Innehåll

Trust 4000P 5.1 HTS

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Högtalarna
Förstärkaren
Ljudet
Slutsats


Tack till Trust som gjorde denna recension möjlig.

28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Inledning

Trust är ett holländskt företag som inriktat sig på tillverkning av multimediaprodukter av olika slag. Den senaste tiden har de gjort en ordentlig satsning på marknadsföring, men även släppt en rad nya produkter.

En av dessa produkter är 4000P 5.1 HTS (Home Theatre System), ett komplett högtalarpaket avsett för de som vill ha ett 5.1-system men inte vill lägga ut alltför mycket pengar på det. Paketet består av en förstärkare, fem identiska satelliter och en bashögtalare. Tillsammans ska dessa ge mycket högkvalitativt ljud, det låga priset till trots. Låt oss ta reda på om detta stämmer.

Specifikationer

Vi inleder i vanlig ordning med att ta en titt på produktens specifikationer. För att förstå denna specifikationslista kan följande begrepp vara meningsfulla att känna till:

  • PMPO, som står för Power Music Peak Output. Detta är ett sätt att ange effekt på, och anger den totala effekt som något, under endast mycket korta perioder, klarar av att ge.
     
  • RMS, som står för Root Mean Square. Detta är också ett sätt ange effekt på, men denna siffra anger totaleffekten som något kan ge konstant under en längre tidsperiod. RMS är således ett mer realistiskt sätt att ange effekten på.

Pris 900 - 1100 kr
Tillgänglighet Tillgängligt i ett par butiker.
Garantitid 2 år
Totaleffekt (PMPO) 2500 W
Totaleffekt (RMS) 22 W
Frekvensområde 16 - 20 000 Hz
Totalvikt 7 KG
Bashögtalaren  
Effekt (RMS) 12 W
Storlek (BxLxH) 127 x 283 x 240 mm
Satelliterna  
Effekt (RMS) 2 W vardera
Storlek (BxLxH) 87 x 91 x 105 mm (med stativ)
Förstärkaren  
Storlek (BxLxH) 222  x 227 x 85
Anslutningar Analoga

Som synes är skillnaden mellan PMPO och RMS enormt stor hos detta paket, och utifrån totalvikten kan vi totalt förkasta siffran på 2500 W som en enorm överdrift. Denna siffra skyltas det för övrigt ivrigt med på förpackningen, vilket naturligtvis är både tråkigt och missvisande, samt för personlig del undergrävande för mitt intryck av tillverkarens seriösitet. Totaleffekten angiven till 22 W (RMS) verkar hursomhelst vara mer realistisk, dock mycket blygsam i förhållande till vad paket liknande detta brukar ha för angiven totaleffekt.

I förpackningen

När vi öppnade den förhållandevis stora förpackningen fann vi följande:

  • Förstärkaren.
  • De fem satelliterna samt stativ till dessa.
  • Bashögtalaren.
  • Diverse kablar
  • En monteringsanvisning.
  • Ett kort med instruktioner om hur man registrerar sitt köp hos Trust. Efter registrering får man bland annat tillgång till den generösa garantitiden på 2 år (1 år om man inte registrerar).


Högtalarna

Var och en av de fem identiska satelliterna har en angiven totaleffekt på 2 W, vilket är minst sagt blygsamt i ett paket som detta. Först undrade vi om denna blygsamma siffra verkligen kunde stämma, men efter att ha känt på dessa satelliters vikt så började vi inse att denna siffra inte behöver vara felaktig. Satelliterna vägde mycket lite, vilket faktiskt brukar skvallra en hel del om effekt och kvalité. Svaga satelliter kan förvisso kompenseras av en stark bashögtalare, men siffran på 2 W gjorde oss tveksamma innan vi ens lyssnat på ljudkvalitén.

Satelliterna har hursomhelst en ganska neutral design, med en liten företagslogo längst ner på framsidan.

För att ansluta satelliterna till förstärkaren har tillverkaren valt anslutningar som är ganska osmidiga, och det finns en risk att man blandar ihop polerna. Detta må vara en liten detalj, men någon form av snabbkontakter hade säkerligen både underlättat monteringen, samt minimerat risken för att man förväxlar polerna. En fördel med kontakterna hos dessa högtalare är dock att man inte behöver några speciella kablar, kablar av standardtyp går alldeles utmärkt att använda. Detta innebär naturligtvis att man inte blir låst till tillverkarens kablar, vilket är trevligt om man ogillar längden på dessa.

Till var och en av satelliterna medföljer även en form av stativ med gummifötter under. Dessa kändes tämligen plastiga, men var trots allt enkla och använda och dög helt klart till sitt ändamål.

Utan att ha tittat på ljudkvalitén så imponerar inte dessa högtalare, med en låg specificerad effekt och lågt kvalitetsintryck har vi svårt att förvänta oss några underverk.

Till detta paket har Trust valt en förhållandevis liten och svag bashögtalare; dess effekt är angiven till 12 W vilket onekligen är lågt. Dess låga vikt bekräftar även här den låga siffran, och utan att ha testat den i praktiken så känns det svårt att tro att denna ska få fönsterrutorna att vibrera. Dess design är förhållandevis neutral men dock något plastig. Som en jämförelse kan nämnas att bashögtalare med ungefär samma effekt som denna brukar höra hemma hos 2.1-system runt femhundralappen, så om vi tittar på specifikationerna lämnar dessa mycket att önska.

Dess utformning gör den dock förhållandevis lättplacerad, eftersom den inte har den fyrkantiga utformning som bashögtalare ofta tenderar att ha. Bashögtalaren ansluts för övrigt till förstärkaren genom en smidig snabbkontakt, och kräver ingen extern strömkälla.

Om vi håller oss till designen, kvalitetsintrycket och specifikationerna hos satelliterna och bashögtalaren så imponerar inte dessa på något sätt. Det märks verkligen att detta är ett budgetpaket. Låt oss, i hopp om att finna ljusglimtar i detta paket, gå vidare och titta på förstärkaren.


  Nästa sida »


28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!