Innehåll

Thermaltake Extreme Volcano 12

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Thermaltake som gjorde denna recension möjlig.

11/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Många kylartillverkare förefaller att inte tänka särskilt mycket på att kylare ska vara enkla att montera. Den största risken med svårmonterade kylare är att man riskerar att skada den bräckliga processorkärnan, alternativt slinta och skada de känsliga komponenterna på till exempel moderkortet.

Thermaltake har valt en ganska vanlig monteringsarm till sin kylare, som dock fungerar förhållandevis bra. Används en lagom stor skruvmejsel är det hyffsat lätt att montera kylaren. Armen fäster över alla tre piggar på varje sida av sockeln, vilket minimerar risken att kylaren lossnar vid till exempel transporter. Storleksmässigt bör inte kylaren vålla några problem, speciellt inte med tanke på att kylflänsen är urfasad på sidorna. Visst är det en stor kylare som kräver en del plats, men den platsen erbjuder mer eller mindre alla socket A-moderkort idag.

Med tanke på vikten på strax över 700 gram är vi lite smått skeptiska till det faktum att kylaren monteras på sockelpiggarna, och inte genom de hål som ofta finns på socket A-moderkort. Detta eftersom vikten borde kunna vålla problem vid transporter, i varje fall om man inte tar det varsamt. Å andra sidan har det inte så vitt vi känner till inte uppdagads några fall där sockeln gett vika för en hög vikt, men det skadar ju knappast att ta det försiktigt vid transporter, speciellt inte om man har en tung kylare som denna.

Som ni säkerligen känner till är det mycket viktigt att placera kylpasta mellan processorn och kylaren, för att se till att värmen leds optimalt mellan kylare och processorkärna. Vanlig kiselbaserad kylpasta medföljer för detta ändamål, men för optimal värmeledning rekommenderar vi silverbaserad kylpasta.

Det sista steget i monteringen är att besluta sig för om man vill använda vridpotentiometern, temperatursensorn eller låta fläkten gå på full styrka hela tiden. Väljer man vridpotentiometern så går monteringen av denna till på olika sätt beroende på vilket chassi man har, samt om man väljer 3.5"- eller kortplatsvarianten. När väl potentiometern är monterad ansluts den till en kontakt på fläkten. När det gäller temperatursensorn så medföljer tejp som gör att man kan montera denna antingen vid processorkärnan, eller under processorn. Sensorn kopplas sedan in till en egen kontakt på fläkten. Vill man att fläkten ska gå på full styrka hela tiden så ska en bygel placeras på kontakten där temperatursensorn normalt ansluts.

Resultat

För att testa kylarens kylningsförmåga användes följande system:

  • Processor: AMD Athlon XP 2500+@2,0 GHz och 1,85 v
  • Moderkort: Abit NF7-S
  • Chassi: "Öppet system" utan chassi
  • Nätaggregat: Chieftec 360 W

Rumstemperaturen uppmättes till 22 grader Celsius.

Först och främst har vi med hjälp av vridpotentiometern testat kylaren i tre olika varvtal: det högsta läget (5400 RPM), det lägsta läget (1900 RPM) samt ett mellanläge på 3900 RPM. Vi har valt att jämföra kylaren med Vantec AeroFlow samt Swiftech MCX462-V. AeroFlow testades med sin standardfläkt, medan MCX462-V förseddes med fläkten från Volcano 12.

För att testa kylarnas kylningsförmåga kördes programmet Prime95 i en timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. Alla testade kylare testades och monterades om två gånger för att utesluta att icke-optimal montering påverkade deras kylningsförmåga negativt. För att avläsa processoretemperaturen användes moderkortets inbyggda temperatursensor. Under alla tester användes vanlig standardkylpasta, jämnt utspritt i ett tunt lager över processorkärnan.

Värdena i diagrammet anger antal grader Celsius och lägre värden ses som bättre sådana.

Som synes klarar Volcano 12 av att kyla nästan lika bra som den betydligt dyrare MCX462-V. Med fläkten på det lägsta varvtalet blir skillnaden störst, närmare bestämt på runt tre grader till Swiftech-kylarens fördel.

Slutsats

Thermaltake Extreme Volcano 12 kostar mellan 450 och 500 kr och finns tillgänglig i flertalet butiker här i Sverige. För pengarna får man en socket A-kylare med utmärkt kylningsförmåga. Visst, den klarade inte att prestera lika bra som MCX462-V, men å andra sidan ligger den i en helt annan prisklass. Vidare så är varvtalet justerbart, vilket innebär att kylaren även fungerar utmärkt för de som vill kunna ha en tyst men ändå välkyld processor. Sist men inte minst håller kylaren hög kvalité och går att temperaturstyra, vilket alltid är trevligt.

 

Summa sumarum: en prisvärd socket A-kylare som vi helt klart rekommenderar och vill tilldela vårt pris "Best Product".

Fördelar Nackdelar
God kylningsförmåga (Tyngden)
Både möjlighet till steglös justering och temperaturstyrning av varvtalet  
Högt kvalitetsintryck  



« Föregående  


11/12-03 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recensionen i vårt forum!