Innehåll

Trolleflex tystare

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Montering
Resultat
Slutsats


Ett stort tack till AID som gjorde denna recension möjlig.

14/8-03 | Najze | najze@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


I förpackningen

Trolleflex tystaren levererades inte i någon påkostad låda utan ihoprullad i en genomskinlig plastförpackning.

Genom att strunta i en snygg designad låda så kan priset på produkten sänkas, vilket jag gillar då det känns väldigt onödigt med en flådig låda till en dämpningsmatta. Tillsammans med dämpningsmattan levererades ett kopierat A4-papper med specifikationer samt instruktioner för hur man skulle montera den. Värt att notera är en av punkterna under specifikationerna, "Minskar ljudnivån och tar bort "surr" i lokalen med minst 50%". En annan väldigt intressant punkt är, "Behandlad för att vara självslocknande". Detta innebär att mattan inte skall kunna fortsätta brinna, om brand skulle uppstå. Alltid intressant när företag lovar både det ena och det andra om produktens kvalité. På pappret ser det bra ut, men det gäller att produkten håller måttet när den finns hos kunden.

Förpackningen innehåller det jag anser att ett dämpningsmatte-kit skall innehålla. Möjligtvis kunde en bättre beskrivning skickas med, då den är kopierad och ganska otydlig. De verktyg som rekommenderades var en sax, en linjal och en skruvmejsel, något alla har hemma.

Dämpningsmattan är gjord i något som liknar skumgummi. Det gick inte att hitta information om mattans material, varken på specifikationerna eller på tillverkarens hemsida. Detta är något som tillverkaren borde skriva med.

Mattan är väldigt lätt att böja och forma, så att ha mattan i trånga utrymmen är nog inga problem. För att kunna fästa dämpningsmattan så är den ena sidan limmad. Denna sida skyddas av ett skyddspapper.


Montering

Då var det dags att montera dämpningsmattan. Jag monterade dämpningsmattan i ett Chieftec Dragon Medium Tower.

I chassit finns följande komponenter som för "oljud":

2 st Papst 80 mm 12 dBA
2 st Zalman 80 mm 20 dBA
Chipsetfläkt 10* dBA
MSI GF4 Ti4400 35* dBA
Western Digital Caviar 80GB (SE) 39 dBA
Maxtor DiamondMax Plus 9 80 GB 35* dBA

*Uppskattad ljudnivå

Enligt specifikationen skall materialet räcka till en midi-box. Jag försäkrade mig om att det skulle räcka genom att bunkra upp med 2 förpackningar av Trolleflex tystare. Efter att ha öppnat förpackningarna såg jag att de inte var riktigt lika stora. Den ena dämpningsmattan var ca 1,5 cm bredare än den andra. Inget som gör produkten avsevärt sämre, men ändå något att anmärka på. Enligt beskrivningen (som använder ett chassi med ett skal med ihop-hängande sidor och tak) så ska man sätta mattan på sidor och tak. Men eftersom jag har två mattor, så tänker jag sätta på alla ställen som går, för att uppnå maximal effekt.

Efter att ha läst beskrivningen var det bara att börja mäta och klippa. Det första som jag lade märke till med dämpningsmattan var att den inte var rakt skuren i den ena änden. Lite störande att få börja med att klippa den rak, och därmed förlora en del av dämpningsmattan. Limmet som satt på den ena sidan var smala trådar som satt både diagonalt och vågrätt. Perfekta att klippa efter. Efter att ha mätt och klippt en perfekt bit till botten av chassit, kom det något svårare problemet, att få den på plats.

Limmet hade väldigt bra fästningsförmåga, så bra att dämpningsmattan gärna fastnade på helt andra ställen än där dem skulle. Det var lite smått pilligt, och framförallt svettigt i 30-gradig värme, men efter en stunds koncentration så satt den första biten på plats. Sedan var det bara att mäta och klippa till passande bitar till chassit. Jag satte dämpningsmattor på golvet, taket, baksidan (under och över nätaggregatet), insidan av fronten och bägge sidorna och även insidan av dörren till fronten. De enda ställen jag lämnade, var de hål där fläktar och dylikt satt. Att täppa igen dessa håll kan säkerligen dämpa en del oljud, men det är inget jag rekommenderar. Mina 3 chassifläktar gör ca 10 graders skillnad i mitt chassi så jag ville inte täppa igen dessa hål. Inget jag rekommenderar att någon annan heller gör.

Efter några timmars arbete och med fingrar klibbiga av lim var jag äntligen klar. Dags att se om det var lönt mödan.


« Föregående Nästa sida »


14/8-03 | Najze | najze@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!