycket hög. Inga missljud kunde höras från fläktarna och de skapade inte heller ovanligt mycket vibrationer. Detta är tecken på att fläktarna håller mycket hög kvalitet. Enligt tillverkaren så ska de klara av att snurra 50 000 timmar innan de blir utslitna. Detta motsvarar nästan 6 år om man räknar med att man använder fläktarna dygnet runt. Att testa om detta verkligen stämmer är naturligtvis omöjligt, men Titans fläktar är välkända för hög kvalitet så det finns inga egentliga anledningar till att misstro denna siffra.

Den långa livslängden beror främst på att tillverkaren valt att göra fläktarna kullagrade istället för glidlagrade. Glidlagrade fläktar har den fördelen att de har ett bättre förhållande mellan ljudnivå och luftflöde, men samtidigt slits de betydligt snabbare. Om det var rätt val att göra fläktarna kullagrade kan naturligtvis diskuteras, men de allra flesta föredrar nog längre livslängd framför en smärre minskning av ljudnivån.

Montering

Hur monteringen av fläktarna går till beror helt på vilket chassi de ska monteras i. En del chassin har plasthållare för fläktarna och då krävs inga verktyg för monteringen. I andra chassin måste dock fläktarna skruvas fast och fyra stycken skruvar avsedda för detta medföljer lyckligtvis. Oavsett hur man monterar sina fläktar bör man vara försiktig vid monteringen så man inte skadar ledbanorna som går runt fläktarna. Skyddstapen som täcker dessa utgör bara ett visst skydd och man bör därför vara försiktig vid monteringen.

Kabellängden är ca 45 cm (från motorn), och tillsammans med 3- till 4-pinnars-adaptern blir den totala längden 65 cm vilket är betydligt mer än vad som krävs i ett normalstort chassi. Att kabeln är för lång för normala chassin är dock en fördel snarare än en nackdel, då man slipper köpa förlängningskablar om man har ett stort chassi.

Att koppla fläktarna till en så kallad Fan-controller fungerade utmärkt. Lysdioderna lös lite svagare när spänningen drogs ner, men skillnaden mellan 6 V och 12 V var inte särskilt stor. Störs man av att lysdioderna lyser lite svagare på lägre spänning finns alltid alternativet att dra om kablarna så lysdioderna alltid matas med 12 V.

Resultat

Bilderna nedan visar fläktarna med bara blåa lysdioder monterade i ett Chieftec DX01B-D.

Bilderna nedan visar fläktarna med en blå, en grön och en röd lysdiod monterade i samma chassi. Notera att de gröna lysdioderna framstår lite som blåa på bilderna nedan, men det beror på att kameran hade svårt att registrera den gröna färgen.  

Slutsats

Har Titan lyckats med sina LED-fläktar?
Svaret på den frågan beror nog lite på köparen och vad denne har för krav. Fläktarna lyser ganska starkt, håller hög kvalitet och finns i tre modeller med olika ljudnivå och luftflöde. Att kabellängden är relativt lång och att en 3- till 4-pinnars-adapter medföljer är också positivt.

Det som är negativt är att de endast finns i 80 mm-storlek. Även om 80 mm är den uteslutande vanligaste storleken så skulle det självklart vara trevligt med fläktar i främst större storlekar. Det känns även svårt att rekommendera denna fläkt för de som är ute efter en riktigt tyst dator, den tystaste modellen låter runt 23 dBA, vilket är något mycket om man har flera chassifläktar och har höga krav på ljudnivån.

Priset för fläktarna är 150 - 175 kr, vilket placerar fläktarna i samma prisklass som liknande produkter från andra tillverkare. Än så länge finns inte den tystaste eller den kraftigaste modellen att köpa i Sverige, utan bara den mellersta. Detta beror troligen på att den tystaste och den kraftigaste modellen inte funnits tillgängliga från tillverkaren lika länge, och det är troligt att även dessa modellerna letar sig fram till de svenska butikshyllorna inom kort.

Fördelar Nackdelar
Hög kvalitet. Finns endast i 80 mm-storlek.
Tre modeller. Ingen riktigt tyst modell.
3- till 4-pinnars-adapter medföljer. Endast M-modellen finns tillgänglig för närvarande.
Lång strömkabel.  




08/02-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!