Innehåll

Titan TTC-CUV2AB

Inledning
Specifikationer
I förpackningen
Kylflänsen
Fläkten
Montering
Resultat
Slutsats


Tack till Titan som gjorde denna recension möjlig.

10/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version


Montering

Det känsligaste när man ska byta grafikkortskylare brukar faktiskt vara att ta bort den gamla kylaren. Lyckligtvis har grafikkortstillverkarna börjat använda monteringspinnar istället för att limma fast kylarna som man gjorde tidigare. Man bör dock fortfarande vara väldigt försiktig när man tar bort den gamla kylaren. Monteringspinnarna på ett grafikkort är vanligtvis två stycken. Dessa trycker man igenom fästhål i kylaren, sedan genom hål i grafikkortet och sedan utvidgar sig monteringspinnarna på baksidan av kortet och kylaren sitter fast. För att montera av den gamla kylaren så rekommenderar jag att man använder en tång. Med hjälp av tången så trycker man ihop ena monteringspinnen och trycker in den lite försiktigt tills den släpper. Sedan gör man samma sak med det andra clippet och vips så är kylaren av. När man använder tången så måste man vara mycket försiktig så man inte förstör några ledbanor på baksidan av kortet, skrapar bort en resistor eller på något annat sätt skadar kortet.

Kylaren levereras helt omonterad och man måste skruva ihop kylflänsen och fläkten själv.

Det första man gör under själva monteringen är att mäta hur långt det är mellan mitten av de hål man ska montera kylaren genom. Sedan applicerar man kylpasta på GPU:n. Tillverkaren har skickat med en hel tub med silverbaserad kylpasta vilket är mycket generöst med tanke på att det egentligen bara är en enkel grafikkortskylare man köper. Därefter tar man den metallpinne som motsvarar det mått som man uppmätte. Tre pinnar medföljer för 52.0, 54.8 och 59.0mm. Med hjälp av dessa går kylaren att montera på de flesta grafikkort som följer NVidias referensdesign, även på Geforce 4-baserade kort i Titanium serien. ATI-baserade grafikkort brukar använda standardmåtten för monteringshål därmed bör denna kylare även passa på dessa med någon av metallpinnarna. Tillverkaren rekommenderar att man först placerar metallpinnen över kylflänsen och sedan skruvar fast fläkten i kylflänsen. Därefter ska man använda de utvidgande plastpinnarna som medföljer och trycka fast i plastpinnen och genom hålen i grafikkortet. Detta blir lite pilligt eftersom fläkten står ivägen när man ska trycka ner plastpinnarna. Jag skulle istället rekommendera att man monterar fläkten sist för enkel montering. Att sedan trycka till plastpinnarna igenom kortet är inte särskilt svårt och inte mycket kraft krävs. Notera att skruvarna för att montera fläkten är ganska små och kräver en ganska liten stjärnmejsel.

Ovan ser du kylaren monterad på ett Geforce 2 Titanium-baserat grafikkort från Absolute MultiMedia. Notera att kylaren inte blockerar någon PCI-plats eftersom den endast är 14mm hög.

Metallpinnarna av olika längd gör också att kylaren går att montera på de flesta moderkort som kylare till nordbryggan.

Resultat

Testsystem
Processor: AMD Athlon XP 1600MHz@1760 (1,85v)
Moderkort: MSI KT3-Ultra
Grafikkort: Absolute MultiMedia Geforce 2 Titanium 64MB@250/400

För att mäta temperaturen på grafikkortets processor användes en temperatursensor kopplad till en Thermaltake Hardcano 3, som visar temperaturen med 1 decimal. Mellan sensorn och grafikkortet applicerades vanlig kiselbaserad kylpasta för att få så rättvisa värden som möjligt. För att få fram den så kallade fulload-temperaturen, dvs temperaturen då grafikkortsprocessorn belastas hårt, kördes benchmark-programmet 3DMark 2001 i ca 1 timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. För att få fram den så kallade idle-temperaturen, dvs temperaturen då grafikkortsprocessorn endast renderar 2D-grafiken i Windows, så fick datorn stå och endast visa skrivbordet i Windows under ca 1 timme eller tills temperaturen stabiliserat sig. 

Som jag nämnde tidigare finns det inte särskilt många grafikkortskylare på marknaden. Vi har valt att jämföra kylaren med huvudkonkurrenten från Thermaltake, Crystal Orb. Crystal Orb har vi testat tidigare här på 64bits. Som referens har vi även med standardkylaren som satt monterad på grafikkortet från fabrik. Vanlig kiselbaserad kylpasta applicerades mellan kylare och GPU under testerna. Resultaten från testerna ser ni nedan. Alla siffror i diagrammet anger °C.

Som ni ser så presterar Crystal Orb och TTC-CUV2AB ungefär lika bra men båda presterar ca 7-8°C bättre än standardkylaren.

Slutsats

På marknaden för grafikkortskylare finns det idag egentligen bara bra två val som inte kräver att man limmar fast kylaren på grafikkortet, Thermaltakes Crystal Orb och Titans TTC-CUV2AB. Både Crystal Orb är TTC-CUV2AB är bra kylare. Jag skulle dock vilja rekommendera TTC-CUV2AB framför Crystal Orb av tre anledningar. För det första så låter TTC-CUV2AB betydligt mindre. Crystal Orb ger ifrån sig ett vinande ljud som är störande i längden medans den andra kylaren har en behagligare ljudnivå. Den andra anledningen är att TTC-CUV2AB troligen kommer att bli billigare än Crystal Orb. Den finns inte i Sverige än, men kylarens föregångare, TTC-CUV1AB, kostar ca 100kr och detta ger en liten indikation om vad TTC-CUV2AB kommer att kosta. Titans produkter finns i mängder av butiker och den kommer troligen att dyka upp i Sverige under sommaren. Den sista anledningen till rekommendationen är att TTC-CUV2AB inte blockerar någon PCI-plats, det gör däremot Crystal Orb.

 
Fördelar Nackdelar
Kyler bra Finns inte i Sverige ännu.
3 till 4-pin adapter ingår  
Lätt att montera  
Låg ljudnivå  
Silverbaserad kylpasta medföljer  
Passar på de flesta grafikkort och moderkort  « Föregående  

 
10/06-02 | Daniel Rufelt | xx@64bits.se

Utskriftsvänligare versionUtskriftsvänligare version

Diskutera denna recension i vårt forum!