Innehåll

Trust 4000P 5.1 HTS

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Högtalarna
Förstärkaren
Ljudet
Slutsats


Tack till Trust som gjorde denna recension möjlig.

28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Förstärkaren

Att driva dessa förhållandevis svaga högtalare ställer inte särskilt höga krav på förstärkaren, och denna är inte heller särkilt påkostad. Designen hos förstärkaren känns ganska billig, men den är helt klart funktionell. Reglagen känns ganska hållfasta och gedigna. Förutom den självklara möjligheten att reglera volymen finns även möjligheten att reglera ljudfördelningen för center-, bas-, fram- och och bakhögtalarna.

Har man bara en tvåkanalig ljudkälla finns det en knapp på framsidan för att rätta till detta. Med denna intryckt avaktiveras 5.1-läget och det tvåkanaliga ljudet tvingas ut på alla högtalarna. Något som vi dock saknar på denna förstärkare är möjligheten att ändra diskant- och basnivåerna. Basreglaget som finns reglerar endast som sagt basens volym, och det hade varit trevligt att på förstärkaren kunna ändra diskant- och basnivåerna eftersom man då kan få mer kontroll över ljudet.

På baksidan av enheten hittar vi naturligtvis in- och utgångarna. Något vi saknar här är digitala ingångar, alternativt optiska sådana. Detta hade minst sagt varit trevligt eftersom man då hade kunnat minimera risken för störningar, samt även minska antalet kablar. Inte minst efterfrågar vi detta eftersom både digitala och optiska utgångar börjar bli vanliga på ljudkorten, även bland de integrerade.

Längden på kablarna som medföljer är mer än godkänd, vi har mycket svårt att tänka oss ett scenario då dessa kablar inte räcker till. Kabellängden bäddar helt klart för en total kabelhärva, men hellre det än att kablarna hade varit för korta.
 

Själva monteringen av hela paketet är så enkel som den bör vara, det är i princip bara att placera högtalarna där man vill ha dem, eventuellt montera stativen och sedan koppla in alla kablar till sina respektive kontakter. Installationsanvisningar medföljer om man mot förmodan skulle ha några problem med monteringen.

Ljudet

Specifikationer, utseende och kvalitetsintryck i all sin ära, men när man ska besluta sig om vilket paket man ska satsa på så är det ju trots allt själva ljudet som är avgörande. För att testa detta pakets ljudkvalité har vi använt oss av ett förhållandevis högkvalitativt ljudkort, ett Audigy 2 från Creative, för att inte ljudkortet ska påverka ljudkvalitén negativt och ge oss en felaktig bild av paketet.

Som alltid med sexkanaliga 5.1-system som detta är det mycket viktigt att inte ha högtalarna för nära varandra eller nära lyssnaren, detta stör den absoluta känslan av att vara omgiven ljudkällor, samt gör att ljudet låter instängt. Det är även en fördel om man sitter ungefär lika nära alla högtalarna. Volymerna går förvisso att justera, men bäst blir upplevelsen om man ser till att ha ungefär samma avstånd. Alla dessa kriterier har vi så gott som möjligt uppfyllt för att det är just ljudpaketet och inget annat som ska avgöra hur ljudupplevelsen blir.

Vanligtvis finns det tre saker man använder sitt högtalarpaket till: musik, spel och film. Om vi börjar med musikupplevelsen så kändes ljudet aningen burkigt vid lägre volymer. Basen fungerade dock ganska bra på lägre volymer, men någon riktig kraft var det aldrig frågan om. I och med att volymen ökades så blev ljudet från satelliterna allt burkigare och brusigare, och det lät ungefär som musik ur riktigt billiga "datorhögtalare" brukar låta. Resonansen blev mycket påtaglig vid högre volymer, likaså en kraftigare diskant vilket hjälpte till att förstöra ljudupplevelsen. Det hördes även från basen att den inte riktigt ville vara med i leken vid lite högre volymer. Detta är naturligtvis helt oacceptabelt, och för musik kan vi inte annat än nästintill helt underkänna detta paket på grund av den usla ljudkvalitén.

Går vi vidare till ljudupplevelsen i spel så var denna något annorlunda. Här var inte den dåliga ljudkvalitén lika påtaglig, även om ljudet helt klart både blev burkigt och brusigt i och med att volymen ökades. Basen fungerade förhållandevis bra till spel, även om den inte alls var särskilt kraftfull. Så för spel så blir betyget godkänt, men verkligen inte mer än så.

Ljudupplevelsen när vi testade högtalarna tillsammans med en DVD-film var dock en besvikelse. Här märktes tydligt att basen helt enkelt var för svag, och satelliternas begränsningar blev ungefär lika påtagliga som när vi lyssnade på musik. Otrevlig resonans och ökad diskant hördes i och med att volymen ökades, vilket är mycket typiskt för billiga lågkvalitetshögtalare.

Slutsats

Ett komplett 5.1-system för runt tusenlappen lät som ett riktigt klipp då vi först fick reda på priset, men efter att ha testat detta paket så kan vi bara hålla med ordspråket: "Det finns inga genvägar till det perfekta ljudet". Detta paket håller låg kvalitet, både vad gäller ljudet och kvalitén på det hela taget. Något vi även saknar är antingen optiska ingångar eller digitala S/PDIF-ingångar, vilket om inte annat hade underlättat kabeldragningen.

Att rekommendera detta paket känns tämligen svårt, möjligtvis kan vi tänka oss att spelare, som vill utnyttja den fördel i till exempel FPS-spel som ett 5.1-system faktiskt ger framför ett traditionellt system, men samtidigt inte har så höga krav på ljudkvalitén kan uppskatta detta paket. Vår rekommendation till de allra flesta som är ute efter ett gediget ljudpaket är dock att istället lägga till ett par hundralappar, och istället köpa ett 2.1-system som håller högre kvalitet. Då kommer man troligtvis bli nöjdare än om man hade köpt detta paket. Som alltid med produkter av detta slag är vår rekommendation helt klart att inte bara läsa någon recension eller dylikt innan man beslutar sig för ett köp; att själv prova produkten är av förståeliga skäl a och o när det gäller produkter som denna.

Fördelar Nackdelar
Lågt pris. Dålig ljudkvalité.
  Lågt kvalitetsintryck.
  Saknar optiska/digitala ingångar.« Föregående  


28/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!