Innehåll

ThermalTake Hardcano 8 VR

Inledning
Specifikationer
Utseende och Design
Vad den klarar
Resultat
Slutsats


19/1-03 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Utseende och Design

Hardcano 8 håller en mörkblå ton och kommer endast i den nyansen. En blå front med en vågformad över och underkant samt fyra "rattar" i rostfritt är det som möter ögat. Den blå nyansen är densamma som vi ser på många datorchassin. Tyvärr så kommer den endast i denna blåa nyans så det är frågan om hur många datorer denna egentligen kommer att passa in i färgmässigt. De färger som antagligen passar bäst är blått och svart.

Vid ett första ögonkast så är fronten ganska så snygg men texten på framsidan känns snarast lite plottrig och snål. Det hade varit bättre om man hade satsat på en mer minimalistisk design på den fronten.

Vidare så har fronten delvis en sorts vågform som visserligen är ganska så snygg och lite innovativ men som även hindrar lite. Den gjorde så att jag hade svårt att placera panelen ordentligt samt att man inte kommer åt med fingrarna så bra på två av "rattarna". Jag vill inte säga att designen är en nackdel, men särskilt mycket till fördel är den inte heller.

Rattarna där man reglerar fläktarna är klassigt stålfärgade och fyller sin funktion väl. Dock så märker man att ThermalTake har snålat. De är tröga, sitter faktiskt aningen snett och man känner att kvalitén hade kunnat vara bättre. De är inte dåliga, men de inger en känsla av låg kvalité.

Överlag så är panelen ganska så snygg även om den inger ett lite billigt intryck.

När man väl skall montera den så gäller det först och främst att lista ut hur fästanordningen fungerar. Manualen är minst sagt vag på denna punkt men slutligen så går det rätt bra. Vad jag inte förstår är varför skenorna som man fäster med är så förbenat långa. Hade man kapat dem på hälften så hade de fortfarande varit tillräckligt långa. Som det är nu så sticker det in två fula skenor mot mitt nätaggregat.

Inuti så sitter det ett ganska så litet kretskort med få komponenter på. Vi skall diskutera vad detta innebär lite senare. Fan 1 har som ni ser en liten kylfläns vilket innebär att den klarar mer belastning utan att överhettas. De övriga tre får klara sig bäst de kan utan. Alla kontakter på kretskortet använder sig av tre pinnar.

Det följer med fyra omvandlare som gör om från trepins till fyrpins samt en kabel med trepins i alla ändar och en kabel till moderkortet så att man kan mäta hur snabbt fläkten snurrar. I övrigt är man alltså bunden till att använda fläktar med stora fyrpins-kontakter. Detta gör att man kan övervaka varvtalet på endast en fläkt, förslagsvis processorfläkten samt att man är ganska så låst när det gäller vilka fläktar man kan använda sig av eftersom man måste använda sig av en sorts kontakter.

Vad den klarar

Som ni sett på bilderna är Hardcano 8 väldigt simpel i sin konstruktion. Det gör att den inte heller klarar av så mycket. Som max klarar den 12W på Fan 1 och 4.2W på Fan 2-4. Det räcker för det mesta men det leder till att man kan i praktiken bara ha en högpresterande fläkt och denna måste vara kopplad till Fan 1. Använder man fläktar som har en hög ljudnivå/effekt (drar över 4 respektive 8 W) så drar dessa antagligen för mycket. En fläkt från Delta skulle få denna fläktstyrningen att grillas om man kopplade fel och en 120 mm Delta är inte att drömma om överhuvudtaget. Nej här gäller det normala fläktar som man vill tysta. Fullt tillräckligt för de flesta men för överklockaren så är det på gränsen eller på tok för lite. 4.2W är inte mycket jämfört med konkurrenter som har 15-18W som maxgräns.

Resultat

Testsystemet jag använde var en P4 @ 2.7 GHz med processorkylning från Coolermaster som är ganska så tyst. Två vanliga 80 mm samt en Papst 80 mm på 12 dBa. Det som låter mest i datorn är de två standard 80 mm-fläktarna. Denna gången tar jag inte mätresultat utan går in mer på hur ljudnivån var och hur det hela presterade överlag.

I stort sett så kommer man att använda sig av två lägen, minimum och maximum. Miniläget klarade med glans allt som inte krävde att processorn belastades för fullt. Det vill säga vanligt arbete samt film. När det gäller spel så var det lite värre, där krävdes det att man i var fall använde full effekt på fläkten till processorn. Använde man övriga fläktar på max så märkes det tydligt på moderkortets temperatur men även på hårddiskarna som fick en lägre arbetstemperatur.

Ville man istället ställa in ett mellanläge så var resultatet bra, det var lätt att få in en ganska så stor kyleffekt till en minimal ljudnivå. Skillnaden mellan 7V och mellanläget är faktiskt överraskande stor i de flesta fall. Något jag saknade aningen var dock ett sätt att kunna stänga av vissa fläktar helt.

Slutsats

Jag möter HardCano 8 med lite blandade känslor. Den fyller sin funktion mer än väl och det finns inga anmärkningar på funktionen. Den är ganska så tilltalande designmässigt med den nackdelen att den kanske inte alltid passar in.

Funktionsmässigt så klarar den de flesta datorer men samtidigt så missar man de områden där den verkligen gör nytta och man har fläktar som låter riktigt mycket. Här handlar det snarare om att sänka en normal eller kanske lite hög ljudnivå till en låg. Vill man ha en kraftigare panel så finns det andra alternativ som är mycket bättre på denna delen.

Överlag så inger HardCano ett ganska så billigt intryck med många små designmissar, ful text på fronten, rattar som sitter snett och är tröga men som sagt ändå en i vissa fall tilltalande design och bra funktion. Det som talar mest för HardCano 8 är nog priset som i svenska mått är riktigt lågt och borde hamna runt 280-300 kronor om återförsäljaren ligger bra i pris.

Kort sagt så är HardCano 8 inte dålig men svår att rekommendera annat än prismässigt sett till hur konkurrensen ser ut.

Fördelar Nackdelar
Priset Designmissar
Bra funktion Låg effekttålighet
Designen Låg kvalité överlag« Föregående  

 

19/1-03 | Axman | axman@64bits.se
Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!