Innehåll

Thermaltake Silent PurePower 480W PFC

Inledning
Specifikationer
Active PFC
I förpackningen
Utseende & funktioner
Kontakter & kablar
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Kontakter & kablar

Nätaggregatets alla kablar är förhållandevis långa, och borde utan problem räcka till även i större chassin.

ATX-kabeln är försedd med en svart kabelstrumpa för att underlätta kabeldragningen samt förbättra luftflödet. För er inte så insatta så är det denna kabel som är moderkortets huvudsakliga strömkälla.

Nätaggregatet är även försett med en så kallad ATX12V-kabel, en kabel som introducerades hos nätaggregaten i samband med lanseringen av Intels Pentium 4-processor. Med hjälpa av denna kan moderkortet driva processorn på 12 V-spänningen istället för 5- och 3,3 V-spänningarna, som ofta inte ger en tillräcklig effekt.

Kabeln ovan till höger används också för att förse moderkort med extra ström, dock finns det knappt några moderkort som använder sig av denna längre.

De vanliga 4-pin kontakterna som används till hårddiskar, optiska enheter och så vidare finns det hela nio stycken av, vilket borde täcka även den kräsnes behov väl. Tre stycken 4-pin-kablar avsedda för diskettstationer och liknande finns även, och även antalet av denna typ bör mer än väl täcka en normal användares behov.

Något som vi blev överraskade av var det faktum att det finns en strömkabel för så kallade Serial ATA-enheter att tillgå. Serial ATA (SATA) är en ny IDE-standard som troligen kommer att bli dominerande under nästa år. Det är både trevligt och ovanligt att detta nätaggregat är försett med strömkontakter anpassade för denna nya standard. Tyvärr är antalet strömkablar för SATA-enheter endast ett till antalet. Detta bör räcka inledningsvis med tanke på att standarden är förhållandevis ny, men det hade helt klart varit trevligt med åtminstone två eller tre kontakter av denna typ.

Från nätaggregatet går det även en 3-pin-kontakt. Kopplas denna in i en av moderkortet fläktkontakter kan man smidigt övervaka utsugsfläktens varvtal.

Sist men inte minst så finner vi en 2-pin-kontakt som, om man önskar kunna reglera fläktens varvtal manuellt, ska kopplas in till en av de två vridpotentiometerarna som medföljer.

Ska vi sammanfatta kablarna samt kontakterna så är kabellängden utmärkt,  antalet kontakter likaså. Det var en överraskning att finna att detta nätaggregat hade en kontakt för SATA-enheter, dock hade det varit trevligt med lite fler kontakter av denna typ.

Resultat

För att testa hur stabilt och högt nätaggregatet lyckas hålla spänningarna vid kraftig belastning har vi använt oss av följande system:

Processor: AMD Athlon XP 2400+
Moderkort: Abit NF7-S
Grafikkort: Albatron GeForce 4 Ti4200@300/700 MHz
Hårddisk: Seagate Barracuda V 120 GB
Chassi: Chieftec DX01B-D
Chassfläktar: Fyra stycken 80 mm à 35 CFM

Vi har valt att testa nätaggregatet vid två lägen: vid full belastning, samt i vila då datorn bara är påslagen och inte utför något nämnvärt arbete. För att belasta hela systemet användes FPS-spelet Quake III Arena. Spänningarna avlästes sedan med hjälp av programmet MotherBoard Monitor 5.3.2.0.

Vi har valt att jämföra nätaggregatet med ett Chieftec-aggregat specificerat till 340 W (HPC-340-202), samt ett JNC-aggregat specificerat till 400 W. För att maximera strömförbrukningen, och märka någon skillnad mellan nätaggregaten, ökades processorns frekvens från 2 till 2,2 GHz, samt spänningen från 1,65 till 2,05 V. Nedan ser du de avlästa spänningarna vid vila (idle) respektive full belastning (fulload).

 

3,3 V

5,0 V

12,0 V
Thermaltake 480 W (idle) 3,38 V 5,08 V 12,10 V
Thermaltake 480 W (fulload) 3,37 V 5,08 V 12,08 V
       
Chieftec 340 W (idle) 3,30 V 5,09 V 11,86 V
Chieftec 340 W (fulload) 3,30 V 5,09 V 11,73 V
       
JNC 400 W (idle) 3,28 V 5,08 V 11,99 V
JNC 400 W (fulload) 3,28 V 5,08 V 11,91 V

Här ser vi tydligt att det, med det specifika system vi använde, främst var 12 V-spänningen som belastades och påverkades vid stor belastning. Nätaggregatet från Thermaltake ger helt klart bäst värden, samt har en betydligt mindre skillnad mellan idle och fulload än de andra nätaggregaten. I det här fallet var systemet stabilt med samtliga nätaggregaten, men hade systemet varit mer strömkrävande hade troligtvis Chieftec-aggregatet inte klarat av att hålla 12 V-spänningen stabil, vilket med all sannolikhet hade gjort systemet instabilt. En annan möjlighet är också att 12 V-spänningen hade blivit så låg att även processorspänningen skulle sjunkit, vilket även det kan göra systemet instabilt.

Slutsats

Innan vi börjar sammanfatta denna recension är det väsentligt att diskutera vilka som kan tänkas behöva ett nätaggregat som detta. Är man bara ute efter ett tyst nätaggregat, och inte har några som helst planer på att överklocka kraftigt eller göra något annat som ställer stora krav på strömförsörjningen, så fungerar detta nätaggregat visserligen utmärkt, men det är då onödigt att köpa ett så dyrt dito som detta. Då är det bättre att satsa på ett lite billigare nätaggregat, som för den delen inte behöver vara högljutt.

Har man dock stora krav på strömförsörjningen, och vill ha ett kraftfullt nätaggregat som samtidigt kan hålla en vettigt låg ljudnivå om så önskas, är detta ett bra val. Det håller hög kvalitet, gav utmärkta testresultat, har en smidigt reglerbar ljudnivå, har långa kablar samt har en SATA-kontakt. Att det är byggt efter Active PFC-principer gör att nätaggregatet har väldigt hög effektivitet, vilket gör att fläkthastigheten kan dras ner utan problem, och att det inte drar onödigt mycket ström. Om vi tittar på det negativa så är det främst nätaggregatets tyngd som talar emot det, samt att det hade varit trevligt med åtminstone en till SATA-kontakt.

Produkten finns inte tillgänglig i Sverige ännu, men det beror sannolikt på att produkten är nylanserad. Thermaltakes produkter finns i en rad butiker i vårt avlånga land, och det är troligen bara en tidsfråga innan detta aggregat går att finna i svenska butiker. Priset uppskattas bli 1200 - 1300 kr, vilket är ett skäligt pris för en förhållandevis högkvalitativ produkt.

Fördelar Nackdelar
Kraftfullt. Tungt.
Högt kvalitetsintryck. (Obefintlig tillgänglighet).
Fläktarnas hastighet går att reglera steglöst.  
SATA-kontakten.  
Byggt efter Active PFC-principer.  



« Föregående  


11/05-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!